Rozvod a život matky samoživiteľky s tromi deťmi
Ahojte, dievčatá. Chcela by som sa opýtať žien, ktoré sa rozvádzali s väčším počtom detí - ako zvládate život matky samoživiteľky, keď ste ostali na všetko samy? Zvládate uživiť rodinu a postarať sa o deti, domácnosť, prácu bez pomoci? Rozvod zvažujem už dlho, som v tomto vzťahu nešťastná a hlavne, toto prostredie neprospieva deťom. Mám však veľké obavy, či to sama dám. Ak sa predá byt, kde bývame, z polovice nám vyjde iba nejaké biedne bývanie a môj plat nie je veľký. Nemám už nikoho, kto by mi v krízovej situácii pomohol a desí ma predstava, že môžem prísť o prácu, alebo ochoriet, skončiť v nemocnici...čokoľvek... Muž mi povedal, že ak sa rozvediem, preruší s nami akýkoľvek kontakt a o deti sa nebude vôbec zaujímať. A keďže ho poznám, viem, že to dodrží. Riešim teda dilemu, či trpieť v nefunkčnom manželstve, kým deti trošku podrastú (najmenší má 4, stredný trošku viac, ale má zdravotné problémy, týždenne 2-3 návštevy lekára, takže potrebuje veľa starostlivosti), alebo proste odísť, kým ma to psychicky nepoloží a veriť, že nejako bude ☹ Ach, nikdy som si nemyslela, že toto budem riešiť ☹
@anonym_autor som samoživiteľka, rozvádzala som sa pred 10rokmi. Za 10 rokov som sa zodrala, fyzicky , psychicky. Dala som zo seba maximum. Decká sú v puberte, v práci neskutočny stres, zrkadli mi to už zdravie. Ale pokoj od muža, ktorý má podvádzal, manipuloval. , za to stojí.
V tvojom pripade by som sa rozviedla a odisla. Pravdepodovne dostanes nejake BSM, vyzivne bude musiet platit a evidentne si ako tak sebestacna.
Ja som sa rozvadzala pred 7 rokmi, u nas sa muz zmenil po druhom dietati, tiez prestal pomahat, ja som tomu nerozumela, zrazu bol unaveny, nezaujem o deti. A ja som mala vsetko zabezpecovat, s 2 detmi nakupovat, varit, prat, domacnost a on prisiel domov, sadol pred TV, mobil a ze je unaveny.
Robim na skrateny uvazok, mam hypoteku, uver na auto som uz vyplatila. Korona pomohla s homeofficom. Zdravie mam tiez v ..., ale mozem si za to sama, dala som sa na posledne miesto, tak teraz sa snazim dat dokopy, ked su uz deti vacsie. A ten pocit, ked som sa zbavila 3 dietata (exmanzela), bol uzasny. Vsetci mi hovorili ako som opeknela po rozvode. A na deti som uz 3 rokom sama, lebo zomrel.
@anonym_autor najstarší ma kolko rokov? Vedel by ti aspon vyberat deti skola, skolka? Lebo kľúčové bude pre teba zarobit. Domacnost to zvladnes aj s detmi. No tak budes mat niekedy bordel alebo chaos ale to nebude podstatne. Podstatne je aby ste boli v pohode.
@anonym_4b66fe opraveny text
co sa urazas ?
napisala som, ze neexistuje, ze niekto ZAMESTNANY na full time chodi 2-3 krat TYZDENNE dlhodobo k lekarovi.
pokial je dieta v takomto stave, ostava s nim doma - lebo nadcha to teda nebude, ze ano.
sama pises, ze si mala upravenu pracovnu dobu a predpokladam, ze si pravidelne nesedela u lekara trikrat tyzdenne.
a iba uplny idiot oznaci matku choreho dietata za "zenku domacu, co sedi na riti"
nevies poriadne citat ?
