icon

Sama s tromi deťmi. Ako zvládnuť finančnú a emocionálnu záťaž?

1. apr 2025

Asi by som potrebovala len radu alebo povzbudenie od niekoho kto si prešiel niečím podobným. .. Manžel už pred rokom odišiel k milenke. Mne nechal na starost tri malé deti. Zatiaľ ešte stále nie sme rozvedení. Budúci mesiac mi končí rodičovská dovolenka a do práce ma naspäť nevezmu... Rodičov už nemám a sestra býva ďaleko. Manžel navrhol 200 eur na všetky deti. Deti si k milenke samozrejme nebrava. Naschvál zmenil prácu, kde teraz zarobí len 1000 eur. Znaha si posudky lekárov, aký je chorý aj keď doteraz mu nič nebolo... Ja si ani nemôžem hľadat prácu, lebo nemam kde nechať deti cez prázdniny. A na súkromné škôlky a tábory pre tri deti naozaj peniaze nemám... Strašne ma ubíja myšlienka, že to s deťmi sama nezvládnem. Ani finančne ani fyzicky 😔 a potom vidím ako si ich otec užíva voľnosť a bezstarostný život s milenkou... Je mi zo všetkého doplaču 😔 prosím vás, reči typy na čo máš tri deti s debilom nepotrebujem počuť... V živote by som na neho nepovedala, že sa takto zmeni a zachová k deťom ako úplný kreten...

jaond19
2. apr 2025

Necitam celu diskusiu, neviem ake mas priestorove podmienky v byvani, ale mozno by si k sebe nasla na cas do jednej izby nejaku mamicku v zlej situacii, co by ti toto byvanie oplacala starostlivostou o deti kym by si bola v praci. To by si hned mala aj danovy bonus k dobru k vyplate + vyzivne....

majusik1304
2. apr 2025

No veď, keď nemá doklady o platbách, nákupoch nemôže to dokázať a žiadať vyplatiť. Je to slovo proti slovu. Neboj sa. Povzbudzujem ťa, čo nie je na papieri akoby neexistovalo....

autor
2. apr 2025

@nikkix tak ja mam podaný návrh na výživné do rozvodu už skoro rok. Takže môjho ex to dobehne. Samozrejme, s ex vôbec nekomunikujem

autor
2. apr 2025

@luccija no dúfam, že až taky debil by nebol, aby neplatil, ale pravdupovediac, už má pri nom neprekvapí vobec nič 🫣

liliana8
2. apr 2025

Je mi luto, co sa ti stalo. Skus najst este mozno u vas nejaku dochodkynu, ktora je osamela a bola by ochotna ti postrazit deti napr. po skole, kym prides z prace (skus cez inzerat alebo sa opytaj farara, ci niekoho takeho nepozna alebo skus v klube dochodcov, ak nejaky mate - tam su aktivnejsi seniori). Drz sa🍀❤️

1aduliatko1
2. apr 2025

Mas narok na vyzivne na deti aj na seba. Isto ti to bude musiet doplatit. Drzim palce...je smutne ako vedia byt niektori chrapuni 😣

liliana8
2. apr 2025

Mozno skus hladat aj pracu v Bratislave so 100% home officom. Je ich sice uz menej ako pocas Covidu, ale su a plat bude urcite vyssi ako v KNM a mozno sa casom skusit dohodnut na flexibilnej pracovnej dobe, ze odides poobede skor a robotu si dorobis vecer, ked deti zaspia a tie prazdniny skusit vykryt dochodkynou/studentkou.

hanaxxx
2. apr 2025

Mozno sa mylim, ale podla mna nie je velmi realne, ze si pracu udrzis. Dve deti v skolke, musela by si mat velke stastie, aby neboli stale chore, resp. aby ta zamestnavatel neprepustil, ked budes kazdu chvilu na ocr. Ako riesenie mi napada len praca, kde by si v pripade choroby dietata mohla robit z domu, resp. kde by si mala stale home office. Myslis, ze je sanca nieco take u vas najst? Domnievam sa, ze skor nie. Potom mi napadlo este, robit opatrovatelku pre dve cudzie deti, svoje dve by si zo skolky odhlasila a tiez by boli doma (usetrila by si aj tam na poplatkoch). Cize by si mala doma 4 deti cez den, ako mini skolka. Len neviem, ci je po takomto niecom vo vasich koncinach dopyt a ake su ceny, ci by ti to stacilo na prezitie. Pripadne este po veceroch nejaka prilezitostna praca na doma. Tiez by si si mohla privyrabat napr pecenim kolacov, to tiez vies robit aj po nociach a regulovat si to ako potrebujes.

