icon

Je dieťa bez programu skutočne zanedbávané?

Včera o 08:56

zdravim vas. poviem to na rovinu lebo ma to uz fakt vytaca...minuly vikend sme mali volny den a ja som si povedala ze nikam nejdeme, ziadny kruzok, ziadny vylet, ziadny program...len doma...a viete co som pocuvala cely den...a co budete robit...a nebude sa nudit...to fakt ho nechas len tak...ako keby nuda bola nejaka choroba...dieta si sadlo na zem, najprv sa motalo, frflalo, pozeralo okolo seba...a ja som to vydrzala, nevybehla som s napadmi, neotvarala tablet...po pol hodine si zacalo stavat z krabice a dvoch auticok nejaku blbost, rozpravalo si same pre seba, bolo ticho a v pohode...a mne vtedy doslo ze my tie deti vlastne nonstop rusime...kazdu sekundu im nieco tlacime...len aby nebol klud...len aby sa nahodou nemuseli same so sebou stretnut...a potom sa cudujeme ze nevedia byt same ani pat minut...ze sa hned pytaju co teraz...mna uz fakt nebavi byt animator vlastneho dietata...dieta nemusi mat stale program aby bolo stastne...mozno prave ked nema nic, zacne konecne rozmyslat...tak sa pytam...odkedy je normalne ze dieta bez programu je povazovane za zanedbane a nie za dieta ktore ma priestor byt dietatom...

Strana
z2
doriiis
Včera o 08:57

Odkedy si to takto helikoptérovi rodičia a premotivovane matky nastavili

jaskolka
Včera o 09:03

Prečo by malo byť zanedbane? Lebo sa chvíľu nudí a samo si nájde činnosť ? Ale veď to je len dobre,mne skôr príde zvláštne vypĺňať deťom každú voľnú chvíľu,a potom ono samo nevie, čo so sebou. Pritom deti majú takú fantáziu,na akú už dospelí zabudli, ja sama si pamätám,ako som sa hrala s krabicami ,kamienkami a kúskami látky, obliekala do toho maličké bábiky a vytvárala si celý fantasticky svet.

anjelicek26
Včera o 09:04

Tu bude pravda niekde uprostred... kto ti toto rozprava, manzel? Svokra? Mame lazy vikendy, mame vikendy, kde sme uplne prec, maju aj kopu kruzkov cez tyzden... zanedbane dieta definujem uplne inak, ako vypoctom aktivit od hora az dole. Niektore deti potrebuju po skolke-skole proste len vypnut a zresetovat, aj to je uplne v poriadku...

kylie1983
Včera o 09:09
@anjelicek26

Tu bude pravda niekde uprostred... kto ti toto rozprava, manzel? Svokra? Mame lazy vikendy, mame vikendy, kde sme uplne prec, maju aj kopu kruzkov cez tyzden... zanedbane dieta definujem uplne inak, ako vypoctom aktivit od hora az dole. Niektore deti potrebuju po skolke-skole proste len vypnut a zresetovat, aj to je uplne v poriadku...

@anjelicek26 presne tak. Naši ked sa nudia, zvyčajne si vymyslia najlepšiu zábavu. Ale mame aj dost aktivít, krúžkov. Čiže taky zdravy balans je ideálny.

anonym_ef2777
Včera o 09:16

@anonym_autor kto ti takéto kaleráby tlací do hlavy?

anonym_6b4349
Včera o 09:17

Nudenie je pre deti velmi prospešné. Vtedy nastupuje na rad ICH fantázia, ICH mozog.
Kazde ráno mam pre seba 30min, kedy sa moje 3r dieta samé hra v izbe. Rozprava si, hra sa s postavickami, stavia si. Je zanedbané? Nie.
Zanedbané dieta je dlhodobo špinavé, hladné, zbite, atd... nie take, ktore sa samé hra v detskej izbe.

lauriik
Včera o 09:17

Mna by zaujimalo kto ti toto rozprava 🤦🏼‍♀️
My mame vikendy kedy sme akcni - lyzovanie, korcule, bicykel, treningy, sutaze, vylety a pod.
A aj vikendy ako tento ked sme vlastne boli len doma, hrali sme spolocenske hry, prisla na navstevu kamaratka, deti sa pohrali a vsetci boli spokojni.

