Sama s tromi deťmi. Ako zvládnuť finančnú a emocionálnu záťaž?
Asi by som potrebovala len radu alebo povzbudenie od niekoho kto si prešiel niečím podobným. .. Manžel už pred rokom odišiel k milenke. Mne nechal na starost tri malé deti. Zatiaľ ešte stále nie sme rozvedení. Budúci mesiac mi končí rodičovská dovolenka a do práce ma naspäť nevezmu... Rodičov už nemám a sestra býva ďaleko. Manžel navrhol 200 eur na všetky deti. Deti si k milenke samozrejme nebrava. Naschvál zmenil prácu, kde teraz zarobí len 1000 eur. Znaha si posudky lekárov, aký je chorý aj keď doteraz mu nič nebolo... Ja si ani nemôžem hľadat prácu, lebo nemam kde nechať deti cez prázdniny. A na súkromné škôlky a tábory pre tri deti naozaj peniaze nemám... Strašne ma ubíja myšlienka, že to s deťmi sama nezvládnem. Ani finančne ani fyzicky 😔 a potom vidím ako si ich otec užíva voľnosť a bezstarostný život s milenkou... Je mi zo všetkého doplaču 😔 prosím vás, reči typy na čo máš tri deti s debilom nepotrebujem počuť... V živote by som na neho nepovedala, že sa takto zmeni a zachová k deťom ako úplný kreten...
@simca06022011 áno, toto všetko v návrhu mam. Len viem, ze aj keď mu súd určí mesiac cez letné prázdniny, on pre ne jednoducho nepríde 🤷🏼♀️ s jedným dieťaťom je to jednoduchsie. Ale zobrat si denno denne na starost tri deti popri svojom je už moc pre 99% iných mamiciek. Aj keď len cca na 1-2 hodiny...
Cena nehnuteľnosti by vzrástla aj bez rekonštrukcie… takže on si tam býval a všetko čo tam kedy dal je akože jeho a býval zadarmo a ešte chce aj zo zhodnotenia bytu… nech ukáže bloček čo kúpil a to mu preplat… inak nech si trhne nohou
tak to treba riesit tiez so sudom, ze co ked nepride, ci bude platit tie tabory, opatrovatelky alebo co... a na tvojom mieste popracujem na rodinych vztahoch, lebo sama a tri deti.. neviem ako to das a vyhovorky su ti na nic. Proste musis.
Povedz chlapovi, ze teda ani ty tie deti nechces, a nech si ich vezme k milenke :D ako sa bude tvarit. Co by na to sud povedal, keby povie tam raz matka, ze ved ani ona nechce byt viazana 24/7 3 detmi, kym muz si vegeti a robi za minimalku a hlavne ked ta to obmedzuje aj v praci a vsetkom.
@simca06022011 v manželstve je všetko spoločne, takže keby som povedala, že som to platila ja, tak je to jedno, polovica je stále jeho. Áno, bývanie je len moje, ale hypotéka bola na oboch.
NIE nie je vsetko spolocne, ak je byt tvoj vlastny, je tvoj... v manzelstve jedine splatky ktore sa pocas manzelstva splatili su spolocne a bez ohladu na hodnotu domu, len to potom aj vsetko co si on nakupil.. od trenkov, a tak, ale to predpokladam ze spekulant nema nic. A hlavne by mal dokazat ze aj realne nieco platil, ak by si ukazala, ze naozaj nedaval cent na nic, a platila si vsetko sama, ako by sa k tomu staval sud = to teda neviem, treba zistit od odbornikov. Hlavne nebud taba a submisivne neprijmi to co ti jeden pravnik povie a co si ex vyziada... porad sa inde, na xy miestach.
Ale tu su detaily, ktore proste musi vediet pravnik PRESNE ako su... lebo toto je chaos, moj byt, spolocna hypo atd.. len aby to nebol nakoniec spolocny byt a spolocna hypo.
