icon

Čo si myslíte o vrcholovom športovaní detí?

michaltat
15. nov 2023

Co si myslíte o vrcholom športovaní u deti

Strana
z2
rfrd12
15. nov 2023

Konkretizuj otázku?

danyelia
15. nov 2023

Keď ich to baví a sú v tom úspešní, je to super...

michaltat
autor
15. nov 2023

@rfrd12 že deti športujú 6krát do týždňa maju len šport

rfrd12
15. nov 2023

@michaltat nevidim na tom nič zlé, skôr naopak. Samozrejme najdôležitejšie je, aby to dieťa robilo s radosťou. My sme všetko prispôsobili synovmu športu, tréningy dennodenne, víkendy zápasy. Cez prázdniny, keď iné deti váľali šunky, on mal turnaje. Ale miloval to.

annm81
15. nov 2023

My sme pomerne športovo založená rodina a pohyb u detí podporujeme, ale nikdy by som im nepovolila šport na profesionálnej úrovni. Dôvodov mám hneď niekoľko. Nebavilo by ma každý víkend tráviť niekde na súťaží ako divák/pomocník. Radšej si vsetci vybehneme na bicykel, na kone, do hôr, na plaváreň. Podporujeme u detí všestranný rozvoj - aj všestranne pohybový, teda nie len jeden šport, aj iné oblasti - ako je poznanie alebo umenie. No a samozrejme, chcem s rodinou tráviť čas a do toho profesionálny tréning dosť zasahuje. Tiež takáto profesionálna úroveň je pre zdravie omnoho horšia ako amatérsky pravidelný pohyb. Samozrejme, sú rodičia, ktorým toto všetko neprekáža, ale aj keď chápem, že cestu si každý človek zvolí sám, musím priznať, že keby sa moje dieťa rozhodlo byť športovcom, asi by som pociťovala isté sklamanie.

joannita
15. nov 2023

@michaltat od 6 rokov som aktivne sportovala, trening kazdy den po skole, cez vikendy zapasy. Od 18 som zacala sportovat aj profesionalne, t.z. Bola to moja praca, trening 2x denne. Vdaka tomu som pochodila svet, ziskala sebadisciplinu, vytrvalost a vydrz. Nic a nikto ma len tak nepolozi, som odolna a otrlá. Od malicka som to brala ako sucast mojho zivota. Ano vela som tomu obetovala, ale bolo to uzasne obdobie, pevne kamaratstva ktore trvaju doteraz.
Vdaka sportu sa dieta moze dostat na prestizne skoly vo svete na stipendium napriklad.

olimuc
16. nov 2023

Je dolezite aby Sport dieta bavil a robolo ho rado a nie aby si rodicia realizovali sny cez dieta. Vrcholovi sportovci idu do dochodku najneskor v 40tke a aj napriek xy € by mali mat nieco v hlave, aby sa vedeli zorientovat aj potom. Takze popri sporte aj skola.

sella38
16. nov 2023

@michaltat moj syn ma aktualne 6x do tyzdna trening a kazdy vikend zapas. Kym ho to bavi, budem ho podporovat, aj ked to stoji kopec penazi a casu.