anonym_6f1a99
Včera o 09:18

deti sa musia aj naucit nudit a vymysliet nieco sami . mas to dobre nastavene

sense
Včera o 09:21

Moje dieťa býva bežné bez nalinajkovaneho programu a teda prosperuje veľmi dobre...nie je na ňom badat žiadne známky zanedbania

ariannazara
Včera o 09:22

Som v 7 mesiaci tak si tipni ci sa mi chce niekde chodit 😆

oriesocek
Včera o 09:27

tieta sa ma vediet nudit a má si vediet najst aj vlastnu aktivitu. neviem preco maju rodicia stále pocit, ze im musia manazovat program. potom z nich vychovávame nesamostatné deti, ktoré nic nebaví, nič nechcú riešiť, v práci sa ich nedá motivovat... to je tá dnešná výchova.

anonym_61e4e4
Včera o 09:29
@doriiis

Odkedy si to takto helikoptérovi rodičia a premotivovane matky nastavili

@doriiis potom vychovajú nesamostatné deti, čo budú len čakať čo im druhý pripravia a povedia

anonym_b7cbff
Včera o 09:30

Keďže vstávam do práce veľmi skoro každý deň tak moje deti sú väčšinou doma ,aby boli zanedbane sa mi nezdá ale ozaj som radšej doma ako sa niekde trepať len aby si niekto niečo nemyslel .

lusyyy36
Včera o 09:31

U nas boli teraz týždeň prazdniny. Som povedala, že nejdeme nikam, budeme doma a sem tam urobil nejaký program. A aj ten som okresala, nakoniec sme boli len v kine, jumping park, na lade a kurz varenia mala. Nic viac. A vcera mi povie v postel, že Mami, ja by som brala ešte týždeň praznin. Asi prvykrat sme nikdy neboli a ona si to fakt uzila

ivik4
Včera o 09:33

A to Ti kto rozpraval ? 🤔

pralinka25
Včera o 09:37

Tieto temy su ako cez kopirak napisane. Ci uz islo o poriadok program a kadeco ine. Za mna to pise jeden clovek

doriiis
Včera o 09:42
@anonym_61e4e4

@doriiis potom vychovajú nesamostatné deti, čo budú len čakať čo im druhý pripravia a povedia

@anonym_61e4e4 .... Mne to vysvetľovať nemusíš. Mám také deti v rodine a sú to neznesiteľné decka

domix147
Včera o 09:42

@anonym_autor pozri dieťaťu mienke nič ..to len rodič ma problém v hlave že nestihne tamto ,že jeho dieťaťu ujde tamto , že neuvidí ,že zmýšľajú proste majú pocit že zlom uteká čas… a chcú za ten čas stihnúť aj nemožné ..
Teraz je dobrá rozprávka v kine ohľadom času, Momo tuším sa to volá ..výborne vystihuje čo je skutočne dôležité …
Ja skôr ľutujem deti rodičov ktoré stále niecommusia absolvovať …

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Včera o 09:48
@domix147

@anonym_autor pozri dieťaťu mienke nič ..to len rodič ma problém v hlave že nestihne tamto ,že jeho dieťaťu ujde tamto , že neuvidí ,že zmýšľajú proste majú pocit že zlom uteká čas… a chcú za ten čas stihnúť aj nemožné ..
Teraz je dobrá rozprávka v kine ohľadom času, Momo tuším sa to volá ..výborne vystihuje čo je skutočne dôležité …
Ja skôr ľutujem deti rodičov ktoré stále niecommusia absolvovať …

@domix147 presne toto je problem, nie dieta. ten tlak, ze treba vsetko stihnut, vsetko zazit, vsade byt, lebo inac mu nieco ujde. pritom detom casto najviac chyba prave to, co sa neda naplanovat - pokoj, cas, nuda. rodicia sa boja spomalit, lebo maju pocit, ze zlyhavaju, ked nic nerobia. a pritom dieta vtedy casto konecne dycha. aj ja mam pocit, ze tie deti, ktore musia stale niekam ist a nieco absolvovat, su casto viac unavene nez stastne. a ta rozpravka o case to vystihuje uplne presne.

