icon

Kto je vlastne diskriminovaný?

25. jan 2026

Ahojte.. V mojom okoli je chlapec, aktualne 12r., ktory ma ocividne nejaky druh mentalneho postihnutia. Nejdem diskriminovat ani nic take ale zaujima ma to, rada by som vedela viac, a s rodicmi niesme este az tak blizky, sotva sa pozname. Ten chlapec je velmi pomaly - fyzicky aj rozumovo. Tesi sa a sprava v urcitych momentoch ako 3rocne dieta. Jeho rodicia ho dali na sport, v ktorom je aj nas syn. Ide o kolektivny sport, kde deti sutazia ako tym. Vobec tam nezapadol, nezlepsil sa a kazil vysledky. Nechapem, preco ho tam rodicia dali a preco tam stale chodi. Zial, nehodi sa tam. Ved musia to vidiet a mna by to ako matku trapilo. Nas syn aj ostatne deti su demotivovane co zasa trapi aj nas rodicov..je to ako mat zavazie. Syna tento sport velmi bavi, prvy rocnik boli velmi uspesny (2.miesto v lige) a minuly rok boli posledny! (aj kvoli tomuto chlapcovi aj ine veci boli pricinou padu z vrcholu na dno). Zacina sa 3.r. a sme odhodlany nebit ticho, tolerantny sme boli dost! Mozno to niekomu prijde hnusne, ale skuste si predstavit svoje dieta, ktoremu to ide, bavi ho to, treneri su snim spokojny, podstivo sa pripravuje a potom ma clena totalne zabrzdene trdlo (pardon, je mi to luto, ale stacilo),ktory to pokazi.. 😒

hopatko
27. jan 2026
@tiezjedna

@mizoko no tak to pomenovala pravým menom, čo má byť? 🙄 Zjavne to vedia aj trenéri, len tí strakajú hlavu do piesku, pretože nechcú byť tí zlí oni. To je prístup ako noha. Zdravý chlapec už by bol s takýmto profilom dávno odkázaný do preč, to by nikto neriešil.

@tiezjedna toto mi prosim vysvetli a objasni, pises ze "Zdravý chlapec už by bol s takýmto profilom dávno odkázaný do preč, to by nikto neriešil." S akym profilom a kam do prec? Co by nikto neriesil a co by podla teba mal riesit?

nominativ
27. jan 2026

@anonym_autor tu sa opäť raz ukázal pokrytecký modrý koník, kde všetci veeeľmi podporujú postihnuté dieťa, lebo má rovnaké práva atď atď. Pričom by stačila jedna súťaž, kde by ICH dieťa bolo v skupine s takýmto dieťaťom a poctivo by cvičilo, pripravovalo sa, snažilo by sa niečo dosiahnuť - ale nie, nemôžete vyhrať, lebo Jožko Mrkvička má tiež právo sa zapojiť. Všetky tieto matky by frustráciu svojich detí riešili slovami - maj dobrý pocit, že Jožko sa môže s vami zahrať. Rovnako by všetky matky privítali v práci postihnutú kolegyňu, na ktorú by doplácali. Ale mali by dobrý pocit.

Tým netvrdím, že nemá na to právo, tým tvrdím, že rozumiem pojmu diskriminácia v tomto prípade. Je to náročná téma a nie, nie je na ňu len jednostranný pohľad, pri ktorom sa všetci držíme za ruky a spievame si "rýchlo deti, spravme most..." od Fíha tralala.

autor
27. jan 2026
@mizoko

@anonym_autor ale napísala si,že je postihnutý. Aj keď to nevieš,napriek tomu si to napísala a teraz sa len vyvinujes

@mizoko dobre ok, beriem, moja chyba,,uz je ti lepsie ?

autor
27. jan 2026
@kikush182329

@anonym_autor to ako si pisala, ze to brzdi cely tim a deti su demotivovane.

@kikush182329 no ale kde tam je, ze taketo deti sa nemaju ani narodit ci ako si napisala to citovanie nejakej uzivatelky ? Stale nevidim spojenie,pardon

mizoko
27. jan 2026
@anonym_autor

@mizoko dobre ok, beriem, moja chyba,,uz je ti lepsie ?

