icon

Potrebuje dieťa starých rodičov?

beatrixka77
8. mar 2015

Ahoj, idem si po radu. Potrebuje dieta starých rodičov? Ide mi o to, že žije dalej od mojich rodičov, cca 100km čo nie je vela ani malo. Chodia za malym raz do týždna, čo je v pohode ale stale počuvam ako je to unavujuce a tak. Ja by som chcela chodit k ním ale oni nie su ochotný spravit žiadne ustupky. Majú 3 izbovy byt ale je totalne preplneny nabytkom a vecami a maly sa tam nema kde hrat, ale absolutne. Ja nie som naročná ale dieta potrebuje hraci kutik. Nabytky majú samé rohy a ja sa tam casto dobijem a to som dospela. Pre mna je ich byt total nevyhovujuci pre dvojročné dieta. Oni na mna nadavaju, že som naročná a že čo chcem, že to všetci tak žiju a vnučata k nim chodia ale ja vidim, že to tak nie je. Z manželovej strany rodičia to je uplne inak, oni priestor prisposobia potrebam malého, odnesu stoly aby nerozbil a nemaju problem nam vyhoviet, a to si myslím, že nevyžadujem nič len trocha bezpečnosti prenho. Nasi maju ešte aj velku zahradu ktorú kupili ešte ked som bola ja dieta. Priležitostne tam pestuju ale inak je vo velmi zlom stave. Prosila som ich, keby nam tam vyhradili aspon par metrov kde by sme si nasadili peknu čistu travu a chodili sa tam hrat s loptou alebo mu tam dali šmykalku. Bola som ochotná to všetko zaplatit, nechcela som od nich žiadne peniaze, hoci si myslím, že by nemali problém ale ich postoj bol aj napriek tomu zamietavy. Otec povedal, že ak sa mi tam nepači tak ako to je, tak nemusime chodit. Ale pre dietata to tam je nepripostné. Su tam kadetade klince, staré hrdzavé veci, no proste tak ako to kupili aj s tým bordelom, len na par poličok si odpratali pre seba. Nam nechcu dovolit. Co si o tom myslíte? Je to v poriadku, že vlastnému vnukovi nechce dovolit priestor kde by sme mohli chodit, ved ja to nechcem pre seba ale pre malého. Ked prídu k nam hrat sa s malym, nemožem ich nechat samych, lebo otec bezne je s malym vonku tak že ani nevie kde ho ma, maly nema ani dva roky, upozornim ho pekne na to, že ho nemože nechat samého bez dozoru, že je maly tak do mna vyskočí, že si ma na seba davat pozor, že som precitlivelá a nechce rešpektovat moje zakladné požiadavky, to ako sa maju hrat im predsa neurčujem ale nemože sa dieta ponevierat po ulici samo bez dozoru. Či už ja som šiši? neviem...

moni244
8. mar 2015

@siska53 ja som to uviedla len ako príklad

zita19
8. mar 2015

@simca06022011 to je tym, ze sa prepravujete autom. Auto uvezie aj zbytocnosti. 😖 Keby ste chodili vlakom, tak by ste batozinu zredukovali na minimum. Bola by si rada, ze nabalis oblecenie, plienky a stravovacie nalezitosti. Ja som so svojimi niekolkomesacnymi detmi bola aj stanovat. S latkovymi plienkami. A normalne sme fungovali. O cestovnej postielke sa mi ani nesnivalo. Podotykam, ze deti to prezili bez akejkolvek ujmy.

maznacik007
8. mar 2015

Dieta nepotrebuje starych rodicov aby nejako fungovalo da sa to aj bez nich niekedy to tak proste vypali ... a nenarobis nic ...

ale teda ak su v rodine stari rodicia, ktori chcu byt nablizku svojmu vnucatu tak je to obrovske plus a neriesila by som blbosti ...

simca06022011
8. mar 2015

@zita19 no to je tym, ze ja by som do stanu ani nesla, cize neporovnatelne situacie 🙂 od cca 2 rokov sme zredukovani na jeden kufor, ked uz sa nevlacila nenosila aj bugina, plienky tak veget... a do cestovnej postielky sa nam uz 2,5r nezmestila 🙂 ale my by sme hromadnou dopravou nedosli nikam :P teda ja som nesofer, cize normalne tak fungujem, ale na vylety... s taskou, kufrom.. to nie 🙂 klobuk dole :P
to tie prve vylety bola katastrofa... kanvica, flase, mlieka, plienok ako pre armadu, oblecenie... no vsak to kazdy pozna 🙂

sunshineka
8. mar 2015

@beatrixka77 podla mna poriadne prehanas.vsade su klince,nabytok,rohy???neharasi ti nahodou?chapem,ze bezpecnost je prvorada,ale dvojrocne dieta si uz vie davat pozor a musi sa naucit davat pozor.kedy sa to nauci,ked mu vsetko nebezpecne odkladas z cesty?velmi prezivas svoje dieta a je smutne a neuveritelne,ze koli preplnenemu bytu nabytkom tak nechces vodit svojho syna.normalne sa mi nechce verit. dieta potrebuje kontakt so starymi rodicmi,tie spomienky mu nikto nenahradi.ukludni sa,uvolni a hlavne uvedom.ked tu raz nebudu,vtedy si uvedomis,aka si bola hlupa,ze koli strachu z nabytku si svoje dieta ukratila o poznanie starych rodicov.