angeli121212
Včera o 09:50

@anonym_autor pohoda ja tiež takto fungujem.. nemám kapacitu nonstop vymýšľať svojim drobcom aktivity.. čo robím ale inak ako napr moji rodičia, že sa k nim pridám a spolu sa niečo hráme, nič plánované len random čo príde a keď sa chytia chvíľu pokračujem a potom sa vzdialim a robím si svoje

januska12323
Včera o 09:55

Tak už si sa naučila nebehať za dieťaťom s vysvetľovaním, neupratovať každú chvíľu a teraz sa nudiť. Čo ešte vymyslíš? Normálny človek tieto tvoje úvahy nepotrebuje lebo sa správa normálne a nie aby bolo celé okolie spokojné.

anonym_0335d4
Včera o 10:00

Z nudy vzniká hra, fantázia, vnútorný svet. Dieťa sa vtedy prvýkrát stretáva samo so sebou. Učí sa čo ho baví, ako si vytvoriť činnosť, ako regulovať frustráciu, ako byť samo bez vonkajšej stimulácie. Neustále programovanie detí má dôsledky - nevedia byť samé, nevedia sa sústrediť, čakajú, že ich niekto bude stále zabávať, majú nízku toleranciu frustrácie, pýtajú sa čo teraz? namiesto čo by som mohol robiť? A potom sa čudujeme... Dieťa bez programu nie je zanedbané. Dieťa bez priestoru na vlastnú iniciatívu áno.

A ešte posledná vec, ktorú si veľa ľudí nechce priznať. Ten tlak často neprichádza z potreby dieťaťa, ale z úzkosti dospelých. Lebo ticho a nuda nás znervózňujú viac než deti.

letfenixa
Včera o 10:05
@anonym_autor

@domix147 presne toto je problem, nie dieta. ten tlak, ze treba vsetko stihnut, vsetko zazit, vsade byt, lebo inac mu nieco ujde. pritom detom casto najviac chyba prave to, co sa neda naplanovat - pokoj, cas, nuda. rodicia sa boja spomalit, lebo maju pocit, ze zlyhavaju, ked nic nerobia. a pritom dieta vtedy casto konecne dycha. aj ja mam pocit, ze tie deti, ktore musia stale niekam ist a nieco absolvovat, su casto viac unavene nez stastne. a ta rozpravka o case to vystihuje uplne presne.

@anonym_autor tak keď toto všetko vieš, načo o tom zakladáš diskusiu?

ibrunova
Včera o 10:09
@anonym_autor

@anonym_autor a kto ti to hovorí ? Niekto na teba tlačí, aby si niečo robila, či ako?

terry658
Včera o 10:15

@anonym_autor ja tiež nechávam deti sa nudiť a odmietam robiť animátora. Ale má to jedno veľké ale. Nie každé dieťa sa bude len tak hrať. Mám dve deti zatiaľ zo štyroch, čo radšej prídu zq rodičom a chcú "pomáhať"namiesto hrania sa. A mne to popravde občas lezie na nervy, lebo človek niektoré veci musí stihnúť spraviť rýchlo. Prosto každé dieťa je iné. A nie každé nudu využije na hru....

luccys
Včera o 10:21
@pralinka25

Tieto temy su ako cez kopirak napisane. Ci uz islo o poriadok program a kadeco ine. Za mna to pise jeden clovek

@pralinka25 Presne toto som chcela napisat. Stale to iste, len raz je to poriadok, potom strazenie deti a teraz robenie programu.

nyusika
Včera o 10:34

@anonym_autor ako dlho si uz na RD ?

nyusika
Včera o 10:35
@pralinka25

@pralinka25 jasne,z e ano...ale hrajme sa, ze je to naozaj...inak ti budu mazat komentare a upozornovat na dodrziavanie kodexu MK

anonym_ed388b
Včera o 10:39

@anonym_autor 🤣🤣🤣 smejem sa na hlúpostiach…..

Strana
z2