@oriesocek presne touto cestou pôjdem 👍
@simca06022011 skúsim sa to opýtať priamo sudkyne... Ale keď povie, že nič sa nedeje, tak bude ex na koni. Lebo deti mu jednoducho nikto nenanuti, keď ich on sám nechce... Ale možno to bude musieť nejak finančne kompenzovat 🤔
vsak ani ty nechces... :D deti.. tak nech rozhodnu pol na pol :DD
Má nárok na polovicu splátok hypotéky počas manželstva. Áno. Na polovičku hypotéky nie. A hypotéka a pôžička/spotrebný úver sú dve rôzne veci. Na zhodnotenie nehnuteľnosti nie. Ak by vedel dokazat (bločkami či vypismi z účtu), že platil zo svojich vlastných peňazí (ktoré mal pred manželstvom), tak na to tiež. Oficiálne doklady, nie že mu niekto napíše, že mu požičal pred rokmi 50 tisíc na tvoju hypo. To neplatí. Tak isto ako neplatia fotky. Na vysvetlenie týchto "drobných" rozdielov máš mať právnika.
@simca06022011 nehnuteľnost je moja, hypotéka spoločná. Áno, presne, je tam kopec detailov. A majetok som ani nechcela riešiť. Skôr ma zaujímalo ako ženy, ktoré sú sami bez pomoci zvládnu celú starostlivosť o viac detí... Ako to dávajú finančne aj časovo aj pracovne... 😔
Svätá prostota!!!!! Ty sa sudkyne nič pýtať nebudeš, ona tam nie je na to, aby ti radila!!!! To nie je psychologicka, aby ste si s ňou pokecali, kto je spravodlivý. Presne na toto máš mať právnika. Šikovného. A tuším aj s oceľovými nervami. A nie, exa nijako nedonutis, aby si bral deti. Je to jeho právo a nie povinnosť. Žiaľ.
@simca06022011, toto je veľmi fatalna rada. Ak nechce deti ani on ani ona, nerozhodne súd pol na pol ale o umiestnení deti do ústavnej starostlivosti. Je to svinstvo a vôbec to nie je fér, že otec "nič" nemusí, ale žiaľ, starostlivosť sa prikázať nedá.
@vroni no vidíš, tak na čo mi je rozhodnutie súdu, keď exa vlastne k ničomu nezaväzuje?? Keď si pre deti nepríde, tak sa mam s nim súdiť o sumu, ktorú som dala nejakej opatrovateľke? Ved to je už choré...
@vroni tak to by ma zaujimalo ci naozaj, ja by som sa to minimalne spytala :DDD proste by mi nedalo drzat pri takychto kecoch otca usta zavrete a tvarit sa, ze beriem jeho vyhovorky.. a najlepsie je keby od neho nic nechcela, ani ona a ani ndeti, ani starostlivost ani peniaze, ani navstevy. Ja by soms i nasla riadne papulnateho pravnika, co ho da dole a minimalne sa chlap bude citit trapne, ze vobec chodi po tejto zemi takyto hnup.
ja kedze mam skusenost v inom pripade s tym, ze vela zalezi od pranvika a jeho pristupu ako sa veci zariadia, by som jej radila poradit sa kade tade... tu bude problem to,ze on je 150km daleko.. to proste striedavka ani mozna podla mna nie je, ale chlap by mohol byt vystraseny, ze deti dostane on, ked ona ich nechce a bolo by schodnejsie sa s nim dohodnut (mozno?).
Ježkove zraky, prosim nájdi nového právnika. Popyltaj sa na referencie. Lebo toto čo máš ťa fakt aj ja môžem ísť radšej zastupovať.
Brali ste úver (napr 20 tisíc). Ok, čosi išlo do prerábky (5 tisíc). Za zvyšok sme kúpili gauč, chladničku, išli na dovolenku. Gauč a chladničku si kľudne môže prísť zobrať a odviezť ak chce.
Robila som niekoľko rokov kolíznu na súde. Žiaľ, je to tak, ako píše maminka vyššie. Máloktorý chlap chcel a aj trávil s deťmi čas. (Po rozvode) Nikto ho nedonúti, aby si deti bral, nikto, ani súd, bohuzial.
Veľmi Ti držím palce. 🙏 Väčšinou, ak je neodkladne opatrenie, tam dávajú sudcovia len minimum výživného, čo mám skúsenosti. Dôležité bude po rozvode. A pri každej zmene môžeš žiadať o zvýšenie. Ako prestup na druhý stupeň, keď Ti malý pôjde potom zo škôlky do školy, deti na strednú, atď.
Ty potrebuješ nejakú dobre platenú prácu ako jediná záchrana v tejto situácii
@srdeenko19 ďakujem za komentár niekoho z praxe 🙏už som mala miestami pocit, že som totálne neschopná ja aj môj právnik... 😔
@bluka2 a hlavne časovo flexibilnu... Aby som mohla robiť večer keď deti už spia...
