icon

Ako zvládnuť skialp v Žiarskej doline ako začiatočník

dominik2795
Dnes o 09:42

Ahojte, o týždeň plánujem skúsiť skialp a vybral som si žiarsku dolinu, viem že teraz sa dá k žiarskej chate ísť v pohode na skialp z parkoviska ale chcem sa spýtať ako by to bolo s výstupom na plačlivé, viem že má teraz snežiť ale neviem ako to tam momentálne vyzerá. Tiež sa chcem spýtať či to ako začiatočník zvládnem od parkoviska až dajme tomu pod vrchol plačlivého…

Chodievam 4x do týždňa do posilky, dávam si 30min kardio po treningu a v netreningový hodinový beh ale stále mám rešpekt pred takýmto výstupom.

Pôjdem s jednou kamarátkou ktorá má pár menej náročnych skialpov za sebou.

Ešte sa chcem spýtať či treba Tanapu nahlasit že pojdem skialpovat.

Ďakujem velmi pekne za rady

btus
Dnes o 09:47

ako lyžuješ? máš skúsenosti s vólnym terénom? Čierna zjazdovka je pre teba v pohode? Ak áno, tak by to malo byť v pohode. Samozrejme, lavínovku so sebou, pozrieť si lavínovú predpoveď. To, že chodíš do posilky ti veľmi nepomôže. Potrebuješ mať kondičku. Ale tak dá sa aj bez kondičky. Čo je to pár menej náročných skialpov? Výšlap na Chopok? Alebo nejaký vólny terén? Ako je momentálne so snehom netuším.

patrike
Dnes o 09:49

Vyjdi po chatu, to je nenarocne a bezpecne, tam sa pytaj na lavinovu situaciu. Bez lopatky a vyhladavaca tam nechod. Mozes aj zavolat na HZS, ze aky je stav. Hlasit to nemusis nikam, ak nevybocis z terenu urceneho navstevnym poriadkom na skialp.

dominik2795
autor
Dnes o 10:17
@patrike

Vyjdi po chatu, to je nenarocne a bezpecne, tam sa pytaj na lavinovu situaciu. Bez lopatky a vyhladavaca tam nechod. Mozes aj zavolat na HZS, ze aky je stav. Hlasit to nemusis nikam, ak nevybocis z terenu urceneho navstevnym poriadkom na skialp.

@patrike diky za info, hej tú zakladnu lavinovu budem mat, uvazoval som poziciat aj ten lavinovy airbag ale asi by to bola aj záťaž že?

dominik2795
autor
Dnes o 10:23
@btus

ako lyžuješ? máš skúsenosti s vólnym terénom? Čierna zjazdovka je pre teba v pohode? Ak áno, tak by to malo byť v pohode. Samozrejme, lavínovku so sebou, pozrieť si lavínovú predpoveď. To, že chodíš do posilky ti veľmi nepomôže. Potrebuješ mať kondičku. Ale tak dá sa aj bez kondičky. Čo je to pár menej náročných skialpov? Výšlap na Chopok? Alebo nejaký vólny terén? Ako je momentálne so snehom netuším.

@btus na rohacoch som dal ciernu s miernymi problemami ale bola dost zladovatela a potom som bol raz ciernu lomnicke sedlo a to som dal celkom v pohode aj ked som to siel teda opatrne viac cez stehna kaskadovito… inak cervene v pohode aj vo väčšej rychlosti keď je menej ľudí 🙂 v 23 som sa naučil lyžovať, teraz mám 30 a chodím tak 2-3x ročne. Taký priemer asi som no. Najviac obavy mám z toho že nemám moc skúseností s freeridom. No ona bola max. Praded v Česku také najvyššie.

ibrunova
Dnes o 11:32

Ak si začiatočník, tak ti bude stačiť na chatu.. A máš aktuálne info, že sa dá už od parkoviska? Lebo teraz tu máme dosť teplo.

btus
Dnes o 11:53
@dominik2795

@btus na rohacoch som dal ciernu s miernymi problemami ale bola dost zladovatela a potom som bol raz ciernu lomnicke sedlo a to som dal celkom v pohode aj ked som to siel teda opatrne viac cez stehna kaskadovito… inak cervene v pohode aj vo väčšej rychlosti keď je menej ľudí 🙂 v 23 som sa naučil lyžovať, teraz mám 30 a chodím tak 2-3x ročne. Taký priemer asi som no. Najviac obavy mám z toho že nemám moc skúseností s freeridom. No ona bola max. Praded v Česku také najvyššie.

@dominik2795 nejde o to čo najvyššie, ale aké najstrmšie. No, ak si dal sedlo, tak by to malo ísť. Veď ak sa nebudeš cítiť, lyže na batoh a pešo dolu.

draik
Dnes o 12:25

Všetko bude závisieť od kvality snehu. Na lyžovanie je to spravidla lepšie buď z Troch kôp alebo Smutného sedla na terasu alebo zo Smreku k chate. V každom prípade pri lavínovke si treba pod Plačlivým dávať bacha. Začiatočníkovi by som to celé neodporúčal, ak nevie jazdiť v hlbokom snehu resp. nie je jarný firn.
Dať to celé od Kožiaru hore chce dobrú kondičku, pretože silu treba aj na zjazd. A vyraziť skoro.
Bez pipsu a spol. ani na krok.