Dobrovoľníctvo pred 50-tkou: Má to zmysel?
Išli by ste pred 50-tkou pomôcť ako dobrovoľník, niekde, kde Vás to baví? Aj napriek tomu, že nutne hľadáte tpp. Ale aspoň zatiaľ, kým sa niečo nenájde? Či totálna hlúposť.
tiez by som isla, lepsie ako sediet doma
Isla by som, psychicky by ma nicilo len sediet doma a nic. Tak aspon prides na ine myslienky
@anonym_f54958 Áno, ničí ma byť doma. Ale mám aj zdravotné problémy, ktoré sú trvalé . Nutne by som potrebovala platenú prácu, ale aj toto ma napadlo. Ako proste možnosť....len okolie ma v tom akosi nepodporuje. Že veď ani kura zadarmo nehrabe. Keby som bola mladá v pohode. Len či to nie je hlúpe v tomto veku už
Chodím ako dobrovoľník do DSS pre seniorov, do útulku a do centra pre slobodné matky s deťmi - kde sme maľovali izbu, upratovali sociálny šatník a zobrali sme deti von do mesta a na večeru.
Šla by som aj ako dobrovoľník a ak je to trvalejšie miesto, tak by som si to aj do životopisu udala.
Chodím ako dobrovoľník do DSS pre seniorov, do útulku a do centra pre slobodné matky s deťmi - kde sme maľovali izbu, upratovali sociálny šatník a zobrali sme deti von do mesta a na večeru.
@anonym_14efac môžem sa spýtať koľko máš rokov? Pri mladých mi to príde normálne. Len ja už mám svoj vek a preto je to akosi čudné. Nie som žena podnikateľa, ktorá nevie čo s časom. Naozaj potrebujem prácu a príjem, ale mám zdravotne obmädzenia. Napriek tomu chcela by som niekde aspoň zatiaľ pomôcť. Proste niečo zmysluplné pre mňa.
@anonym_autor Polroka som dobrovolnicila v nemenovanom zariadení pre ležiacich chorých.Nebolo to jednoduché ani telesne,ani duševne, ale neľutujem to,lebo človek získa životné skúsenosti, zmení na niektoré veci názor.
@anonym_14efac môžem sa spýtať koľko máš rokov? Pri mladých mi to príde normálne. Len ja už mám svoj vek a preto je to akosi čudné. Nie som žena podnikateľa, ktorá nevie čo s časom. Naozaj potrebujem prácu a príjem, ale mám zdravotne obmädzenia. Napriek tomu chcela by som niekde aspoň zatiaľ pomôcť. Proste niečo zmysluplné pre mňa.
@anonym_autor mám 45 rokov. Robím to vo svojom voľnom čase, je to taký pocit, že niečo vrátim spoločnosti. Prihlásila som sa aj do programu Buddy, ale napokon som do toho nešla.
@anonym_autor Polroka som dobrovolnicila v nemenovanom zariadení pre ležiacich chorých.Nebolo to jednoduché ani telesne,ani duševne, ale neľutujem to,lebo človek získa životné skúsenosti, zmení na niektoré veci názor.
@anonym_a73adc chápem ťa a obdivujem🍀 Ja som to roky robila. Nakoľko mám problém s chrbticou, hľadám niečo iné. Stále ma to ťahá do soc.sfery. Ale možno len ako spoločníčka, alebo pomoc nevidiacim, celkom pripnút.na lôžko. Tam, kde nemusím manipulovať s ťažkou váhou, hocičo Alebo aj iná sféra, hoci práve neviem kde. Pri zvieratách.....
@anonym_14efac
@anonym_a73adc robíte to popri vlastnej rodine, alebo rodiny nemáte? Myslím vlastné deti.
@anonym_14efac
@anonym_a73adc robíte to popri vlastnej rodine, alebo rodiny nemáte? Myslím vlastné deti.
