icon

Som samoživiteľka, mám zdravé deti, ale nemáme peniaze na dovolenku

6. jún 2025

Caute, pozeram na okolo -vsetci idu na rodinne dovolenky letecky, kazdy ma paradne auto, pekne oblečenie.

A ja?
Ucet v minuse, od vyplaty k vyplate zijem, tri deti sportujuce čo je moc narocne, deti sa ucia na jednotky. len ziadne mory a ani dovolenka na slovensku nehrozi, auto pomaly tiez konči.
Ako to ludia davaju. S vysokou skoloou zarabam 900 eur a jednoducho ako samozivitel nemam sancu zit normalny zivot. Padam dolu hubou a tuzim po oddychu . Co robit, aby bolo lepsie

andyj
6. jún 2025

Dobry den, napiste mi pls IP. Dakujem

lucylaw
6. jún 2025

Nehnevaj sa,ale zarobiť 900€ je fakt pramálo,veď to aj predavači v Lidli zarábajú viac..Takže byť tebou,sústredím sa prioritne na nájdenie si lepšie platenej práce,lebo s týmto platom sa nedostanete nikdy nikam..

sara07
6. jún 2025
@balerina2025

@mamamasama no tatry? tak tie su mega drahe , pokial vsak mas na mysli chodit na tury, to je ine., ale ked som videla ceny lanoviek...tak dakujem pekne.

@balerina2025 no ano ale lanovka vyvezieš sa o pol hodinu toho tam máš dost a čo potom s celým dnom
tura na cele doobedie , o tretej na private a človek je rad že nemusí nič už 😂

sara07
6. jún 2025
@balerina2025

@sara07 mozno autorke nestaci SVK ci CR, pretoze sa prave uplne zbytocne porovnava s inymi, ktori odu k moru

@balerina2025 a tak ja by som tiež šla na maledivy alebo bali alebo... alebo domček pri mori na dva mesiace mat prenajaty .ako neprotestovala by som vôbec,
nejde to, nemám, tak nemám to je už v autorke proste ...
že máme malé platy a vysoke naklady je to tak ...

zuzanka.zuzu
6. jún 2025

1.oničom vysoká
2.oničom robota
3.nedoriešené výživné
to je odpoveď na tvoju frustráciu 🤷
deťom ku športovým a študijným výsledkom gratulujem

sense
6. jún 2025

Ber to , človek nemôže mať všetko ...ty máš zdravé úspešne deti v športe. Niekto má možno dovolenku ale zas nemá deti, nemá úplne zdravé deti alebo nadané deti.
Aj náš mama výchovala troch sama a na dovolenke som bola prvýkrát až keď som si ju sama zaplatila a neubudlo zo mna
Nenechaj sa ovplyvniť okolím a sociálnymi sieťami.. keby moje dieťa robilo vrcholový šport, tiež by možno nebolo na dovolenku. A teda my síce na dovolenku ideme ale nie letecky, žiaden All inclusive resort...pretože toto nie je pre nás dovolenka

mofa
6. jún 2025

Ale nie. My tiez nepojdeme na dovolenku. Mame dva platy ale priority su niekde inde momentalne. Robime si vylety v meste a poflakujeme sa len tak, ideme sa kupat na rybnik cez vikend stanovat. Nam to staci takto som s tym zmierena, ze tento rok nic. Aj tak bude fajn len mat volno a nemusiet sa nikde trepat.

luccija
6. jún 2025

Sklaniam pred tebou klobúk.3 šikovné deti a byť na všetko sama je náročné.Dovolenka môže byť aj stanovacka, pobyt na kúpalisku, chata na pár nocí so známymi.Ale súhlasím s babami na živnosť sa oplatí pracovať pri vyššom pri tpp máš aspoň iné výhody, ktoré teraz nemáš.Vyzivne sa nedá zvýšiť?
Skús pozrieť tábory, alebo nedá sa ten šport platiť cez tie poukazy, ale neviem kto má možnosť sa k nim dostat nesledujem to.Chapem, že máš pocit, že im nedáš dosť, ale dobre sa uciace deti, zlaté medaily zo športu je aj tvoja vizitka.A poznám rodinu kde platia dovolenku na splátky, lebo inak by toľko nenasetrili

deedol
6. jún 2025

ja rozumiem aj tej zivnosti aj tomu nizkemu prijmu. spomina tu niekto lidl, ale ako sa da lidl zladit s tromi detmi, kym su este male? (nevieme, ake stare ma autorka)
predpokladam, ze ta zivnost je flexibilnejsia a ze autorka nerobi 8-12h denne za taku sumu.

veronicka1901
6. jún 2025
@deedol

ja rozumiem aj tej zivnosti aj tomu nizkemu prijmu. spomina tu niekto lidl, ale ako sa da lidl zladit s tromi detmi, kym su este male? (nevieme, ake stare ma autorka)
predpokladam, ze ta zivnost je flexibilnejsia a ze autorka nerobi 8-12h denne za taku sumu.

