icon

Ťažkosti matky s dvoma deťmi pri hľadaní podnájmu

hatsepset
6. aug 2025

Ahojte dostala som sa do situácie že si potrebujem nájsť bývanie. Najideálnejšie by bol dvojizbový byt. Ale narážam na to že všade uprednostňujú keď jednotlivca, alebo bezdetné páry ... Buď mi to povedia rovno lebo mi vyhýbavo naznačia že ešte majú nejaké obhliadky A ak si ma vyberú tak sa mi ozvu.
Ja mám deti veľké. Jeden bude mať osem a druhý 14. Budú so mnou navyše iba každý druhý týždeň. Nefajčím nemám zvieratá a mám dve práce. Kamarátka čo sa pohybuje v realitách mi hovorila že je nejaký zákon kedy nesmú majitelia vysťahovať slobodnú matku s deťmi pokiaľ nezaplatí.... Alebo teda že nie je to také jednoduché.
No a tak sa vlastne stalo že nikto nechce matku s deťmi do podnájmu zobrať. Všade píšu že jeden maximálne dve osoby a týka sa to od jednoizbovych po trojizbové byty 😔. Nemám možnosť ísť k rodičom alebo známym, mestské byty sú nadlho a ja mám málo času. Navyše ceny podnájmu sú tu u jednoizbových bytov 550 eur a viac u dvojizbových bytov 650 a viac a trojizbové byty sú od 800 - a v byte za 800 by nám už na život veľa neostalo.....
Nemáte niekto nejaký nápad? 🙈🙈🙈🙈. Alebo náhodou niekto niekoho známeho ktory prenajima v Prešove a nevadila by mu matka s deťmi?

Strana
z2
domkakvet
6. aug 2025

@hatsepset nevysiel by ti uver, niekde tusim pocitaju aj brigadu, cize mas plat a brigadu.

anonym_0c9ef2
6. aug 2025

@hatsepset držím ti palce. Ja prenájimam ale matke s dvomi deťmi by som neprenajala. Už som sa raz na jednej slobodnej matke popalila. A to bola dokonca kamarátka kedysi. A tiež sľubovala ako vždy bude platiť načas a všetko férovo dodrží.....Prd.

anonym_ad1a35
6. aug 2025

Tiež prenajímame byt, a nikdy, opakujem nikdy by sme nevzali matku s deťmi.
Tých na ulicu vyhodiť nemôžme ani keby neviem ako bola zmluva.

klotildabazarik
6. aug 2025

@hatsepset presne kvôli tomu uzasnemu "zakonu" alebo co to za debilinu kto vymyslel nechcú ludia prenajimat matke s detmi, mne by to nevadilo keby nie je taky zakon tak kludne matke s deckom byt prenájmem.

denkabemommy
6. aug 2025
@anonym_ad1a35

Tiež prenajímame byt, a nikdy, opakujem nikdy by sme nevzali matku s deťmi.
Tých na ulicu vyhodiť nemôžme ani keby neviem ako bola zmluva.

@anonym_ad1a35 zmluva o krátkodobom prenájme a je jedno kto tam býva, môžu letieť aj s novorodencom preč. 🙂 Ochrana rodičov je len v prípade prenájmu podľa OZ.

struhanka
6. aug 2025

Prenajali sme byt matke s dieťaťom (cca 7 - 8 r). Zmluva bola na 2 roky. Nakoniec tam bývala s 2 deťmi a žiadala nás o zrušenie nájmu po 10 mesiacoch. Niektoré rohy boli ťuknuté, pár našich drobností si odsťahovala, susedia sa sťažovali na hluk a že nechávala smeti pred dverami. Predchádzajúci nájomník bol jednotlivec, býval tam skoro 4 roky a sťažnosti žiadne.

hatsepset
autor
6. aug 2025

Ja úplne chápem že každý má iné skúsenosti......len začínam asi chápať ženy čo ostávajú v nefunkčných vzťahoch lebo nemajú kam ísť 😔.

hatsepset
autor
6. aug 2025
@domkakvet

@hatsepset nevysiel by ti uver, niekde tusim pocitaju aj brigadu, cize mas plat a brigadu.

@domkakvet pochybujem. Tu sú jednoizbaky od 100 000, to mi s dvoma deťmi nikto nedá .

domkakvet
6. aug 2025
@hatsepset

@domkakvet pochybujem. Tu sú jednoizbaky od 100 000, to mi s dvoma deťmi nikto nedá .