@anonym_f253c3 však toto. Ja rodinu mám. Ale keď bolo dieťa malé pracovala som, cestovala. Akosi ma to nenapĺňalo. Málo času na nich, nizka mzda. Roky pribudli, aj zdravotné problémy a preto by som rada našla niečo, kde budem spokojná (nejde o výšku príjmu🙂). A kým hľadám, v tomto veku 🙁, tak aspoň niečo užitočné. Čím by som pomohla "niekomu" a zároveň sebe dodala "dobrý pocit". Viem, že dnes to asi znie divne, v tomto mater.svete
@anonym_autor mám 45 rokov. Robím to vo svojom voľnom čase, je to taký pocit, že niečo vrátim spoločnosti. Prihlásila som sa aj do programu Buddy, ale napokon som do toho nešla.
@anonym_14efac áno, chápem. Ale máš aj svoju stálu prácu, resp.príjem?
@anonym_f253c3 však toto. Ja rodinu mám. Ale keď bolo dieťa malé pracovala som, cestovala. Akosi ma to nenapĺňalo. Málo času na nich, nizka mzda. Roky pribudli, aj zdravotné problémy a preto by som rada našla niečo, kde budem spokojná (nejde o výšku príjmu🙂). A kým hľadám, v tomto veku 🙁, tak aspoň niečo užitočné. Čím by som pomohla "niekomu" a zároveň sebe dodala "dobrý pocit". Viem, že dnes to asi znie divne, v tomto mater.svete
@anonym_autor tak to je fajn, že vieš prežiť aj bez platu a hľadáš aj takúto alternatívu
@anonym_14efac áno, chápem. Ale máš aj svoju stálu prácu, resp.príjem?
@anonym_autor áno, mám prácu, popri tom ešte brigádu, rodinu a dobrovoľníctvo.
@anonym_autor tak to je fajn, že vieš prežiť aj bez platu a hľadáš aj takúto alternatívu
@anonym_f253c3 a čo mám robiť? Zatiaľ vďaka Bohu mam muža, keby nie 🙁. Hľadám si prácu, tak bohužiaľ zatiaľ. Tak aspoň chcem byť užitočná.
@anonym_a73adc chápem ťa a obdivujem🍀 Ja som to roky robila. Nakoľko mám problém s chrbticou, hľadám niečo iné. Stále ma to ťahá do soc.sfery. Ale možno len ako spoločníčka, alebo pomoc nevidiacim, celkom pripnút.na lôžko. Tam, kde nemusím manipulovať s ťažkou váhou, hocičo Alebo aj iná sféra, hoci práve neviem kde. Pri zvieratách.....
@anonym_autor Teraz by som to už nedala,lebo okrem chrbtice mám ešte aj iné ťažké dg,ale vtedy to šlo
@anonym_autor no...neviem ci mas predstavu co je vlastne dobrovolnictvo a ako prebieha. Asi velmi nie, podla toho co citam. Su dobrovolnictva take kratkodobe ako aj niekto pisal vyssie - to znamena ze chodis napriklad do DDS citat, pripadne sa bavit s nejakym pacientom, hrat sach. Organizacia, vedenie detskych taborov....spravidla sa jedna o cinnost 1-5x do tyzdna cca po dvoch hodinkach alebo v lete na dva tyzdne. Pripadne dobrovolnictva v nejakej skupine - napriklad u nas su baby co robia swapy, triedia oblecenie, pripravuju a organizuju swap. Toto je tiez cinnost ktora prebieha narazovo, mozno 1x do tyzdna sa dohodnu a triedi sa, potom ked je akcia su tam pol dna. Tiez je moznost robit vo vydajni potravin, v zime satstva pre bezdomovcov. Toto vsetko je tak mozno 2-3 x do tyzdna nejaky pocet hodin. Ale je i dobrovolnictvo kedy vycestujes a povedzme ucis deti v Ugande anglicky. Cez FB vies ist prakticky hocikde. Nikede si platis cestu, niekede ti je preplatena. Tam su ponuky rozne co sa krajin a cinnosti tyka. Od sezonneho zberu ovocia, po vedenie ci organizaciu podujati, vedenie nejakeho hostlu, maliara, udrzbara atd. Tieto ponuky su vacsinou obmedzene bud vybornou anglictinou - ucit do Afriky mozes ist v akomkolvek veku ale musis mat minimalne B2 anglictinu. Tie zbery, ci vedenie hostelov byva obmedzene vekom - z mojej skusenosti to robia mladi do 30 rokov...ako mozu ta vziat ak mas mladeho ducha ale je to spravidla vynimka.