@deedol konecne niekto so zdravym rozumom. Neviem, ako ma autorka zladit narocnu pracu, sportujuce deti a starostlivost o ne.

tykat
6. jún 2025

Deti ake velke? Otec/otcovia kde?
S VS na zivnost 900? Co robis?... zmenit pracu a zamestnat sa.

lina169
6. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba nesuhlasim, som z tatier, aj obycajna elektricka uz stoji 4 eura, ubytko hocijake si najde, aj ked nie priamo, ale napriklad v novej lesnej, aj to je pre nu palka
Plus musia sa tam niekde stravovat, nevies si predstavit, ake ceny tam su. Ok, mohla by varit v kuchynke na ubytku, ale celkovo vzate vsetko v tatrach je proste drahe, ano, mame turistov, ale hlavne poliakov, nasinec na to proste nema alebo ide za tie peniaze k moru.
A to som este nespomenula parkovne, welness a pod.

balerina2025
6. jún 2025
@sara07

@balerina2025 no ano ale lanovka vyvezieš sa o pol hodinu toho tam máš dost a čo potom s celým dnom
tura na cele doobedie , o tretej na private a človek je rad že nemusí nič už 😂

@sara07 preto si vylety planujem dopredu mam viac atrakcii

balerina2025
6. jún 2025
@lina169

@1ryba nesuhlasim, som z tatier, aj obycajna elektricka uz stoji 4 eura, ubytko hocijake si najde, aj ked nie priamo, ale napriklad v novej lesnej, aj to je pre nu palka
Plus musia sa tam niekde stravovat, nevies si predstavit, ake ceny tam su. Ok, mohla by varit v kuchynke na ubytku, ale celkovo vzate vsetko v tatrach je proste drahe, ano, mame turistov, ale hlavne poliakov, nasinec na to proste nema alebo ide za tie peniaze k moru.
A to som este nespomenula parkovne, welness a pod.

@lina169 jaj tam ani nechodime Tatralandia a spol...:D

balerina2025
6. jún 2025
@sense

Ber to , človek nemôže mať všetko ...ty máš zdravé úspešne deti v športe. Niekto má možno dovolenku ale zas nemá deti, nemá úplne zdravé deti alebo nadané deti.
Aj náš mama výchovala troch sama a na dovolenke som bola prvýkrát až keď som si ju sama zaplatila a neubudlo zo mna
Nenechaj sa ovplyvniť okolím a sociálnymi sieťami.. keby moje dieťa robilo vrcholový šport, tiež by možno nebolo na dovolenku. A teda my síce na dovolenku ideme ale nie letecky, žiaden All inclusive resort...pretože toto nie je pre nás dovolenka

@sense presne, ludia robia velku chybu v tom ze sa porovnavaju

nevenka
6. jún 2025

Tak my sme boli na dovolenke autom v Chorvatsku s muzom na svadobnej ceste v roku 2012 a odvtedy nikde. Max. po Slovensku v zoo, raz Budapest tropikarium, ideme k starkym na dedinu a odtial do Rapoviec na kupko po 15-tej do vecera a potom naspat k starkym prespat. Detom sa to stale rata. Chceli sme ist toto leto konecne, daco sa usetrilo, autom zase do HR, no bohuzial, 3 mesiace nam nevedia spravit prevodovku. A sme siesti, takze hocijake auto nemozeme mat. Takze asi zas len u starkych na zahrade a kupko v Rapovciach, ci Kurinec, Ruzina.
Obcas mi je luto, ale tak co narobis. Peniaze vrazame do domu, v byte o 60m2 sa uz fakt nedalo zit tolkym ludom. Ja som doma na RD este, jedine manzel zaraba. Je to proste tak. Auto sme nove nikdy nemali. Take 15 rocne a viac 🙃.
Mas to tazke, ked si sama, detom by som fakt nebrala tie sporty, radsej take menej nakladne vylety po Slovensku.
Ja som prvy raz sla k moru s nasimi v roku 1997 do HR, autobusom, po starych rozbitych cestach, este cez Bosnu, po vojne, to si pamatam, ze sme stali na dakom parkovisku a sli do travy cikat, tam nebolo tak, ako teraz na dialnici. Potom este raz autobusom do Talianska o rok a dalsie roky nikde. Az v 2007, ked uz som bola po VS, tak sme sli zase autom do HR, tiez s rodicmi. Ale to som chcela, ze sme mali blizko Ruzinu, tak sme chodili obcas tam, aj to boli doma zvady, lebo bolo treba okopavat krumple a zbierat ribezle na vykup, co sa ocino dosomral, ked svokrovci zavelili, ze sa maka, tak sa maka. Chodil si po veceroch zaplavat a obcas sme sli len ako rodina vsetci. Vacsina doma bazenik na zahrade, taky pozvarany plechovy sme mali 😊, to bol luxus na tu dobu, tie 80-te a 90-te roky. A potom s kamoskami sme chodili sami na biku na priehradu. My sme ani kruzky nemali. Nase deti maju tiez ZUS, futbal a subor za par supov v dedine. Dcera este tanecnu v meste, kde ju treba vozit.
Takze nase deti, takmer 12 a 10 rocne 4,5 a 2,5 rocne nikde pri mori nikdy neboli. A nerucame sa z toho.

