icon

Je vhodné dať 12-ročnú dcérku na klavír do ZUŠ?

10. jún 2023

Ahojte,moja 12 ročná dcérka by chcela chodit na klavir.Videla ho u kamarátky a fascinoval ju už od začiatku.Vždy vidím zápal v jej očiach keď na ňom môže hrat aj keď zatiaľ veľmi nevie.A ,keďže na neho fakt chce chodit chcem sa vás spýtať či sa ju tam oplatí dať a koľko tam vlasne stravi ročníkov na ZUS.

Strana
z2
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
katkaseiner
2. aug 2023

@svetlonos nemám slov.. je mi to strašne ľúto že sa takéto veci dejú. Mne sa strašne pacila hra na klavír ale vedela som že naň peniaze nie sú a že ani do školy by som sa nedostala (sme z dediny a naši by ma v tých rokoch nevozili určite). Moja mama sa musela učiť hrať na harmonike. Nevzali ju na školu, v Tom momente jej mama predala harmoniku a viac sa o tom nebavili. Proste rozhodovala stále za moju mamu...

kvetinka75
2. aug 2023

vždy sa oplatí všetko, čo človeka baví. Každá jedna činnosť, záujmy, človeku niečo dá.

janage
2. aug 2023

Určite daj. Vysvetlí jej ale, že nebude hneď hrať pesničky, budú aj nudné skladby a že aspoň prvý stupeň dokončí.
Moja mala o čosi menej sama sa z netu začala učiť hrať cez koronu na klávesoch. Rok online mala súkromné flautu, potom nastúpila do ZUŠ a po roku prešla na klávesy. Veľmi chcela. Presvedcila sama učiteľa. Ale veru prišli aj ťažšie chvilky, keď nadšenie opadlo. Teraz je to na striedačku. Ale prevažuje to, že chce.
A má vynikajúceho učiteľa, naučila sa noty, zlepšil sa rytmus. Celkovo ju to potiahlo vpred.
Dostane základy natoľko, aby v dospelosti ak sa tomu bude chcieť venovať, bude môcť pokračovať.

yvanielka
2. aug 2023

Môj ocino má 58 a učí sa hrať na klavír, takže 12 ročnej keď má záujem sa to určite oplatí 🙂

adamar
5. sep 2024

@svetlonos ahoj, akurát to riešim u 11 rocneho syna, chce chodiť na klavir, sam od seba. Začína budúci týždeň, ale ja už mám vybraté elektrické piano za 500e.
Reakcia muža, že podľa neho je to drahé, že nekupujme a pockajme, starý otec ma z toho posmesky, že kupovať piano.
Tak ma to hneva, ale ja som synovi povedala, že mu verím, že tam bude chodiť a kúpim mu ho teraz. Keď už bude chodiť, nech ma na čom trénovať.
Váš príspevok na o tom presvedčil, že robím dobre. Normálne mi je smutno pri predstave, ako vám zobrali tu možnosť hrať. Ja mam super rodičov, ale neviedli nás k ničomu ani športu ani k hudbe, žiaľ.

janage
5. sep 2024

@adamar vieš moja dcéra strašne chcela, sama doma skúšala hrať, upozornili , vysvetlili sme, že tam bude aj nuda a bude musieť hrať zo zadania učiteľom plus, že rok musí skončiť keby čo bolo. Áno, áno áno áno.
Kúpili sme lacnejší variant a už po pár mesiacoch prišla kríza prvá z viacerých.
Stále hrá (má ale odbor keyboard) ale teda má úžasného učiteľa. Rozhodla sa pokračovať na 2.st. ale toto leto si napr.za klávesy nesadla ani raz. Totálnu pauzu chcela.
Tým chcem povedať, že aj super motivované dieťa, ktoré samé chce to môže po roku zabaliť. Nie každá skladba sa mu bude páčiť , zisti, ze to je iné ako myslelo atď.
Urobila by som kompromis. Kúpila lacnejší variant a potom ak rok vydrží pôjdete do drahšie ho stroja.

janage
5. sep 2024

@adamar a to ta moja má celkom výdrž aj keď niečo nejde hneď podľa jej predstav. Vie, že za úspechom je ono cvičiť, cvičiť a skúšať a snažiť sa.
Manžel vôbec nechce ísť do kúpy, či by súhlasil s lacnejším variantom?

janage
5. sep 2024

@adamar a mala už aj ročnú skúsenosť s obyčajnou flautou. Teda noty zaklad uz vedela. A aj celý rok počas flauty o tých klávesové snívala.

adamar
6. sep 2024

@janage no už som ho včera chcela zobrať, ale nechala som si to ulezat cez víkend. Syn pri ničom dlho nevydržal okrem kreslenia, to je naj činnosť odkedy vie držať ceruzku a teda kresli krásne. Takže, je veľký predpoklad, že budeme bojovať aj s nechcením určite. Muž nakoniec povedal, že nech kúpim teda. Lacnejšie už veľmi nie sú tieto digitalne piano, už len drahšie (ale tak chýbať peniaze nebudú).

ivetz
6. sep 2024

@adamar Skús možno z druhej ruky... Syn chodil na akordeón viac ako 10 rokov, za tú dobu vystriedal asi 3 nástroje - nikdy sme nekupovali nový... Ten prvý, najmenší som si nechala - nostalgia, možno pre vnúčatá 🙂. Potom súčasne začal hrať na bicích - kupovali sme nové a keď potreboval väčšiu zostavu, tie prvé sme predali - bol o ne veľký záujem... Keďže nie si si celkom istá, či ho to bude baviť, možno by toto bola cesta... Ak to budeš nútená predať, tak rozdiel v cene nebude taký veľký. Inak aj u nás sa "špekulovalo", že skončí, no nedovolila som, potom, že chce bicie, tak OK, ale dokončí 2. stupeň akordeónu. Nemôžem povedať, že by cvičil s veľkým elánom, ale nejaké súťaže povyhrával a učiteľka v ZUŠ povedala, že by sa hudbou mohol živiť... Teraz je dospelý, naposledy hral na akordeóne frajerke 🙂, inak bezpečne odpočíva v kufri. Priznal však, že je rád, že sme mu nedovolili skončiť...

svetlonos
6. sep 2024

@adamar
ahoj, áno robíš dobre, no pokojne kúp aj lacnejsiu variantu 🙂 Na začiatok uplne stačí. Keď bude syn ďalej chcieť, pokojne kúp tie drahšie. Nič nepokazis 🙂 A super ze mu to umožníš.

janage
6. sep 2024

@adamar ale ten pocit, že niečo by si chcela a nemá ťa tam kto vziať a ty sama nemôžeš, poznám tiež. Preto moje deti chodia kam chcú, mam len pár pravidiel.
1.vždy, skutočne vždy dokončiť školský rok na aktivite
2.počet aktivít na deň maximálne 2 (počas ZŠ, na SŠ bolo podmienkou len aby sa výrazne, rozumej o 2 stupne, nezhorsil prospech)
3.jeden deň v týždni je voľný bez krúžku, bez akejkoľvek plánovanej aktivity

Strana
z2