Som samoživiteľka, mám zdravé deti, ale nemáme peniaze na dovolenku
Caute, pozeram na okolo -vsetci idu na rodinne dovolenky letecky, kazdy ma paradne auto, pekne oblečenie.
A ja?
Ucet v minuse, od vyplaty k vyplate zijem, tri deti sportujuce čo je moc narocne, deti sa ucia na jednotky. len ziadne mory a ani dovolenka na slovensku nehrozi, auto pomaly tiez konči.
Ako to ludia davaju. S vysokou skoloou zarabam 900 eur a jednoducho ako samozivitel nemam sancu zit normalny zivot. Padam dolu hubou a tuzim po oddychu . Co robit, aby bolo lepsie
Daj si danovy bonus vyplácať raz ročne naraz a z toho choďte na dovolenku..
Ahoj, viem, ono je to ťažké v dnešnej dobe, ale majú aj otca, v ten čas čo sú sním (teda ak si ich berie) niečo zohnať, a privyrobiť si.
Mám známu, ktorá takto doučuje jazyk a čas kedy sú deti u otca, chodí upratovať. Tiež má VŠ - hamba nehamba, peniaze sú treba, z lásky sa nenaješ ani účty nezaplatíš.
Je možnosť hľadať si aj inú lepšie platenú prácu prípadne žiadať zvýšenie výživného.
Da sa ísť aj na low cost dovolenky a výlety. Síce neviem ake máš veľké deti, no dovolenka pri mori nie je všetko. Nikdy by som neuberala šport na úkor dovolenky. Choďte na vlaku, zoberte deky, maslové chleby a choďte pri jazero. Aj to je oddych.
A? Musis mat vsetko len preto, ze to maju susedia? Dovolenka je od slova dovolit si. To musite ist k moru? Nestacia ti Tatry? Stanovačka pod holym nebom? Ucis deti len to, ze sa maju porovnavat a su menejcenne, lebo nemozu ist k moru a mat najnovsi Iphone.
Daj si danovy bonus vyplácať raz ročne naraz a z toho choďte na dovolenku..
@hylary nemam narok na rekreačny poukaz a danovy bonus mam nizky. robim na zivnost.keby nerobim na zivnost, tak zarobim este menej
A? Musis mat vsetko len preto, ze to maju susedia? Dovolenka je od slova dovolit si. To musite ist k moru? Nestacia ti Tatry? Stanovačka pod holym nebom? Ucis deti len to, ze sa maju porovnavat a su menejcenne, lebo nemozu ist k moru a mat najnovsi Iphone.
@mamamasama no neviem či zrovna Tatry sú lacnejšia voľba
Vydrzat, zvysit vyzivne, alebo zmenit pracu. My tiez nejdeme na dovolenku takze nie si jedina( nie kvoli peniazom ale horucavy- mame 26 stupnov a ja uz umieram pod klimou). Ake stare mas deticky?? Chapem ze to moze byt frustrujuce- no rodicia/ svokrovci nepomozu aspon zobrat deti na vikend aby si si oddychla??
Cele to je zle. Deeťom sa v športe az moc dari, same zlato. Nechcem im to brať. Tatry sme skusili cez covid a som povedala nikdy viac. Drahé vsetko.
Neskutocny obdiv. Ty sama sa staras a vychovavas tri deti, ktore radi sportuju a ucia sa na jednotky. Podla mna mas byt za co vdacna. Vykasli sa na dovolenku. Ja mam aj muza, spolu zarobime dobre a aj tak ideme na dovolenku k moru po piatich rokoch. Aj to len autom do Chorvatska.
Žiaľ, v dnešnej dobe nemá veľa ľudí na dovolenku, nie si jediná. Ak máš v okolí kúpalisko, jazero....treba chodiť tam, deti sa vyšantia a bude sa im rátať. Ja keď som bola malá, pri mori sme neboli ani raz, chodili sme stanovať na Margita Ilonu alebo do Štúrova. A bolo super. Ja som tiež samoživiteľka, no mám len jedno dieťa, tak to zvládam, no 3 detičky, tak to klobúk dole pred tebou. Treba veriť, že bude lepšie
Ze si samozivitelka neznamena,ze deti nemaju otca,dedkov,babky,krstnych rodicov...
Samozrejme nemusia sq vam dotycni vyskladat na more,ale ani kupovat hluposti na narodeniny,porozmyslaj v tomto smere...
Ich otcovi nevadi,ze deti nikam v lete nechodia?
Vlakom na vylety s chlebom v ruksaku a mozno s jednou nocou prespania kdesi v zapadakove na chate sa ist urcite da a moze to byt skvely zazitok.
Tieto porovnavacky a materialno,otvor oci.Nie,vsetci urcite nejdu na dovolenku,nie,urcite nie letecky,nie nemaju vsetci paradne auto.Takto sa opustat pre sprostu dovolenku.Mas zdrave sikovne deti,vies co by ostatni za to dali a teba trapi dovolenka?Neuč si deti,ze to potrebuju k zivotu,neuc ich porovnavat sa s niekym inym.
