icon

Sama s tromi deťmi. Ako zvládnuť finančnú a emocionálnu záťaž?

1. apr 2025

Asi by som potrebovala len radu alebo povzbudenie od niekoho kto si prešiel niečím podobným. .. Manžel už pred rokom odišiel k milenke. Mne nechal na starost tri malé deti. Zatiaľ ešte stále nie sme rozvedení. Budúci mesiac mi končí rodičovská dovolenka a do práce ma naspäť nevezmu... Rodičov už nemám a sestra býva ďaleko. Manžel navrhol 200 eur na všetky deti. Deti si k milenke samozrejme nebrava. Naschvál zmenil prácu, kde teraz zarobí len 1000 eur. Znaha si posudky lekárov, aký je chorý aj keď doteraz mu nič nebolo... Ja si ani nemôžem hľadat prácu, lebo nemam kde nechať deti cez prázdniny. A na súkromné škôlky a tábory pre tri deti naozaj peniaze nemám... Strašne ma ubíja myšlienka, že to s deťmi sama nezvládnem. Ani finančne ani fyzicky 😔 a potom vidím ako si ich otec užíva voľnosť a bezstarostný život s milenkou... Je mi zo všetkého doplaču 😔 prosím vás, reči typy na čo máš tri deti s debilom nepotrebujem počuť... V živote by som na neho nepovedala, že sa takto zmeni a zachová k deťom ako úplný kreten...

autor
2. apr 2025

@hanaxxx KNM. Áno, jedno v škole, jedno v škôlke a jedno zatiaľ doma

hanaxxx
2. apr 2025

@petrastrbanikova pardon, musela som to prehliadnut, ospravedlnujem sa

vrabcek15
2. apr 2025

Ahoj akurát pozerám jeden pracovný portál a zamestnávateľ upracservis hľadá upratovačku na upratovanie vchodov a bytových domoch,je to pracovný pomer na kratší pracovný čas a ponúka 5€/hodina viem, že to nieje veľa,ale možno na začiatok by ti to pomohlo, kým sa niečo lepšie nenájde

vroni
2. apr 2025

Nechcem ťa zneistovat, ale ten právnik rozhodne dobrý nie je. Opytaj sa tu v právnickej skupine, ti ti poradia naozaj dobre a odborne, na fóre dostaneš aj rady od laikov (napríklad odo mňa 😉), ktoré nemusia byť správne. A možno budú mať aj tip na naozaj dobrého kolegu v tvojom okolí (aj tam môžeš dať anonymnú otázku cez moderátora)

valerya
2. apr 2025

Na súde povedz, že to už odbýval. Veci sa ničia, všetko starne. Každá vec ma nejakú životnosť. Býval v tom? Užíval to? Tak potom čo. Potom ty mu vyfakturuj nájom a zaplatí tebe viac ako ty jemu za prerabku.

autor
2. apr 2025

@vroni áno, ďakujem za tip. Skúsim sa informovať aj cez tú bezplatnú právnu poradňu.

autor
2. apr 2025

@valerya no ano, to by bolo fajn keby to aj tak fungovalo 🙂 aj mňa to presne napadlo. ale neviem ci to obstojí aj právne. Ale určite to použijem ako argument 👍

lenkakoc444
2. apr 2025

Ked Ta nevezmu spat do prace mas narok na odstupne a mozes ist na up kde Ti pravdepodobne vyjde vdaka odstupnemu pekna podpora cize mas dalsich 6m aby si sa zariadila.

lienka.7
2. apr 2025

@autorka počkaj, počkaj, byt je tvoj alebo bol spoločný ci ako? Alebo ste mali spoločný úver? Lebo ty tu splietas 2 na 3 prosím ta... vyplaca sa jedine na základe dokladov (faktúra, blocek), aj to, keď dá faktúru na 10 ročnú chladničku, si myslí že dostane 300€ keď stala 600€? Tak 50€ povedzme🤣🤣🤣
A fakt si nájdi normálneho pravnika, to je základ

autor
2. apr 2025

@lenkakoc444 áno, aj toto zvažujem , aspoň do toho septembra.

