icon

Tri deti a muž pracujúci v zahraničí

kikundela
26. okt 2021

Ahojte maminky.
Prosím vás ste tu nejaké co mate tri detičky a vás muž chodí pracovať do zahraničia? Ako to zvládate samé s deťmi? Ako ste to zvládali keď sa vám narodilo tretie dieťa? Ako vám muž pomáha keď je doma?
Ďakujem pekne za odpovede

katkati
26. okt 2021

Takýto vzťah môže vydržať, ale nie je to plnohodnotný vzťah.

yanni
26. okt 2021

*nejaka

annm81
26. okt 2021

@didi2102 Podľa mňa je chvíľa veľmi jasne ohraničená. Napr. zamestnávateľ ma pošle na pol roka do inej krajiny s tým, že potom sa určite vrátim. Alebo že muž odíde a keďže je dieťa v poslednom roku škôlky, dokončí ju, potom sa rodina sťahuje tak, aby školskú dochádzku začalo dieťa už v novej krajine. Alebo sa dohodnú, že žena počká doma, kým muž nájde podnájom (a aktívne hľadá, aby to netrvalo dlhšie ako pár mesiacov), alebo žena začne polročný kurz jazyka a hneď po jeho skončení sa sťahuje...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
didi2102
26. okt 2021

@annm81 ako som písala ja osobnú skúsenosť mám 10r,presťahovanie nehrozí lebo muž robí vždy v inom štáte aj mimo eu,to načo sa.on zameriava robí len pár ľudí na svete lebo ide o staršiu techniku,áno je to ťažké atd ale pani písala že taký vzťah sa nedá vydržať dlho ale len chvíľu,nehovorím že máme bezproblémový vzťah ale o to viac sa snažíme neriešiť malichernosti,vážime si jeden druhého a chvíle spolu ale ani najradšej by som bola keby mi doma.liezol na nervy 😄👍

nadazdi
26. okt 2021

Nie každý zdedil bývanie, alebo nie každý chce žiť v najme či 40 rokov splácať hypotéku.. (stať sa môže hocičo, neviem si predstaviť mat niekde nejaký dlh).. manžel chodí do zahraničia 5 týždňov preč, 2 týždne doma.. podľa jeho rozpisu sme robili aj dovolenky, svadbu, všetko.. mám dve deti čo majú 1 a 3.. prerábame dom, postupne, jedine čo sa platí sú energie, nikomu nič.. a deti sú malé.. okrem škôlky nič nemusia, takze program je taký hihihaha robíme si čo chceme celé dni, žiadne povinnosti.. keď budú chodiť do školy už to tu bude hotové a už určite nikde nepojde.. takze neviem ako máš staré deti, ale tak tymto malým deťom je to úplný šumak, hlavne keď spolu každý deň volajú nonstop cez FaceTime..

0silvia0
26. okt 2021

@kikundela je tu velmi vela diskusii na tuto temu, a vela rodin, ktore takto funguju, vela rodin ktore by takto nechceli fungovat... vzdy je to o konkretnej rodine. Niekto to zvlada, niekto by to nezvladol a niekto to nechce zvladat.
Za seba poviem, ze my sme takto fungovali ked boli deti male, ale moj muz bol kazdy vikend doma a januar-februar bol vzdy doma cele dva mesiace. Potom 10 rokov robil na zivnost na Slovensku, kde sa znicil, zrobil a vynervacil. V sezone robil do 18tej, prisiel domov, co to porobil este okolo domu a zaspal pred telkou o osmej. Realne sme z neho aj tak nic nemali a zarobil ze ledva sme z toho vedeli fungovat. Odvody vysoke, ludia na Slovensku nechceli platit, zrejme si mysleli, ze clovek maka pre potesenie duse a z nudy. Uz nevladal takto tahat a natahovat sa s ludmi, tak pred 5timi rokmi znova odisiel na tyzdnovky do DE.
Hovori, ze proti tomu, ako sa narobil na Slovensku, je praca v DE totalna pohodicka s normalnym platom. Takze tam planuje byt do dochodku, ma 58 rokov.
Tolko pohlad na zivot pracovnika v zahranici. A mimochodom, tento rok sme oslavili 20 vyrocie svadby, ak niekto neveri, ze sa tak da fungovat.