Ak deti stále študujú, majú vlaky zadarmo, to sa dá fajn využiť.
Nemusíte ísť na dovolenku s ubytovaním. Možno sa vám viac oplatia takéto jednodňové výlety, turistiky..
Asi dobre, že nebol internet, keď som bola dieťa. Kto kam chodí sme neriešili, my sme nemali peňazí nazvyš tiež, ale v lete sme šli na nejaké turistiky, jedlo zbalili z domu.
Prestan sa lutovat, ste na tom dobre, mas schopne deti, tento stav je len docasny. To ist niekam letecky je povinnost? Co keby ste si odychli len lokalne, ostali doma a chodili na vylety, isli niekam do najblisieho mesta, na turu?
Nedivím sa, že ľudia sú finančne negramotní, keď takto premýšľajú. Auto je tu preto, aby nám slúžilo, nie preto, aby som sa ukazovala pred susedom. Dovolenka je preto, aby rodina spolu trávila čas a oddýchla si. Osobne k moru chodiť neznášam, ale to je moja pracovná deformácia, takže vyberáme skôr historické a edukačné výlety. Oblečenie väčšinou nosíme z druhej ruky, takisto z druhej ruky nakupujeme mnoho vecí. A to si naozaj môžeme dovoliť všetko nové. Musíš zmeniť zmýšľanie. Buď pyšná na to, ako to zvládaš sama s deťmi. Im je jedno, či sú pri mori, alebo pri jazere, hlavne, že si tam s nimi a si šťastná.
Nevyjadruješ sa k podstatným veciam tak ti len poviem, že sa umáraš zbytočne, deti majú oveľa viac ako si teraz dokážeš uvedomiť. K moru pôjdete keď sa bude dať nie je to nič nutné.
Z takeho uboheho platu uzivit seba a tri deti je umenie
vela nezmozes, zavisi aj od moznosti v regione a veku deti.
urcite im daj aspon pocit dovolenky. chodte na lacnejsie kupalisko, jazero (samozrejme za menej penazi je toho menej, cize mozno musis dalej cestovat, mozno si treba viac priniest), chodte spolu na cykloturu kde bezne nechodite, tury, stanujte. ak su deti vacsie nech idu samy do mesta na zmrzku.
chodte vlakom do mesta kde nechodite. takto budu mat zazitky a pekne spomienky a to staci.
ty si najdi svoj relax za malo penazi tiez. ja chodim behat a velmi to pomaha.
ak su deti starsie, hladaj si pracu za viac penazi, dovzdelaj sa, ak treba.
A nejaky kemp v peknom zapadakove (chatka, alebo hoci aj stanovacka), kde je krasna priroda, v areali alebo vedla kupalisko? Nemas niekoho, kto by vas tam hodil autom (ak by verejna doprava bola velmi komplikovana)?
Ak je to pravda, zaujímalo by ma, akú VŠ si vyštudovala a čo si sa na nej reálne naučila, keď v najlepšom produktívnom veku zarobíš menej ako človek bez vzdelania? Prečo si to vôbec študovala? Len tak, pre výstrahu.
Kde majú deti otca? Aké platí výživné? Kde sú prídavky na deti? Celé mi to príde vykonštruovanē - ľutujte ma, nedávajte, píšte, nech koník žije.
Za 900€ s VS? To snad nemyslis vazne 😅 chod robit k upratovacej firme, aj tam maju baby viac
„Definitívne máš môj obdiv, že to zvládaš. 👍 Na to, aby sme ti tu poradili, asi potrebujeme viac informácií. Je jasné, že musíš zvýšiť príjem, ale ako na to, záleží od toho, čo vieš, čo chceš, kde bývaš a podobne. Tak ti posielam aspoň video o matke s troma deťmi: https://www.facebook.com/reel/597877739575027 trocha humoru, nikdy nezaskodi. Prajem pekny den, plny usmevov
@mamamasama Tatry ma každoročne stoja viac ako dovca pri mori
900 je naozaj malo, nezvazujes zmenu prace ?
A otec kolko posiela? Nemas predsa len mzdu?
Naozaj, ale naozaj potrebujes lepsie platenu pracu.
U nas je zvykom byt v jednom zamestnani co najdlhsie, ale velakrat dostanes viac ked nastupis niekde inde. Rozhod siete, zacni sa zaujimat.
Ved to je nenormalne, aby clovek s VS takto zarabal, ked je jasne ze mozog mas, vies ho pouzit, ved to je skoda takto zivorit.
Naozaj, vrhni sa do hladania sposobu, ako si navysit prijem. Ked robis na seba, mozes zvysit cenu? Dupni si, ak sa ti da.

Bohužiaľ chýba vám ten jeden plat, z ktorého by sa dala zaplatiť dovolenka. Môžeš ubrať šport. Na úkor športovania môžete mať nejakú mini dovolenku, prípadne môžeš hľadať inú prácu.
Môžeš pýtať zvýšenie výživného.