moni244
8. mar 2015

@zita19 presne a navyše, ak cestuješ vlakom sama s niekoľkomesačným dieťaťom, to si dva krát rozmyslíš, čo zbalíš 😀 ale skúsenosti na nezaplatenie, nemusím stresovať, čo zbaliť a koľko, už mám v tom prax a som zbalená aj s malou za pol hodinu

beatrixka77
autor
8. mar 2015

@sunshineka prosim ta ukludni sa a vyjadruj sa slušne na moju adresu, prečo by mi malo harašit, ak mas problem slušne napisat svoj nazor tak ho radšej nepíš, nevieš aká je u nas situacia a nie je to o preplnenom byte nabytkom ale o postojoch a snahe/nesnahe

mickao
8. mar 2015

Ja to napisem z mojho pohladu. Ked som bola dieta, mala som len "starku" z otcovej strany. Zaujem nulovy. Od malicka sme so sestrou boli tak naucene, akoby sme starku nemali. Byvame v tej istej dedine a napamatam si, ze by u nas niekedy bola. Otec umrel, ked som mala 4 roky a starka sa nezaujimala, ci vobec zijeme. Vzdy bola vitalna a dnes ma 90 rokov a je mobilna. Chodi este do kostola. Nechapem, preco bola voci nam lahostajna. Nakolko to tak bolo odjakziva, nikdy mi nechybala. Skratka, bola som tak naucena. Pravdupovediac som ani nikdy nezavidela kamaratkam, ktore mali tie lepsie stare mamy. Moja starka mala ine oblubene vnucence, ktore financne dopuje so svojho dochodku dodnes. Zato mam najlepsiu mamu na svete, ktora sa o nas aj po otcovej smrti prikladne starala.
Takze ja si nemyslim, zeby bolo vnuca o cosi ukratene, pokial stari rodicia nedokazu spravit nejaky ustupok. Pokial by tam bol vacsi zaujem, tak spravia vsetko preto, aby tam to vnuca bolo a rado sa tam vracalo. Ked nie, dieta si zvykne, ze pre starych rodicov nie je az tak dolezite a traumu z toho mat nebude. Bez rodicov by bolo dietatu horsie. Stari rodicia su len bonus pre dieta. Bud su alebo nie.

m.i.r.i
8. mar 2015

@simca06022011 poznam..u nas to iste..ja som syna vlakom vzala vlani v lete prvy krat na vylet...aj s dvoma prestupmi....dokonca aj vyluka na trati bola..mal 4.5r..a uz sa to dalo..mali sme jeden batoh turisticky na chrbat a sli sme na 4 dni ku kamoske....ale tak to uz sa dalo..v batohu nejake oblecko, bolo leto...nejake tie plavky..a staci...maly uz aj vydrzal pozerat vo vlaku, aj obsedel...s mensim si to neviem predstavit...a nas bol zvyknuty na to, ze sa spi v postielke, ze sa je v stolicke..my sme boli rezimovi...vsetko malo svoje miesto a cas..a to sa nam aj velmi osvedcilo, lebo nikdy neboli problemy ist spat, ist jest..nejedavali sme v obyvacke pri telke a nenahanala som dieta po byte lyzickou..ked bol este malicky tak jedaval v lehatku, ked uz normalne sedel, asi 8-9 mesacny tak zacal sedavat v stolicke pri stole..s nami ..a ked sa slo jest, tak automaticky sadal do stolicky..to iste spanie...on ani u nas doma nedokazal zaspat so mnou posteli...on sa pytal do postielky...spaval v spacom vaku ..keby som ho zakryla perinou tak nezaspi...takze sme tiez potrebovali aby mal postielku, aby mal stolicku...k tomu veru kocik, plienky, mlieko, flase, ked bol babatko este sterilizator sme prevazali...neskor zas nocnik..ani ten nasi nechceli mat aby im nezavadzal...samozrejme ako rastol bolo treba menej..na dovolenky ci nejake pobyty teraz uz bravama len zabranu na postel..ale tiez nie vsade..niekedy si pomozeme stolickami..lebo este stale je schopny vypadnut z postele..ale uz sa aj u babky vyspi v spalni na manzelskej..cikat chodi do zachoda..sedi na normalnej stolicke, nepotrebuje plienky ani kocik...a neviem co je take hrozne na tom, aby u babky a dedka mohla byt zlozena cestovna postielka, poskladana jedalenska stolicka, v skrinke nejake plienky a v zachode podsedak alebo nocnik...ze to tak vela miesta zaberie - a je to naozaj na nejaky cas...2-3 roky? potom to vsetko pada...mne by napriklad aj viac bolo vyhovovalo ak by nasi chodili k nam ked bol syn maly...doma sme vsetko mali...nemuseli oni prisposobovat nic...som im aj hovorievala, ze kym je takyto maly a my musime pri cestovani prevazat pol domu a na druhej strane oni su este v dobrej kondicii, vitalni a zdravi, tak nech chodia viac oni...otec normalne chodi autom, alebo aj vlakom, mali sme priamy spoj...sadnu na rychlik a vystupia u nas o 3 hodiny...predsa je to pre nich lahsie..a ked maly podtrastie, tak oni budu starsi ale zaroven nam uz bude ovela lahsie cestovat...tak uz budeme castejsie chodit my....ale tak zial.....