annm81
26. okt 2021

@didi2102 Chápem, že niektoré práca vyžaduje takéto presuny, potom je otázka, či to za to stojí a nie je lepšie si nájsť niečo iné. Vzťah na diaľku môže byť sotva tak naplnený, ako keď sú si partneri fyzicky prítomní. A absolútne bez výhrad je to v prípade detí, tým prítomnosť rodiča nenahradí nič.

luccija
26. okt 2021

@annm81 to nemusí byť pravda.Kolko je tu príspevkov ako chlap príde domov a sedí na mobile či sa tula po vonku fyzicky je prítomný a nič z toho.Kolko je rodín kde mama vystrieda otca a ide do nočnej, piatky, sviatky čo deti príde babka strážiť.Takto je síce všetko na žene a muz, keď príde domov má čas sa venovať len týždeň, dva rodine.Vsetko je žiaľ otázka peňazí nemyslím, že tie deti strádajú, keď sú prevažne s mamou to sú aj tak, keďze chlapi chodia neskoro z práce.Uz to či príde muž o 19 naje sa a sadne na gauč a je frustrovaný, lebo malo zarobí, alebo o týždeň je v podstate jedno aspoň vie za čo robí.
Ale dlhodobo by som tak nevedela žiť a sklaniam poklonu pred ženami, ktoré sú na deti samé

annm81
26. okt 2021

@luccija Porovnávaš dva úplne iné typy ľudí. Ten chlap, čo kašle na deti a necháva ich na starosť len žene, na nich bude kašľať, či žije v rovnakom dome, alebo na inom kontinente.

luccija
26. okt 2021

@annm81 ok, tak píšem o chlapoch, ktorí na deti nekaslu, ale chodia domov neskoro, aby uživili rodinu a tiež si ich neužijú.Ci myslís, že všetci chodia do zahraničia, aby zmizli z domu?nie, sú tam kvôli peniazom je rozdiel splatiť hypo za 5,10 r ako raz toľko, alebo ženy dajú deti do jaslí a utekajú do práce.Ved každý má iné priority a svoj život🙂

majulino
26. okt 2021

@annm81 by som chcela vidiet ako by ste vy, ktoré tvrdíte, ze by ste išli s manželom išli s takym murarom, zváračom, paličom... Kazdu chvilu ina stavka, iná ubytovňa, ine mesto/štát... Či akoze by pre vas vytvaral vhodné podmienky na ubytovniach a "kočovali" by ste s ním? 🙈

annm81
26. okt 2021

@luccija Samozrejme, že nik nemôže byť s rodinou sto percent času. Ale ak si rodič večer na pol hodinku denne sadne k dieťaťu, je to úplne o niečom inom ako keď je s ním jeden víkend za mesiac. Pretože s dieťaťom dokáže aktuálne prežívať to, čo je pre dieťa dôležité v tej danej chvíli, nie čo dieťa riešilo pred mesiacom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
bluka2
26. okt 2021

@majulino tá ubytovňa je povinná? Majú zakázané žiť namiesto toho v byte alebo v čom je problém?

petik22
26. okt 2021

@rikarika boze konecne jej to niekto napisal 👍

annm81
26. okt 2021

@majulino Ale tu neriešime človeka z Bangladéša, čo má problém získať pracovné povolenie. Slováci majú voľný prístup na pracovný trh celej EÚ, kde je mimochodom nedostatok remeselníkov,. Nájsť si stálu prácu na minimálne niekoľko rokov sa bez problémov dá. Dva platy alebo dokonca len jeden a pol platu dokážu pokryť nájom a ostatné základné potreby. Školstvo a zdravotníctvo sú v celej únii v podstate zadarmo a často vi vyššej kvalite ako na Slovensku. Tak prečo trhať rodinu, keď to nie je nutné?

amanta5
26. okt 2021

Nemám tri deti a muža v zahraničí. Bola som jedným z 3och detí a otec pracoval v zahraničí roky. Mesiac tam, týždeň doma. Moji rodičia mali a stále majú pevný vzťah, naplnený láskou, takže sme to zvládli. Obaja sú pracovití a dobrí ľudia.
Napriek tomu viem, že ak to bude čo i len trochu možné, takto ja žiť nechcem. Dalo by sa tu písať dôvody, ale to nie je téma tohto príspevku.

