Domáce zvieratko - mačiatko

standu
25. aug 2014

Chcem sa poradit. Starsia dcera velmi tuzi po nejakom zvieratku. Preberali sme to s manzelom zo vsetkych stran...neviem, ci jej vyhoviet a ak ano, ake zviera vybrat. Mam v tomto dost naroky;)) psik do bytu- odmietam. drobne zvery ako skrecky a pod mi smrdia, zajace robia randal, hada nemienim krmit zivymi mysami, leguan a chameleon sa jej nepacia, vtaky skriekaju, smrdia a lieta z nich perie, na ryby sa pozerat nechce. korytnacky sa mi nepacia. bola by som ochotna kupit macku. deti nie su alergicke- zatial o tom neviem. mali sme vsak svokrino maca doma tyzden a velmi mi vadilo ze skace po kuchynskej linke. da sa maca naucit aby neskakalo po parapetach- mame vsade kvety a nechodilo po linke?? ake plemeno je vhodne k detom? poradite mi ine zviera alebo jej to mame vyhovorit?? dakujem

zuzi79
25. aug 2014

ja som malej kúpila, keď mala 4. roky zajačika zakrslého, ale ako dospel začal strašne-prestrašne smrdieť. Potom sme kúpili mačičku britskú a za rok k nej ešte jednu tiež britskú. Ja si ich neviem vynachváliť, my ich všetci milujeme, pozeráme na ne často krát viacej ako na televízor. Potrebu neurobili ani jeden krát mimo záchodíka. Samozrejme ten čistím minimálne raz za deň a keď doň naložia trochu smrdí, ale kto nesmrdí na WC? A ešte sú z nich chlpy. Tomu predchádzam každodenným vyčesávaním. Ale nám robia rozhodne viacej radosti ako starosti. Na linku neskáču, a kvety s parapetov som dala preč, lebo tam chodia najradšej sa pozerať von oknom alebo vyhrievať na slniečku.

slniecko2
25. aug 2014

@standu ja som ako dieta mala džungarského škrečka- keď sa pravidelne čistia piliny tak nesmrdí. Su nenarocne, daju sa velmi dobre vycvicit-treba ich brat do ruk hned od mala, aby potom nehryzli. Jedina vec- malemu dietatu nie!!! moze ho nevedomky tyrat, lebo sa k nemu bude chovat ako ku hracke. Keby ste planovali toho skrecka, tak nezabudat, ze ani kusok latky nesmie sa dostat k nemu-radi ho rozhryzu, aby si spravili hniezdo a potom si to obmotaju okolo krku alebo labiek a uz iba utratit 😔 Takto nam jeden dopadol, ked sme sa vratili z dovolenky. To iste plati aj pri vtakoch 😔 Pisem to len preto, lebo cloveku to niekedy nenapadne. A k tej macke-bala by som sa, ze mala zacne ekzemovat, ale samo, ze nemusi a tiez netreba zabudnut na ockovanie proti toxoplazmoze. Inak taky priklad z mojho okolia- kamarat mal macku v byte a raz sme u neho isli ako partia prespat, ale ich macka mala davnejsie cervene dni a nechali ju na gauci- v tej miestnosti sa nedalo dychat. 😕 Neviem ako je to mozne, ze to dopustili, ale to bolo strasne.

sisasofi
25. aug 2014

Tak - doma máme - rybičky a krevetky v akáriu - tie sem tam deti pozrú keď sa narodia mladé rybičky. Vodné korytnačky ich bavili chvíľku - potom nám dosť vyrástli tak sme ich darovali do domu s jazierkom.
Škrečkov sme už mali niekoľko a aj teraz máme toch. V noci robia hluk, piliny a žrádlo vyhádzujú aj kolo klietky, a tak po piatich dňoch je ich už cítiť - takže naženiem staršiu dcéru nec im klietky vyčistí. Kocúrik obyčajný taký sivobieločierny pruhovaný - Muro. Keď bo malý stále ho vláčili po rukách, teraz keď má už rok - tak si už všetko od detí nenechá - utečie, skryje sa. Raz nám označkoval stenu - a šli sme na kastráciu - odvety už nič. Škriabe si svoje škrabadlo. Na okná chodí rád a pravidelne mi z nich zhodí kvety - miluje sledovať čo sa deje vonku. Ešte radšej je na balkone. Do kuchyne má prístup len cez deň, po linke nechodí, v noci kuchyňu zatvárame. Zbožňuje hračky v detskej izbe hlavne drobné, ktoré naháňa - guličky malé kocky lega, drobné bábiky - polly poket.Vecko mu čistím pravidelne. Češem ho priebežne - nejak to neobľubuje. Je to fajn spoločník k deťom - tie ho chcú vláčiť aj vonku, ale tomu statočne vzdoruje - keď vidí obojok - už ho niet.Zatiaľ je s ním spolužitie pozitívne 🙂))