@nyusika Paneboze, to, ze si nieco take nevies predstavit, stale neznamena, ze to neexistuje. Vies, su aj ludia, co maju homeoffice kazdy jeden den. Alebo idu k lekarovi v ramci obednej pauzy, napriklad. Udivuje ma ta nadutost, ze nie, neexistuje, este capslockom 🙂)
Bolo by podľa mňa dobre riešiť rozvod kým najstaršie dieťa nechytí puberta. V tom veku je s deťmi ťažko aj keď je rodina v pohode. Puberťák by ti mohol robiť prieky a ešte začať napodobňovať fotra. To by ta psychicky položilo.
Chcela som povodne napísať, že vydržať a šetriť, ale keď si napísala tie príklady, čo je schopný robiť, aby ti ublížil, tak osobne si neviem predstaviť, toto znášať. Asi by som ho v afekte raz zabila a deti by nakoniec ostali odkázané na sirotinec 😕
Neviem koľko ma najstaršie dieťa, ale možno ti bude trochu už pomáhať. Lepšie v malom bývaní a v pokoji, ako toto. Ten chlap by sa mal liečiť
@anonym_autor Znieš ako rozumná a inteligentná žena a rozumiem tvojej obave, ako zvládneš život samoživiteľky. Zároveň veľmi dobre chápem, že chceš odísť z nefunkčného vzťahu, ktorý ťa psychicky aj fyzicky ubíja.
Ja by som sa na tvojom mieste odrazila od toho, koľko by si získala predajom bytu, v ktorom momentálne žijete. Zistila by som si, v akých výškach sa predávajú vo vašom meste nehnuteľnosti a výšku splátky hypotéky, ktorú by si si asi musela zobrať.
Podľa toho, čo si napísala, manžel asi zarába celkom slušne. Ak vieš koľko, tak si vieš aj vypočítať približné výživné. A z toho asi už budeš mať nejaký prehľad, ako by si to zvládla.
A vždy, keď bude dieťa prechádzať z jedného stupňa na druhý (zo škôlky do školy, z 1.stupňa na 2, zo ZŠ na SŠ...), tak by som si na tvojom mieste dávala žiadosť o zvýšenie výživného. A ak by spravil naozaj to, čím sa ti vyhráža, že preruší s vami kontakt a nebude sa o deti vôbec zaujímať, tak ver, že súd to zaujímať bude. Ak si nebude deti pravidelne brávať k sebe, na prázdniny atď. môžu mu vymerať aj vyššie ako "tabuľkové" výživné, pretože aj o takého veci sa súd opiera. Taktiež máš jedno dieťa so zdravotnými problémami, takže k tomu by mal sudca pristupovať tiež s ohľadom.
Prikladám tabuľku s info a držím palce - zvládneš to🍀👍
https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...
https://www.judrsabik.sk/ako-vypocitat-vysku-vy...
@sisska96 Nejde o sex, aj keď aj to človeku chýba. Skôr ma trápi ten neustály podvedomy stres, keď človek žije v napätí, kedy čo zase povie alebo urobí. Nonstop rýpe, nonstop kritizuje, trusu pred detmi ustipacne poznámky, aká som sprosta, neschopná, minule sa mu nechtiac vysypala káva a on ju len tak nechal a odkráčal, alebo mi plný kýbel vyžehleného prádla vysypal v garáži na podlahu, hocikedy ma pred deťmi pošle do p..., nazýva ma sockou... Nechcem, aby si deti mysleli a učili sa, že toto je normálne a raz sa rovnako správali k svojim partnerom. Plus im musí byť ľúto, keď sa im vôbec nevenuje, nechodí na skolkarske akcie, nebol na zápise, nevozi deti na krúžky, nechodí s nimi na výlety....je tu už pre nás ako spolubývajúci ☹
@anonym_autor keď som toto dočítala, tak by som sa rozviedla. Zvládneš to, tak, ako to zvládli mnohé. Nájdi si dobrého právnika, ak má ex dobrý príjem, treba vybojovať dobré výživné. Toto by som už nedala, aby mi pred deťmi nadával. Deti podrastú, môžu chodiť na brigády, aj moje chodilo od 15 rokov.
