Je dôležité cvičiť?
Pekný večer. Je dôležité podľa vás cvičiť? Ak áno čo? Načo je ženám dobre dvíhať činky napríklad? Je dôležité vyslovene posilňovať alebo stačí niečo "ľahšie" a relaxačné ako pilates joga zumba jumping alebo obdobné činnosti? Mám zistenu hypermobilitu (dozvedela som sa to až po 30tke 😃) a vraj mam cvičiť aby mi tak nepraskali kĺby. Začala som ze reku naučím sa aspoň tú šnúru keď už mám tie kĺby také. Kondicka je už o čosi lepšia, donedávna som ešte necvicila vôbec nič. Chcem len trocha schudnúť z lýtok a spevniť stehna troska jemne pozdvihnúť zadok (nechcem ten mega ritisko co je teraz také moderné 🤢) a troska sa zbaviť toho tukového vankusila v podpazi (aj keď to mám odkedy som skončila kojenie tak neviem ci to je tuk alebo žľaza co ostáva po kojenie takto). Pripadne podľa čoho cvičíte a je to overené? Ideálne bezplatné. Ďakujem
@anonym_ccb9e0 diky
@anonym_476fa0 💗
https://m.youtube.com/shorts/b7BEeSVAc5I
@anonym_autor samozrejme, ak nechces byt v 60ke invalid, ze bez pomoci ani na wc nezajdes
@anonym_9a9244 v 60ke?ja som invalid už od 40ky,a nemá to nič spoločné s cvičením. Niektoré mate z toho cvičenia normálne diagnózu. Ako keby to bolo niečo životu dôležité.
@anonym_autor pilates si zaradila medzi ,,ľahšie”? Odpadnem :D
@anonym_9a9244 v 60ke?ja som invalid už od 40ky,a nemá to nič spoločné s cvičením. Niektoré mate z toho cvičenia normálne diagnózu. Ako keby to bolo niečo životu dôležité.
@anonym_9a1ec9 v prípade, že má niekto zdravotné problémy, platia prirodzene iné pravidlá..
avšak vo všeobecnosti platí, že pre aktívnu starobu je fyz.aktivita kľúčová. Moderný človek, hoci aj manuálne pracujúci, nemá fyz.aktivity dostatok. Preto áno, cvičenie je veľmi dôležité, dá sa povedať, že životu dôležité..
Pozri si iba, aký životný štýl majú ľudia v modrých zónach..
@anonym_ccb9e0 diky
@anonym_476fa0 sú jednoručky, ktoré vieš spojiť aj do dlhej tyče(2v1) a na nohy mám radšej tie závažia (2x5kg) so suchým zipsom, cca za 40€ odcvičíš doma vačšinu cvikov, stačí stolička, správne držanie tela atď
@anonym_476fa0 💗
https://m.youtube.com/shorts/b7BEeSVAc5I
@anonym_ccb9e0 ja mam doma posilovaciu vezu, aj cinky, aj gumy, len potrebujem cviky variovat, nech necvicim stale to iste, diky @anonym_ccb9e0 za inspiracie.
@anonym_9a1ec9 v prípade, že má niekto zdravotné problémy, platia prirodzene iné pravidlá..
avšak vo všeobecnosti platí, že pre aktívnu starobu je fyz.aktivita kľúčová. Moderný človek, hoci aj manuálne pracujúci, nemá fyz.aktivity dostatok. Preto áno, cvičenie je veľmi dôležité, dá sa povedať, že životu dôležité..
@beronsche ja mam dosť fyzickej aktivity v práci. Neviem si predstaviť ze by som ešte po fajronte chodila cvičiť. A co je modrá zóna?
@beronsche manuálne pracujúci, záleží od toho, či stojí pri stroji alebo reálne fyzicky maká tak, že sa spoti. Môj muž je s ttavbar,,denne mu prejde rukami množstvo tehál, ťažkých veľkých obladaciek, ťahanie omietky, atď.....prepotené tričká,.....cize na ho na cvičenie s činkami nehovorím. Ale masáž a cviky na chrbát určite áno.
@anonym_ccb9e0 ja mam doma posilovaciu vezu, aj cinky, aj gumy, len potrebujem cviky variovat, nech necvicim stale to iste, diky @anonym_ccb9e0 za inspiracie.
@anonym_476fa0 mala som tiež, no úprimne mi to len zaberalo miesto a ďakeko viac cvikov si odcvičím bez toho, takých komplexnejších.
Stále to striedam, teraz testujem chodiaci pás, najvyššia záťaž, činky do ruky a na malom kúsku robím výpady, tým že mám najvyšší sklon a činky dvíham nad hlavu tak sa odpálim za chvíľku a nemusím ,,pol dňa,, vymýšlať cviky😆
@anonym_9a1ec9 a invalid si prečo?
