Ako založiť detský zážitkový bádateľský krúžok?
Ahojte, chcela by som sa poradiť s niekým, kto už rozbiehal vlastný detský krúžok. 😊
Mojím veľkým snom je otvoriť zážitkový bádateľský krúžok pre deti vo veku približne 7 – 11 rokov. Deti by cez pokusy, experimenty, mikroskopovanie, skúmanie prírody, geológie, vody, pôdy, rastlín či živočíchov objavovali svet hravou formou. Každé stretnutie by trvalo 90 minút a bolo by zamerané na jednu tému. O krúžok už prejavili záujem viacerí rodičia, čo ma veľmi teší.
Zároveň by to bol aj môj dodatočný príjem popri práci v škole.
Momentálne však riešim dve veľké prekážky:
- nemám zatiaľ vhodný priestor na prenájom,
- veľa ľudí ma straší tým, že potrebujem živnosť, rôzne povolenia a administratívu, takže mám z toho trochu obavy.
Budem veľmi vďačná za každú radu od niekoho, kto si tým prešiel.
Ako ste začínali?
Mali ste hneď živnosť alebo ste to riešili inak?
Kde ste našli priestory?
Na čo si dať najväčší pozor?
Veľmi po tomto projekte túžim a nerada by som sa vzdala len preto, že neviem, aký je správny postup. Budem vďačná za každú skúsenosť alebo odporúčanie.
Keď spomínaš školu, tak si asi pedagóg nevieš sa dohodnúť s vedením školy, že to budeš prevádzkovať v priestoroch školy alebo školského klubu a ti to zohľadnia v plate a rodičia si budú platiť krúžok? Inak áno potrebuješ živnosť, keď chceš prevádzkovať zárobkovú činnosť, okrem toho budeš potrebovať vhodné priestory s hygienickým zázemím. Neviem či ti to pokryje aspoň náklady, pozri si súčasné odvodové nastavenie pre živnostníkov toto ti určite nebude generovať príjem a ďalšia vec je aké su deti áno áno chcem a po dvoch mesiacoch ti tam z 20 detí príde 10,. čo ti môže byť šum a fuk keď si zamestnanec ale keď budeš platiť nájom za priestory a nakúpiš na to pomôcky, zaplatíš si odvody budeš v mínuse.
Keď spomínaš školu, tak si asi pedagóg nevieš sa dohodnúť s vedením školy, že to budeš prevádzkovať v priestoroch školy alebo školského klubu a ti to zohľadnia v plate a rodičia si budú platiť krúžok? Inak áno potrebuješ živnosť, keď chceš prevádzkovať zárobkovú činnosť, okrem toho budeš potrebovať vhodné priestory s hygienickým zázemím. Neviem či ti to pokryje aspoň náklady, pozri si súčasné odvodové nastavenie pre živnostníkov toto ti určite nebude generovať príjem a ďalšia vec je aké su deti áno áno chcem a po dvoch mesiacoch ti tam z 20 detí príde 10,. čo ti môže byť šum a fuk keď si zamestnanec ale keď budeš platiť nájom za priestory a nakúpiš na to pomôcky, zaplatíš si odvody budeš v mínuse.
@anonym_a62359 Ďakujem za váš pohľad. V škole sa krúžok založiť dá, dokonca som ho už v minulosti viedla. Problém je, že za jeho vedenie som dostávala približne 32 € v čistom mesačne, čo je pri príprave aktivít, materiáloch a čase, ktorý tomu človek venuje, naozaj veľmi málo.
Preto teraz hľadám inú možnosť, aby bol krúžok dlhodobo udržateľný, ale zároveň nechcem urobiť unáhlený krok a založiť si živnosť bez toho, aby som mala vyriešené priestory a istotu, že bude o krúžok stabilný záujem. Zatiaľ si preto zisťujem všetky možnosti.
@anonym_a62359 Ďakujem za váš pohľad. V škole sa krúžok založiť dá, dokonca som ho už v minulosti viedla. Problém je, že za jeho vedenie som dostávala približne 32 € v čistom mesačne, čo je pri príprave aktivít, materiáloch a čase, ktorý tomu človek venuje, naozaj veľmi málo.
Preto teraz hľadám inú možnosť, aby bol krúžok dlhodobo udržateľný, ale zároveň nechcem urobiť unáhlený krok a založiť si živnosť bez toho, aby som mala vyriešené priestory a istotu, že bude o krúžok stabilný záujem. Zatiaľ si preto zisťujem všetky možnosti.
@uzanka16 ponukni svoje sluzby CVC ak nieco take mate
@uzanka16 ponukni svoje sluzby CVC ak nieco take mate
@anonym_cb8b3c presne toto mi napadlo, ze ked nie skola, tak cvc a tam mozu chodit deti z celeho mesta.
Moj otec mal v cvc sachovy kruzok a robil aj sutaze, takze sa to da. Pracoval inde. Financne neviem ako to bolo.

@uzanka16 ahoj vasi hokejisti hraju super hokej