ddaassuullaa
16. nov 2023

👀 vrcholovy sport si osobne myslim nerobia deti, skor by som povedala vykonnostny. Presnu definiciu nevyhladavam, vidim to tak. A co si myslim ja alebo ini nie je podstatne. Podstatne je, co ocakavas ty, tvoje dieta a ake su predpoklady na dosahovane vykony.
Takto, mam dve deti, ktore od detstva aktivne sportovali. Prvotny ciel bol zdravie. To sa splnilo✅️ ochorenia hornych dychacich ciest uplne zmizli. ziadne ambicie za nase deti sme nemali, ani ocakavania. Avsak....nase deti to videli inak, prvych par "uspechov" ich posuvalo v metach, tuzbach dalej a z mojho povodneho zameru zbavit sa chorob sa sa stali ich sny - byt reprezentatom. Je to drina, kazdodenna, odriekanie a prisposobovanie celej rodiny. Ale - boli to ich sny, podporovali sme ich. A napriek tomu, ze obaja boli/su v reprezentacii, nedovolim si tvrdit, ze ide o vrcholovy sport, ale vykonnostny ano. Ako pise @joannita, toto v nich vybudovalo disciplinu a neuveritelnu vydrz. A samozrejme psychicku odolnost. Tak rozmyslam, mohli sme byt pohodlni, nevstavat kazde rano o stvrtej, nerobit taxikarov od nevidim do nevidim, mohli sme prevadzkovat presuvanie sa po hoteloch a wellnesoch, no podporili sme radsej deti a ich zalubu. Mali ciel, radost aj napriek drine - mali sme ich odmietnut? Kazdy si toto musi zhodnotit sam. My sme dali priestor detom. Ako je tu uz pisane, sport pomohol starsiemu dietatu k peknemu stipku na univerzite v zahranici. Je uz dospely, no sportu stale verny. Priority vsak uz pridelil studiu, vie, ze vrcholovy sportovec nebude.
Co beriem ako plus - efektivne vyuzivanie volneho casu, ktoreho mali malo. Ziadne flakanie, spekulovanie nad hlupostami, posedavanie a nuda. To nepoznaju. Vidim to tak, ze tu plusy vyrazne prevazili nad minusmi. Ale to je uhol pohladu kazdeho jedneho a je velmi individualny.

simona20201309
16. nov 2023

@michaltat zmysluplne vyplnený čas + benefit zdravie, vyšportovaná postava.
Poznám pár deti ktoré takto fungujú, hrajú hokej. Oni tým žijú, na tréningy by išli aj s horúčkou keby mohli.
Takže ak je to takto tak je to super.

kornelies
16. nov 2023

@joannita Tak tomu never,ze ta nic a nikdo len tak nepolozi. Vola moze byt, ale su situacie, kedy aj najvacsi tvrdas sa stane babovkou.

katarinaba
16. nov 2023

Moj najstarsi makal od pondelka do piatka kazdy den rano a po obede 4 dni. V stredu mali regeneraciu - sauna, bazen. Bavilo ho to, dosahoval aj uspechy, bol niekolko nasobnym majstrom Slovenska. Od nas rodicov to bola obeta - vstavacky, vysedavacky na sutaziach. Ale stalo to za to, ked sme videli ako je stastny, ako ho to formuje na psychicky a fyzicky zdatneho jedinca, uci ho pokore, umeniu vediet aj prehravat. Nevzdavat sa. Nejde len o telo, ale aj o mysel a psychicke zdravie. Druhy syn mal ist v jeho slapajach. Zial, jeho ten sport nebavil. Ale chcel basketbal a tak sme sport zmenili a to dieta je stastne, spokojne. Maju sice menej treningov - 6x do tyzdna, vikendy zapasy, ale jemu to vobec nevadi. Na vsetko si najde cas - aj na KFC so spoluziakom, aj na hru na PC, aj na ucenie. Proste si vie dokonale zorganizovat svoj cas. V skole mali obaja dobre vysledky, neflakali sa, ucili sa.
Najmladsi syn tiez zapasi ako najstarsi. Ci v tom bude pokracovat aj neskor uvidime. Zatial ho to berie, uz ma za sebou aj sutaz, vyhral aj prehral. Ta radost, ked sa mu podarilo bola obrovska, bol hrdy. Ked prehral aj slza bola, ale odhodlanie, ze nabuduce supera porazi - ta vnutorna sila - to mnohe deti ani netusia co je.
Nech uz moje deti sportuju, alebo by hrali na klavir - budem ich podporovat, pomahat im a obdivovat ich, kolko sily v sebe maju. Rozhodne pre mna nebudu sklamanim.

zorkahorka
16. nov 2023

@annm81 vnimam to podobne. To nie je detstvo! Tiez mame sportovo nadane dieta..chpdi na futbal a chcel skusit hokej. Detske treningy zacinaju rano o 6... zapasy po celom slovensku aj cely vikend. No nie, toto by som neurobila jemu ani mne.

katarinaba
16. nov 2023

Este by som doplnila - najmensi ma silne alergie (pele, plesne) a z toho aj obdobu astmy (syndrom drazdiveho kasla). Kedysi sa chudatko nemohol ani z chuti zasmiat, dostal zachvat kasla. Dnes aj vdaka liecbe a hlavne vdaka sportu by ho od zdravych deti nikto nerozoznal.