@anonym_476fa0 mala som tiež, no úprimne mi to len zaberalo miesto a ďakeko viac cvikov si odcvičím bez toho, takých komplexnejších.
Stále to striedam, teraz testujem chodiaci pás, najvyššia záťaž, činky do ruky a na malom kúsku robím výpady, tým že mám najvyšší sklon a činky dvíham nad hlavu tak sa odpálim za chvíľku a nemusím ,,pol dňa,, vymýšlať cviky😆
@anonym_ccb9e0 no zaujimavy cvik s tymi vypadmi a cinkami nad hlavou, to vyskusam. Len musim doplnit cinky, mam maximalne len 5 kilove, tie su mi male na chrbtove cviky
Dolezity je pohyb. Nemusis dvihat cinky,aby si bola zdrava. Rychla chodza na cerstvom vzduchu je prospesnejsia ako nadrapovat sa vo fitku vo vydychanom vzduchu. Nevravim,ze je zle cvicit vo fitku alebo doma s vahami,ale prvorady je akykolvek pohyb na cerstvom vzduchu. Ja mam tiez problem s kardiom a behom,zahmlieva sa mi pred ocami a oslepnem na chvilu. Ale ked na to idem pomaly a postupne pridavam,je to lepsie. Nejdem cez svoje moznosti.
@anonym_autor ja cvičím podľa videí doma. Stravu som si aj upravila a dala dole 10kg
Ja necvicim len teraz v druhej polovici tehotenstva, lebo sa mi nedá a pociťujem to. Čudujem sa, že tak niekto žije dobrovoľne. Pohyb je dosť esencialny pre zdravie, fyzicke aj psychické
@beronsche manuálne pracujúci, záleží od toho, či stojí pri stroji alebo reálne fyzicky maká tak, že sa spoti. Môj muž je s ttavbar,,denne mu prejde rukami množstvo tehál, ťažkých veľkých obladaciek, ťahanie omietky, atď.....prepotené tričká,.....cize na ho na cvičenie s činkami nehovorím. Ale masáž a cviky na chrbát určite áno.
@anonym_ea7490 áno, ale manualne pracujúci si námaha telo veľmi jednostranne, čo tiež nie je ideálne. Preto je fajn to kompenzovať..
@beronsche ja mam dosť fyzickej aktivity v práci. Neviem si predstaviť ze by som ešte po fajronte chodila cvičiť. A co je modrá zóna?
@anonym_9a1ec9 modré zóny sú oblasti s neobvykle vysokým počtom aktívnych (mentálne aj fyzicky) storočných ľudí a veľmi vysokým vekom dožitia. Fyz.aktivita je jedných z faktorov, ktoré majú spoločné...
Pohyb v práci môže byť tak silne jednostranný, že časom môže predstavovať problém.
@anonym_ccb9e0 no zaujimavy cvik s tymi vypadmi a cinkami nad hlavou, to vyskusam. Len musim doplnit cinky, mam maximalne len 5 kilove, tie su mi male na chrbtove cviky
@anonym_476fa0 áno, mám veľa takých multi cvikov, napr 7kg(5kg čo máš) činka, lahneš si, pokrčené nohy, činka v oboch rukách, za hlavu(ako triceps) postavíš sa, vyhodíš nad hlavu, do podrepu a ľahnúť naspať. Precvičíš celé telo jedným cvikom, ideš dokedy vládzeš, také komlexné mám každý tretí deň, je až neskutočné ako sa človek po pár cvičeniach zdokonaľuje, dnes idem švihom, niekedy som mala problém s činkou vstať, dnes vyskakujem😆
@anonym_ea7490 áno, ale manualne pracujúci si námaha telo veľmi jednostranne, čo tiež nie je ideálne. Preto je fajn to kompenzovať..
@beronsche absolutne krucialny postreh !!! Paradox je, ze ludia fyzicky pracujuci by mali cvicit aby viac vladali v praci, boli natrenivani. Ale v tomto pripade rozumiem, ze to moze byt narocne a treba to vekmi citlivo nastavit.
@anonym_ea7490 moj muz je tiez manualne pracujuci, nieco ako pozemne stavby a 2x tyzdenne cvici s cinkami. A to ma 60+, prave preto cvici, aby viac v praci vladal, lebo sice manualne robi, ale je to jednostranna zataz.
