Je pre 2,5 ročného ešte na škôlku priskoro?
Ahojte mamičky čo si myslite dať 2,5 ročne dieťa do škôlky alebo nie 🙂
@evittam mimochodom, ja som narodena v 84 a predsa som bola ako "dnesne deti", predpokladam, ze take deti boli vzdy, len sme nemali modry konik aby sme si o nich mohli precitat..
@jana_eyre_2 Ja neskatulkujem na zaklade MK. Ani inom.
Len proste "vylevy" typu-co ja budem robiť lebo dieta ide do skolky a pod.....No nic-"makat"....😀😉 Inak s tebou súhlasím.
Je to strašne individuálne. Ty si najlepšie poznáš svoje dieťa. Kamoškina malá je v škôlke od 2r a úplne super. My sme chceli dať malého od septembra do jaslí (2r3m aktuálne), ale po pár skúšobných minútach sme to odložili na budúci rok. Mali sme s ním potom 2 mesiace problém, nemohla som ísť sama ani na WC. Zatiaľ o deti záujem moc nejaví, všade volá mňa alebo manžela, pritom sme neustále na ihriskách, herniach a pod.
@petronela2141996 to záleží len a len na tom aké máš doma dieťa. Niektoré sú v tomto veku na škôlku plne nachystané iné ani v 4 rokoch nedokážu čo iné 2 ročne.
Všetky tri išli na dva roky do škôlky. Samozrejme bez plienok a normálne jedli s príborom, najstarší syn už dokonca aj s nožíkom. Prvý je novembrový, od januára išiel do škôlky, čo mal dva roky a dva mesiace. Druhý je septembrový, ten išiel tesne pred dovŕšením 3 rokov do škôlky. A tretia nastupuje teraz v septembri, bude mat dva roky a 5 mesiacov. Moja teta robila roky rokúce v škôlke a vždy hovorila že dvojročné deti sa oveľa lepšie adaptovali ako trojročné. A keď som robila v škôlke ja, presne tak to aj bolo, troj a štvorročné deti oveľa.viac plakali a hrali na rodičovské city ako menšie deti. Schválne píšem že hrali, lebo keď rodičia odišli, zrazu boli úplne v pohode a ticho. Mne sa každý čudoval, prečo dávam malú už teraz a nie až o rok do škôlky. Mne sa ale zdá,že je to už dosť neskoro,keďže bude mať tri a pol. Súhlasím však s tým, že je dobré že u nás môžu byť ženy takto na rodičovskej. A určite som deti nedávala do škôlky len preto že som sa ja hrnula do roboty, robiť kariéru, lebo s deťmi doma je to stereotyp
Ostávam doma, idem radšej externé študovať, práve kvôli tomu že neviem ako sa mala adaptuje v škôlke a či nebude v kuse chorá. Hoci jej bratia vôbec chori neboli.
Môj išiel dvojročný dokonca ešte kojený a behom pár dní sa adaptoval a nebol s ním žiadny problém ale rozprával už pekne bol bez plienky už polroka viac jeho rovesníkov išli ako 3 a viac a zvykali si oveľa horšie ale vždy záleží od konkrétneho dieťatka
Keď je bez plienok a ma rad deti, tak by som dala. Aj moja pôjde budúci rok od septembra, keď bude mať 2r a 8 mes. Aj by som dodala "nech sa občas už stará aj niekto iný", ale dostanem vynadané že som zlá mater 😁😁😁
myslim, ze 2,5 ak potrebujes je uz v pohode,,, predpokladam,, ze je primerane k veku samostatny,, teda bez plienok, dudla,, vie sa najest a do minuty nespusti plac ak ta nevidi,, mala isla ako cerstvo trojrocna,, zvladla to v pohode,, bez jedineho placu,, doteraz,,, bez jedineho pocikania,,, atd,,, vedla ,,, maly permanentne zbalene pocurane pyzamo v igelitke,, po mesiaci ,, mu zrusili celodenny pobyt, po naobedovani domov,,,dalsi takmer kazde druhe rano,, lezi na koberci, co ho nemozu dostat do triedy,,, toto je uplne nepripravene,, lebo aj mala mi doma rozprava,, ako XY zas lezal pred triedou,, a podobne,, ale to uz snad kazda matka vie dopredu ...
@petronela2141996 ty si ho poznáš akú má povahu, či ho ťahá k deťom, alebo skôr sa hrá sam.Moj syn išiel neskoro a nič mu neuslo.Zalezi či musís kvôli práci, či Ta materstvo napĺňa, či sa vieš s ním prehrať a podobne...
Ak ho vezmú, tak rýchlo ho tam dajte. Škôlka je super
@larisalarisa mamičky ďakujem už je prihlásený
Ja ucim najmensiu skupinu v ms a teda poviem ti je to individualne ako to dieta zvladne. Ale ja osobne pokial mas tu moznost ho daj neskor. Fakt akoze od tych 3 a pol, 4 r. je to najlepsie. Vidm to na tych detoch. Viete, budme radi ze nenasledujeme.priklad zapadu a nestrkame deti pred tretim rokom do jasli. Mame ten luxus ze sme na materskej tri roky tak si ho uzime. Deti to velmi potrebuju. Zapadny svet je plny depresivnych nevyrovnanych ludi. Nevravim ze prace pre toto,ale urcite aj chybajuca pozornost v prvych rokoch zicota od matky je klucova pre vyvin emocionality v neskorsom veku
@petronela2141996 je to individualne a zalezi od dietata. Niekedy si myslime, ze dieta pozname a realita je ina. Moja dcera isla do skolky ked mala 3 r. 3 mesiace, bola extrovert, isla by kamkolvek s kymkolvek, chodila s mojicmi rodicmi na dovolenku...A jedina v celej skolke rucala ako pavian. Syn siel do skolky ako 2,5 rocny, velmi na mna naviazany (doteraz je "mamin cecek"), nerozpraval, introvert. A ked nastupil do skolky, len zakyval a isiel za detmi 😀 Takze ked nevyskusas nevies....Ale ked mas moznost varovania nechala by som doma s babkou, aby si ten kurz aj dokoncila kedze dieta nastupm do MŠ moze (nemusi) byt viac chorlavejsie.

@evittam ja chapem, su vseliake zeny, vseliake pohnutky, ale myslim, ze za svoj zivot som zazila uz dost deti (ja na deti davam pozor bezne uz dlhe roky, tak povah som zazila dost, nie len tych mojich) a fakt je kazde ine - naozaj to nalepenie nevedia len tak zovseobecnujuco sposobit matky, kazde dieta ma inu povahu a na to treba prihliadat..
kvoli par zenam co zakladaju diskusie ako im nestaci rodicak a ze nikde dva roky neboli by som teda nejake zavery nerobila..
ale to s tou skolou, ak dieta ide o rok neskor do skolky, neznamena, ze je na mame nalepene az do skoly 😉
ako vravim, kazdy radi podla seba a ano, kazde dieta si raz zvykne, len kazde inokedy a netreba ti brat plosne, tak ako nikdy nic v zivote.. (napriklad ako aj ja som si raz zvykla - ja som prestala revavat v 2hej triede na zakladnej, tiez som bola introvert a stale som, proste mi skolka, ani skola nerobila dobre a pritom som bola zrejme zdrava a mama nerobila nic inak ako ine mamy, teda ano - mozno bola menej nervozna)