cecilka123456
25. aug 2014

Mačku k dieťaťu NIKDY!!! Aspoň teda ja osobne, suseda mala mačku takú tú chlpatú a v noci jej ľahla na tvár, keby tvrdo spí zadusí ju, a jej dcéru 5 ročnú celú doškrabala lebo sa z ňou malá chcela hrať. A tá mačka bola všade, na oknách po nábytku po gaučoch po stole no všade! My máme dvoch psov v byte ( cavalier king charles španiel a mini yorschírsky teriér) a som maximálne spokojná 🙂

saskia5000
25. aug 2014

My máme v byte mini yorkshirku a je super🙂

stanislavao
25. aug 2014

@standu macka je podla mna skvely spolocnik. macka sa da "vycvicit" ze kde moze chodit a kde nie. pokial jej nedovolite chodit na stol, nauci sa to. macicka je cistotne zvieratko a pokial je ockovana a starate sa o nu, tak nehrozia ani ziadne choroby, ani nic. urcite macka neudusi dieta. vhodnejsia je urcite nie ta dlhosrsta, ale klasicka, alebo britske modre macicky su nadherne. my sme mali macku, ked som bola malinka ja. macka spavala so mnou vonku v kocari na opacnej strane kocara = pri nohach a ked som sa zobudila, isla za mamickou a tak vedela, ze uz som hore.

@cecilka123456 macku si zle vychovali. to neni vina macky, ale vina majitelov.

vodavodickova
25. aug 2014

@standu hoci suhlasim so stanislavao- macka je vyborny spolocnik, cistotna a samostatna, neodporucam do bytu....podla mna je to trapenie- macka je nocne zvieratko a potrebuje vybeh, slobodu, inak sa z nej stane bud gaucove tucne klbko alebo sa budete trapit, lebo bude chciet behat vsade🙂
Macka sa velmi vycvicit neda- robi si vzdy, co chce ona, nie co chces ty. Zabranit jej behat po nabytku mozes jedine mechanicky, ze tam umiestnis zatarasy alebo skratka nejako domov prisposobis, ale potom jej to musis dvojnasobne vynahradit na nejakej atrakcii specialne pre nu (aj to nie je zaruka, ze ju to bude bavit🙂.
Zalezi aj od povahy macicky, treba jej vediet porozumiet, preco sa sprava tak, ako sa sprava a vediet odcitat jej reakcie. Niektori ludia ti budu tvrdit, ze macky su protivne a skriabu deti a robia im zle, ale ako tu uz bolo spomenute- vina je vzdy majitelova, pretoze ak nedokaze odcitat napriklad to, ze macka moc nema rada krik a prenasledovanie, tak sa potom budu velmi cudovat, ze poskriabala dieta, ktore na nu krici a nahana ju a nikto mu to nevysvetli...
Takze zvazte, ci sa budete vediet prisposobit aj vy macke a jej potrebam v byte- aby vam z nej nevyrastol lenivy Garfield🙂) alebo aby ste nemuseli vymienat nabytok🙂

tofik
25. aug 2014

Ak nemáš vzťah k zvieratám, tak nekupuj. Aj tak tá starostlivosť ostane nakoniec na tebe. pri zvieratku treba mať k nim vzťah a obetovať trochu z nárokov , či na čistotu domácnosti/ chlpy, občas prevrhnutý kvetináč/, alebo svoj čas. Mačička je úžasný parťák čistotná, ale vyskočí kam bude chcieť, má rada mäkké veci - periny, poličky s oblečením. Ak sa bude nudiť , tak bude chcieť aj na to okno alebo proste niekam vyliezť. A mačka je taká nezávislá - nebude sa chcieť mojkať, keď bude práve dcéra chcieť.
Ja mám doma mačku aj psa, ale ja som ich oboch chcela a teda milujem ich, ale vedia narobiť binec. Ale mne to nevadí, upracem.

cecilka123456
25. aug 2014

@stanislavao Tak toto neviem posúdiť kedže máme psov ale od viacerých ľudí som počula že museli dať mačky preč od detí lebo sa niekam zašívali, liezli popod gauče a celkovo sa z nimi nedalo vyhrať ako zo psom.

vodavodickova
25. aug 2014

@cecilka123456 to tak dopadne, ked si niekto zmyli macku so psom, ktory sa da vycvicit na hranie...macka robi vzdy to, co chce ona a ked sa nechce hrat a niekto ju bude nutit a natahovat, nuz tak to dopadne potom...suhlasim s nazorom, ze vina je vzdy majitelova.

stanislavao
25. aug 2014

@cecilka123456 neni to pravda. zalezi aj od druhu macky a vela od vychovy.

