icon

Ako zabaviť deti?

luvika
14. júl 2015

Ahojte mamky, ockovia. Je leto, deti doma, u nás aj požičané. Robíme všetko možné aj nemožné, no občas mi už dochádzajú nápadyy, tak budem rada, ak prispejete nejakými tipmi na hry na doma. Ja pridávam jeden tip, čo som deťom vymyslela na dnešok: Mali sme doma kopec prázdnych obalov z kinder vajíčok (tie žlté vajká). Zahrali sme sa na hľadačov pokladu. Nakreslila som deťom mapu s 1.indíciou, kde hľadať ďalšiu. Boli poschovávané všade (vonku, v záhrade, pivnici, na balkóne...). Pri každej indícii schovanej vo vajíčku bola aj jedna úloha, ktorú museli splniť (poskladať riad z umývačky, vyniesť smetie, upratať detskú, uložiť topánky na miesto...)...hra trvala cca hodinu, deti sú unavené z toľkého "lietania" a upratovania, dom je uprataný, ja som mala hodinu kľud a deti našli poklad - každá jednu jazdu na bobovej dráhe + 1€, ktoré si smú minúť na čo chcú 🙂 a čo vy? Máte nejaký tip?

zita19
14. júl 2015

@jabadaba vsak som dala na fimo hmotu, nielen na zahradu. A doma sa tiez daju poskryvat 😉

metlonka
14. júl 2015

@jabadaba no tak sa to tu trosicku zvrhlo 😀

jabadaba
14. júl 2015

@luvika mam pre teba tip, u nas je to sice uz otrepane, ale obcas ste zaberie. Mozno vas to nadchne. Ehm...deti uricte, maminku menej ale je to kreativne.

Mavame hru na maly labak: cokolvek mam doma z korenin ci byliniek susenych po zaruke, obcas sa pritrafi proste, plus prasok do peciva, soda bikarbona, voda. Misticky si nachystaj, ak mas odmerky zo sirupov - nam sa mnozia v domacnosti 😀 , pipety ak mas, dostat v Baumaxe cele vrecko plastovych pipet - prestres na stole podlozky, kazdemu dietatu nachystas misky, dozu s vodou, lyzicku, mozes aj skumavky ak mas. A miesaju vsetko so vsetkym. Najvacsia prca byva s kypriacim praskom, ked im nasledne tie ich brecky pretekaju. 😀 Horsie sa to uz spratava, ale ta radost s objavovania voni korenin, potom ich reakcie s vodou, nasledne tie sumiace procesy....no zabava aspon na pol hodku hodku zarucena. 😀 😉

jabadaba
14. júl 2015

@zita19 tu fimo hmotu kuknem a jo, da sa aj doma co to poskovavat, musim daco vymysliet nez ma nadobro picne. 😅

jabadaba
14. júl 2015

@metlonka 😀 no zvrhlo zvrhlo....ved aj ja som citala zbavit....asi podvedomie. 😀

metlonka
14. júl 2015

@jabadaba no ved toto...asi podvedomie 😀 😀
ale dakujem aj za zakladatelku tejto temy, ze konecne nieco k teme 🙂
vyskusam aj ja...to moze byt sranda...ved aj pri plastelinovani byva bordel v celom byte...
ale ako sa hovori..bordel v byte-stastne dite 😀

metlonka
14. júl 2015

@jabadaba co je to pipeta? ale vazne...slovo ako take poznam, len neviem ako to vyzera 😀

zita19
14. júl 2015

@metlonka no vidis, este mi napadlo. Vizovicke cesto. Zamiesis muku s vodou a trochou octu na cesto ako na rezance. A potom sa z toho tvaruju figurky a kadejake ine tvary, ktore sa pri nizkej teplote ususia.

metlonka
14. júl 2015

@zita19 a to sa potom je? 😉

jabadaba
14. júl 2015

@metlonka 😀 sak to to...ehm, nebudem to zapierat no... 😵

Jo, to vyskusaj, je to sranda. Fajne je to s mletou cervenou paprikou, skoricou, kari korenim ci kurkumou - to aj krasne farbi vodu, kazda ta korenina ma aj svoju vonu, cize aj v tomto spociva ten pokus - v ovoniavani a spoznavani roznych korenin. Potom je este fajn mat maziarik, mame jeden a je obvykle on v nasom labaku bitka 😀 , cele cierne korenie a druzgaju a druzjaju do bezvedomia. Samozrejme muka nesmie chybat, dam im vzorku z kazdej - hrubej, polohrubej aj hladkej, skumaju texturu a nasledne z toho vyrabaju brecku. Kypriaci prasok je zlaty klinec programu. 😀 Najnovsie pridavame aj susene biylinky ako oregano, tymian...pre vonu ho radi patlu do svojich vybusnych zmesi. Vybuch musi potesit aj nos skratka. Tak vela zabavy prajem, toto pobavi deti urcite. 🙂

jabadaba
14. júl 2015

@metlonka pipeta? No take to plastove cudo priesvitne, ktorym naberas tekutinu, napr. zo skumavky. Je to dlhe, tenke, na konci to ma taku sirsiu cast - banku, stlacenim tohto konca nasajes cez ponorenu tensiu cast tekutinu.