mirage
6. jún 2025
@nevenka

Tak my sme boli na dovolenke autom v Chorvatsku s muzom na svadobnej ceste v roku 2012 a odvtedy nikde. Max. po Slovensku v zoo, raz Budapest tropikarium, ideme k starkym na dedinu a odtial do Rapoviec na kupko po 15-tej do vecera a potom naspat k starkym prespat. Detom sa to stale rata. Chceli sme ist toto leto konecne, daco sa usetrilo, autom zase do HR, no bohuzial, 3 mesiace nam nevedia spravit prevodovku. A sme siesti, takze hocijake auto nemozeme mat. Takze asi zas len u starkych na zahrade a kupko v Rapovciach, ci Kurinec, Ruzina.
Obcas mi je luto, ale tak co narobis. Peniaze vrazame do domu, v byte o 60m2 sa uz fakt nedalo zit tolkym ludom. Ja som doma na RD este, jedine manzel zaraba. Je to proste tak. Auto sme nove nikdy nemali. Take 15 rocne a viac 🙃.
Mas to tazke, ked si sama, detom by som fakt nebrala tie sporty, radsej take menej nakladne vylety po Slovensku.
Ja som prvy raz sla k moru s nasimi v roku 1997 do HR, autobusom, po starych rozbitych cestach, este cez Bosnu, po vojne, to si pamatam, ze sme stali na dakom parkovisku a sli do travy cikat, tam nebolo tak, ako teraz na dialnici. Potom este raz autobusom do Talianska o rok a dalsie roky nikde. Az v 2007, ked uz som bola po VS, tak sme sli zase autom do HR, tiez s rodicmi. Ale to som chcela, ze sme mali blizko Ruzinu, tak sme chodili obcas tam, aj to boli doma zvady, lebo bolo treba okopavat krumple a zbierat ribezle na vykup, co sa ocino dosomral, ked svokrovci zavelili, ze sa maka, tak sa maka. Chodil si po veceroch zaplavat a obcas sme sli len ako rodina vsetci. Vacsina doma bazenik na zahrade, taky pozvarany plechovy sme mali 😊, to bol luxus na tu dobu, tie 80-te a 90-te roky. A potom s kamoskami sme chodili sami na biku na priehradu. My sme ani kruzky nemali. Nase deti maju tiez ZUS, futbal a subor za par supov v dedine. Dcera este tanecnu v meste, kde ju treba vozit.
Takze nase deti, takmer 12 a 10 rocne 4,5 a 2,5 rocne nikde pri mori nikdy neboli. A nerucame sa z toho.

@nevenka tak ale toto by nemal byť štandard bežnej strednej vrstvy.. mali by sme/ste si byť schopní dovoliť viac

sara07
6. jún 2025
@mirage

@nevenka tak ale toto by nemal byť štandard bežnej strednej vrstvy.. mali by sme/ste si byť schopní dovoliť viac

@mirage presne .stredna trieda snád už ani nie je , čim dalej si vieme menej dovolit alebo užit .. makat nostop sa tiež nikomu nechce ..

iwesska
6. jún 2025

Praveze si uzasna,ked z takeho platu dokazes uzivit 3 sportujuce deti. To je normalne zazrak a chcela by som vediet ako to robis😯

wayway
6. jún 2025

Vezmi si tyzden volno, kazdy den chodte k vode v okoli, na obed langos a malinovka z bufetu a deckam sa bude ten cas ratat. Slnko, voda, ine deti… moznost si vybrat jedlo a pitie, ktore je inokedy „prilis drahe“, im padnu dobre. Na Slovensku nam k dovolenke chyba uz len more… Zvysok mame. A raz bude aj ta dovca pri mori ;)

jaroe
6. jún 2025
@hylary

Daj si danovy bonus vyplácať raz ročne naraz a z toho choďte na dovolenku..

@hylary A to jej ako pomôže? Veď objem peňazí bude ten istý.

hylary
6. jún 2025
@jaroe

@hylary A to jej ako pomôže? Veď objem peňazí bude ten istý.