@hatsepset zalezi aky mas prijem a kolko mas nasetrene, vyskusaj uverovu kalkulacku na nete.

janababana
6. aug 2025
@denkabemommy

@anonym_ad1a35 zmluva o krátkodobom prenájme a je jedno kto tam býva, môžu letieť aj s novorodencom preč. 🙂 Ochrana rodičov je len v prípade prenájmu podľa OZ.

@denkabemommy aj podla zmluvy o KO najme mas problem dostat neplatiaceho podnajomnika z bytu. Pripadne, ak poznas efektivny postup ako v sulade s legislativou dostat najomnika z bytu, tak pls napis

anonym_fe26cb
6. aug 2025
@struhanka

Prenajali sme byt matke s dieťaťom (cca 7 - 8 r). Zmluva bola na 2 roky. Nakoniec tam bývala s 2 deťmi a žiadala nás o zrušenie nájmu po 10 mesiacoch. Niektoré rohy boli ťuknuté, pár našich drobností si odsťahovala, susedia sa sťažovali na hluk a že nechávala smeti pred dverami. Predchádzajúci nájomník bol jednotlivec, býval tam skoro 4 roky a sťažnosti žiadne.

@struhanka na malé deti v byte sa bežne susedia dnes sťažujú aj u nás na návšteve riešili všetci návštevníci deti nad nami že ako búchajú a či sa nesťažujeme 😳, akoby deti mali lietať či čo. Ľuďom už úpne je.e.

anonym_af08ee
6. aug 2025

si v nevýhode.
byt potrebuješ ty a majiteˇl bytu si môže vyberať komu svoj byt - majetok na chvíľu zverí.
tiež by som rozmýšľala či poskytnem ubytovanie matke s deťmi.

mamutka
6. aug 2025

A nebolo by jednoduchšie, keby sa zo spoločného odsťahoval chlap a nie matka s deťmi? On by si ľahšie našiel niečo.

sszuzu8
6. aug 2025

Ľudia na sk sú zadubení. Prajem každému byt v situácii slobodnej mamičky a hľadať si bývanie. Ľahké to rozhodne nie je. My sme pôvodne šli do nájmu s priateľom plus 2 deti. On po roku odišiel. Majiteľka ani na sekundu nezaváhala s tým ze by sme mali všetci odísť spolu alebo ze tam nesmiem s deťmi ostať. Videla som ju len 2x za 3 roky. Nechodí kontrolovať a keď prišla povedala ze byť je pekne nadekorovany. Veľakrát sa opýtala ci je všetko v poriadku. Práčka sa pokazila do dvoch dni nám zabezpečila novu (stará mala už veľa rokov a proste jedného dňa sa už nedala zapnúť nebola to naša chyba). Splatnosť nájomného mam do 10 posielam jej už prvé dni v mesiaci. Nikdy som neomeskala. Sme tu už skoro 3 roky a sme cistotnejsie a zodpovednejšie s dcérami než hocikde dvaja dospelí ľudia (viď nad nami - sú s nimi len problémy obťažujú svojim hlukom a alkoholizmom), netreba hádzať všetky matky do jedného vreca. Mne by nedalo svedomie nezaplatit alebo aspoň sa neskúsit dohodnúť keď by už bol nejaký problém. Sú ľudia a ľudia. Nedovolila by som si človeka obrat ani o euro nakoľko verím ze karma to vracia veľmi rýchlo. Preto sme v takej riti v akej sme lebo tu fakt žijú ľudia takto zmýšľajúci. S ex manželom sme prenajali náš byt dvom dospelým pracujúcim ľuďom. Ja som takmer 100km odtiaľ takže to bolo v jeho rukách. Vykradli ho komplet a zdrhli. Takže tak. Záleží od človeka nie od toho ci je rodič alebo nerodic. Ako ma štve to diskriminovanie slobodných matiek v práci a v najmoch (aj keď osobne som sa s tým našťastie nestretla). Akoby si oni vybrali ostať samé. Nie vždy žena môže zato ze z muža sa vykľuje idiot

hatsepset
autor
6. aug 2025
@mamutka

A nebolo by jednoduchšie, keby sa zo spoločného odsťahoval chlap a nie matka s deťmi? On by si ľahšie našiel niečo.