majulino
16. nov 2023

@michaltat že je to totálna kravina, mám neter, ktorá mávala 6x do týždňa ranný tréning o 6 v krasokorčuľovaní, a 7x poobede. Plus raz za istý čas (napamatam si ako často) mal v kuse 8dnove sústredenie v CZ. V škole mala kvôli tomu na určitých predmetoch individuálny študijný plán (súkromná škola, nešportova)
Zvládala asi 2 roky, potom to telo vzdalo a skolabovala. Sama sa rozhodla, že stačí. V tom čase mala cca 9-10 rokov

meyby
16. nov 2023

My športujeme , síce neviemči vrcholovo 5-6 x do týždňa treningy , cez víkend bud zapas alebo trening , vobec nemam pocit že by dieťa nemalo detstvo , ma aj detstvo aj stíha sa ucit do školy, hráme hokej

annm81
Autor odpoveď zmazal
annm81
16. nov 2023

@zorkahorka Ono to môže byť tak, že mnohé deti to baví, aj napriek skorému vstávaniu, aj napriek plným víkendom. Realita je ale taká, že deň má 24 hodín a týždeň 7 dní, takže takéto vrcholové tréningy idú vždy na úkor niečoho. Ja som to tu už viackrát spomínala, pracovne som robila vo vzdelávaní a mohla porovnávať rôzne deti, a decká zo športových škôl boli vždy rozumovo a vedomostne na tom omnoho horšie ako zo štandardných ZŠ. (A odkedy som mala tú česť pracovať s hokejovými triedami, tak už mi kecy o tom, ako šport učí rešpektu a disciplíne prídu viac ako smiešne - pretože to boli ako zvery vypustené po rokoch z reťaze). No a samozrejme, ide to aj na úkor zdravia - málo spánku, zranenia... športovať je super, ale aj tu platí, že všetkého veľa škodí.

kofa77
16. nov 2023

som leniva neambiciozna matka, ktora ma sportovo neambiciozne dieta, takze som stastna, ze ziaden sport tak aktivne nerobi, plave 2x do tyzdna od asi 4 rokov a uplne mu to staci. predstava, ze kazdy vikend niekde chodime, sedime, povzbudzujeme nejaky hokej, futbal, tenis, rano vsatvame za tmy, trenuje dvojfazovo je pre mna strasidelna.

danica2711
16. nov 2023

@michaltat ja som robila vrcholový šport, boli to nádherné časy, nevymenila by som detstvo a mladosť strávenú pri športe za nič. Denne tréningy, cez víkendy zápasy, pomedzi to turnaje a sústredenia - mladý človek to pri správnom trénovaní fyzicky zvláda ľavou zadnou, popri tom som ešte zvládala ĽŠU a výborný prospech na ZŠ/SŠ/VŠ... Keďže som bola v takom záprahu (dobrovoľnom), musela som sa naučiť organizovať si čas a využívať ho maximálne intenzívne, čo sa mi v živote veľmi zišlo. A okrem radosti zo športu a získanej disciplíny koľko srandy som si užila a tie športové priateľstvá sú úžasné... Manžel bol tiež vrcholový športovec, naše deti športujú tiež, ale na vrcholovú úroveň to nedotiahli. Napriek tomu neľutujeme peniaze a čas, ktorý sme do ich športovania vložili, malo to zmysel (a nerobili sme to preto, aby sme vychovali vrcholových športovcov, ale aby sme deti priviedli k športu na akejkoľvek úrovni)

ddaassuullaa
16. nov 2023

@annm81 mala poznamka😉 zjavne mas dokonaly prehlad....syn zmaturoval pri plnom vytazeni na najlepsie hodnotenom slov. gymnaziu (uznavanom v zahranici) na same jednotky, na univerzite je najlepsie hodnoteny student vo vsetkych predmetoch🤷‍♀️ proste nemozes podla seba sudit vsetkych. Dcera zatial na bilingv gympli najlepsia v triede. Je dost (uplne) povrchne kvoli osobnym fixnym ideam dehonestovat vsetkych, lebo tebe je to smiesne

annm81
16. nov 2023

@ddaassuullaa A chápeš, že ja som nehovorila o tvojich deťoch konkrétne, ale o priemere zo stoviek detí?