Z mojho pohladu, ak potrebujes zmenu kukni na FB - napis si Volunteering a najdes skupiny kde su konkretne ponuky. AVSAK mysli nato ze musis byt skutocne fit. Pojdes napriklad od Talianska zbierat olivy, nejako zle sa zobudis rano v stane a co? Skutocne, zvaz to /inac pisem ti to ako 49r co som si skutocne presla jednu i druhu formu dobrovolnictva/
@anonym_f54958 Áno, ničí ma byť doma. Ale mám aj zdravotné problémy, ktoré sú trvalé . Nutne by som potrebovala platenú prácu, ale aj toto ma napadlo. Ako proste možnosť....len okolie ma v tom akosi nepodporuje. Že veď ani kura zadarmo nehrabe. Keby som bola mladá v pohode. Len či to nie je hlúpe v tomto veku už
@anonym_autor tak máš už dosť rokov na to, aby si sa rozhodovala sama a nedala na okolie, druha vec… v tvojom veku už máš zrejme nejaké finančne zázemie, čo mladi ľudia nemajú… čiže mne to práveže dáva zmysel teraz a nie v 20tke. Okrem toho, spoznas nových ľudí, získaš nové kontakty a úprimne na pohovore znie lepšie, keď povies že momentálne sa venuješ dobrovoľníctvu ako že si nezamestnaná a sedíš doma… v tomto veku sa praca nehľadá ľahko, toto môže ukázať potenciálnemu zamestnávateľovi, že ešte nie si stará, že zvládať nové výzvy a si aktívna… za mňa super nápad!
@anonym_14efac
@anonym_f253c3 V čase, keď som to robila,mala som malého škôlkara, manžel bol mimo Sk
No, pracovala som verejná správa celý pracovný život. Paradoxne najlepšie mi bolo v súkromí AT, Sk. Som zástanca individuálnej pomoci, podľa potreby. Neštandardné, mne blízke. Nebudem sa ani vyjadrovať ako "zákon". Keďže mi je veľa vecí vzdialených. Len som chcela vedieť, či niekde kladne privítajú dobrovoľníka. Asi najskôr v soc.službach. Inde by asi bol rozpor so zákonom. Možno nejaká farma?
@anonym_autor však ako dobrovolnik vieš ist aj na par hodin do tyždna , nikde nie je pisané že máš byt niekde 8 hod denne
Doporucujem Ti nastudovat si prve, co vlastne dobrovolnictvo je a co obnasa. Napriklad na stranke BDC (Bratislavske dobrovolnicke centrum). Viackrat do roka su rozne aktivity pocas tyzdna dobrovolnictva, zelenych dni a pod. Tam mozes vyskusat, ci by to pre teba vobec bolo. Vyberies aktivitu, zucastnis sa a urobis si sama obraz.
Ja som dobrovolnicka, chodim pravidelne uz niekolko rokov na aktivity v ramci Tyzdna dobrovolnictva.
Dobrovolnictvo je neplatene, robis to vo svojom volnom case bez naroku na odmenu.
Na to, aby som niekam chodila pravidelne nemam cas ani kapacitu, nakolko sa staram o ZTP rodinneho prislusnika.
Napriklad projekt Buddy je velky osobny zavazok na viac rokov, co si nie kazdy uvedomuje.