@mamutka je to jeho byť, kupoval ho rýchlo ešte než sme sa vzali a porodila som, aby dostal hypo

eeffka
6. aug 2025
@mamutka

@mamutka bolo, ale naco by sa chlap stahoval ked on je vacsinou ten dovod preco zena bali tasky a deti a uteka kade lahsie. Sak jemu je dobre, to sluzka uteka

hatsepset
autor
6. aug 2025
@sszuzu8

Ľudia na sk sú zadubení. Prajem každému byt v situácii slobodnej mamičky a hľadať si bývanie. Ľahké to rozhodne nie je. My sme pôvodne šli do nájmu s priateľom plus 2 deti. On po roku odišiel. Majiteľka ani na sekundu nezaváhala s tým ze by sme mali všetci odísť spolu alebo ze tam nesmiem s deťmi ostať. Videla som ju len 2x za 3 roky. Nechodí kontrolovať a keď prišla povedala ze byť je pekne nadekorovany. Veľakrát sa opýtala ci je všetko v poriadku. Práčka sa pokazila do dvoch dni nám zabezpečila novu (stará mala už veľa rokov a proste jedného dňa sa už nedala zapnúť nebola to naša chyba). Splatnosť nájomného mam do 10 posielam jej už prvé dni v mesiaci. Nikdy som neomeskala. Sme tu už skoro 3 roky a sme cistotnejsie a zodpovednejšie s dcérami než hocikde dvaja dospelí ľudia (viď nad nami - sú s nimi len problémy obťažujú svojim hlukom a alkoholizmom), netreba hádzať všetky matky do jedného vreca. Mne by nedalo svedomie nezaplatit alebo aspoň sa neskúsit dohodnúť keď by už bol nejaký problém. Sú ľudia a ľudia. Nedovolila by som si človeka obrat ani o euro nakoľko verím ze karma to vracia veľmi rýchlo. Preto sme v takej riti v akej sme lebo tu fakt žijú ľudia takto zmýšľajúci. S ex manželom sme prenajali náš byt dvom dospelým pracujúcim ľuďom. Ja som takmer 100km odtiaľ takže to bolo v jeho rukách. Vykradli ho komplet a zdrhli. Takže tak. Záleží od človeka nie od toho ci je rodič alebo nerodic. Ako ma štve to diskriminovanie slobodných matiek v práci a v najmoch (aj keď osobne som sa s tým našťastie nestretla). Akoby si oni vybrali ostať samé. Nie vždy žena môže zato ze z muža sa vykľuje idiot

@sszuzu8 ja som taká istá....nedovolila by som si nezaplatiť, peniaze mám,pracujem v školstve s deťmi na špecke , ešte mám druhu prácu, kde som koordinátor pre kraj pre kruzkovu činnosť...študujem druhú vysokú školu....nie som ani asocial, ani nerobím párty .... ledva mám čas si večer dať sprchu keď sa ešte učím po prácach s vlastnými deťmi 😂

mamutka
6. aug 2025

@hatsepset a ty teda nemas nič našetrené, keď za byt zaplatil on? Aby si mala na štart teraz. Ja by som skôr hľadala ďalšiu osamelú matku a s ňou zdieľať byt, deliť si náklady.
Teraz čítam, aké máš prace, tak to človek chce doma kľud, nie zdieľaný byt. Tak aspoň držím palce

hatsepset
autor
Autor odpoveď zmazal
eeffka
6. aug 2025

Ja prenajimam 1izb rodine, povodne boli 2ja, do roka 3ja, aj ja som zvazovala ze to utnem ale nebol s nimi ziaden problem. Za posledny rok bola uz 2x prosba xi mozu zaplatit neskor, ok 2x som privrela oko. Ked pytali 3x povedala som jasne nie. Zrejme pochopili lebo odvtedy mam peniaze 10teho na ucte. Uz su tam skoro 3r a v podstate o nich neviem. Ako najomnici su ok, ale az odidu asi rodine uz neprenajmem. Radsej dam mensiu cenu a budem trvat na 1 osobe max pare. Ked som dvihala najom o 50eur za 2roky tiez sa krutili, pricom som si ista ze by som dnes prenajala byt o 100e drahsie do 3dni.