jolly84
8. mar 2015

Kokso, ženy, tu nejde o nábytok, ani o prestavbu bytu. Ani o to, že cestujú za vnukom 100 km.niektoré si tu chcú len rypnut. Neviem v čom konkrétne je zakladatelka rozmaznana?

dejnas
8. mar 2015

keď som si prečítala tvoj príspevok, okamžite som si predstavila byt mojich rodičov... 2-izbák v paneláku, preplnený nielen vlastným nábytkom a spotrebičmi, ale ešte dokonca je tam aj nejaký nábytok a napr. chladnička (plne funkčná, no odstavená) z domu po starých rodičoch (umreli, dom sa predal a niektoré veci proste nechceli vyhodiť) 😝
priestoru pramálo, pravdupovediac, ja sama sa tam cítim zvláštne, je to síce "môj domov", ale dlhodobo by som existovať v takých podmienkach nemohla... občas im tiež dohováram, ale len miernou formou, náznakom, určite nie ultimátom a pod.... takisto ostré hrany, ktoré popisuješ, "nebezpečné", resp, nestabilné kreslo v kuchyni mojej mamy a kopec iných "nástrah"
decká tam chodievajú veľmi radi od malička a predstav si, k žiadnemu úrazu nikdy nedošlo... takisto mi nikdy nenapadlo obávať sa, nechať ich tam bez mojej prítomnosti
beriem to proste tak, že rodičia sú už zvyknutí na "to svoje", plne im to vyhovuje, majú svoj vek a neradi už menia zaužívané a fungujúce... či sa to mne páči alebo nie - je to ich vec, ich byt
buď to akceptuješ alebo nie... ale pociťovať nejakú nespokojnosť len preto, že manželovi rodičia sú ochotní a prístupní k zmenám a úpravám obydlia kvôli vnúčatám a tí tvoji nie - je blbosť

inak - ja si spomínam, že ako dieťa som mala u starých rodičov maximálne tak šerblík na cikanie... záhradu mali obrovskú, ale veľmi veľa pestovali, chovali zvieratá, nemala som žiadne pieskovisko, preliezky... napriek tomu, som to tam milovala a trávila som u nich do 6tich rokov každučký víkend, v lete som sa kúpala vonku v hliníkovej vaničke, behala som v dedkových gumákoch po potoku a nič mi nechýbalo 🙂
naopak - chýbali by mi veľmi zážitky a čas strávený so starými rodičmi, ktorí mali o mňa záujem, ak by ma mama odmietala púšťať k nim - z podobných dôvodov 😉

jolly84
8. mar 2015

@beatrixka77 juuuj, tak to má mrzí, že nevedia ti ani troška vyhovieť. Malé deti potrebujú dozor, nemusia mu zrovna sedieť pri zadku, ale trocha zodpovednosti musí byť.......neviem poradiť, lebo to nepoznám, je to smutné.........

mickao
8. mar 2015

@jolly84 presne ako pises. Tu ide o princip. Stari rodicia v tomto pripade budu asi tiez z tych, co im je jedno, ci tam vnuk bude nejaky cas travit. Keby im na tom zalezalo, nieco preto spravia. Autorka prispevku ocividne zaujem ma. Nabytok by som tiez nikomu neprestavovala, radsej by som na dieta striehla. No, nechapem, preco jej tam nedovolia niektore veci pre maleho nechat.

jolly84
8. mar 2015

@mickao presne tak, netvrdím, že majú prekopat celý byt, ale 2 ročne treba mať na očiach......

silvia44
8. mar 2015

@beatrixka77 mas pravdu a vobec ti nesibe.