@anonym_autor ano je a pri hyporemobilite ziadne pilatesy a jogy bez doholadu, a prave posilnovanie a ano dvihat cinky pomaha... treba si nastudovat preco. Treba ti svalovu hmotu budovat.. na internete o tom najdes informacii az-az. A nejde len o praskanie klbov, ale o to, ze tie klby sa ti casom znicia, trpia slachy/vazy avsetko a bude ti to sposobovat bolesti, opotrebovanie klbov atd. Kiez by to mne niekto pred 20r povedal... /posilnovat sa da aj doma, ale s hypermobilitou treba skor fyzioterapeuta, nakolko treba strazit rozsah pohybu a korigovat to, cize naucit sa a potom kludne mozes cvicit sama, vsetky cviky s fitka maju verzie na doma, kopa pomocok as da kupit domov za par eur.
@anonym_9a1ec9 ono to nemusí byť cvičenie so závažím, kľudne tooze byť pilates. Alebo joga alebo strečingove cvičenia uvolnujuce. Moja teta tak cvicievala jogu. Cvičí ju dodnes aj keď je už na dôchodku a vždy si hovorím v jej veku by som chcela mať jej postavu
@anonym_autor joga, pilates a jumping nie su zrovna lahsie relaxacne cvicenia 😆.
Schudnut z lytok pobavilo.
@bludna alebo len nemajú čas či zdravie? Nie som vôbec nezodpovedá napr v stravovani. Som sama na 2 deti už 8 rokov chodím do práce plus nejak mam teraz zdravotne problémy, nie som ani ľahostajná ani neprebudena len nie som športovy typ a nikdy ma k tomu nikto neviedol. Neviem to nejde mi to a nerozumiem tomu co je čo co sa ako robí ako dýchať atď. Ale som šikovná v iných veciach no 🤷♀️ nie ze sa nehýbem vôbec ale nie som športovo založená ty pani zodpovedná
@anonym_autor "nikto ma k tomu neviedol" je tiez dobra vyhovorka 😆
To snad dospela zena-matka nemoze mysliet vazne. Keby som sa venovala len tomu, k comu ma ako decko viedli, tak daleko nezajdem veru 😆
@anonym_9a1ec9 ono to nemusí byť cvičenie so závažím, kľudne tooze byť pilates. Alebo joga alebo strečingove cvičenia uvolnujuce. Moja teta tak cvicievala jogu. Cvičí ju dodnes aj keď je už na dôchodku a vždy si hovorím v jej veku by som chcela mať jej postavu
@sense strecingove cvicenia nie su najlepsim doporucenim pre cloveka s hypermobilitou. Taki musia najma posilnovat.
@bludna alebo len nemajú čas či zdravie? Nie som vôbec nezodpovedá napr v stravovani. Som sama na 2 deti už 8 rokov chodím do práce plus nejak mam teraz zdravotne problémy, nie som ani ľahostajná ani neprebudena len nie som športovy typ a nikdy ma k tomu nikto neviedol. Neviem to nejde mi to a nerozumiem tomu co je čo co sa ako robí ako dýchať atď. Ale som šikovná v iných veciach no 🤷♀️ nie ze sa nehýbem vôbec ale nie som športovo založená ty pani zodpovedná
@anonym_autor myslim, ze zijes tak ako kopa inych zien, vela z nas sport nebrali ako beznu dennu sucast zivota, resp. ak aj ano, tak pracovne, rodinne veci boli skor a toto islo bokom. NIe je co sa obhajovat a riesit, staci len zacat :D Za mna napr tiez nie je vyhovorka, ze mam pracu, domacnost, okolo dietata, zvierata a co ja viem coho lietat, k otmu stresy.. a proste cvicit sa mi nechce. Pre mna predstava konecne prist domov a musiet utekat niekde plavat, cvicit je uplne vzdialena. Najma pri predstave ze "bordel, deti, pes... " pockaju :DD Treba zacat postupne a pridavat... kopa zien to nepochopi, niektroe behaju a cvicia denne od rana do vecera a ja len kukam ako puk :DD ze to co a kde a kedy.. potom tie co z blizsia poznam ukazu realitu, ze ako to vyzera doma a to je 100 a1 k nasmu fungovaniu. Nemyslim, ze nepostarane a tak, ale ine.. aj pristup partnera iny, rodiny iny.. pre mna je oddych lahnut s knihou, alebo pusit serial pri niecom co robim a nie utekat cvicit. Preto napr ak z nejakeho dovodu vypadnem z civcenia, objednam fyzio... a cvicim s nimi chvilu, kym sa proste dostanem do toho kazde den si pocvicit, pretiahnem vychadzky so psom atd... a potom to uz zase ide, treba si fakt postupne zvykat na to.
@sense strecingove cvicenia nie su najlepsim doporucenim pre cloveka s hypermobilitou. Taki musia najma posilnovat.
@lindusss2016 Ja som ale neodpovedala autorke diskusie ale inemu uzivatelovi

@anonym_476fa0 je toho veľa, daj si do filtru
https://m.youtube.com/shorts/wQdyKJ9t8lc
@anonym_ccb9e0 diky