Zvládli by ste život aj bez muža?
Ahojte,mňa by zaujímalo ,niekedy sa zamýšľam nad tým,že ľudia si žijú okolo na dosť vysokej nohe,resp.maju dlhý,hypotéky...chcem sa spýtať hlavne ženských,keďže som žena ..zvládli by ste svoj život aj bez muža,resp. splátky,deti,život - bez muža keby sa niečo nečakané stane v tejto chvíli?dokázali by ste všetko utiahnuť..alebo ako rozmýšľajú takýto ľudia??lebo mám pocit že veľa z nich ide na hranu a nad niečím zlým sa ani nepozeraju čo ak by sa stalo ...
Ja len čítam ako každá by to zvládla sama život s deťmi bez manžela a bez problémov.
Ja sa pridám k opačnej strane ja by som to nezvládla a hlavne finančne nie. Mužské práce by som vedela zariadiť ale financie určite nie. Teraz žijeme že tak akurát a chýbalo mi jeden plát navyše keby som ostala sama s deťmi.
Minule sme sa o tomto bavili s kamarátkami a každá povedala že nedali by to finančne. Niektoré žijú nad pomery, dovolenka aj 5 krát ročne, deti krúžky za 500 eur mesačne. Ony by to nedali tiež finančne.
Ja len čítam ako každá by to zvládla sama život s deťmi bez manžela a bez problémov.
Ja sa pridám k opačnej strane ja by som to nezvládla a hlavne finančne nie. Mužské práce by som vedela zariadiť ale financie určite nie. Teraz žijeme že tak akurát a chýbalo mi jeden plát navyše keby som ostala sama s deťmi.
Minule sme sa o tomto bavili s kamarátkami a každá povedala že nedali by to finančne. Niektoré žijú nad pomery, dovolenka aj 5 krát ročne, deti krúžky za 500 eur mesačne. Ony by to nedali tiež finančne.
@anonym_933683 presne kvoli tomuto ja vzdy hovorim - kazda mudra zena si robi financnu rezervum o ktorej vie len ona.
skusenosti z mojho okolia hovoria jasne - skvela rodina, nadstandardne zabezpecena, posobili dojmom dokonaleho paru - drrrrb - prisla na muza druha puberta, rozviedli sa a zena skoncila s dvoma-troma detmi bez financii...respektove iba s jej nizkym platom.
lebo ved - robit si vlastnu karieru je pre mnohe nieco ako urazkaa praca zeny v domacnostu najdolezitejsia praca na svete...nezaplatena
Niektoré píšete o vdovskom a sirotskom dôchodku.Viete, že koľko to je?
Po financnej stranke Ano, ale čo sa týka starostlivosti - kruzkov, nosenia do skoly/skolky, bratia deti von.. asi nie. Ale inu pomoc ako od manzela s detmi nemam. 3 stari rodičia zo 4 majú pod 70 a majú velmi tazke diagnozy, že sa tej 70tky zrejme ani nedožijú, takze pomoc od nich žiaľ 0, aj keď bývajú blizko nás
@anonym_6e4cd1 vdovský je len dočasne, sirotský je tuším naviazaný na odpracovane roky.
@anonym_6e4cd1 vdovský je len dočasne, sirotský je tuším naviazaný na odpracovane roky.
@anonym_29acab pokial splnas podmienku, ze sa staras o nezaopatrene deti, aj dlhsie - konkretne dovtedy, kym neuzavroes dalsie manzerlstvo alebo sa deti nestanu zarobkovo cinnymi.
a tusim to plati aj pre ZTP - tam zanika narok az uzatvorenim manzelstva
@anonym_933683 ale ved ked ostanem sama s detmi, tak zial nebude na kruzky za 500€ ani na dovolenky. Ak by bola otazka polozena tak, ci by ste to zvladli bez muza a udrzali by ste si rovnaky standard, tak to asi 90% zien povie ze nie (vratane mna). Ale myslim si, ze kazda rozumna zena si taky scenar uz v hlave premietla a dokazala by prezit s detmi aj bez muza, samozrejme v skromnejsom standarde.
