icon

Sama s tromi deťmi. Ako zvládnuť finančnú a emocionálnu záťaž?

1. apr 2025

Asi by som potrebovala len radu alebo povzbudenie od niekoho kto si prešiel niečím podobným. .. Manžel už pred rokom odišiel k milenke. Mne nechal na starost tri malé deti. Zatiaľ ešte stále nie sme rozvedení. Budúci mesiac mi končí rodičovská dovolenka a do práce ma naspäť nevezmu... Rodičov už nemám a sestra býva ďaleko. Manžel navrhol 200 eur na všetky deti. Deti si k milenke samozrejme nebrava. Naschvál zmenil prácu, kde teraz zarobí len 1000 eur. Znaha si posudky lekárov, aký je chorý aj keď doteraz mu nič nebolo... Ja si ani nemôžem hľadat prácu, lebo nemam kde nechať deti cez prázdniny. A na súkromné škôlky a tábory pre tri deti naozaj peniaze nemám... Strašne ma ubíja myšlienka, že to s deťmi sama nezvládnem. Ani finančne ani fyzicky 😔 a potom vidím ako si ich otec užíva voľnosť a bezstarostný život s milenkou... Je mi zo všetkého doplaču 😔 prosím vás, reči typy na čo máš tri deti s debilom nepotrebujem počuť... V živote by som na neho nepovedala, že sa takto zmeni a zachová k deťom ako úplný kreten...

janage
4. apr 2025

Tak rozhodnutia v súlade so zákonom sú v znení, že otec MÔŽE, má nárok atď. A matka MUSÍ informovať, pripravím deti na stretnutia s otcom a pod.
Plus matka pozerá na deti, je jej ich ľúto, tak máloktorá by urobila to, že má tá mať otec, tak ta odnesiem jemu pred byť, do práce atď a nech sa stará. Pripadne ani nevie, kde je ten otec.
Písala tu tiež baba ako ona žiadala úpravu teda obmedzenie styku deti s otcom lebo v čase, ktorý má určený ich na 90% neberie, ale ona ich musí nachystať, pripraviť a oni potom jej plačú. Súd jej to zamietol.

zazka666
4. apr 2025

Pýtaj si výživné aj na seba. Neuspokojuj sa s s 200, aspoň 300. Najmenší právnika, prípadne choď pi radu k bezplatným právnikom. Existujú právne poradenstvo bezplatné v Košiciach, určite aj v iných mestách. Skús sa poradiť na Upsvar ako druhý pomoci by si prípadne mohla dostať. Existujú aj nadácie, neviem presne, či spád pod pomoc pre osamelých rodičov, teda budeš spadať, keď s rozvedies , ale existuje nadácia: jeden rodič.

lucia11kob
4. apr 2025

@betulinka1 myslím, že môže riešiť aj výživné na manželku

zazka666
4. apr 2025

@jaond19 to je vynikajúci nápad. Môžu si vzájomne výpomoct s deťmi. Plus peniažky navyše

iveta_13
4. apr 2025

Ak si zamestnaná a máš nevyčerpanú dovolenku z MD, vznikne Ti nárok na podporu v nezamestnanosti. Po RD vieš čerpať podporu 6 mesiacov. Tu v ekonomickej poradni sa poraď ako čerpať max podporu po RD.

lusyc
5. apr 2025

A je aj možnosť, že ex vôbec nebudeš musieť vyplatiť z prerabky. Ta sa robila na zabezpečenie života detí. A keď zdrhol 150km mimo, o deti sa nezaujíma, ako sa podieľa na zabezpečovaní a starostlivosti o deti? 200€ na 3? Nech zabudne. Požiadaj o pomoc právnika. Žiadaj výživné aj spätne aj na seba. A potom zvýšiť výživné. Detí rastu, nároky rastú. Bude zelený od jedu, ale mu to nepomôže.

autor
5. apr 2025

@lusyc vážne myslíš, že by na to, že prerabka bola kvôli deťom a deti ostali so mnou, on si ich k milenke neberie mohol súd prihliadať v tom zmysle, že by som ho nemusela zo zaplatených splátok hypotéky vyplatiť? 🤔 Spätne sa výživné na mňa nedá žiadať. A na deti už mám podané cca rok.