katrinka8
8. mar 2015

Tak my keď ideme ku svokrovcom, tak tam je to tiež o držku, čo sa bezpečnosti týka - káble hocikde trčia a na zemi (v takej krabici síce, ale otvorenej) nožíky, nižnice, háky, proste pracovné náradie na opravu hocičoho - pod stolom počítačovým v detskej (bývalej) - čiže bežne dostupné. Hocikde sa na zemi nájde klinček či skrutka, maličké hračky od väčších detí... Synček má 15 mesiacov, staršia 4,5 roka. Takže asi tak. O tom nevravím, že v obývačke milión vecí, také tie typické steny obývačkové zo 70-tych rokov, plné maličkých vázičiek a pod. vecí, všade drobné veci, hocikde aj po zemi za dverami uložené fľaše s alkoholom, čo podostávali a nemajú to už kde dávať, lebo to nepijú... No "ideálne" pre malé deti. Na návštevy chodíme, vždy na viac dní. Nechcite vedieť, kde spíme a ako sa 6 tlačíme v 2-izbovom byte, návštevy švagrovcov (5 ľudí) na dennom poriadku... Nechcite vedieť, ako sa hrajú deti - ja mám z toho mŕtvicu, lebo neustále čakám, kto príde prvý s prerazenou hlavou alebo dolámanými končatinami - naháňajú sa, skáču gauča na periny na zemi, váľajú sa, robia si trampolínu z nafukovacej postele... no proste besnota ako vyšitá, 4 deti a 1 ročné batoľa...
Ja mám pravidelne už po 2 dňoch ponorku a pením, neznášam malé, preplnené priestory, neznášam, keď sa nemám kde pohnúť a keď musím 150x do dňa upratovať veci v izbe, aby som sa vôbec mohla dostať z jedného miesta na druhý. A žijem. A navšteujeme sa. Lebo sme rodina, lebo sa máme radi a preto, že aj tieto "besné" podmienky majú svoje čaro a máme z toho zážitok. Ale potom sa z toho ešte aspoň týždeň spamätávam 😀

cervenaruza123
8. mar 2015

Tak ja neviem, zakladatelka temy nacrtla par veci, ktore navrhla rodicom ako zmenu a hned ste sa do nej pustili, ze je rozmaznana. My deti nemame a aj tak nam moji rodicia navrhli ci si nechceme polku veci prestahovat k nim, aby sme tam mohli casto chodit, mame u nich vyhradenu jednu miestnost. A to byvaju 20 km od nas. Je to od nich mile a prekvapujuce, ale je prirodzene, ze ked to clovek ocakava kvoli dietatu, tak sa spyta, ci by sa nedalo. Neviem ci je rozmaznanost to, ze nechce pustit 2-rocne dieta do zahrady plnej hrdzavych klincov a zaplneneho bytu. Nemame tu fotku bytu, napr. ked si predstavim kuchynu mojej babky, tak tam by nas urcite v zivote samych nenechali a uz vobec nie v takom veku. Ale v preplnenom byte mojej tety je sice nepohodlne, ale nie nebezpecne, to je dost velky rozdiel.
@beatrixka77 k tvojej otazke, s jednou babkou mam uzasny vztah, casto nas navstevovala, casto my ju, s dedkom sa nam venovali, hrali sa s nami. druha babka si drzala vacsi odstup, nikdy sme tam neboli sami, iba s rodicmi, az raz, ked sme boli vacsi, na cely den, to bol neskutocny zazitok. aj to s nami skor ako babka boli starsie sesternice a tety. dedko je velmi nespolocensky, niekedy sa ani neukaze, ale uz ked je pri nas, len by nas bozkaval, je k nam neskutocne mily. par minut, potom odide dalej k praci. boli casy ked sme sa videli raz za rok a to nebyvaju daleko. ale vztah k nim mame pekny. nie nejaky extra skvely, ale taky normalny. este rodicia to horsie znasali a znasaju, ze sa nam nevedeli tak venovat a ze ich urcite neberieme ako starych rodicov, ale to nie je pravda, proste je to babka a dedko, mozno to s detmi nevedia, mozno to nevedia s vnucatami, mozno su tie vztahy oficialnejsie a mozno ked sme boli mali, sa s nimi vobec nedalo stretavat sa, ale stale su to stari rodicia, ktori nas maju radi a prejavuju to sposobom, akym vedia. niekto to vie lepsie (rodicia tvojho muza) niekto horsie (tvoji rodicia), ale to este neznamena, ze v tom prejave je menej lasky. ked sa nevedia teraz prisposobit, tak mozno to budu vediet neskor, ked budu deti vacsie. mozno si to raz uvedomia, aj take sme zazili... ked do teba hucia, ze je to pre nich nepohodlne, k vam tolko chodit, tak im v klude povedz, ze ti to je luto, ze nemusia tak casto chodit, ze je to skoda, ale nevies ako inak by sa to dalo. ked sa spytaju preco nejdete vy k nim, tak tiez im to kludne vysvetli, ze pre toto a tamto sa neda. ked ti povedia, ze vsetci tak v pohode funguju, tak povedz, ze ty tak zial fungovat nevies. deti potrebuju rodicov aj starych rodicov, ale niekedy sa stane, ze napriklad neziju, je to pre deti trochu tazsie, ale normalne ziju, dospeju v rozumnych ludi. ked je to tvoje prve dieta, tak rodicia su z toho tiez asi dost nadseni, chceli by s nim byt co najcastejsie, ale to sa realne neda ked byvate tak daleko od seba. casom ich to asi prestane bavit, ak sa teda nenastahuju kvoli tomu blizsie, co pochybujem. zial, ked sa niekto chce s niekym stretavat, tak musi trochu prisposobit podmienky. teda nemusi, ale potom sa nemoze cudovat, ked sa dotycny stretnut nechce. a to aj keby si mala prehnane naroky, tak stale mas na to ako dospely clovek pravo a oni si mozu tak maximalne zanadavat alebo upozornit ta na to, ale nemozu ta donutit nieco, co robit nechces. drzim prsty!

