icon

Je vhodné dať 12-ročnú dcérku na klavír do ZUŠ?

10. jún 2023

Ahojte,moja 12 ročná dcérka by chcela chodit na klavir.Videla ho u kamarátky a fascinoval ju už od začiatku.Vždy vidím zápal v jej očiach keď na ňom môže hrat aj keď zatiaľ veľmi nevie.A ,keďže na neho fakt chce chodit chcem sa vás spýtať či sa ju tam oplatí dať a koľko tam vlasne stravi ročníkov na ZUS.

Strana
z2
oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
10. jún 2023

Oplati?
A preco by sa neoplatilo?
Ved nikde nie je pravidlo, ze musi clovek zacinat od 1 rocnika ZS.

Urcite by som svoje dieta podporila v hudbe a je jedno, ci by tam chodilo 10 rokov, ci 3

lucik194
10. jún 2023

chodit bude ako vsetci 8 rokov

lucik194
10. jún 2023

teraz v juni su zapisy, tak aby ste to stihli

heln
10. jún 2023

oplati?
vyuzije volny cas zaujmovou cinnostou - oplati sa to?
nauci sa novu zrucnost, zlepsi hudobny sluch, mozno sa jej hra na nastroj zide pri vybere strednej skoly...
kolko rocnikov? tolko, kolko bude treba, mozno ti povie po prvom, ze staci, mozno ju to bude bavit a chciet viac, mozno ju to zaujme tak, ze bude chciet ist na konzervatorium....

divokykonik
10. jún 2023

Môj ročný syn má tiež vášeň v očiach, keď môže búchať do klavíra, ale on má umeleckú rodinu, čiže predpokladám, že bude tiež mať vzťah k hudbe. Určite podpor jej sen chodiť na klavír, v rodine začalo chodiť jedno žieňa pred tridsiatkou na husle. Síce sa potom vydala za jej učiteľa huslí, ale to je iná story. 🤣

rebrambora
10. jún 2023

Jasne. Mozno by som ale hladala skolu mozno skôr sukromnu alebo dala pozor ci su na dandj ZUSke ucitelia nie so systemom z roku 5.
Vies nech ju vyucba viac bavi.

popoluskaxy
10. jún 2023

Pokojne môže začať chodiť aj v 12-tich. Môže sa to vyvinúť aj tak, že si urobí nap. dva ročníky v jednom. Aby mala ukončený prvý stupeň čím skôr. Ak by sa jej veľmi darilo a chcela ísť na konzervatórium, nebude potrebovať ani to absolutórium zo zuš, skrátka, stacia talentove prijímacie skúšky.
Aj dospelák môže začať štúdium pre dospelých. Nikdy nie je neskoro 😉 A este dodám, že netreba mať rodičov hudobníkov a ani netreba vyslovene začať hrať “od kolísky” aby bol človek profesionálom. Ja som začala až v 8. rokoch a skončila som s doktorátom😉

svetlonos
10. jún 2023

Ahoj,
ja som asi v 13 isla sama do ZUŠky, opytat sa či by som mohla zacat chodit hrat na klavir. Ta pani to vyucovala u seba doma a povedala, ze kludne mozem zacat hrat aj ako 13 rocna. Povedala som to doma, malacsom len taky dedsky 2 oktavovy klavir. Ucitelka sa nasledne bavila s rodicmi. Povedala, ze pokial dieta pridecdokonca same pretoze ma zaujem, treba to v kazdom pripade podporit. A ze sa to veru casto nestava, ake nafsenie u mna videla.
Byvala dokonca kusok od nas. Chodila som mozno 4 mesiace. Potom by som uz potrebovala normalny aspom syntetizator, nemusel to byt klavir. Vedela som, ze je drahy. A vedela sombaj, ze na syntetizator s druhejvruky by rodicia peniaze mali spolocne ( boli rozvedeni). Viac kratcsom prosila, ze dalsie roky nechcem nic na narodeniny ani vianoce.
Dovod nekupenia bol - niet tu v byte na to miesta, koli jednemu debilnemu kreslu, ktore by bolo treba dat z nasej dedskej prec. Nesedaval na nom nikto. Ale mame sa pacilo ...
Prestala som preto chodit.
Vies kedy som ten syntetizator dostala na narodeniny? O 12 - 13 rokov neskôr... Bolo to skôr take trpke potesenie... Chodila som do prace, splacala hypo a uprimne? Na hodiny klavira som nemala ani cas ani financie.
Uz nikdy som nezacala. Musela som riesit v zivote ine veci ako klavir.
Takže zo skusenosti vtedy dietata - neurob chybu ako moji rodicia. Dopraj jej to ak na to mate cas a peniaze. Ona ma chut to ke najdolezitejsie. Mozno ti ozaj po case povie, ze ju to nebavi ako si myslela. Zrejme z nej nebude hudobny virtuoz a nebude sa tym zivit. A mozno ju to bude naplnat dlhe roky stastim 🙂.
Okrem oneho - hra na klaviri, kedze sa hra oboma rukami, rozvija lavu i pravu mozgovu hemisferu. A to nikdy nie je na skodu.
Ja citim doteraz trpkost, ked si na to spomeniem. Hlavne na to priblble odôvodnenie. Nikdy som po nicom tak netuzila.
Tak to ty urob lepsie a cadom uvidite ako sa to vyvinie 🙂