zazka666
5. apr 2025

Proste to neplat

autor
5. apr 2025

@zazka666 bude sa so mnou súdiť, on ma na to dosť peňazí

mandarinka555
5. apr 2025

Preto by mali ženy rozmýšľať aj kúsok dopredu...Dnes je to milujúci manžel a najlepší tatík pre deti....ALE zajtra to tak byť nemusí... Veď žena nikdy nevie, kedy chlapovi prepne!!! A potom narieka, že ostala sama s troma...piatimi deťmi sama . Ponaučenie je, že netreba si robiť kopu detí a spoliehať sa na "dokonalú rodinu"

lusyc
6. apr 2025

Porad sa s právnikom, či by sa nedalo oprieť o starostlivosť o deti. Už rok si na ne sama s almužnou na rodičovskom príspevku. A sudkyňa bude snáď lucidna.

mk22
6. apr 2025

Napíš mi
Pošlem ti kontakt na právnicku, rodinné právo, je to strela, raketa.. Úžasná.. Odporucam.
Na ňu by som si aj požičala, lebo vydupe veci tak, aby si ty ďalšie roky žila s deťmi fajn.

zazka666
6. apr 2025

@mandarinka555 toto jej nepomôže. Keď nemáš empatiu, ani radu, radšej mlč

oriesocek
6. apr 2025

@zazka666 inak pravda… ja aj keď mám vlastný byt a aj úspory, tak ostať sama s 3 malými deťmi je vždy zahul za každých okolnosti. Ja som ostala s jedným sama a aj to bolo ťažké….

zazka666
6. apr 2025

Kým prejde súd, prejde nejaká doba. Podaj zvýšenie alimentov

simca06022011
6. apr 2025

Tak ona ma na to.dost peňazí ale na výživné nemá? 😂

ibatanecnica
6. apr 2025

@alkoholik presne. Zeny chcu ''kopu'' deti a potom ked to takto dopadne nemaju ich ako uzivit. Autorke to uz zial nepomoze. Musi si pracu najst a bojovat.

ibatanecnica
6. apr 2025

@zazka666 tu nejde o empatiu ale zdravy rozum.Naco chcu zeny kopu deti. Vzdy a hkavne v dnesnej dobe treba ratat aj stakouto moznostou. Nikdy nevies ako sa ten druhy zachova. Treba rozmyslat o kolko deti som schopna sa sama postarat.

zazka666
6. apr 2025

@ibatanecnica ani antikoncepcia, ani iné metódy nie sú 100% . Ako jej pomôže, keď tu na ženu, ktorá mala odvahu sa opýtať, chcela porozumenie a radu, jej vynadať a robiť výčitky. To je také neľudské a prízemné. Máme byť súdržné, sesterské a nápomocné. Ak by sa ženy zomkli, žilo by sa nám ľahšie v tomto patriarchálnom svete.

autor
6. apr 2025

@ibatanecnica nechcela som deti iba ja. Bolo to naše spoločné rozhodnutie, všetky tri deti boli plánované a chcene. Keby každý mal takto rozmýšľat ako ty, tak by demograficka krivka išla inak dole 😆 lebo pre niekoho je aj jedno dieťa príliš.

zazka666
6. apr 2025

@ibatanecnica ja tiež tak premýšľam, ale to sú ženy, ktoré už majú viac detí a nemá zmysel im teraz vyčítať tento fakt. Potrebuju účasť, nie deptanie.

benoite
7. apr 2025

@ibatanecnica tak ja som este nevidela zenu, co si tie deti urobila sama. Tak preco sa ta tarcha zodpovednosti prenasa len na nu. Tu treba jednoducho zmenit zakony, nie ze ten co odide ma len prava. Nechce sa starat v poriadku, bude platit take vyzivne, aby bolo mozne zaplatit osobu co sa postara v jeho case za neho. Vypadne matke prijem lebo je na OCR, musi ho v nejakej vyske dorovnat.

stvura
7. apr 2025

autorka, uz si nieco poriesila?
Zeny, ked citam nietkore tie komentare...ako sama mam tri deti (uz vacsie) ale tiez ked spatne premyslam co keby... tak hoci mam fakt ze plat vyssi ako priemer, tri deti so vsetkym vsudy by som neutiahla. Resp. mozno ano ale uplne na hrane s obmedzeniami kruzkov, posedenicok, darcekov s diarom v ruke a vecnym prepocitavanim financii. A to moje deti uz vedia ostat same, vedia mi pomoc, dokonca jedno z nich by mohlo uz i brigadovat. Osobne nechapem muza ktory sa takto zachova. Pre mna ok, zenu moze ignorovat, ale vlastne deti? Vie hadam kolko co stoji, 200e je almuzna. Musi sa spolupodielat rovnakym dielom. Mna vytaca ze co vsetko muz moze a zena musi, lebo inej cesty niet.