@bluka2 myslím napríklad nieco, kde sa dá robiť homeoffice
Zaväzuje ho k plateniu. Ale žiaľ, k ničomu viac. Preto treba zorganizovať,aby platil čo najviac. A sorry, tvoj pravnik JE úplne neschopný. Nie pre to neodkladne. Ale pre ten zvyšok.
Ja som už zažila, že sudkyňa povedala, že deti sú tam zvyknuté tiež boli 3 a on sa nebude aktívne spolupodieľať, tak nech nežiada žiadne vyrovnanie išlo o sumu asi 15 t eur.On videl, že nebude ich musieť nosiť na krúžky 3 športovci atď tak privolil.
Ty musíš byť rozhodnutá s čím ideš na súd čo najviac pritlačiť, aby si vyšla aspoň finančne čo najlepšie.Ty sa budeš musieť prispôsobiť prácou, voľným časom, vztahom, peniazmi...on bude voľný ako vták akurát raz mesačne pošle prevod.A čo najmenej s ním kominukuj ohľadne hádok ..kto čo bude platiť ...atď .moja kamarátka exovi vytrubila čo naňho chystá a dopadlo to zle prišiel aj on s právnikom a bol to boj.
@luccija on nepristupi na nič. Naschvál robí problémy, aby mi co najviac uškodil. Neviem ci je to z jeho hlavy alebo z hlavy jeho milenky, ktorá teraz ráta každé euro pre seba. Preto sa nevieme dohodnúť na vyzivnom, na starostlivosti o deti a ani na rozdelení majetku
Ahoj. Žijem sama s 3 deťmi už 6 rokov. Momentálne majú 12,9,7...začiatky boli masaker. Je to ťažké aj teraz, ale pracujem už na plný úväzok, mám kúpený byt na hypo, a vyboxovala som si výživné...lebo tiež som 1,5 roka nedostávala nič, až potom 300e potom som si žiadala opäť o zvýšenie, keďže jedno z deti ma vrodené vady a chodím s nim pravidelne na kontroly, operácie, postupujeme liečbu.
Je to veľmi veľmi veľmi ťažké. Neraz si poplacem, mám pocit že už nevladzem, že to celé nezvládam.
Ale zatiaľ som sa vždy dala nejak dokopy a idem ďalej. Sú aj svetle dní, kedy si hovorím, že ako mi je dobre 😇 moc držím palce
@nikkix ach bože, to si mala skoro presne ako ja, keď ex od nás odišiel... 🫣 Presne tieto stavy mam aj ja... Na jednej strane úľava a na druhej hrozna neistota a strach ako to všetko zvládnem... 😔 Prosím ta, to zameškané výživné ti zrejme musel ex doplatiť. Ako sa to rieši? Jednorazovo alebo s bežným výživným v splátkach?
Nedoplatil mi nic, lebo som to neskoro riesila. treba čím skôr začať všetko riešiť. Odporúčam dobrého právnika. Ja som tam nechala dosť prachov, ale ak je ozaj šikovný, neni o com. A nič neprejednavaj s ex, keď vidíš ze ma záujem ti len škodiť. Vsetko ries čím skôr a oficiálnou cestou.
Výživné, ak by neplatil stačí ísť za exekútorom, ale je tam tuším nejaký počet koľko nezaplatí toto sa už dnes rieši promptne.Ja by som mu na všetko povedala, že rozhodne súd ty sa s ním teraz nedotahuj potrebuješ energiu na iné veci.Vela chlapov ani reálne nevedia "koľko stoja' deti.Teraz je múdry na súde väčšinou skrotnu aj tí najväčší geroji.Na delbu majetku máte čas po rozvode do 3?rokov..ty ries skôr praktické veci skúsiť si nájsť prácu ideál na doma, alebo pol na pol a nie teraz sa s ním hádať.
Nečítam celu diskusiu predbežne opatrenie na zverenie deti, návrh na výživné pomôže ti kancelária Centra pravnej pomoci. Navrh na rozvod kto dal? Po rozvode ziadaj výživné na manželku.
A hľadaj si prácu.... To vyzerá, ze chceš byt au-pair svojim deťom
Cca 30%platu rodica ma ist na vyzivne. Maju na to tabulky

aku polovicu hypoteky, tak byvanie je spolocne ci tvoje?