martinka117
8. mar 2015

@beatrixka77 nahodou ja ta uplne chapem u nas to nastastie funguje z obidvoch stran svokrovci to trosku prehanaju ale v dobrom ta ma u nich aj hracky aj stolika.stolicky na kreslenie aj gulicky v bazeniku a to sme sa praveze neprosili o to a ako hovoris zas aj moj otec ma zahradu a dom a tiez som ja ta ktora by tam chcela mat dake to pieskovisko ale tak on nema nic proti v podstate ma tam uz hojdacku a vnutri par hraciek ale nic take ako u svokrovcov ale ja neviem. ja osobne to berem tak ze.nemusia si predsa prestavovat byt alebo co ani neziadam aby svokrovci mali napratanu obyvacku hrackami ale pride mi normalne ze proste napriklad.je tam ta zahrada tak sa to trosku vyuzije a pokial maju zaujem a naozaj ich to nic.nestoji kedze.by si to kupovala ty tak.nechapem preco by im malo vadit to tam trosku upratat ved predsa pride jar leto a mozete tam vsetci spoli travit chvile.vonku maly sa zabavi vy si date kavicku budete grilovat proste cokolvek takto.si to predstavujem.aj ja o tom predsa je ta rodina ale akoze kazdy ma nato zjavne.iny nazor ako som citala niektore komentare ale mne toto pride uplne.normalne..prave naopak mi je divne ze sa takto spravaju ako pises a tiez by som bola z.toho taka smutna lebo podla mna by mali mat vacsi zaujem.je to predsa ich vnuk..moj nazor

ena1903
8. mar 2015

Ja tiez nechapem, preco ta tu drbu. Jasne, stari rodicia nie su povinni kvoli vnucatam nic menit, ale podla mna by to mali chciet, aby sa u nich vnucata mali co najlepsie. Nasi toho robia vela - od mala ma u nich maly plno hraciek, plienky, vlhke utierky (kt. kupuju oni), ochrany rohov, zabezpecene el. zastrcky, odstranene nebezpecne ci rozbitne veci z dosahu. Kupili nocnik, redukciu na WC, podbradniky, knihy, detsku stolicku, postielku, drahu autosedacku atd. atd. V lete mu chce dedko urobit pieskovisko. A venuju mu hlavne strasne vela casu a energie, hraju sa s nim, prisposobuju sa mu, strazia ho az velmi. Svokrovci to neponali az takto, ale rozhodne maju snahu. Minimalne nebezpecne veci odstranili a davaju nanho pozor a cim je strasi, tym viac sa s nim hraju. Vsetci to robia dobrovolne, iniciativne, miluju ho nadovsetko a nemaju problem trosku upustit od svojho zauzivaneho pokoja a rezimu kvoli nemu. Som velmi rada, ze to nemam ako ty a ze nemusim riesit, ci maju ozaj maleho az tak radi, ked nie su ochotni ani len vyradit mu vo velkej nevyuzivanej zahrade kutik, kde by sa mohol bezpecne hrat. Zelam vela trpezlivosti a diplomacie pri rieseni tejto situacie.

cecilia68
8. mar 2015

@m.i.r.i Starší ľudia (napríklad ako ja) už chcú mať svoj pokoj 🙂 Ja mám tiež bývalú detskú izbu prerobenú na trucovňu....Sedím si tu za PC, riešim hlúposti a konečne mám svoj pokoj, a nenechám si ho vziať....A keď príde vnúčatko (už je na ceste) doložím tu postieľku a hotovo 🙂 ....povarujem, popestujem, zahrám sa s ním a hajde späť k rodičom...Podotýkam, že sa na vnúčatko veľmi teším 😀

monika15
9. mar 2015

@beatrixka77 sorry ale ja ti davam za pravdu !!
kazdy tu jak ze hej hej stary rodicia bla bla, ale co oni spravia nic !!
tak na co potom vas tam???
2 rocne dieta si ma ublizit kvoly lenivosti ??a drzosti??
mali by sa tesim ze maju vnuca.. nie kazdy ma sancu na dieta....
kasli na to nestoji to za to....

uzi si maleho kym je maly cas leti... a mozna sa rodia spametaju !!
drzim palce

michaela1711
9. mar 2015

Ja si myslím že starých rodičov dieťa potrebuje ale nie je to nevyhnutnosť najdôležitejší sú rodičia. Tiež držím palce.