tofik
25. aug 2014

Ešte som chcela - mačka je nočné zviera. Keď budete mať mača, chvíľu bude trvať, kým si zvykne. My sme sa s mužom nevyspali asi 2 mesiace. Keď sme išli spať mača ožilo a celú noc nám naháňalo palce pod perinou. Keď sme sa v spálni zavreli, tak vytrvalo mraučala pri dverách. Ale my sme si zobrali opustené maličké mačiatko z ulice a až tak nám to nevadilo.

andruska80
25. aug 2014

my máme tiež britskú mačičku a za nás spokojnosť, škrabe len svoje škrabadlo, potrebu robí len do záchodíka, po stole a linke občas chodí, ale keď ju upozorním, zoskočí, aj ked občas jej musím pomôcť 🙂. nie je to však veľký maznák, poškrabkať sa príde, len keď má náladu, ale celkovo sme spokojní. Psa sme nechceli, lebo ho treba venčiť, čo by sa mi v každom počasí veru nechcelo a hlavná výhoda oproti psovi, že neruší susedov štekotom a od mačky môžem občas odísť na celý deň, prípadne aj dva a nejak jej to neprekáža, čo so psom, kedže ho treba venčiť je nemožné....

cecilka123456
25. aug 2014

@vodavodickova Ako som písala hore nenamietam lebo som nemala mačku ... ale preto píšem že mačka nie je k dieťaťu vhodná lebo keď zviera pre dieťa tak aby sa z ním mohlo hrať kedy chce dieťa nie zviera.

cecilka123456
25. aug 2014

@stanislavao nehádam sa, nemala som mačku takže neviem posúdiť 🙂

yuriko
25. aug 2014

Mačka je super domáce zviera a naša sa volá Sesil. Hovoríme jej Seska, Sesilka, Cecília, Sesília 🙂

horana
25. aug 2014

Ani zviera ktore ma rysy vernosti a ma sklony byt poslusne, by dietatom nemalo byt brane ako ziva hracka ktoru si berie podla svojho uvazenia, toto treba deti naucit uz v utlom veku. A to ani skrecka. Aj tento ma svoju osobnost, svoje potreby ku ktorym je dobre prihliadat. Dospeli co kupia detom zvieratka aby tieto plnili detske momentalne potreby, asi nevedia o com chovatelstvo je a mozno by bolo lepsie - uprimne a bez urazky - kupit tamagoci, ved preto boli taketo vymyslene. Macka je pravda svojim vlastnym panom a nie je zle aby sa to dieta naucilo prave od macky, ze zvierata skratka zive hracky nie su a macka je jedna z mala ktore si to nenechaju a ani sa nesnazia hrat 🙂 .

stevvvka
25. aug 2014

mačka sa nebude hrať s dieťaťom, kedy chce ono... ale to je len dobre, nech sa naučí, že zvieratko je samostatné, a nie je vec, nedá sa len tak odložiť..mám skúsenosti s mačkami. najskôr liezli aj na stôl,a chodili za nami, keď sme jedli, ale naučili sa, že jedlo dostanú iba zo svojich misiek a na stôl už ani nepomyslia. samozrejme niekedy v noci vystrájajú, ale niekedy sa obtočia okolo mojej ruky, alebo sa schúlia k nohám, a je to SUPER. čo sa týka WC, niekedy sa stane nehoda, ale iba výnimočne.

jana_eyre
25. aug 2014

@standu ja zatial macku nemam, len planujem - ked budu deti starsie, nejaku si zadovazime.. ale co viem od mojej mamy /ta vzdy chovala macky kym bola slobodna/ tak mala kocurov vycvicenych - vzdy vedeli co smu a co nie.. treba asi len viac trpezlivosti pri uceni, ale urcite sa naucit daju.. macka ma len vlastnu hlavu, neposlucha bezhlavo ako psik.. ale pravidla chape, ked ich ma urcene..

ale suhlasim s horanou, treba kupovat zvieratko pre vsetkych, nie len ako darcek pre dceru /aj ked samozrejme to moze byt tak definovane/ - zvieratko ma byt dalsim clenom rodiny, nie hrackou..