@nyusika Paneboze, to, ze si nieco take nevies predstavit, stale neznamena, ze to neexistuje. Vies, su aj ludia, co maju homeoffice kazdy jeden den. Alebo idu k lekarovi v ramci obednej pauzy, napriklad. Udivuje ma ta nadutost, ze nie, neexistuje, este capslockom 🙂)
@julish HO a "paragraf" sú dve rôzne veci
Ahoj, toto je ukážkové psychické týranie. Nemáš nablízku nejakú organizáciu, ktorá by ti pomohla? Vedia pomôcť s bezplatnou právnou pomocou, psychologickou, poradiť v zlej ekonomickej situácií ... Skús vygoogliť.
Podaj na súd žiadosť o výživné to bude musieť platiť ak nie bude mať problémy a bude zaňho platiť štát a pokiaľ sa dokáže vyhrážať že sa nebude o deti zaujímať nezaujíma sa o ne očividne už teraz ....zistí si na úradoch koľko asi tak môžeš reálne dostávať od nehoho výživné na základe jeho prijmu a budeš približne vedieť s akými financiami môžeš do budúcna rátať
V tvojom pripade by som sa rozviedla a odisla. Pravdepodovne dostanes nejake BSM, vyzivne bude musiet platit a evidentne si ako tak sebestacna.
Ja som sa rozvadzala pred 7 rokmi, u nas sa muz zmenil po druhom dietati, tiez prestal pomahat, ja som tomu nerozumela, zrazu bol unaveny, nezaujem o deti. A ja som mala vsetko zabezpecovat, s 2 detmi nakupovat, varit, prat, domacnost a on prisiel domov, sadol pred TV, mobil a ze je unaveny.
Robim na skrateny uvazok, mam hypoteku, uver na auto som uz vyplatila. Korona pomohla s homeofficom. Zdravie mam tiez v ..., ale mozem si za to sama, dala som sa na posledne miesto, tak teraz sa snazim dat dokopy, ked su uz deti vacsie. A ten pocit, ked som sa zbavila 3 dietata (exmanzela), bol uzasny. Vsetci mi hovorili ako som opeknela po rozvode. A na deti som uz 3 rokom sama, lebo zomrel.
@canany Och, to ma mrzí ☹ Aj si sa niekedy dozvedela, čo bolo dôvodom jeho zmeny? Ja si neviem predstaviť, za človek, ktorý má niekoho rád, sa zo dňa na deň dokáže takto zmeniť. Ako vôbec dokáže niekto ležať na gauči s kludnym svedomím a dívať sa na ženu, čo sa ide zodrať, aby všetko postíhala. S tým mojim nehne, ani keď som chorá. Všetky choroby za posledné roky som prechodila, vrátane Covidu. S horúčkou vyše 39 a bolesťou kĺbov som behala medzi tromi deťmi, ktoré boli choré tiež a on mi ešte do detskej postieľky vysypal haraburdy z garáže, lebo vedel, že takto ma prinúti ich odložiť na miesto. A fotil si po dome neporiadok. Hlavne, že keď bol chorý pár dní predo mnou, odizolovala som ho do samostatnej izby, aby nenakazil deti a celý deň som ho obskakovala s čajíčkami a vitamínmi. Takto mi dobrotu oplatil ...
Ahoj, toto je ukážkové psychické týranie. Nemáš nablízku nejakú organizáciu, ktorá by ti pomohla? Vedia pomôcť s bezplatnou právnou pomocou, psychologickou, poradiť v zlej ekonomickej situácií ... Skús vygoogliť.
@ika02 Netuším, ale neďaleko je utajené krízové centrum pre ženy, možno majú vlastných odborníkov v tíme ☹
@anonym_autor ja som tiež zostala s troma deťmi sama, najmenší mal vtedy tri. Financie nie sú ten najväčší problém, zvladame všetko, po tejto stránke im nič nechýba, ale ten nedostatok času, spánku a kolotoč nekonečných povinnosti a zodpovednosti je veľa. Toto je to najnáročnejšie na tom všetkom., ale zas všetko je to len dočasne obdobie kým nevyrastu. Ale aj napriek tomu, celkovo sa mi teraz žije ale lepšie ako pred rozvodom.