mijo53
9. mar 2015

@cervenaruza123 červená ruža, veľmi pekne si to napísala. Je to presne tak, ako píšeš, nie každý sa vie s vnúčatami tak hrať, ako si to rodič dieťaťa predstavuje, deti majú radi, skrývať sa popod stôl, za gauč , skrine a pod., "váľať " sa po zemi a to nie je pre každého dedka, či babku, vzhľadom na vek, váhu, zdravotné problémy a pod. Viem, že mnohé babky pomáhajú iným spôsobom varia, žehlia, umývajú okna, vysajú umyjú podlahy, umyjú riady, aby deťom pomohli. Niektorí pomáhajú finančne, ale väčšinou všetci starí rodičia milujú svoje vnúčatá.

sandracs
9. mar 2015

Nie všetci starí rodičia vedia čo malé deti potrebujú - nie že by ich nemali radi. Preplnený byt plný rohov+ dedkov postoj na ihrisku nech si na seba dáva pozor sám" naozaj nieje dobrá kombinácia.
Rodičom by som dala najavo, že u nás sú vždy vítaní, ale samého malého s nimi rada necháš, až keď bude trochu väčší.
Tvoja situácia mi trochu pripomína moju pred rokmi, moji svokrovci to s malými deťmi naozaj vedia, ale dcéra má teraz skvelý vzťah aj s tým dedkom, čo to s malými deťmi až tak nevie. Spolu varia, spolu pozerajú filmy, spolu diskutujú, učí sa ňou fyziku, angličtinu, spoločný zmysel pre humor. Preto by som sa snažila rodičov neodstrihnúť, o dva tri roky to môže byť úplne iné 🙂

sunshineka
9. mar 2015

@beatrixka77 no prrr,vobec ten prispevok nebol ladeny utocne.ak takto reagujes na vsetko ani sa necudujem,ze mas take vztahy s rodicmi.smutne

vejula
9. mar 2015

jedine čo mne vadí, su čistiace prostriedky v dosahu detí v kupelni... Kupelnu nikdy nezatvaraju (svokrovci) vždy ju zavriem ja, ale o chvílu je opäť otvorená. Tak len striehnem deti, či nejdu do kuplne. KEd vidím, že sa tam vybrali v momente dviham prdel a bežím pre istotu za nimi. Svokor ma zo mna občas nervy, že čo tak za nimi letím. Tiež neviem, či je vhodné požiadať ich, aby čistiace prostriedky povykladali tak, aby deti nedočiahli, kedže je to ich byt a ja nemam právo im do toho zasahovať, ale pravdupovediac som tam tak trochu ako na ihlách.