negymama
10. jún 2023

na zus bezne zoberu aj starsie dieta, to uz ale nechodi s malickymi na pripravku. Bezne na koncerte ohlasia aj starsie dieta, ze absolvuje priklad prvy rocnik druha cast a pod.

cyberk
10. jún 2023

Jasne ze daj, nikdy nie je neskoro zacat s tym, co ju bavi 🙂 a co je lepsie ako mat podporu svoji rodicov 🙂

deti95060810
10. jún 2023

čo viem môžu chodiť aj dospelý....

mane01
10. jún 2023

Moj kolega sa zacal ako 40 rocny ucit hrat na akordeon. Dnes ma okolo 50tky a hra v nejakej kapele - ako hobby to ma. A je to super podla mna. A ty sa pytas na 12 rocne dieta! Jasne! Vsak ked by ju to bavilo, preco nie?

rosavia
10. jún 2023

@svetlonos To ma velmi mrzi. Tiez som bola na tom podobne, velmi som sa chcela naucit hrat, ale ja som sama do zusky nesla. Nemala som ani len miniklavesy a vedela som, ze by som ich ani nemala.
Ale sen som si splnila uz ako dospela, aj ked nehram dobre, ani casto, sem-tam si Zahra nieco z knih, co som si kupila.

euka210
10. jún 2023

A preco nie? Bud bude mat skratene studium alebo aspon vychodi kolko stihne a bude chciet. Treba sa informovat na konkretnej Zus-ke. Po 4r je skuska a potom po dalsich 4. Je to tam delene na casti a stupne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lilke
10. jún 2023

Určite sa oplatí. Hudba rozvíja nielen estetické, aj matematické myslenie, a na rozvoj mozgu je čas do 15. 😉 Z inej stránky, dievčinka si plní svoje sny a bude mať zmysluplnú rozvíjajúcu činnosť v tejto dobe, keď deti sú nonstop na mobiloch.
Len sa vopred dohodnite, že vydrží cely školský rok. Aby po 3 nudných začiatočníckych mesiacoch neskončila, a financie na nástroj vyhodené do vzduchu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
10. jún 2023

@rosavia
tak aspom nieco 🙂 Ja som zas rada hravala podla sluchu a bez nôt 🙂 Uz ako dospela som chcela od jednej ucitelky, aby ma naucila rivers flov in you od Yrumu - bez nôt. Skoro okoktavela, ze ako si to predstavujem. No ok, beriem ze to bol tazzsi oriesok 😅

ullala
10. jún 2023

@divokykonik tak toto je ten pripad, kedy sa to oplatilo 😀

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
8pete9
12. jún 2023

Neviem ci viete, ale napr taka Sima Magusinova (Martausova) sa zacala ucit hrat na gitare ked mala 18 ci 19 rokov. A vidite kam to dotiahla. Urcite v tom dceru podporte!
Este doplnim ze o 3 roky neskor vyhrala hudobnu sutaz Gospel talent

vevapeto
12. jún 2023

Už len z toho dôvodu, že ju to fascinuje. Navyše, je to len plus do života, že bude vedieť hrať na klavír. Inak na nejaké veľké kariéry v tejto oblasti je podľa mna už neskoro.

vevapeto
12. jún 2023

Inak moja dcéra chodí 3 roky, super jej to ide, vždy ma vystúpenie Vianoce/ deň matiek, ale žeby bol do budúcna z nej virtuóz to nie.

cucoryedka
12. jún 2023

Dcera zacala pred rokom hru na klavir, teraz konci 2. rocnik na ZUS a 5. na ZS, ma skoro 12 rokov. Na talentovkach mi ucitel vysvetloval ako je uz stara, mala vtedy 10 rokov. 🙈 Nedala som sa, trvala som na klaviri ako nastroji, ktory moja dcera chce. Oponovala som, ze 10- rocne dieta nie je stare a nikdy nie je neskoro. Dovolim si tvrdit, ze je lepsie, ked si dieta uz povie co chce, ako ked rodic vybera cestu dietatu (ja som chodila na ZUSku 13 rokov). Drzim palce a radosti z hrania 🎹

Strana
z2