icon

Je normálne mať pri cvičení tep nad 170?

22. jún 2026

Začala som pravidelnejšie cvičiť a všimla som si, že mi pri intenzívnejšom tréningu vyletí tep aj nad 170. Necítim sa pritom zle, ale trochu ma to prekvapilo, keď som si pozrela údaje v hodinkách
Sledujete si tep pri cvičení? Sú takéto hodnoty OK?

motylik2559
22. jún 2026

@anonym_autor Ahoj, zalezi aj od veku a treningu aky mas🙂 Ale ano kludne to moze byt🙂

petamich
22. jún 2026

Ja mam taky tep bezne pri behu 🙂 a pritom normalne viem konverzovat a v pohode tempo. Asi mam skratka strop niekde inde. Podla hodin by som mala tak viac menej umierat.

anonym_db7a1d
22. jún 2026

@anonym_autor ja mam bezne aj 185, kondicka sa zlepsi, bude lepsie

majamat
22. jún 2026

vysoka aktivita moze zvysit tep, je to normlane.
raz som sl do prace na bicykli a cestou do kpca som sa vracala spat, koli protismernemu vetru. som myslela ze ma tam porazi. nedostatok casu a este toto. pulz som mala aj medzi 200-220.

draik
22. jún 2026

Obvykle je to spôsobené zlým meraním (zo zápästia), ak nieto hrudného pásu. Ak by to bol skutočný tep, tak pre výraznú väčšinu by to bolo pri bežnej aktivite viac škodlivé než prínosné.

slovakboy
22. jún 2026

@anonym_autor existuje hranica, ktorá sa volá laktátový prah. Každý ju má inde. Ak dokážeš ísť naplno 30 minút tak priemerný tep by mal byť táto hranica. O asi tri údery vyššie je hranica takzvaná zóna 5b, v ktorej vydržíš byť len 5 minút. A potom je ešte vyššie zóna 5c tam dokážeš byt len pár sekúnd a je to vlastne šprint. Ale kým tam srdce vystúpa už nevládzeš. To je vlastne zóna tesne pod tvojim maximom. Keď som mal 20 rokov mal som maximum na 220 uderoch. Teraz na 179. Laktatovy prah mám 161 úderov a s treningom ho počas roka zdvihnem na 163. To mám tepy pre cyklistiku. Pre beh sú vždy trochu vyššie. Ak ty máš tep 170 úderov a si mladá, forma záťaže je beh a nie bicykel, tak si myslím, že tvoj laktátový prah bude vysoký a to okolo tých 170 úderov. Celkom reálna vec. Vysoký tep ešte neznamená vysoký výkon. Najprv sa trénuje poklus čo najdlhšie a snažíš sa vydržať v druhej tepovej zóne alebo ešte menej čo najdlhšie. Výkon potom stupne po cvičeniach intenzity. Napríklad 6 šprintov na 10 sekund medzi tým 5-10 minút mierny poklus. Dva dni regenerácia a do troch týždňoch striedania rege, poklus, intenzita rege poklus poklus intenzita atď tak odrazu budeš klusať o polovicu rýchlejšie ako pred tým. A bezbolestne pôjdeš aj do intenzity a výkon bude vyšší. Nepozeraj na tep ale na pocit. Cvič poklusovom tempom a tak aby si pri tom mohla voľne rozprávať. Údery ak už chceš, tak 135-145 za minútu. V tom vydrž najdlhšie. Musíš mat príjemný bezbolestný pocit. Pri intervaloch - to sú tie intenzity môžeš cítiť námahu a bolesť ale ak máš dobre nabehaný poklus, tak ani intenzita nebolí.