stvura
3. apr 2025

@autorka, ked sa nad tym zamyslim tak ani neviem ako som to davala...ale ja som k tomu pristupila troska inac ako ty. Maly siel ako 2r k panej (manzelovej krstnej) co ho opatrovala...platila som 270e mesacne (myslim ze to bolo vtedy rodicovske na neho presne), rano som zaniesla na siedmu maleho k nej, potom dceru do skolky - skolka na dedine bola otvorena od siedmej - samo ze tam bola prva s upratovackou (mam medzi nimi rok a pol), starsieho syna vylozila pred skolou (bola ranna druhina) a o pol osmej som sedela v kancelarii. S osem a pol hodinovou pracovnou dobou - normalne to vyslo ked som o stvrtej koncila (druzina v skole bola do piatej), vyzdvihla u panej (ona mi vyzdvihovala dceru zo skolky v dedine lebo ta zatvarala o tretej/pol stvrtej pokial sa pamatam. Takto som fungovala. Muz sedel vo vlaku 4:16 do BA, a prichadzal okolo siestej takze tam pomoc ziadna. Po troch mesiacoch som mala potom jeden den v tyzdni home office. Bolo to tazke ale dala som to. Ty mas minus ze tam nemas tie financie, lebo toto som ja neriesila (inac ja som mala taky isty plat ako si pisala ze nim pohrdas, 1200e nastupny s dvoma VS, s dvoma cudzimi jazykmi..bohuzial v meste kde si nevyberies a musis vziat co je).
Inac tie kraviny co ti tu pisu s pecenim kolacov po veceroch a podobne (plus k praci)..osobne neradim. Ako som ti pisala svoj rozvrh tak tiez som spravila taky pokus nieco dodatocne robit. Vysledok - ako som najstarsieho syna niesla do skoly som mala mikrospanok a naburala. Nikomu sa nic nestalo, ale bolo to pre mna poucenie, ze to sa neda. Tiez to opatrovanie deti u teba - znama to spravila (ako vystudovana ucitelka v skolke bez vlastnych deti) a je tam prilis vela uskali to robit oficialne - v dnesnej dobe ta hocikto uda pri neoficialnom, takze to je tiez passe v tvojom pripade.

majka1719
3. apr 2025

Mas narok na vyzivne aj na seba.

evazhoufova
3. apr 2025

Neurčuje on čo je nereálne. Ty musíš on môže? Neexistuje. Je otec súd mu to určí.

evazhoufova
3. apr 2025

@vroni a keď súd určí striedavku?

evazhoufova
3. apr 2025

Nám na školení vraveli že trend je jednoznačne striedavka. Keď to navrhne ona v prvom rade nie len ako možnosť súd sa tým musí zaoberať. Jasne záleží na sudcovi, ale tak on sa od deti odsťahuje 150 km a nič ? To tam treba zdôrazniť …

mischy00
3. apr 2025

@evazhoufova a ked si ich nechce zobrať? Dáš deti k milenke keď vieš, že ich tam nechcú a bohvie ako sa budú o ne starať? Výživné sú peniaze, tam mu hrozí aj basa ale pri deťoch, čo spravíš 🙄

vroni
3. apr 2025

@evazhoufova, sud striedavku "určiť" môže len v prípade, že sa o dieťa chcú starať obaja rodičia. Ak jeden z nich starostlivosť odmietne, súd žiadnu striedavku nariadiť nemoze. A väčšina otcov považuje striedavku len za ideálny spôsob ako obísť výživné. To žiaľ súdu staci ako prejavenie záujmu o starostlivosť. Ale ak otec povie, že starostlivosť nechce, tak nariadiť nič nemožno.

luccija
3. apr 2025

@evazhoufova neurci striedavku, lebo býva ďaleko, neplatí, nemá záujem....súd v prvom rade prihliada na záujmy detí iné by bolo, keby býval blízko deti nemusia chodit do 2 skolok a, keď už je škola, tak to už vôbec, keď sú ďaleko od seba.Toto má vždy rozčúli to bremeno zostane na žene chlap si zariadi novú rodinu a žije svoj život.Este sa handrkuje o každé euro.

maury
3. apr 2025

Akože sme v Európskej únii, takže kedy začnú aj tu v tomto platiť Európske zákony ?
Ako matka tak aj otec má zodpovednosť za výchovu, vzdelanie a majetok svojich detí. Takisto sú zákonným zástupom svojich detí.