@canany Och, to ma mrzí ☹ Aj si sa niekedy dozvedela, čo bolo dôvodom jeho zmeny? Ja si neviem predstaviť, za človek, ktorý má niekoho rád, sa zo dňa na deň dokáže takto zmeniť. Ako vôbec dokáže niekto ležať na gauči s kludnym svedomím a dívať sa na ženu, čo sa ide zodrať, aby všetko postíhala. S tým mojim nehne, ani keď som chorá. Všetky choroby za posledné roky som prechodila, vrátane Covidu. S horúčkou vyše 39 a bolesťou kĺbov som behala medzi tromi deťmi, ktoré boli choré tiež a on mi ešte do detskej postieľky vysypal haraburdy z garáže, lebo vedel, že takto ma prinúti ich odložiť na miesto. A fotil si po dome neporiadok. Hlavne, že keď bol chorý pár dní predo mnou, odizolovala som ho do samostatnej izby, aby nenakazil deti a celý deň som ho obskakovala s čajíčkami a vitamínmi. Takto mi dobrotu oplatil ...
@anonym_autor moj pribeh je v diskusiach na koniku. On najskor odisiel z nicoho nic, raz rano si zbalil tasku a s vetou, ze ma chce taku, aka som bola pred detmi, vysmiatu a spokojnu a v konecnon dosledku obskakujucu asi len jeho, odisiel. Chvilku som si poplakala a zrazu mi bolo lahko. Potom sa ozval, ked si myslel, ze ma navrch, tak som mu napisala, ze mne to vyhovuje takto, tak zacal riesit poradnu. Na co som pristupila, len kvoli detom a to bola chyba. Tak sa rozchod predlzil o 6 mesiacov a jednu bolavu udalost, ale nakoniec som podala ziadost o rozvod a vystahovala ho z mojho bytu. Deti sa trosku skludnili, nastupila som do prace, viacmenej sebestacna financne. Covid sme mali tiez, rovno na Vianoce sme schytali. Deti den teplotu a potom mi skakali po hlave, ja odpisana, unavena ako dostihova kobyla, len som lezala cele dni. On mal teploty 39, nemal sa kto o neho starat, lekari na neho zvysoka, mesiac sa trapil a nakoniec v nemocnici zomrel. Myslim si, ze keby pomahal v domacnosti a nezdul sa, neviem, kto mu ake rozumy dal, ale keby tu bol s nami, tak by este zil. Ja nerozumiem ako tym chlapom dokaze prepnut zo dna na den. Pripomina mi to jeden vtip, ide jezko ku krtkovi pozicat si lopatu a cestou si hovori, krtko mi tu lopatu asi nepozicia, krtko je lakomy, nepozicia mi lopatu, krtko mi ju urcite nepozicia. Pride ku krtkovi, krtko otvori dvere a jezko mu nahuci, vies co krtko, tak si tu lopatu nechaj, ja ju nepotrebujem.
Nevieme co sa odohrava v hlavach chlapov, ale potom im prepne z nejakej myslieNky co maju v hlave a takto si to odnesu deti a zeny.
@anonym_autor vydrzala by som, s tym blbcom nekomunikovala a snazila aa ho ignorovat a pomaly si setrila peniaze a hladala moznosti a pripravila situaciu tak aby som potom v tom vhodnom case odisla a panko nech si aj okno otvori a vyskoci, uz by ma to absolutne nezaujimalo
V tvojom pripade by som sa uz len fokusovala na deti a vasu rodinu
@anonym_autor ja som žiadosť na rozvod podala. mám tri deti najmladší má 1,5 najstarší 7 bývame v dome.od januára idem do práce .najmladší do jasiel.ale ja mám tú výhodu že mne s deťmi pomôžu rodičia čo sa týka odvozu a dovozu zo škôl .hypotéku chvalabohu nemám .tiež sa s časti bojím ako zvládnem ale v podstate som doteraz aj tak všetko robila sama čo sa týka domácnosti a záhrady.dame si režim a ono to pôjde.len ťažké bolo spraviť ten prvý krok
@anonym_autor zeny ako ty ba mali byt zbavene svojpravnosti.

Keď ti chýba sex nájdi si milenca s vyriešené
@sisska96
ako fakt je niekedy lepšie držať zobák.