icon

Ako zlepšiť správanie dieťaťa na krúžku?

5. dec 2023

Ahojte, dnes som bola doslova obarena kvoli spravaniu. Bude mat 3 roky, doma je cca 85% jedno zlate, mile a poslusne dieta. Nema hysaky, neoisti, ked poviem nie, tak nie... Je empaticky.
Ale co stvara v kolektive deti.... 🫠 Zacali sme chodit, na prvej hodine bol zlaty velmi. Velmi s amu vsetko pacilo. Na druhej hodine prisiel chlapcek, novy, ktory bol tiez brutal zly, utekal, nepocuval na mamu ani ucitelkh a moj s ana tom velmi dobre zabaval. Od tretej hodiny to zacal opakovat. A nie a nie ma posluchat. :( nerobi to co ucitelka zakaze, nasilu ho musim drzat na zemi v mojom naruci, osttane deti pekne sedia a pocuvaju okrem mojho a toho druheho chalana. Dnes asi styrom detom zobral hracku, ktore sa rozplakali.. Ked s ak nim oriblizovali, tak ich normalne rukou odtlacil, ze chod prec.... Kreslili na papieri a vytvarali ozdoby na strom, moj sa vrhol na kresby inych, normalne som ho nasilu zobrala, aby neposkodil ich vytvory..
Dookola som vysvetlovala, ze toto sa nemoze, tamto sa nemoze... Bolo to velmi vycerpavajuce pre mna.. Tak som sa spotila, ako kon. Nechapem. :( Ja ho takto nepoznma a som jeho matka......

Co robit, aby nerobil zle? Hned ored hodinou som mu vysvetlovala, ze treb apocuvat ucitelku, atd.

pribinak
5. dec 2023

Nechodila by som s ním na krúžok. Evidentne ho to nezaujíma. Ešte nie je emočne pripravený

deedol
5. dec 2023

tiez by som povedala, ze este nie je pripraveny, je este maly a zjavne ovplyvnitelny inymi. skuste este raz a ked sa to bude opakovat, dajte si pauzu.

jumama
5. dec 2023

Tlak vytvara vzdy protitlak, cim iacej sa budes snazit udrzat ho v tom, co sa mu nechce robit, tym viac bude vymyslat. Tiez si myslim, ze asi by vam pomohlo nechodit ta. Alebo sa spytat lektorky, ci jej bude vadit, ak nebudete opakovat uplne vsetko, ale bude sa aj trosku volnejsie hrat. Prestan sa hanbit za to, ze nie je cvicena opicka, proste niektore deti na to nie su, nemaju radi organizovanu hru a cvicenia.

autor
5. dec 2023

@pribinak
@deedol
@jumama Sranda je v tom, ze na orvej hodine bol ako anjel, a skoro kazdy den sa pyta, kedy ideme... Aj na minulej hodine sedel v klude. Ten chlapcek meskal 10 minut, a akonahle on dosiel, tak to opat zacalo. :( On by utekal za nim... A ja ho drzim, a pripomienkujem... Tento mesiac vynechame, aj tak ideme k rodicom a od januara uvidime... Mame to zallatene do marca.
Bolo by mi luto, keby sme tam nechodili, lebo jeho tie hudobne nastroje fakt zaujimaju. Rad sa aj pripaja. Spievaju si, dostavaju hudobne nastroje, ale ked ten chlapcek zacne utekat, tak by isiel ja moj.... :(
Chodime aj na montessori kruzok, kde uz nie som, je sam, a tam je menej deti, je ticho, pracuju. Zapaja sa a je tam tiez rad. Tam su deticky kludne a ucitelka stale ho pochvali...
Ale ta hudobna je ina.....
Velakrat aj maminy sa rozpravaju medzi sebou, co rusi aj celu hodinu.

deedol
5. dec 2023

neda sa chodit na tu hudobnu aj v inom termine? niekedy byvaju tie kruzky napr. dva dni v tyzdni. ak ano, skusila by som ist vtedy, ked ten druhy chlapcek nechodi. mozno je mu sympaticky a zaujima ho viac ako to, co sa prave ma robit na hodine.

andreatytler
6. dec 2023

Preco sa sprava tvoj syn zle? Nie je to preto ze ho nakazilo ine zle dieta. Vobec sa nesprava zle. Sprava sa uplne skvele na zdrave 3 rocne dieta ktore sa chce s niekym blaznit a nahanat. Nechaj ho prosim. Ty a mama toho chlapca zoberte deti a chodte do hernicky nech sa spolu vysantia. Na sedenie a pocuvanie ucitelky budu mat casu este dost.
Inac na to ze je 3 rocny je dost popredu ze sa chce hrat spolu s inym dietatom. Vela deti v tom veku sa hra individualne. Takze ho v tom urcite podpor a umozni mu aby mohol mat interakciu s inymi detmi.

nwnw
6. dec 2023

Nieje zrely na ten kruzok, ked ho rozpyluje daco. No a dalsia vec mozes sa aj na hlavu postavit, ked tam pride take jedno a rozbije kolektiv. Skus iny cas/den kruzku, iny kruzok. Moji chodili na take detske cvicenie a s tymi co vecne robia zle sa stretavam stale... A robia zle aj ako 6 rocni.