Nedá mi však nenapísať na margo toho, čo tu čítam. Ľudia, vy porovnávate 2 neporovnateľné "svety". Je rozdiel, či pochádzate z väčšieho mesta (prípadne jeho okolia) a či pochádzate z malej dediny na Orave, Zamagurí, či pri Rimavskej Sobote. Títo ľudia majú úplne inú mentalitu, nemali rovnaké možnosti vzdelania (nie nemali, viem o čom píšem), vzorce rodiny a spolunažívania fungujú úplne rozdielne, možnosti na zamestnanie sa sú neporovnateľné, .... ale uživiť rodinu sa snažia obe skupiny rovnako.
Preto nie je pre celú rodinu také jednoduché odísť, ako tu niektoré píšete. Kým tam nevyrastáte, nepochopíte. Samozrejme sú výnimky, ale tých je málo.
Otcovia v týchto rodinách sú zväčša murári, stavbári, ... ako už spomenuté bývajú na ubytovaniach. Ak by nechceli bývať na ubytovni, alebo by tam chceli bývať s rodinou, vzrástli by hodne náklady, muži ani ženy nepoznajú jazyk, iný systém fungovania zdravotníctva, školstva....to by sa im tam neoplatilo odchádzať a všetko opustiť. Navyše, častokrát doopatrovávajú rodičov.
Ak by našli normálnu robotu v blízkosti bydliska (i do 50-70km), len málokto z nich by sa trepal robiť v ťažkých podmienkach do zahraničia, delili sa o jednu izbu s dvomi ďalšími ľuďmi, ....robiť piatok, nedeľu i sviatok...nevidieť vyrastať svoje deti. Tu je ten hlavný problém, všetko sa ruší a zaniká v týchto oblastiach...bohužiaľ.

terezia1105
26. okt 2021

@kikundela ja mam 3 deti najmladšia teraz 10 mesiacov
Muž chodi na týždňovky potom príde na 3 až 4 dní domov niekedy je to ťažké lebo nemám nikoho kdo by bol s deťmi,ale myslím si ze zvladame.

janinah
26. okt 2021

@elizabet173 ja zas poznám páry,kde muž si po čase našiel vonku inú a domov síce dochádzal ,ale nevydržalo to /aj ked nebol vždy rozvod,ale šťastné manželstvo to nebolo ani náhodou/,a to dokonca viem o dvoch ešte za socíku a o troch teraz v poslednej dobe...taký,kde toto funguje poznám momentálne jeden

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
majulino
27. okt 2021

@bluka2 problém je v tom, ze nepracuje stale v jednom meste, taky zvarac napriklad - môj strýko- tyzden v detve mesiac v Holandsku, mesiac v nemecku, kde ho potrebuju a kde ho posle firma. Kto ti da na mesiac/tyzden, dva byt do prenájmu? Ako sa budes sťahovať s detmi/skolopovinnymi kazde dva tri tyzdne?

Nie kazdy ma vysoku skolu, manazerske schopnosti, nie všetci ovládajú cudzi jazyk atď...

yoxinka
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
Autor odpoveď zmazal
beronsche
27. okt 2021

@majulino ano, v takom pripade aky opisujes to nejde.. Ak by islo o mojho muza, suhlasila by som s tym na urcity cas, potom bud praca doma alebo trvala praca na jednom mieste v zahranici..
Je to o prioritach (vobec netvrdim, ze ak to ma niekto inak ako ja, tak je to zle 🙂 ) a chuti vystupit z bezpecnej zony.. a lahke to samozrejme nie je..

stvura
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kinderzwillinge
27. okt 2021

@stvura Každý svého štěstí strůjcem...

stvura
Odpoveď bola odstránená
rikarika
27. okt 2021

@yoxinka toto je typicky prispevok na modrom konikovi. Ak niekto otvori diskusiu s problemom, tak v drvivej vacsine sa to zvrtne do polohy - ja by som toto nikdy, mala si to takto spravit..., vtedy si mala....jednoducho presne naopak ako to funguje napr. u psychologa, ktory sa snazi problem vyriesit a pomoct. Samozrejme my tu vesmes nie sme psychologovia a preto si myslim ze je fajn prispievat, vtedy ak viem poradit. Ako si poradila zakladatelke temy ty? Ona sa nikoho nepytala, aky ma kto nazor na ze chlap zaraba vonku a ona je doma s detmi. Toto bolo ich rozhodnutie a bodka. Ona sa pyta tych co ziju to iste ako to riesia.