autor
2. apr 2025

@lienka.7 nie, bývanie je len moje. Ale brali sme už ako manželia úver na prerabku a plus tvrdí, že všetky peniaze išli do prerabky, čo ale nie je pravda. Asi veru zvážim na bsm iného právnika...

skusihu
2. apr 2025

Do škôlky daj prihlášku aj tento rok. Možno ho zoberú, predsa je starší. Nájdi si hocijakú prácu. Dostaneš výplatu cca 800 €, výživné 300 €, bonus 300 €, rodinné prídavky 180€. Na strážení sa dohodni s nejakou študentkou alebo čipernou babkou zo susedstva alebo kamarátkou, tak môžete vykryť aj prázdniny. Ženy sú silné, zvládnu všetko - lebo musia.

lienka.7
2. apr 2025

@autorka to, ze ste brali peniaze na prerabku, neznamená, že ste za ne nemohli ísť na dovolenku napr., chapes? Banka predsa neskuma účel použitia peniazi. Pokial nema doklady, ma proste smolu, chapes??? V dobrom, fakt hľadaj iného pravnika, lebo ty prerobis aj gate🤦‍♀️

ysseba
2. apr 2025

A bločiky od prerábky máte? Viete to vydokladovať? Tak ako sa jemu účelovo znížil príjem, tak sa účelovo aj bločiky môžu stratiť

autor
2. apr 2025

@skusihu áno, presne tak 😔

autor
2. apr 2025

@lienka.7 🤔 to je pravda... Mňa by to ani nenapadlo 🤦🏼‍♀️ ale neviem ci nájdem takéto právnika, ktorý mi poradí takéto "obchádzky"

autor
2. apr 2025

@ysseba mam ich ja... Ale už som ich asi stratila 😃

lienka.7
2. apr 2025

@autorka pravnik ma vždy hájiť záujmy klienta!!!! Preto ho máš paneboze🤦‍♀️ ja neviem, ty mi prídeš ako z Marsu paneboze... vyzivne nevieš vysudit, z bytu ideš vyplácať a nevieš na základe čoho... omg omg omg 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
A po ďalšie, co sa prerobili, je už aj tak opotrebované... ak ste teda do toho dali co ja viem 20k, napoly je to 10k, po opotrebeni nech sa paci tu máš 2.000€ a dovi dopoooo

autor
2. apr 2025

@lienka.7 tak ale právnik asi nepôjde proti zákonu. Asi mam moc férového právnika....ja sa držím toho co mi povedal, on je predsa odborník v tomto, nie ja.

autor
2. apr 2025

@lienka.7 ex ale tvrdí, že tou rekonštrukcia vzrástla cena nehnuteľnosti. A o tu sumu mu ide. O 15 ročný gauč alebo starú chladničku isto nebude mať záujem

evcagabi
2. apr 2025

To aj ja, co som mala 1semester pravo sa citim ako vacsi odbornik ako ten babrak, co mas ty 😅

lienka.7
2. apr 2025

@autorka vidno, že si poriadne naivná 👌🤦‍♀️ ešte raz, pokial nema dôkazy, moze si tvrdiť, co len chce, rozumieš tomu??? Ty povieš, že z 20k, co ste mali pôžičku ste investovali len napr. 5.000 a zvyšok sa použil inak. Chapes už???? Ja neviem, či sú naozaj tak naivná, ze ta opije rozkom každý...🤦‍♀️

vroni
2. apr 2025

Môj ty Boh, tvoj budúci ex je čistý debil a pokiaľ mu chces na slovo veriť, tak si na tom rovnako. Vymalovaním steny či novou kúpeľňou pred 15 rokmi vzrástla cena nehnuteľnosti? To chce, aby sa sudca pocikal od smiechu???? A toto ti ten tvoj "férový" právnik nevie povedať? Vieš čo, ja ti poslem nášho kocúra. Má približne rovnaké právne povedomie ako ten tvoj pravnik, menej stojí a ešte aj upokojujúco pradie. 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
A áno, právnik má byť férový a zabezpečiť, aby jeho mandant dostal (zákonné možné) maximum. Oprávnenosť tvojich nárokov posúdi sudca. Ale ak žiadne mať nebudeš, nie je čo posudzovať.

