icon

Vyhorenie počas materskej alebo rodičovskej dovolenky?

27. máj 2025

Ahojte, prosím vás je možné vyhorenie počas MD/RD? Už som doma 5ty rok. Mám dve deti a pocit, že nic ma už nebaví, nic mi nerobí radosť a len prežívam každý deň. Som na ne takmer sama (ako každá), muz bud v práci alebo robi okolo domu. S dermi ke za den Max hodinu aj to len keď príde Z práce a obeduje alebo večer ked sa chystajú spať. Spm úplne zo vsetkeho frustrovana, unavená, bez chuti, len priberam lebo čas sama na seba nemám žiadny... normálne sa teším uz o rok do práce 🤦....

deti95060810
27. máj 2025

samozrejme že áno...

colsami
27. máj 2025

Mozes ist do prace aj teraz, ved nie je povinnost doma sediet do 3. rokov posledneho dietata. Ak to neprospieva Tebe, tym padom ani rodine, tak naco je to dobre?

sisska96
27. máj 2025

Prečo nejdeš skôr do práce? Alebo niečo na polovičný uväzok? mladšieho do jasle a šup niečo robiť

denkabemommy
27. máj 2025

Zapoj muža viac do domácnosti, nie len okolo domu, strč mu deti na dvor, keď tam bude a urob si “me time”. Je to taaaak dôležité mať čas na seba ale nik ti ho nedopraje len preto, že ty chceš. Musíš o tom upovedomiť aj spolubývajúcich 🙂

autor
27. máj 2025
@sisska96

Prečo nejdeš skôr do práce? Alebo niečo na polovičný uväzok? mladšieho do jasle a šup niečo robiť

@sisska96 pretože nemám kde dať dieťa, jasle su u nás dvoje a dieťa sa tam nedostane...

7lenka11
27. máj 2025

Je to možné. A deje sa to veľmi často, len sa o tom malo hovorí.
Ja by som hlavne muža viac zapojila. Chapem, že chodí do práce, ale predpokladám že aj on chcel rodinu a uvedomuje si že to zahŕňa aj starostlivosť a povinnosti. Proste chyba prenastavenie domácnosti. Odkedy my máme dve deti, jasne som muzovi povedala, že nemôže byť všetko len na mojich pleciach - deti, domácnosť, varenie, vybavovačky, lekári, nočné vstávanie, nákupy, program pre deti.. Takže varíme obaja, o deti sa staráme obaja (styri mesiace vstával k mladšej len on, aby som ja sama dokázala cez deň fungovať pri dvoch malých deťoch s ročným rozdielom), nákupy robíme na striedačku, keď treba deti si rozdelíme (napr staršia so mnou upratuje, mladšia ide s ním na nákup), kúpe a prebaľuje mladšiu, keď sme obaja doma, ja zase staršiu, nakoľko staršia silno lipne na mne. A občas si treba natvrdo nájsť čas pre seba. Aj mesiac dopredu oznámim muzovi že som sa objednala k lekárovi, zároveň v ten deň vybavím všetko čo bude treba a nech si skúsi vybaviť voľno. Okrem toho vždy v lete si častejšie čerpá voľno a home office, nakoľko počas roka je rozcestovany a zaneprázdnený. Akonáhle deti nastúpia do škôlky, tak máme dohodu, že obaja budeme pracovať tak, aby sme vedeli zladiť aj rodinný život a mali čas na deti (babky máme daleko od nás). Teda žiadne dobrovoľne nadčasy, plánovanie dovoleniek, prázdnin, využívanie všetkých benefitov, ktoré zamestnávateľ poskytuje (home office, sick days, sabatikal..).

aurora33
27. máj 2025

Ja ťa troška opravim. Hlavne tú vetu ,, Som na ne takmer sama (ako každá).
Nie, každá nie je na deti sama. Treba muža zapájať odmalička, a prave preto aby si na deti nebola sama. A neutesovala sa potom že (ako každá).