@jaroe ale dostane ich predsa naraz.. je rozdiel dostať naraz 3000 eur ako mesačne po pár eur..

gov
Odpoveď bola odstránená
mikadooo
6. jún 2025

Vydržať... Prajem veľa síl a energie. Neporovnávaj sa s inými, dávaš to úžasne, klobúk dolu. Deti vyrastajú, búdu sebestačnejšie, nájdu si nejakú brigádu, potom sa osamostatnia, nájdu si prácu, a vezmú ťa na tú dovolenku, možno každé raz ročne, ani nebudeš vedieť kam skôr neboj sa, nezabudnú, čo si pre ne spravila. Drž sa a nebuď smutná. Je to len fáza, zvládaš to výborne a deti sú úžasné, že sa výborne učia a keď ich ešte dokážeš podporiť v športe tak palec hore 👍. Najhoršie je ľutovať sa. A iné v tvojej situácii by to asi takto nezvládali a určite nechodia letecky na dovolenky... Zameraj sa na to dobré v živote, spravte si s deťmi plán, ak by chceli ísť veľmi letecky, môžete si spraviť nejaký ryanair možno za pár rokov, keď si budeš môcť dovoliť prihodiť nejakú brigádu popri robote /netuším aké staré sú deti, kedy príde čas, že vieš najstaršej zvýšiť mladších súrodencov a ísť v sobotu napr. na brigádu/, ubytko nejaký booking a letecký zážitok je na svete. Ak z toho spravíš spoločný "rodinný plán", tak verím, že sa podarí. My tak ideme budúci rok do Barcelony po prvý krát s deťmi, proste kúpime nejaké lowcost letenky a hajde na dva tri dni niečo tam pozrieme. /Najmladší má 7 rokov a ešte nikdy neletel lietadlom/. Ale nechcem sa porovnávať, nie som v tvojej situácii.

mirage
6. jún 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov netrep..

alenka58
6. jún 2025

kEď deti športujú, píšeš že samé zlato, tak mali by ešte čas na dovolenku?, teda neviem aký šport robia, lebo môj syn športoval, ale cez prázdniny mal športové campusy a pod. , na dovolenku sme chodili prevažne sami, a keby si mal vybrať dovolenku alebo campus tak jednoznačne šport, lebo šport nie je lacná záležitosť a je spojená s cestovaním, teda ak to zlato nemyslíš zo školských súťaží, už ti zostáva len druhý rodič aby zabral finančne a ty si zmenila prácu lebo s VŠ je to ozaj veľmi, veľmi málo

veronicka1901
6. jún 2025
@alenka58

kEď deti športujú, píšeš že samé zlato, tak mali by ešte čas na dovolenku?, teda neviem aký šport robia, lebo môj syn športoval, ale cez prázdniny mal športové campusy a pod. , na dovolenku sme chodili prevažne sami, a keby si mal vybrať dovolenku alebo campus tak jednoznačne šport, lebo šport nie je lacná záležitosť a je spojená s cestovaním, teda ak to zlato nemyslíš zo školských súťaží, už ti zostáva len druhý rodič aby zabral finančne a ty si zmenila prácu lebo s VŠ je to ozaj veľmi, veľmi málo

@alenka58 píše, že je samoživiteľka. A asi nepracuje celých 8 hodín, preto taký príjem. Musí riešiť asi aj logistiku okolo detí a to nie je zasa až také jednoduché.

alenka58
6. jún 2025
@veronicka1901

@alenka58 píše, že je samoživiteľka. A asi nepracuje celých 8 hodín, preto taký príjem. Musí riešiť asi aj logistiku okolo detí a to nie je zasa až také jednoduché.

@veronicka1901 tak neviem aký šport deti robia lebo keď píše že samé zlato, tak asi to nebude na školskej úrovni, predpokladám že z toho platu to neplatí, neviem si to predstaviť, predpokladám že deti uprednostnia šport pred dovolenkou, v postate by mohla ísť oddychovať aj sama, deti sú určite nie sú malé, teda ak ich má kam dať

1ryba
Odpoveď bola odstránená
lina169
6. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba určite
A mnoho krát je to ubytko napríklad v N. Lesnej aj oveľa praktickejšie, zvlášť, keď máš deti, domy majú záhrady, môžeš večer grilovať, deti bezpečne vypustiť a do Smokovca to máš na skok.
Mňa skôr hnevajú poplatky za parkovanie, keby aspoň domáci mali zľavu. Môžem si síce vybaviť celoročné parkovanie na trvalý pobyt, ale to sa týka len tatranských osád, ako Smokovec, Lomnica.., nie blízkych dedín. Takže keď ideme na túru alebo liezť, musíme si pekne zaplatiť 15€