zazka666
7. apr 2025

@janage Ved nebude platiť, tak ho udá. Už nejeden sedel za neplatenie výživného. Môjho známeho brali v Prahe na letisku, chcel letieť do Londýna, za to, že neplatil na deti. Už neviem, či aj sedel. Ale češky sa s tým nebabrú.

ibatanecnica
7. apr 2025

@benoite lenze zakony su take ake su . Preto by zena mala byt o krok vpred.

ibatanecnica
7. apr 2025

@benoite pretoze v 99% odchadza muz a nie zena. Preto. A muz si zije svoj slobodny zivot akoby nic a zena preziva. Preto by sa mla zena zamysliet nad tym kolko deti budu mat. A nie teraz je vztah OK tak majme aj 5..hlavne v dnesnej dobe. Ked lre muzov nie je nic ''posvatne''. Co tam rodina deti....

apolka77
10. apr 2025

Nečítam celú diskusiu . Ale nepoľavuj.
Na 3 deti máš kľudne nárok aj 800-900 eur . Kamarátka ma 800 v tvojej situácii.

To, že on si znižuje príjem Teba zaujímať nemusí.
Jeho tiež nezaujíma z čoho Ty máš deti vychovať ..a ako to budeš stíhať robota, škola, krúžky, učenie , choroby ...nebudeš mať hodinu pre seba.
Jeho to zaujíma ?!?
Ja by som bola taká sviňa že chlap by si ani necekol.
Staráš sa o deti 24/7 a preto nebuď bábovka.
Pekne si pýtaj výživné kľudne aj 1000 eur nech je z čoho klesať. Na 800 je reálne to dať .
Nikdy o sebe nepochybuj.
Zatiaľ on sa tam váľa s milenkou a špekuluje ako oklamať svoje vlastné deti len aby nemusel platiť za svoje chyby je pre mňa totálne chrapunstvo.
Neboj na súde nie sú na hlavu padnutí.
Takých tam bolo čo zrazu nič nemali, nič nevlastnili.
Bratranec teraz platí na dcéru 350 a to mal dokázateľny príjem 900 eur, sudkyňa na tvrdo že ju to vôbec nezaujíma...
Takže hor sa bojovať za svoje deti a za svoje práva .

autor
10. apr 2025

@apolka77 ďakujem za povzbudenie🙏áno, je to presne tak ako píšeš. Ale ta starostlivosť matky o deti nebude nikdy zohľadnena.. . Jednoducho chlapi nemajú problém chodiť rodinu a deti cez palubu, keď ide o milenku. Možno je to aj opačne, ale ja osobe takú ženu nepoznám.

zazka666
10. apr 2025

A nezabudni na výživné pre seba

zuzuz287
14. apr 2025

Čítala som si zbežne len posledné 2 strany komentárov, dobre tu ženy radia. Sú aj organizácie kde vám vedia pomôcť (jeden rodič, Alexis...) oni vám môžu poradiť kde ešte sa dá ďalej nájsť pomoc.
Aak máte nevyčerpanu dovolenku urcite si dajte dni vyčerpať aby ste mali akože odrobene stačí pár dní a vznikne vám nárok na podporu v nezamestnanosti. Aký majú dôvod vás nevziať späť do práce? Neviem do akej miery sú chránené zamestnankyne s malými deťmi. Ale mali by ste mať potom aj nárok na odstupné.
Robte si záznamy ukladajte fotky screenshoty čo bývalý robí kde chodí každú jednu vec aby ste mali dôkaz že má peniaze na užívanie si života a vytiahnite to na súde. Požiadajte aj o výživné na seba nie len dieťa. V tých organizáciách majú aj bezplatné pravne poradenstvo, čím skôr to riešte hlavne nech ste krok dopredu a viete sa pripraviť na situácie.
Čo sa týka práce vám neviem poradiť, najlepšie home office, vy už musíte vedieť aké máte zameranie a čo viete robiť. Je možnosť skrátených úväzkov a popri nejaká robota na doma. Nájsť dobrých ľudí priateľov čo by vám vedeli pomôcť s deťmi, sú rôzne materské centrá atď kde sa viete zoznámiť 🙂
Držím palce a hlavne hlavu hore všetko zvládnete, ste matka a na svete nie je väčšej sily ❤️