@konik07 Zijem tak a zvladam
Ja som po rozvode, s malym dietatom. Bez vyzivneho, muz bol psychopat, odisla som radsej tak… mame auto, dovolenku si dovolit mozeme, splacam domcek. Dieta ma vsetko, kruzky, vybavu, sport. Mam co robit - peniaze nie su to najtazsie. Najtazsie je pocit, ze jednoducho musim ist vored, bez opory a nesmiem ochoriet….
@anonym_5b6162 tak co uz, zivot sa deje a kazdy sa musi vysporiadat s tym co mu zivot nadeli,resp velakrat si moze za to sam svojimi rozhodnutiami. Rozumna zena vie,ze vela veci neovplyvni,nikto z nas nevieme dokedy budeme zit,popripade zit v zdravi.
@denithestrange1993 súhlasím, že veľa vecí neovplyvníš, ale to, že dieťa privediem na svet, keď mám preň vytvorené určité podmienky a dokážem sa oň postarať aj sama, ovplyvniť môžem.
@anonym_6e4cd1 Príklad sirotský ja dostávam 165 eur na dieťa ale je to podľa odpracovaných rokov rodiča, niektorý majú aj do 300 eur.
@anonym_933683 nežijú nad pomery asi na to teraz majú nie?Tiež by sme museli predať dom rozdeliť sa a ísť do bytu, ale míňali by sme menej, žili iný život každopádne vo dvojici sa lepšie ťahá bremeno rodiny.Nikto nevie čo ho čaká.Take, že leasing, hypo, úvery som si vždy dobre rozmyslela ja neuznáva teraz hojno vždy myslím dopredu.Ja by som nemohla spávať, keď tu niekedy čítam koľko majú ľudí dlhov a aké náklady.
Áno zvládla, každý mame svoju nehnutelnost nadobudnutú pred manželstvom.Žiadne dlhy a pôžičky.Najhoršie su na tom zeny, ktore sa nasackuju k mužovi.Nemajú nič nadobudnuté a tak si chcú muža poistiť dietatom a ešte aby na nich prepísal polku majetku ktorý on nadobudol za slobodna.To su tie vychcané.Tak také to budu mat veľmi ťažké ak by sa niečo stalo.Ale treba rozmýšľať dopredu
@denithestrange1993 súhlasím, že veľa vecí neovplyvníš, ale to, že dieťa privediem na svet, keď mám preň vytvorené určité podmienky a dokážem sa oň postarať aj sama, ovplyvniť môžem.
@anonym_5b6162 postarat sa sama je dost o hubu. Spomen si na tie desattisice jednorodicov. Ono pracu zozenies aby su zabezpecila financnu stranku,ale nasledne dovod odvoz zo skolky,skoly,riesenie domacich uloh,prevadzkovych veci okolo deti. Tie desattisice rodin to nejako musia zvladat,lebo nemaju na vyber,ak maju stastie tak im pomoze niekto z rodiny,znamych. Stavim sa,ze kopu z nich si to takto nepredstavovali ale proste prisla situacia a nejako ju riesia. Nikdy vsak nebudes na vsetko pripravena,nikdy nevies co ta postihne,postretne v zivote preto by som sla na tuto temu s pokorou a nie hrdit sa jednorodicia si za svoju situaciu mozu sami a mne sa nikdy nic podobne nestane.
@anonym_5b6162 postarat sa sama je dost o hubu. Spomen si na tie desattisice jednorodicov. Ono pracu zozenies aby su zabezpecila financnu stranku,ale nasledne dovod odvoz zo skolky,skoly,riesenie domacich uloh,prevadzkovych veci okolo deti. Tie desattisice rodin to nejako musia zvladat,lebo nemaju na vyber,ak maju stastie tak im pomoze niekto z rodiny,znamych. Stavim sa,ze kopu z nich si to takto nepredstavovali ale proste prisla situacia a nejako ju riesia. Nikdy vsak nebudes na vsetko pripravena,nikdy nevies co ta postihne,postretne v zivote preto by som sla na tuto temu s pokorou a nie hrdit sa jednorodicia si za svoju situaciu mozu sami a mne sa nikdy nic podobne nestane.