domak2
6. dec 2023

Záhada tvojho problému je vysvetlena v druhej vete. "Bude mat tri roky". Nemaj na neho nároky ako na 10 rocneho. A ak bol doteraz zlaty, je pravdepodobné ze až teraz na neho príde obdobie vzdoru a budeš sa potiť o dosť častejšie. Moja dcéra bola zas zlobor cca do tých 3 rokov, potom už bola zlaticko, niektoré deti to majú naopak. Niektoré úplne inak. Pri synovi ani nemám odvahu odhadovat co ma ešte čaká, ten bol zlaticko max tie 2 dni v porodnici 🤣

dorothee
6. dec 2023

Ma tri roky,uz ma minimalne dva kruzky,ako si pisala..Daj mu cas prosim ta,nic naozaj nic mu neujde 🙂 Este sa nachodi na kruzky,medzi deti..

ladybaby3
6. dec 2023

3 rocne dieťa nepotrebuje chodiť na krúžok.Nic mu neujde, keď začne chodiť oveľa neskôr. Nechápem čo je to za trend v dnešnej dobe malé deti pchať do všemožných krúžkov.

pietra
6. dec 2023

Niečo sa mu na správaní druhého chlapca páči, a preto ho napodobňuje. Vysvetľovanie je fajn, ale podľa mňa nie vždy v tomto veku úplne zaberá. Skôr "trest" prichádzajúci okamžite po nevhodnom správaní. Ja na tvojom mieste by som tesne pred krúžkom synovi povedala, že má počúvať pani učiteľku a všetko to, čo si mu už zjavne vysvetľovala. Zároveň ho však upozornila, že ho nebudeš násilím držať, keď bude chcieť utiecť, ničiť veci iným, ... , ale že takto sa na krúžku správať nemôže a ak to urobí, okamžite odchádzate. A samozrejme je potrebné to aj dodržať.
Alebo naozaj skúsiť zistiť, či nie je daný krúžok aj v inom termíne a ak áno, skúsiť sa tam preradiť. Ak je problém naozaj len v napodobňovaní iného, bolo by to pomôcť.

kamatopo
6. dec 2023

Prediera sa jeho hravosť na povrch. Doma je milučky zlatucky lebo iné nepozná,tam rozhodujes čo si má myslieť a ako sa správať ty no v kolektíve začína ako špongia nasávať okolie.

simona20201309
6. dec 2023

Doma je zlatíčko, lebo je tam sám. Svet sa točí len okolo neho, takmer všetkým jeho potrebám nie je problém vyhovieť. Prišiel do kolektívu, kde sa zrazu musí prispôsobiť, počúvať. Nemôže si robiť čo chce. Určite by som to nenazvala, hravosťou" ani by som ho nenechala nech si robí čo chce. Nie je to 12mesačné batoľa ale je načase, aby sa začal učiť nejakým pravidlám. Ak najbližšie opäť začne robiť zlosť, upozorni ho raz a rázne, že v momente odchádzate. A ak naozaj urobí zle, hneď odísť.
Nemám rada keď sa dieťa nevie vpratat do koze a presne ten prístup,,ved je to normálne zdravé dieta" neznášam. Veď to je v poriadku, že je hravý a živý, ale práve teraz je ten čas, kedy treba začať aj vychovávať, nie len odchovávať

queen_mary
6. dec 2023

@andreatytler presne toto mi napadlo a tak by som to riesila ja..

jesenzima
6. dec 2023

Krúžok ho nezaujíma. Je čas zmieriť sa s tým, že deti nebudú robiť vždy to, čo si rodič praje ...

ailiba
6. dec 2023

Este je maly, doteraz kolektiv nenavstevoval. Skusa, bavi sa.... Potrebuje cas. Nerobi nic cudne, proste skusa..

andreatytler
6. dec 2023

@simona20201309 Ale ved ten kruzok ma byt zabava. Ma to byt nieco co ho zaujima a bavi. A jeho to aj zaujima, ale len to do momentu kym sa nezacne diat nieco zaujimavejsie. Podla mna pri santeni s tym chlapcom sa moze vela dolezitych a prospesnych veci. Doma je sam a tu ma konecne prilezitost sa naucit interakciu s inymi detmi. Ved to je lekcia na nezaplatenie. Kolko je mamiciek co vyplakava lebo jej deti sa nechcu s nikym hrat. Treba im vytvorit priestor niekde inde a nech idu.

simona20201309
6. dec 2023

@andreatytler ale tak ja predpokladám ze to nienje jediná hodina z celého týždňa, kde má chlapec možnosť sa s niekym hrať a jediná príležitosť kde príde do kontaktu s inými deťmi. Véd nech sa blázni na ihrisku, v detských centrách, hocikde inde. Ale ak si ja zaplatím nejaký kurz pre moje dieťa tak si naozaj neprajem, aby to tam rušilo nejaké nevybehane dieťa a bralo môjmu výkres. Tak bud dokáže spolupracovať alebo nech nenaruša celý proces a nekazi zážitok všetkým ostatnym

andreatytler
6. dec 2023

@simona20201309 Ale preco je to len autorkyne dieta, ktore sa prida k behaniu? Ako to ze vsetky ostatne deti pekne sedeli a pocuvali? Asi to bude tym ze nema az tak vela moznosti sa vyblaznit ako by chcel, alebo potreboval.
Autorka sa nemoze cely cas vyhybat roztopasnym a neposlusnym detom, ktore jej dieta mozu zlakat na neplechu. Tie rady o tom ze nech skusi inu hodinu na ktorej ten chlapec nebude podla mna vyriesia problem teraz, ale do buducna sa jej nieco podobne stane znovu a znovu. Nema to zmysel drzat tak male dieta nasilu pri niecom ak ono chce robit nieco ine.