metlonka
14. júl 2015

nasledne z toho vyrabaju brecku....umrela som 😀 😀 😀 😀
@jabadaba

jabadaba
14. júl 2015

@metlonka 😀 naaa sak jest sa to neda a je to otrasnej konzistencie...nebudem klamat. Priprav sa na to, ze to nemusi pojat ani dobre umyvadlo. 😀 Chce to nakoniec davku trpezlivosti, laboranti odvedu svoj diel prace a nastupi upratovacia cata, rozumej matka pluku a musi si poradit. 😀

metlonka
14. júl 2015

@jabadaba taky vysoko sofistikovany vyklad celeho pokusu si zabila slovom "brecka" sa tu rehocem az mi slzy tecu 😀 😀 😀

zita19
14. júl 2015

@metlonka nie, neje. Ale da sa to pouzit ako ozdoba na stromcek alebo len tak na lapanie prachu 😀 😀 Ale deti budu hrde na svoje vytvory
http://www.jaktak.cz/jak-udelat-vanocni-ozdoby-...

jabadaba
14. júl 2015

@metlonka 😀 vravis, ze som to pohnojila?

metlonka
14. júl 2015

@jabadaba zajtra mozno vyskusam..budem mat prazdninara...ten je na taketo pokusy aj s mojou malou...a zachod to isti...len kde zozeniem tu pipetu...ale nieco vymyslim...

jabadaba
14. júl 2015

@zita19 to je tiez dobry tip, vyskusame.

metlonka
14. júl 2015

@zita19 jeeeej...ale tie na tej fotke vyzeraju na zozratie 🙂 dik za typ...modelovanie mame radi...keby vidite nase vianocne vytvory..potvory...urcite by somm to nefotila do vianocneho albumu 😀

jabadaba
14. júl 2015

@metlonka super, tak si to uzite a pipetu - ak nemas, posluzi aj kapatko z klasika kvapiek do nosa. Ak teda budes mat nejake, ktore ozelies. Ale zaobidete sa aj bez toho, ved zas nalievat sa da aj cez lievik, ten je tiez fajn, urcite sa vynajdes a s tebou tvoji mali laboranti. Jo a dobre su aj vacsie striekacky, ja mam lekaren pod barakom, tak si vies predstavit - proste neviem odolat a do labaku prikupujem vybavenie. 😀

jabadaba
14. júl 2015

@metlonka tu je obrazok tych pipet co mame napr. my - inak, dobra vecicka na kadeco.

http://www.usikovnychruk.sk/usikovnychruk/eshop...

jo a mame ich z modelarskeho obchodu, nie z Baumaxu, som to doplietla. Musel ma muz uviest do obrazu. 😀

metlonka
14. júl 2015

@jabadaba keby dole v lekarni vedeli, ze mas v byte laboratorium 😀 😀
ze dokupujem vybavenie 😀 😀 to uz hranici so zavislostou..no neviem neviem ci to ty robis pre deti...ci to nie je tak, ze ich nutis sa s tym hrat, lebo to bavi teba 😀 😀 😀 😀
srandujem...dik za typ...raz za cas aj ja byvam kreativna...a mam rada taketo napady...preto sa neviem akosi deti zbavit..a vzdy mam doma aj nejake od susedov 🙂

zita19
14. júl 2015

a spomente si baby na ZS a nechjte ich vyrabat krystaly soli. To je iny napinak... A mozu aj redkvicky vysievat, alebo zeruchu. To rychlo klici, budu nadseni mali Micurini. A aj jedno aj druhe mozu nakoniec zjest na maslovom chlebe. Redkvicka nemusi vyrast, jedle su aj listky. A daju sa na mokrom papieri pestovat.

jabadaba
14. júl 2015

@metlonka 😀 nooooo, nemozem tvrdit, ze ma serepeticky ako striekacky, skumavky a pod. nebavia...jasne, ze sa rada pridam. Asi som si zmylila povolanie. 😅

jabadaba
14. júl 2015

@zita19 jo, to je perfis, ze to spominas, toto je tiez super.

metlonka
14. júl 2015

@jabadaba neviem ake mas povolanie...ale tak nikdy nie je neskoro 😉
@zita19 super napad...tie krystaly soli sa ako robili? nieco mi to hovori...ale musela by som si to asi vygooglit...
ja chcem naucit malu skakat gumu...to bola pre mna najvacia zabava pocas celeho detstva...a vybijana...jaj to sme mali ine detstvo...strasne mi je luto, ze nase deti take nemaju...

zita19
14. júl 2015

@jabadaba nakoniec sme sa tych deti ani nezbavila, ani nezabili a normalne im zabavu chystame 😉

metlonka
14. júl 2015

@zita19 😀 😀 😀 ano, da sa povedat, ze tato tema zachranila nase deti 😀 😀

zita19
14. júl 2015

@metlonka musi si spravit nasyteny roztok soli. Ono je nejake mnozstvo soli, ktore sa sype do vody aby bol nasyteny roztok, ale ked nemas lekarnicke vyhy tak len sypes sol do vody a miesas kym sa rozpusta. Lepsia je tepla voda, najlepsia horuca, ale pri detoch musis zvazit ci ano. Takze dosypavas sol dovtedy kym sa rozpusta. Potom tu slanu vodu opatrne zlejes aby nerozpustena ostala v nadobe, v ktorej si rozpustala. A su 2 moznosti. Bud budes namacat nitku do tej slanej vody a krystaly sa budu tvorit na niti. Ked vyschne zas namocis a vytiahnes a krystaly budu rast. Alebo nalejes do misky a nechas vodu odparit. Krystaly sa vytvoria na dne ak ich budes polievat tou slanou vodou, tak budu rast. To je zabava na par dni ale to nadsenie!!!

jabadaba
14. júl 2015

@zita19 ze? No povedz! A tak slubne to zacalo.... 😀