@denithestrange1993 veď som písala, že na niektoré veci sa pripraviť nedá, chorobu, smrť, invaliditu nedokážeš predpovedať, ani narodenie postihnutého dieťaťa. Ale že budem mať lepší štart, ak školu dokončím, ako keď sa vrhnem do materstva, alebo nebude asi najmúdrejšie odstrihnúť sa od celej rodiny, lebo sa im môj priateľ nepáči, tiež nebude rozumné.
@anonym_6e4cd1 je to 40percent z dochodku,ak by sa ho dozil na kazde dieta.
@anonym_29acab Vdovský i sirotský sa vyratuva zo sumy, ktorá by patrila zosnulému ako dôchodok v čase, keď zomrel.Ked zoberieme taký vymyslený prípad,tak je jasné,ze človeku, ktorý zarábal priemerne, ale mal odpracovaných málo rokov,tak ten jeho dôchodok by bol oproti platu oveľa nižši a z toho je 60% vdovský,40%sa delí medzi deti ako sirotský.Vdovsky poberá ponovom vdova 2 roky alebo kým sa stará o nezaopatrené dieťa.Na sirotský má nárok sirota dovtedy kým sa vzdeláva dennou formou štúdia .Je potrebné vedieť ešte to,ze na vdovský, vdovecký má nárok človek len vtedy,ak so zosnulým bol riadne zosobášeny
@anonym_29acab pokial splnas podmienku, ze sa staras o nezaopatrene deti, aj dlhsie - konkretne dovtedy, kym neuzavroes dalsie manzerlstvo alebo sa deti nestanu zarobkovo cinnymi.
a tusim to plati aj pre ZTP - tam zanika narok az uzatvorenim manzelstva
@nyusika Netýka sa to zdravotného postihnutia -ZTP,ale vdovy alebo vdovca s poklesom schopnosti pracovať o viac ako 70%
@anonym_6e4cd1 Príklad sirotský ja dostávam 165 eur na dieťa ale je to podľa odpracovaných rokov rodiča, niektorý majú aj do 300 eur.
@anonym_933683 Rozdiel vo výške sirotského je ovplyvnený tým,ze nebohý koľko rokov pracoval, koľko zarábal,ale aj tým, že koľko detí poberá sirotský
Zvládla by som. S manzelom som od mojich 17tich, nemam ružové okuliare, vzdy som pripravená, keby niečo. Manzel zarába menej ako ja ,byt je moj, on sice ma co po kom dediť a dost vela, ja ani nie ,ale kym by dedil mal by to ťažšie. No on je zas viac sporovlivejsi ako ja. My sme boli veľmi chudobní, a to je jedna z vecí, ktorú by som nezniesla keby niečo. Nieže by som bola bohatá, som priemer, ale veľmi nerada by som sa v niečom, na co som zvyknutá obmedzovala, takze budem robit vsetko preto, aby som si svoj štandard udržala.
@anonym_933683 Rozdiel vo výške sirotského je ovplyvnený tým,ze nebohý koľko rokov pracoval, koľko zarábal,ale aj tým, že koľko detí poberá sirotský
@anonym_6e4cd1 Málo rokov odpracoval málo zarábal a na jedno dieťa je to vyrátané. Ale ako som písala vyššie niekto má aj do 300 eur
@denithestrange1993 veď som písala, že na niektoré veci sa pripraviť nedá, chorobu, smrť, invaliditu nedokážeš predpovedať, ani narodenie postihnutého dieťaťa. Ale že budem mať lepší štart, ak školu dokončím, ako keď sa vrhnem do materstva, alebo nebude asi najmúdrejšie odstrihnúť sa od celej rodiny, lebo sa im môj priateľ nepáči, tiež nebude rozumné.
@anonym_5b6162 no to ano, ale zas ked sa niekomu podari dieta takto skoro a citi sa na to tak co sa da robit. Vela ludi to dieta prave nastartuje k aktivite,ale je to individualne.