joannita
16. nov 2023

@kornelies 😂 ty ma poznas ze vies co a kto ma polozi?

rfrd12
16. nov 2023

@annm81 silné slová, priam urážajúce. Pohybujem sa cez 20 rokov medzi hokejistami, dnes sú to dospelí chlapi, poznám ich od malička. A presne takýto ľudia, učitelia ako Ty z nich robili hlupákov. Ti chalani vo svojom voľnom čase, keď iné deti sedeli doma , cez prázdniny reprezentovali školu, mesto, trávili zmysluplne čas. Podpory od učiteľov sa nikdy nedočkali, museli makať v škole omnoho viac ako lenivé nesportujuce decká. Dnes majú tí chlapi vyštudovane stredne školy, gymnázia, drvivá väčšina vysoke školy. Niektorí sa živia hokejom stále, niektori ako tréneri, väčšina pracuje v úplne iných odvetviach. Ale všetci do jedného sa v živote uchytili, sú to inteligentni a dobri mladí ludia.

ddaassuullaa
16. nov 2023

@annm81 a chapes (ja som moje deti dala ako priklad, toto si dovolim tvrdit na 100%), ze ty zhadzujes takto verejne svojim obmedzenym poznanim (a aj to len zo ZS alebo sportovych skol) absolutne vsetkych sportovcov? Kym si nenapisala ten dehonestujuci prispevok, uplne som.chapala tvoj prvy prispevok, proste nazor, kvitujem. Ale to ti nestacilo, musela si zhodit disciplinu a rozumovu uroven, lebo niekto si dovoli vidiet to inak? Toto je velmi povrchne a vzhladom na to, kolko sportovcov poznam je to urazlive

joannita
16. nov 2023

@ddaassuullaa ano presne, u deti nejde o vrcholovy sport ani profesionalny.
Vrcholivy sport= napriklad najvyssia seniorska liga, profesionalny sportovec = sportom si zaraba.

Tiez poznam chlapca, ktory vdaka sportu moze studivat na Harvarde na 100% stipendium (bezna suma na harvarde 90 000 dolarov rocne)
Samozrejme aj vdaka vybornym vysledkom v skole.

zafir01
16. nov 2023

Záleží od d toho ,ako to berie konkrétne dieťa . Mojím šport ide dobre ,avšak nemajú ambíciu pretekať ,súťažiť ,zbierať body . Takže teraz synovi ostalo 3x týždenne plávanie . Nesutazne. A stredný nechodí na žiaden šport , športuje doma , v 5 rokoch ovláda jazdu na bicykli po horskom teréne ,zvldfa zjazdy , vie jazdiť na terénnej motorke , 25 km turistika je preňho ľahko zvládnuteľná ...
Najmladšia má len 1,5 roka . Udrží rovnováhu na dvojkolesovom odrážadle ,tiež. Veľmi veľa kráča po svojich a stále tancuje 😂 ... Taký priemer . Nemám extra nadané deti .ak by chcel niektorý z nich v niečom napredovat ,podporíme ho .tiež som behavala pod vedením trénera . Získala som viac ,než len lepšie čísla .

nikasmile
16. nov 2023

@michaltat keď to deti baví a chcú to samé, je to max v poriadku.

joannita
16. nov 2023

@annm81 tak na tvojom prispevku je vidno, ze si trosku mimo temy. My ked sme chceli sportovat, museli sme mat dobre vysledky v skole., inak sme nemohli trenovat. V seniorskom time vsetky baby mali vysoke skoly.
Ano sportovci su dajme tomu viac živelní, ale to s inteligenciou nema nic spolocne.
Tvoj prvy prispevok mi uz prisiel taky zvlastny ze nechces aby tvoje deti vrcholovo sportivali 😮 s tym som sa este nestretla, ale budis vasa vec. Ale toto co pises dalej ze sportovci maju menej v hlave, len sama seba potlapkavas po pleci ako dobre si sa rozhodla.
Podla toho co pises, nevies o sportovcoch absolutne nic.

michaltat
autor
16. nov 2023

@sella38 aky sport robi?

Strana
z2