Vo všetkých členských štátoch EÚ má automaticky rodičovské práva a povinnosti vo vzťahu k dieťaťu matka, ako aj otec, ktorý je manželom matky. Vo väčšine prípadov vykonávajú rodičia tieto práva a povinnosti spoločne.

Predpisy, ktoré určujú práva a povinnosti otca, ktorý nie je manželom matky, sa v jednotlivých krajinách líšia.

Takže žiadne také nechce, nemôže, nestará sa. On má povinnosť.

autor
3. apr 2025

@maury u nás však je povinnosťou otca len platiť výživné 😔

maury
3. apr 2025

@autorka áno, almužnu

jenma
4. apr 2025

Takze takto, sud bude (by mal) prihliadat na jeho moznosti a schopnosti. To znamena, aj ked si ucelovo znizil prijem a predtym zarabal viac, prihliada sa na to, ze ma tu schopnost zarobit viac. Sud si vyziada a vysku predchadzajuceho prijmu. Ked je taky kreten, este by som okrem vyzivneho chcela, aby ho sud zaviazal aj na tvorbu uspor detom - rozne setriace ucty a podobne. Drzim palce !

janage
4. apr 2025

@maury darmo ma niekto povinnosť, ak za jej neplnenie nepríde žiadna sankcia.

maury
4. apr 2025

@janage veď to. Tam treba zmeniť zákony

janage
4. apr 2025

@maury inak povedané, súd určí, že muž bude mať deti cez víkend. No on ti zakaždým napíše, že nemôže, alebo nepríde bez vysvetlenia, aaaa nič, ale vôbec nič sa mu nestane.

janage
4. apr 2025

@maury súhlasím. Lenže autorka žije tu a teraz. Musí vychádzať z moznosti, ktoré má v tejto chvíli.

janage
4. apr 2025

@janage mňa stále udivuje a možno už ani nie, že sa vedia búrlivé diskusie viesť o potratov (ktorych pocet klesa ) asprisneni zákonov v súvislosti s nimi, ale aby niekto takto odusevnene bojoval za zodpovednosť rodičov voči narodeným deťom, to už nikde nič. Ticho. To už si žena poraď. Vid presne pripad autorky. A koľko ich takých jednorodicov je.
Kde je zákon, na ochranu detí, ktorý zaviaže sa rodičov starať o ne aj s tými sankciami. A nie, že nechcem, tak sa nestaram, ruka hore.
Písala tu baba inde vlastnú skúsenosť. Keď na súde povedala sudcovi, že teda aj ona sa vyjadruje, že deti nechce. Sudca z nej urobil pomstychtivu hysterku, miesto, aby pritlačil na otca. Asi tak.

lienka.7
4. apr 2025

@janage ono by bolo možno na mieste, ze pokial chlap nejaví záujem o deti, automaticky by platil co ja viem dvojnásobne vyzivne... ale u niektorých by asi ani to zial nepomohlo.
Inak zaujímavé, že keď chlap chce striedavku a žena nie, tak ju aj na 99,9% dostane, keď ale chce tu striedavku ona, to uz chlap nemusi súhlasiť a ani ho nemožno chudáčika nijako donútiť. Ženu "nutit" je uplne ôk, lebo vtedy je to predsa v najlepšom záujme dietata.

autor
4. apr 2025

@janage nie je možné to potom riešiť ako marenie výkonu súdneho rozhodnutia? Ak tomu niekto rozumie 🫣

autor
4. apr 2025

@lienka.7 presne, toto aj mna vytáča neskutočne 😔

maury
4. apr 2025

@janage inak čudujem sa, za sa tu rieši kadečo. A toto nie je doriešené, i keď je to nariadené. Vstupom do EÚ sme v týchto veciach prevzali Európske zákony, takže automaticky sa tomu mal prispôsobiť právny systém. To aj matka môže tvrdiť nemá, nedá sa jej a podobne..zodpovednosť za vlastné deti absolútne žiadna. Ale bojujme proti potratom a potom..nestaráš ok. Ten druhý bude musieť.

mischy00
4. apr 2025

Teraz sa zas vo vláde rokuje, že sa zmení doba ísť na potrat z 12 tyzdnov na 8....lebo sa rodí málo detí a nemá kto pracovať. Miesto toho aby rozmýšľali, prečo mladí deti nechcú a tí čo chcú, aby sa báli, že môžu dopadnúť ako autorka, lebo chlapovi nič nehrozí.
Normálne a slušné výživné na každé dieťa a hotovo. Nemáš? Tvoj problém, chod si posedieť do basy. Žena musí mať? Musí sa postarať? Ci aj ona si nájde milenca a detí šupne do domova?