anonym_851376
6. aug 2025
@sszuzu8

@sszuzu8 ľudia nie sú zadubení, ale rozmýšľajú dopredu. To je to, co napr. autorke a mnoho slobodným matkám chýba. Pozerať sa dopredu do budúcna. Aj tu autorka spokojná, že kúpil byt sám ešte pred sobášom s výhovorkou - kvôli hypotéke, ktorú by dostal určite aj keby mal ženu a dieťa. Ja keby som sa musela teraz rozviesť s deťmi, tak sa muž nedoplatí, lebo všetko je na polovicu

hatsepset
autor
6. aug 2025
@anonym_851376

@sszuzu8 ľudia nie sú zadubení, ale rozmýšľajú dopredu. To je to, co napr. autorke a mnoho slobodným matkám chýba. Pozerať sa dopredu do budúcna. Aj tu autorka spokojná, že kúpil byt sám ešte pred sobášom s výhovorkou - kvôli hypotéke, ktorú by dostal určite aj keby mal ženu a dieťa. Ja keby som sa musela teraz rozviesť s deťmi, tak sa muž nedoplatí, lebo všetko je na polovicu

@anonym_851376 ja ani netvrdím že to nebola hlúposť....ale už teraz s tým neurobím veľa. Musím hrať s kartami ktoré mam

lija22
6. aug 2025

drzim palce nech sa ti postasti. Snad len treba posobit absolutne seriozne. Ja som jedna teda z mala, co prenajimam aj rodinam s detmi ale mna este nik neosral

wolf_
Autor odpoveď zmazal
hatsepset
autor
6. aug 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ ďakujem za radu 😁

anonym_a6e634
6. aug 2025

Odporúčam skúsiť navrhnúť prenajímateľovi, aby sa nájomná zmluva spísala formou vykonateľnej notárskej zápisnice. Ide o právne veľmi silný zabezpečovací inštitút, v ktorom sa priamo uvedie, že v prípade neplatenia nájomného je možné pohľadávku vymáhať exekučne…a zároveň sa dá do zápisnice zahrnúť aj súhlas s vyprataním nehnuteľnosti - bez potreby súdneho konania.

Náklady na spísanie notárskej zápisnice prevezmite vy.

hatsepset
autor
6. aug 2025
@anonym_a6e634

Odporúčam skúsiť navrhnúť prenajímateľovi, aby sa nájomná zmluva spísala formou vykonateľnej notárskej zápisnice. Ide o právne veľmi silný zabezpečovací inštitút, v ktorom sa priamo uvedie, že v prípade neplatenia nájomného je možné pohľadávku vymáhať exekučne…a zároveň sa dá do zápisnice zahrnúť aj súhlas s vyprataním nehnuteľnosti - bez potreby súdneho konania.

@anonym_a6e634 zaujímavé - ďakujem za radu. Možno pomôže aj prenajímateľom čo tu reagovali

anonym_f55714
6. aug 2025
@anonym_a6e634

@anonym_a6e634 A čo to pomôže majiteľovi bytu, keď nebude mať peniaze? Stačí, aby prišla o prácu a ako prvé nezaplatí nájomné, lebo jedlo a deti budú mať prednosť. Na účte bude mať pár drobných, z toho jej ešte musí nechať životné minimum, nehnuteľnosť nemá, rodina jej už teraz odmieta pomôcť. Od takýchto ľudí ani exekútor nevymôže nič. Koľko je takýchto slobodných matiek aj tu na koni, čo sú po uši v dlhoch a žiadajú pomoc. Ešte napokon bude majiteľ bytu povinný zaplatíť trovy exekúcie a bude rád, ak sa slobodnej matky s deckom zbaví, hoci aj spôsobom na hrane zákona.
Takéto máme zákony. Nechránia súkromný majetok občanov, ani slušných ľudí. Takže rozumní prenajímatelia sa musia chrániť sami a minimalizovať riziko.

pink_lady
6. aug 2025

škoda, že nie si z PN - mala by som pre teba riešenie.
tie reči, že nikdy nikdy by som neprenajimala rodine s detmi - sama som bola slobodna matka a nemala som problem najst si podnajom...

bluka2
6. aug 2025

Ja mam 2 deti, a absolutne nikdy som nemala problem si najst byt. Podla mna zalezi na praci aku mas a 2 prace, to proste znie, akoby si bola v zlej situacii a snazila sa to nejak utiahnut. Jedna dobra robota dava lepsi dojem, podla mna 😕 nie ze by som nejako poradila, ale to bude vysvetlenie podla mna…

Strana
z2