m.i.r.i
9. mar 2015

@cecilia68 ale ja chapem ze starsi ludia chcu mat pokoj...🙂 ja im ani nejdem maleho davat na to aby mi ho vychovavali...pride tam predsa na navstevu...na par hodin, pripadne sme chodili na par dni ale raz za cas.....a naozaj ako tu uz vela krat odznelo - nie, stari rodicia nie su povinni nic prisposobovat, nie su povinni ani travit cas s vnucatami, nie su povinni nic....ale nakoniec ani rodicia nie su povinni chodit s detmi k starym rodicom a uz duplom ked budu deti vacsie im nie su povinni prizvukovat, ze maju ist navstivit dedka a babku, ktori su uz stari a nevladzu a tak strasne radi by boli keby ich prisiel vnucik ci vnucka co len na chvilu pozriet...lebo aj tie deti si pamataju.....na ten cas straveny so starymi rodicmi a aj ich pristup
Moji rodicia sa tiez stale stazuju ze moj syn je neposlusny....ked bol taky 2 rocny, tak to bol zivel, len bahat za nim vsade, to neobsedelo nic..teraz uz je to hranie s nim ine, ale aj tak, vravia, ze ich vystavi psychicky...nechcu ho ani velmi na dlho, na noc bol u nich iba raz a to ako 4.5 rocny..jednu noc...odvtedy uz dlho nic...nasi maju 2 vnucatka..este neter...dievcatko je od mojho starsie len o 3 mesiace..ale je to take klasicke dievca..sadne, kresli, ,rozlozi babiky, oblieka, cese...hra sa na skolu...to moj otec k nej ide aj na cely tyzden a je s nou od rana do vecera...mojho je ochotny povarovat 2x v tyzdni na 2 hodiny ( teraz myslim ked je chory napriklad a potrebujeme trosku pomoct)....lebo nas ma milon otazok, jemu sa usta nezastavia, stale chce nieco vediet, stale sa na vsetko vypytuje, vsetko zistuje, chce sa hrat spolocenske hry, chce sa hrat s dinosaurami a jasneze, vsetci vrcia, hucia, bojuju...chce s dedkom zapasit 🙂 Otec je vitalny, ma 63 rokov, je v normalnej kondicii na svoj vek...ale na nasho sa stazuju stale, aj moja mama, ze co neobsedi, co trosku nesedi a nekresli alebo si nestavia stavebnicu..nasi vychovali len 2 dcery, chlapca nikdy nemali a tak stale pocuvam ako toto oni nikdy nezazili, ze my sme boli slusne a vychovane, ze my sme sa hrali same a kludne...takze porovnavaju, neter ano, syn nie..rozdeluju ten cas neadekvatne. vela veci vobec nepopustia...ja ked pocuvam ako niektori stari rodicia beru vnucatka na dovolenku -- moja mama povedala, ze ani na zahradu by ich napriklad dvoch nevzali bez nas..ze syna a neter..lebo je kazdy iny a oni by s nimi nevedeli..a to su 5 rocne deti...ze nam daju kluce a ja so sestrou tam mame s detmi ist ale oni nie...doma ich mat oboch v ziadnom pripade ze na prazdninach...na noc strasne tazko tiez...ze nic take, ze my by sme si s muzom niekam vyrazili..oni nie su rodicia...ja ked mam deti tak sa mam starat..oni sa pohraju...ale oni chcu cez vikendy chodit na vylety, v lete na dovolenku, ... mamu na dovolenku s nami nikdy nedostanem, uz som im navrhovala ze nech idu s nami na wellness pobyt, vsetko by sme platili..ale nehrozi..pre nich to nie je oddych ak je tam dieta...to nie je dovolenka...proste ta predstava ich a nas o tom, ako by mali rodicia travit cas s vnucatami a ako sa "prisposobit" je odlisna..ja ich nutit nemozem a ani nenutim, viacmenej sme sa zmierili s tym, ze nase predstavy o fungovali rodiny su odlisne..ale je tam to strasne luto, ze co stale musime riesit...ako malemu hovorit, ze nemoze k nim ist lebo oni su na dovolenke v Turecku, ze isli na huby, ze sa opaluju na zahrade atd atd...samozrejme maju svoj zivot a este raz - nie su povinni zit len pre vnucata a travit s nami cas a prerabat byt.....ale moj muz uz je napriklad taky nabudeny, ze mi sam hovori, ze -- ved budu oni raz starsi...----- ze ved ono to moze kludne fungovat ako u holanskych dochodcov ( obrazne povedane), ze cela zima v Spanielsku v teple, v lete vylety po svete, uzivanie si dochodku -- maju na to svoje najvacsie pravo --..ale potom sup domov dochodcov a pracujuce deti co maju svoj zivot a musia chodit do prace a vnucata z ktorymi travili minimum casu si na nich ani nespomenu -- to je uz extrem..ale tak aku pozicaj, taku vrat...

prasiatko30
9. mar 2015

@m.i.r.i hmm a co robis ty pre rodicov cele tieto roky??? myslim si ze sa vobec nemas pravo nad nimi pozastavovat alebo ziadat aby prerobili byt tak aby to tebe a tvojmu synovi vyhovovalo - ani moja svokra ani moji rodicia nikdy taketo nieco nerobili a tu sme deti sa na babku tesia ked su pri nich. opatrovat ich opatruju tiez malo a tu sme. snaz sa naucit tvojho syna aby zmakal navstevy u dedkovcov v klude pripade ked vidite ze tam neobsedi tak ked ste u nich na navsteve tak si vyrazte s dedkovcami na obed do nejakej restauracie kde je aj detsky kutik aby to maly prezil. ono tiez je rozdiel - a hlavne pre starsich ludi - byt nadseni a starat sa o maleho spunta, z ktorym uz nevladzu behat a potom bravat niekam na dovolenky takeho uz 6-7 mozno aj starsieho vnuka - mozno ked budu vidiet, ze tvoj syn je rozumnejsi a je schopny ich pocuvat tak potom si ho na tie dovolenky nebudu vahat bravat. zatial si myslim ze chces organizovat tvojich rodicov a nemas na to narok.