autor
2. apr 2025

@lienka.7 ale ved keď to pôjde na súd, nikto tam bločky dokladovať nebude. Súd určí súdneho znalca, ktory tu nehnuteľnosť ohodnotí. Napríklad ak na znaleckom posudku k úveru je suma 50 tis a teraz súdny znalec povie, že ma cenu 100 tis., tak on bude chcieť odo mňa 25tis.

autor
2. apr 2025

@vroni bola to kompletná rekonštrukcia, menilo sa všetko . Viem, ze ex ma fotky pred aj po rekonštrukcii. A tým chce argumentovať, že tie peniaze tam použil. Ja budem trvať na tom, že si tu svoju časť "odbyval", ale neviem ci to sudca zohľadní

vroni
2. apr 2025

To takto nefunguje ani omylom. Fotky nedokazuju vôbec nič, maximálne to, že nejaká rekonštrukcia prebehla. Dokonca ani keby si mala dom a on by pristavil ďalšie tri izby, nemal by nárok na vyplatenie zo zhodnotenia nehnuteľnosti, ku ktorej nemá vlastnícky vzťah ale len na prípadný podiel z investovaných prostriedkov. Vy máte o mesiac rozvod a takéto základné veci nevieš? Aj keď sa rozdelenie BSM bude riešiť až po rozvode. Myslím, že to právne poradenstvo je v tvojom prípade viac než nutné.

sarahh09
2. apr 2025

Tento chlap bude raz plakať.
Už teraz prišiel o najväčší poklad. Veľa síl.

simca06022011
2. apr 2025

necitam celu diskusiu, zatial, ale nechapem co sa jeho pytas.. ty vsetko ries so sudom. Nepytaj sa ho na striedavku, nepytaj sa ho na vyzivne, proste navrhni sudu, povedz ako sa veci maju. KLUDNE si hladaj pracu a proste trvaj na sude na tom, ze upravia ja prazdniny a pod. Proste otecko si bude deti cez prazdniny riesit tiez. Mesiac budu u neho, mesiac riesis ty.
proste city bokom, napis si kolko ta stoja deti, fakty ku vsetkemu, ked tak tu ti isto radia pravne rady atd = vyhladaj ich, spiste... teba nemusi zaujimat jeho milenka, ani jeho vymyslene choroby, proste tvoje deti potrebuju jest a on nech si peniaze najde.
Ty zatial zacni deti intenzivne ucit na samostatnost (samozrejme, trojrocne nie :D ) a socializuj sa aby si mala pomoc v okoli ak nieco.. ja keby som mala susedu alebo niekoho v skolke kto potrebuje zobrat dieta lebo nestiha, kludne by som to robila, aj denno denne. A urcite sa take maminy najdu aj inde. Moj jedinacik by sa zatial aspon s niekym doma pohral :D

autor
2. apr 2025

@vroni mne právnik povedal, že ma nárok na polovicu hypotéky. A aj všetko čo investoval zo svojho a ze na ňom je dokazne bremeno. Zatiaľ sme to až tak nerozoberali, lebo najskôr riešim rozvod a výživné

simca06022011
2. apr 2025

A z prerabky by som ho nevyplacala, a ak nema blocky tak duplom nie, povedala by som, ze to som platila ja, on prispel kozmetickou sumou a tu uz vybyval. Ak sa mu nepaci, servis a najom mu vyuctujes a nech si zapocita a rovnako tam ziju jeho deti, cize aj ich cast nech pekne plati ... proste sa nedaj, treba zacat spinavu hru.. rovnako ako on.