A co s tym ma vek? Jasne ze chod, ak ta to laka. Budes mat zo seba dobry pocit.
Mávali sme aj dobrovoľníkov nad 50 rokov. Bolo ich málo, ale bolim a vždy boli medzi nami mladými dobrovolnikmi, v tom čase ľuďmi medzi 20 až 30 rokov. Bolo to vždy super, hoci sa priznám, že sme mali spočiatku predsudky, keď sa nám prihlásil 50 ročný chlap.
Samozrejme, ze by som isla. Ked som bola pred par rokmi nezamestnana - a to mi uz tiahlo na 50r som voluntarcila s cervenym krizom. Teraz kebyze ostanem znovu nezamestnana tak sa tiez prihlasim na nieco podobne. Vsak volunteerin robis vtedy ked mas cas - ak nemas robotu, tak najlepsi moment. Aj spoznas ludi aj pomahas. Nevies ci ti to neotvori dvere k najdeniu roboty. A ak sa to pytas koli veku - minuly tyzden som bola so 64r, cerstvou dochodkynou, co sa len pred par dnami vratila z gambie - bola ako dobrovolnicka pomahat jedenj komunite v afrike. Vsetko ma vyznam
Mávali sme aj dobrovoľníkov nad 50 rokov. Bolo ich málo, ale bolim a vždy boli medzi nami mladými dobrovolnikmi, v tom čase ľuďmi medzi 20 až 30 rokov. Bolo to vždy super, hoci sa priznám, že sme mali spočiatku predsudky, keď sa nám prihlásil 50 ročný chlap.
@anonym_f4f954 no neviem, ale napr u nas katolicka charita, ktora ma charitnu jedalen je v drvivej vacsine tvorena zenami okolo 50, a pomahaju aj mladeznici. Ale tie zeny su tam piliermi, ktore to tam vsetko hybu a organizuju
@anonym_f4f954 no neviem, ale napr u nas katolicka charita, ktora ma charitnu jedalen je v drvivej vacsine tvorena zenami okolo 50, a pomahaju aj mladeznici. Ale tie zeny su tam piliermi, ktore to tam vsetko hybu a organizuju
@anonym_ae7fa1 záleží od druhu aktivít, kde je treba dobrovoľníkov. My sme mali charakter aktivít a skupinu ľudí, pre ktorých sme to robili takú, že sme mali prevažne študentov. A organizovali sme to tiež všetko mladí ľudia do 30 rokov. Vítaní bolí aj starší ľudia a pre všetkych to bolo vždy prínosné. Nehľadali sme nikdy cielene študentov, takto sa nám dobrovoľníci hlasili. Mne až vyrastie dieťa, tak sa plánujem k dobrovoľníctvu vrátit, bude to najskôr po 50tke....
chod !!! má to v každom veku zmysel- a to pre obe strany . ja osobne ako personalista pozerám aj na toto- či záujemca o prácu niečo robí aj mimo prácu. lebo to je ukazovateľ že sa chce učiť, nemá problém s komunikáciou a vie pomôcť - teda ak by postupoval, dokáže zaučiť či časom byť aj dobrý vedúci.
plus, nikdy nevieš koho pri dobrovoľníctve stretneš a aké kontakty naviažeš
ja sama som roky vypomáhala v hospici, teraz s mačičkami a pri akciách s autistami
znama chodi vencit do utulku - su nesmierne radi .. ja som v zahranici a u nas chodia ludia von s ludmi z care home.. vezmu ich na prechadzku alebos a porozpravaju .. sice na to treba papiere -ale na sk je to ine a tam je to lahsie .. podla mna ak ta nieco bavi tak iste by som to isla robit ..lepsie ako doam a cumiet do telky ci ohovatrat s babkami na lavicke

Isla by som, psychicky by ma nicilo len sediet doma a nic. Tak aspon prides na ine myslienky