Nesúhlasíte s automatickým tringeltom v USA?
Ahojte, mate niekto taku skusenost z usa ze ste boli v restauracii a pytate si ucet a na ucte vidite ze si automaticky zapocitali a nauctovali tringelt 15$. Myslite ze sa im moze povedat ze s tymto tringeltom nesuhlasim? Moze sa ich poslat to ist opravit?
Dakujem.
Dievčatá, ale tu ide o USA, to je fakt iná realita, iné zvyky, nemá do toho zmysel pliesť slovenské reálie.
@barbora0308 no ved ale o tom pisem celu dobu 🙂 nie nevidime inzeraty ze predavacka s trigeltami a prave to nechapem ze preco. Ale toto by bola na dlho debata.
Hlavne by som neporovnavala slovensko s "inymi vyspelymi statmi" ako pises, lebo priemerny slovak je rad ked proste zaplati za obed to co je na ucte na rozdiel od nemca alebo francuza, ktory ma 5x taky plat..
Dosť sledujem zahraničné fóra a toto sa od corony dosť rieši.
Bohužiaľ áno, v Amerike sa tringelty teraz vymkli z pod kontroly. 10% je už dáaaaaavno neaktuálne a momentálne sa bere cca 25% ako minimum. Dokonca som už počula pindy že si naúčtujú povinný priamo na blok a potom ešte čakajú extra klasický do ručičky.
Táto kultúra je tam už tak agresívna, že napríklad pri donáške jedla sú schopný sa pohádať, alebo Vám to rovno hodiť o zem, keď im dáte málo. Lebo za 5 dolárov sa im to neoplatilo priniesť a je jedno, že objednávka mala hodnotu 15€.
Ale tak, prečítajte si toto vlákno... ľudia sú telce a ochotne sa budú biť do pŕs ako je to slušné a ako si zamestnanec zaslúži. Nehovorím, že si nezaslúži, ale zákazník nemá preberať povinnosť zamestnávateľa. Takto sa celý problém s nízkymi mzdami ženie iba do extrému, lebo šak zákazník zaplatí a ešte sa bude chváliť. A kde sa nakreslí pomyselná čiara? Čašník? Tringelt! Zamestnanec fastfoodu, ktorý sa obracia viac než ten čašník. Ten nech ide do pekla. Predavačka? Šľak ju traf, žiadny tringelt! Ale hlavne tá etiketa a slušnosť! A potom sa ľudia čudujú že im účtujú extra 30%
Pozor, v usa nejde o etiketu, ale standard. Iny kraj, iny mrav, kto to nechce respektovat, nech sedi doma 😊
Inak celkom nerozumiem - ak maju system ze sa kazdy listok tlaci +15% to je akoze na co dobre? Preco jednoducho nemaju ceny vyssie o tych 15% a tych uplne rovnakych 15% by islo casnikom? Ja by som si pozrel jedalny listok, vedel podla toho kolko mam pri sebe tak kolko si mozem objednat a vsetko by bolo jednoduchsie...
Inak ked nie som spokojny tak hadam daju zlavu z ceny nie? Ked je vsetko ako ma byt tak sa plati to co je a ked je obsluha nad obycajnu uroven tak sa dava tringelt...
@izabel_a áno, žijem v USA ... v turistických destináciach zaviedli povinný tringelt, lebo turisti nenechávali žiadny, je to hlavne za Floride atd kam chodí veľa turistov z Europy atd ... aj na to maju názov ale teraz si rýchlo nespomeniem ... nedá sa s tým nesúhlasit, jednoducho to musí človek zaplatiť ,je to automaticky na účte + ešte moze človek nechat viac ... aj som o tom robila video https://www.tiktok.com/@slovenkavamerike/video/... ... platy časníkov sú vynaté zo zákona o min.mzde - t.j. nemajú ani minimálku ... takže ich plat sú v podstate tringelty žiaľ
@melanta Slováci sú takí neznalí etikety, keď nedavajú automaticky sprepitné? No nedávam ho automaticky. Keď po mne čašník jedovato hodí podpivník, pre štyroch ľudí podá jeden jedálny lístok, sprepitné nedostane ani náhodou. Nebola som v USA, ale predpokladám, že nie v každej reštaurácii čašník očakáva, že keď nesie pivo, už máte všetci pripravené koliesko, a nebudete otravovať žiadnymi otázkami
@tiezjedna Ale preco to nie je zaratane rovno v cenniku ak to maju ludia nutene platit? V com je rozdiel ak predaju pivo $1 a daju + 10% na ucet alebo daju rovno $1.1 do cennika? V oboch pripadoch maju 10% pre casnikov. Jediny rozdiel je ze som oklamany a platim viac ako bolo v cenniku alebo platim tolko kolko je v cenniku.
@jarmilaj v USA je to uplne odlisne ako u nas, to sa vobec neda zrovnavat. Nema to nic spolocne so znalostou etikety.

@joannita Ale ja nikde netvrdim, ze by si ine povolania nezasluzili tringelt...jasne ze ano, ale nikdy to nebolo sucastou danych profesii. Videla si napr. kedykolvek pracovnu ponuku v zmysle, prijmeme predavacku fix + prepitne? Jasne ze nie... ale ponuky casnikov najdes velmi casto v tomto zneni, lebo dane povolanie vzdy takto fungovalo. V inych vyspelich statoch sa nad tymto ludia nepozastavuju a prijali fakt, ze je tringelt v podnikoch povinny. Ono prave preto je nedostatok casnikov, kedze ako pises "treba si proste najst inu pracu ked sa im nepaci...". Ti najlepsi idu prave do toho zahranicia, kde stat aj spolocnost chape, ako dana profesia funguje a ako sa da slusne zarobit aj vykonavanim danej profesie.