Kde sa može pohybovať s detektorom kovov?
Muž si zaumienil, že chce detektor kovov. Vraj by chodil po poliach a lúkach, len mne nie je jasné, kam sa s tým vôbec môže ísť bez problémov.
Na vlastnom pozemku asi áno, ale čo les, pole alebo okolie starých ciest? Máte to niekto ako hobby a riešili ste si vopred súhlas majiteľa pozemku?
Nepovolený pamiatkový výskum alebo výkop na kultúrnej pamiatke, pamiatkovom území, archeologickom náleze alebo archeologickom nálezisku, ako aj nepovolený zber, premiestňovanie hnuteľného nálezu, jeho neoprávnená držba a vyhľadávanie pomocou DETEKČNÝCH ZARIADENÍ sa zakazujú.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...
§ 249 Poškodzovanie a znehodnocovanie archeologického dedičstva
(1) Kto neoprávnene vyhľadáva, vykope, inak z miesta nálezu vyzdvihne, premiestni alebo prechováva archeologický nález, alebo kto inak poškodzuje alebo znehodnocuje archeologické dedičstvo, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) DETEKTOROM KOVOV alebo iným detekčným zariadením,
Nepovolený pamiatkový výskum alebo výkop na kultúrnej pamiatke, pamiatkovom území, archeologickom náleze alebo archeologickom nálezisku, ako aj nepovolený zber, premiestňovanie hnuteľného nálezu, jeho neoprávnená držba a vyhľadávanie pomocou DETEKČNÝCH ZARIADENÍ sa zakazujú.
§ 249 Poškodzovanie a znehodnocovanie archeologického dedičstva
(1) Kto neoprávnene vyhľadáva, vykope, inak z miesta nálezu vyzdvihne, premiestni alebo prechováva archeologický nález, alebo kto inak poškodzuje alebo znehodnocuje archeologické dedičstvo, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) DETEKTOROM KOVOV alebo iným detekčným zariadením,
@maranco Cize zjednodusene povedane, na nadvori Spisskeho hradu nie, kdesi v lese nedaleko ok. Raz som takeho stretol pri Slema v Nizkych Tatrach, kde je vrak sovietskeho lietadla a zjavne hladal nabojnice a podobne veci. Teoreticky trestny cin, prakticky sa mu nic nestane, kto ho tam bude zatykat ? Pozor teda najma na lahko pristupne a rozlahle miesta, kde sa policia lahko dostane autom.
@maranco Cize zjednodusene povedane, na nadvori Spisskeho hradu nie, kdesi v lese nedaleko ok. Raz som takeho stretol pri Slema v Nizkych Tatrach, kde je vrak sovietskeho lietadla a zjavne hladal nabojnice a podobne veci. Teoreticky trestny cin, prakticky sa mu nic nestane, kto ho tam bude zatykat ? Pozor teda najma na lahko pristupne a rozlahle miesta, kde sa policia lahko dostane autom.
@patrike nepochopil si, jednoducho na slovensku s detektorom nemôžeš nikde legálne hľadať
@patrike aj keď budeš doma kopať na záhrade pivnicu a našiel by si archeologický nález musíš ho nahlásiť, nemôžeš si ho nechať a predať na bazári
a cielene ísť vyhľadávať detektorom a vykopávať nálezy je zakázané a trestné
s detektorom môžeš akurát tak hľadať svoje stratené kľúče alebo prsteň
@patrike nepochopil si, jednoducho na slovensku s detektorom nemôžeš nikde legálne hľadať
@maranco Ja som to pochopil tak, ze najprv to musi byt vyhlasene za "výkop na kultúrnej pamiatke, pamiatkovom území, archeologickom náleze alebo archeologickom nálezisku". To, ze pri naleze pri beznom kopani musim volat urady, to viem.
@maranco Ja som to pochopil tak, ze najprv to musi byt vyhlasene za "výkop na kultúrnej pamiatke, pamiatkovom území, archeologickom náleze alebo archeologickom nálezisku". To, ze pri naleze pri beznom kopani musim volat urady, to viem.
@patrike Kto neoprávnene vyhľadáva, vykope, inak z miesta nálezu vyzdvihne...
miesto nálezu (archeologického nálezu) nie je v zákone definované ani ohraničené, takže zákon platí na celé územie slovenskej republiky
všetko čo je pod zemou patrí štátu
vzdušný priestor nad tvojím pozemkom patrí štátu
tebe patrí pozemok a stavby na ňom
z hľadiska detektorov kovov máme na slovensku najprísnejšiu legislatívu, v Česku stačí súhlas majiteľa pozemku a odovzdať nález archeológom
@patrike Kto neoprávnene vyhľadáva, vykope, inak z miesta nálezu vyzdvihne...
miesto nálezu (archeologického nálezu) nie je v zákone definované ani ohraničené, takže zákon platí na celé územie slovenskej republiky
všetko čo je pod zemou patrí štátu
vzdušný priestor nad tvojím pozemkom patrí štátu
tebe patrí pozemok a stavby na ňom
z hľadiska detektorov kovov máme na slovensku najprísnejšiu legislatívu, v Česku stačí súhlas majiteľa pozemku a odovzdať nález archeológom
@maranco Dakujem za komentar a vysvetlenie, chapal som to prilis zjednodusene.
U nas zase mozes pouzivat prijimac komunikacie veza - lietadlo a inde to je trestne.
Pohybovat sa mozes s detektorom alebo s prilbou s rohami oblecena ako Viking kdekolvek, kde sa mozes pohybovat aj bezne. Zakon mysli len na nelegalne vykopavky, cize problemom bude lopata a rytie v zemi. Samotne pipanie kdesi je ok. Co chce hladat ?
@patrike skôr asi mince, staré predmety, proste čo by náhodou našiel na poliach alebo pri starých cestách. Nemá v hlave nič konkrétne, skôr ho láka samotné hľadanie.
@maranco Dakujem za komentar a vysvetlenie, chapal som to prilis zjednodusene.
U nas zase mozes pouzivat prijimac komunikacie veza - lietadlo a inde to je trestne.
@patrike môžeš aj odpočúvať hasičov ale čo sa dozvieš nesmieš šíriť ďalej, ale už prešli na šifrovanú digitálnu komunikáciu tak už nevieš počúvať, na analógu hovoria už len koľko chleba treba kúpiť, alebo čo bude na obed 🙂
@anonym_autor Vyhladavat na vlastnu past stare mince, to asi u nas radsej nie, radsej nech si najde inu zalubu.

Pohybovat sa mozes s detektorom alebo s prilbou s rohami oblecena ako Viking kdekolvek, kde sa mozes pohybovat aj bezne. Zakon mysli len na nelegalne vykopavky, cize problemom bude lopata a rytie v zemi. Samotne pipanie kdesi je ok. Co chce hladat ?