m.i.r.i
9. mar 2015

@prasiatko30 neviem co konkretne myslis, ze robim pre nich..ale ja som napriklad samostatna a nikdy som od nich nic neziadala...a skor im s manzelom davame -- a ked oni maju niekedy potrebu ako rodicia nam nieco dat materialne, tak som im vzdy povedala, ze nic nechceme, ze radsej ako to nech nam daju svoj cas - teda vnukovi....pretoze financne sme na tom my slusne a naozaj nechcem od rodicov vobec nic....snazila som sa im vratit aj to co do mna investovali pocas studiii napriklad..svadbu sme si robili sami, pozvali rodicov, zaplatili im hotel, nechcela som od nasich ani cent, ani nic, len nech pridu a zabavia sa...ked potrebuju pomoct - nieco prerabat atd, manzel je tam ako na koni...ked potrebuu odviezt niekam, nieco vybavit, pomoct s hocicim, tak sme tu.predsa sme trosku zdatnejsi v technologiach, vieme ine veci vybavit, vieme jazyky..veci co oni tak neovladaju..vsetko s cim mozeme im pomozeme..ked pridu k nam na navstevu, tak im vytvorim vsetky podmienky na to aby boli spokojni......neviem co este konkretne myslis...
Obed v resturacii -- oni moc neuznavaju restauracie...v ramci dovolenky ano, ale inak skor ked my ideme niekedy tak sa nad tym pozastavuju, ze si mame doma varit...ci sme lenivi...napriklad nedelne obedy u nas tiez skoro vobec nefunguju..to sme im uz normalne zacali kupovat vsetky suroviny, nech ich to nic nestoji -- ale to nie je o tom, nechcu zobrat aj tak -- ale napriklad nas syn spaval cez obed medzi 12-15.....teda obed sme si doma robievali vzdy tak na 11:30 aby mohol ist spat o tej 12..tak ako aj v skolke maju a tak..nasi neboli nikdy ochotni obedovat "tak skoro" lebo oni chcu obedovat az okolo 13:00...takze kvoli malemu sa nebudu prisposobovat ..a tak ked sme si mi prestavili, ze by sme k nim dosli na obed, maleho dali potom u nich spat a my by sme pokecali, posedeli, pomohli..mali peknu rodinnu nedelu, maly spaval 3 hodiny, bol by klud..potom sa tam trosku pohra a ideme domov...ale oni nikdy neboli ochotni obedovat skor, pretoze ONI to tak nerobia...tak sme tam par krat boli jest ale to tak, ze o 16:00, na taku skor veceru, ale to teda len tak, ze sme prisli, oni nam naservirovali..oni najedeni samozrejme..a to je take o nicom....pretoze aj tak som doma robila obed ja, ved sme sa museli aj naobedovat a tam dalsia kopa jedla a o to vobec nejde....islo o ten spolocne straveny cas..a nie teraz ze oni kazdu nedelu maju obetovat a obedovat o 11:30..ale ved obcas...teraz uz ma syn 5, uz spava neskor, ide aj okolo 13:00 a niekedy sa uz da, ze nespi vobec...uz sa da s nim prisposobit..ale zas uz si tak zvykli, ze nic take ako obed u babky a dedka sa nekona, ze ich to ani nenapadne..a tak o tom len snivame..a podotykam, ze k nam na obed nepridu...to je pre nich znicena nedela...aby u nas sedeli...a po druhe - mama potom povie, ze na obed sa ma chodit k babke a nie k nam..atd atd.....
A samozrejme, ked bude syn starsi, moze to byt lepsie...ved na to aj cakam......len to je vies o tom potom, ze robim len to co mi je pohodlne - ked mam velke vypiplane poslusne dieta co uz nepotrebuje nic zvlast..ale ked mam nieco obetovat zo svojho pohodlia, tak ruky prec..akoze pisem trosku extremnejsie, nechcem aby to vyznelo tak, ze su nasi zli stari rodicia a ze ozaj su povinni tieto veci robit, je to skor lutost z toho, ze to proste vidia uplne inak...ja neviem aka budem ja babka, lebo veci sa mozu zmenit, ale stale verim, ze ak sa vnucat dozijem a budem zdravotne v poriadku, tak si ich budem uzivat a nie brat ich ako pritaz...a selektovat...a porovnavat...

0silvia0
9. mar 2015

@m.i.r.i no inak aj mňa také deti čo chvíľu neobsedia a nevedia sa chvíľu sústrediť na jednu vec strašne vyšťavujú. A to len preto, že moje deti (syn a dcéra) boli vždy kľudnejšie typy, čo radi kreslili, stavali lego, čítali sme. Nikdy to neboli tie deti, čo stále behajú, skáču, začnú milión vecí a nič nedokončia. Takže nie som zvyknutá na takéto typy detí a ani to s nimi neviem. Nuž, ale ak by som takéto dieťa mala, musela by som sa s tým nejako vyrovnať 🙂
Sú to asi skúsenosti, alebo zvyk, prečo niektorí ľudia skôr inklinujú k určitému typu detí. Moja mama tiež vždy hovorí, že je rada, že nemala syna (sme 3 sestry), lebo by nemala nervy riešiť to, čo sa rieši s chalanmi. Ale to tiež vraví len preto, že nemala jednoducho takú skúsenosť a nevie si to ani predstaviť. Tak ako si ja neviem predstaviť veľmi živé dieťa po mojom boku.
Chápem, že ti je to ľúto, že tvoj syn starým rodičom "nesadol" a bola by si radšej, keby to bolo inak, ale možno si nájdu k sebe cestu neskôr, hoci budovanie vzťahu vnúča a starý rodič je najdôležitejšie skôr v mladšom veku. Ale asi s tým nič nenarobíš, nedá sa nasilu prikázať starým rodičom: majte radšej svojho vnuka, venujte sa mu viac atď. Aj tak to v rodinách býva, že nie všetky vzťahy sú ideálne.