eviki
25. aug 2014

Vies co, naozaj to zvaz, lebo je jasne, ze ty a zviera nejdete dokopy. Neviem kolko ma dcera rokov, ale rataj s tym, ze vacsinou sa budes starat ty. V tvojom pripade by som pockala, az ju to prejde 😉

standu
autor
25. aug 2014

dakujem za postrehy a nazory. temu som zacala ozaj expresivne 😉 nie som az taky odlud ako sa zda. ako deti sme mali skrecky, cistit pelechy mi nevadilo, vadil mi ten ramus co robili. ku vtakom vztah nemam a pozerat na ryby mi nepride pre mna prinosne. vravim, macku sme mali doma len tyzden, nemala som problem s cistenim zachoda ani nic len to skakanie po linke mi vadilo, kvety by sme teoreticky vedeli nejak poriesit. uplne suhlasim a uvedomujem si ze zviera nie je hracka! a taktiez beriem na vedomie ze starostlivost ostane na mne, preto som asi mala skor polozit otazku sama sebe, o ake zviera budem schopna sa starat ja. mame knihu o mackach, vela som sa tam docitala o povahe, samozrejme zalezi od jedinca. ma niekto skusenosti s ragdollom?? kto mate macky, kde spavaju? ako umiestnit pelech, vecko a skrabadlo?

zdena12345
25. aug 2014

@standu macky zdy budu vyskakovat- jedine nejaka vynimka ze nevyskoci. da sa to naucit ale treba jej to niecim kompenzovat- napr nejake preliezky aj v zvysenej polohe- to maju macky radi. kvetiny odstahovat do jednej miestnosti a zavret- moze sa otravit- macky prirodzene okusuju rastliny. rozlucit sa zo zavesmi a zaclonami. vzdy treba respektovat aj prirodzene potreby zvierata(druhu). v tomto je pes lepsi- da sa jednoduchsie vycvicit, co je u macky problem. ja sama som zacinala s menej narocnymi zvieratami- rybycky, skrecky... mozno na zaciatok b to bolo lepsie nech sa deti naucia zodpovednsti. ale vsetko sa da ked sa chce a ani macka nie je problem🙂

zdena12345
25. aug 2014

@standu spavaju kde chcu, najdu si nejake oblubene miesto, ale dasa to usmernit. najlepsie nieco vo zvysenej polohe- vo vseobecnosti macky neradi lezia na zemi a uprednostnia napr postel alebo sedacku- jednoduche je obetovat nejaku stolicku pre macku🙂 alebo preliezky- tam byva aj na lezanie. wc musi byt vzdy kolko je maciek +1, takze 1 macka 2wc, 2macky 3wc, dobre je kryte- neprska ked zahrabava🙂 a na rozne konce bytu, z praktickeho hladiska niekde kde je udrziavatelna podlaha änie koberec) skrabadlo v ramci preliezok.
ja mam klasicke europske- doporucujem. britky maju "modru krv"- su to grofske povahy oproti europskym, ragdl moc na povahu nepoznam, fajn skusenost mam aj s rex-rozne, nedoporucujem bengalsku- divoka, k detom vobec. aj norska je dost divoka. ale neznamena ze kazdy jedinec je taky.

berenice8
25. aug 2014

darujem dve dospele macicky aj s vybavou, objavila sa mi velmi silna alergia, keby mal niekto zaujem, poslem fotky...keby som nemala tak silnu alergiu, tak to neriesim pretoze macicky milujem....mozno to sem nepatri, ale nasla som tuto temu o macicke, tak to vyuzijem....

standu
autor
25. aug 2014

@zdena12345 budeme zvazovat, dakujem za rady 😉 mladsia dcera ma len 16mesiacov, nie je to skoro?

luga
25. aug 2014

@standu , ja keby kupujem macku, tak bud main coon alebo ragdoll 😉

tofik
26. aug 2014

@standu k tak malému dieťatku by som mačičku nekupovala.

zdena12345
26. aug 2014

@standu zveratko nebude len pre dcerku, je pre celu rodinu. samozrejme ze 1,5 rocne dieta nebude schopne sa o zviera postarat ale je to prilezitost na ucenie. len treba davat pozor aby jej dcerka neublizila, macka sa moze branit (macata si vedia zvyknut) a potom vznikaju tie "slavne poranenia strasne agresivnymi zvieratami"

bambibam
26. aug 2014

Mala by si sa opýtať najskôr seba o aké zvieratko sa zvládnem postarat? Deti to baví cca pár dní, ja mám suchozemskú korku,papagája a poviem popravde keby ma nemali ,tak zahynú. Zavesila som si ich na krk,a tak nič iné neostáva. Len sa starať.Deti sa sem tam prizerajú ked ich krmim,čistím,alebo keď Miťo lieta ,tak mi oznamujú ,že ho mám zobrať ,lebo im mrkoce a bere veci. Korka je síce už nenáročná,ale začiatok bol fú....drahý. Treba ešte rátať aj náklady,lekár,na niektore druhy treba povolenie,alebo registrovat. Ale pamataj aj na to že kde bude zvieratko ak niekam pojdete na 3 a viac dní. Inak ja osobne by som po skúsenostiach svojich už nekúpila nič -krajšie je to u susedov.🙂

lenkadenisa
26. aug 2014

@standu takto ti poviem: buď máš mačku alebo kvety 😀