S problémami, ale dá sa to. Ovdovela som veľmi mladá,, zostali 3 deti, najmenšie 4 - ročné. Hneď na to som ochorela, na nejaký čas aj ochrnula, ale myšlienka na deti a zabezpečenie im všetkého, ako to mali predtým ma hnala dopredu. Potrebovala som veľa zarobiť a nejako dohnať mužov plat námestníka gen. riaditeľa. Na to som však potrebovala ďalšie VŠ. Tak som začala študovať najprv jednu, potom druhú a keď sa ukázala možnosť zarobiť na štrukturálnych fondoch, tak aj tretiu, tentokrát VŠ ekonomickú. Tak so štyrmi VŠ som sa najprv ťažko predierala, ale po krátkom čase to prinieslo ovocie. Založila som projektovú agentúru a robila projekty z európskych fondov pre mestá, obce, podnikateľov... Deti mali všetko, čo predtým aj viac, všetky vyštudovali VŠ, jedno v zahraničí, zabezpečila som im bývanie a každému dom. Sú úspešní, ale vraj vorkoholici po mame, čo mi vyčíta ostatná rodina. Štúdia po nociach 15 hod. denná práca, atď si odniesli svoje na mojom zdraví. Ale hlavné, že o deti bolo postarané a aj v starobe si dokážem nejakú tú tisícku si zarobiť na slušnejšiu kúpeľnú liečbu, aj dovolenku pri mori. Na takýto zárobok stačí 5 - 6 hodín práce na projekte raz do roka.
@anonym_5b6162 no to ano, ale zas ked sa niekomu podari dieta takto skoro a citi sa na to tak co sa da robit. Vela ludi to dieta prave nastartuje k aktivite,ale je to individualne.
Neviem. Mňa čaká rozvod, musím vyplatiť ex z domu, síce to nie je závratná čiastka, ale pri mojom plate by som si nemohla dovoliť nie že vyskakovať, ale ani utiahnuť dom na dedine a dieťa. Kebyze nemám súčasného partnera, tak by som skôr či neskôr bola nútená dom predať a odsťahovať sa za lepšie platenou prácou. A potom je tu otázka zdravia...kým je človek na Tom zdravotné relatívne dobre, tak sa dá toho zvládnuť s ústupkami mnoho, ale úprimne, kebyže by mi diagnostikovali vážne ochorenie a ostal by zo mňa invalid, ozaj neviem ako a kde by som skončila
Ja by som to nedala bez muža sama s dcerou z jednej výplaty.
@konik07 zijem stastne bez muza sama s dcerou uz 10 rokov. Zvladam to. Vsetko sa da, ked sa chce. Mam hypoteku na byt, ale aj zivotnu poistku na vysku hypoteku, tak ze keby sa nieco mne stalo, tak dcere ostane byt bez dlhov. To je moja istota. Byt som kupila radsej vacsi a to je tiez moja istota, ze keby sa daco stalo, tak mozem predat, alebo vymenit za mensi. Vzdy treba mat zadne vratka.
@konik07 myslím si ze najhoršie je zostať sám a to nepíšem o financiách ale skôr že o toho človeka prídete to je trápenie ved keď ste na všetko dvaja je aj psychicky v pohode každý má v rodine nejaké povinnosti aj radosti a hlavne ze sa mate o koho oprieť aj pri chorobe . takže financie sa vždy nejako vyriešia buď nato mam alebo nemám ale blízky milujúci človek chyba navzdy

@anonym_8156a8
@denithestrange1993 rozumná žena má toľko detí, koľko dokáže zabezpečiť aj bez muža. Ale zrejme autorka témy myslela na mladé ženy, ktoré sa vrhajú do materstva hneď po ukončení školy, ale ešte pred jej ukončením, našetrené nič, pracovné návyky nič, idú z jednej materskej do druhej, nasťahujú sa v lepšom prípade do mužovho bytu, v horšom do domu jeho rodičov, prípadne žijú v podnájme. S rodičmi a súrodencami pre istotu preťali väzby a tie tu potom píšu veľmi smutné príbehy.
@anonym_5b6162 tak co uz, zivot sa deje a kazdy sa musi vysporiadat s tym co mu zivot nadeli,resp velakrat si moze za to sam svojimi rozhodnutiami. Rozumna zena vie,ze vela veci neovplyvni,nikto z nas nevieme dokedy budeme zit,popripade zit v zdravi.