@anonym_autor tu nejde o to že mne má byť lepšie. Ak eo to,že ty niečo napíšeš a potom sa z toho snažíš vykrutit keď zistíš,že to bolo cez ciaru

ria_sprout
27. jan 2026
@tiezjedna

@mizoko no tak to pomenovala pravým menom, čo má byť? 🙄 Zjavne to vedia aj trenéri, len tí strakajú hlavu do piesku, pretože nechcú byť tí zlí oni. To je prístup ako noha. Zdravý chlapec už by bol s takýmto profilom dávno odkázaný do preč, to by nikto neriešil.

@tiezjedna mám 4ri deti za sebou fakt veľa krúžkov a nie každý im šiel - nikdy sa mi nestalo že by moje deti niekto vylúčil. Takže to je dobrá blbost čo píšeš.

Napríklad môj najmladší futbalista najprv skúšal tanec. Veľmi to chcel skúsiť, skúšal asi pol roka keď sám uznal že mu to nejde a našiel sa vo futbale kde je veľmi spokojný. Na tanečnej mi nikdy nikto nepovedal nič negatívne, nikdy ho z ničoho nevylucili a nikdy mu nedali pocítiť že je tam niečo menej lebo mu to nejde. A to bola skupina ktorá aj vystupovala.

autor
27. jan 2026
@tiezjedna

@tiezjedna ano tak,,ale nevadi, tak som sa prv inak vyjadrila, nepoznam ho tak aby som mohla hned napisat priamo..o to ale neslo,ale to tieto tu dokonale bezchybne zenusky nepochopia, prispevok bol o inom..

autor
27. jan 2026
@mizoko

@tiezjedna ja píšem o Tom že sa tu zrazu vyvinuje že nič také nenapísala lebo ona na to vlastne nemá papier že by bol mentálne zaostalý.

@mizoko mas pravdu..lepsie ? 😊😀

enmery
27. jan 2026
@anonym_autor

@tiezjedna ano tak,,ale nevadi, tak som sa prv inak vyjadrila, nepoznam ho tak aby som mohla hned napisat priamo..o to ale neslo,ale to tieto tu dokonale bezchybne zenusky nepochopia, prispevok bol o inom..

@anonym_autor Ty chceš byt akceptovaná, aj tvoj iný názor. Nechceš byt skatuľkovana ako zlý človek, tak prestaň skatuľkovat zeny s inym názorom ako bezchybne a dokonalé. Nikto na svete nie je bezchybný a dokonalý.

autor
27. jan 2026
@hopatko

@tiezjedna toto mi prosim vysvetli a objasni, pises ze "Zdravý chlapec už by bol s takýmto profilom dávno odkázaný do preč, to by nikto neriešil." S akym profilom a kam do prec? Co by nikto neriesil a co by podla teba mal riesit?

@hopatko ze keby nemal ziadne mentalne postihnutie tak by ho vylucili, proste by povedali, ze sa sem nehodi..tak ako clovek co nevie spievat,nema talent ale he zdravy, tak by ho neprijali do zboru. a tu na konikovi pri staznosti maminky ze ho neprijali by jej napisali, ze ked nevie tak zial nemoze tam byt,,akonahle sa napise postihnuty, zdravotne znevyhodneny, prip.priamo diagnoza uz sa hrnie vlna pomoci a bojovnosti bez ohladu na vsetko,,aj keby krakal na tom speve napriklad, aj tak ma pravo tam byt ako ostatny..to vam chcela napisat..ze mate dvojaky meter.ze to vidite jednostranne, ze diskriminujete zdravych ludi za kazdych okolnosti

enmery
27. jan 2026
@nominativ

@anonym_autor tu sa opäť raz ukázal pokrytecký modrý koník, kde všetci veeeľmi podporujú postihnuté dieťa, lebo má rovnaké práva atď atď. Pričom by stačila jedna súťaž, kde by ICH dieťa bolo v skupine s takýmto dieťaťom a poctivo by cvičilo, pripravovalo sa, snažilo by sa niečo dosiahnuť - ale nie, nemôžete vyhrať, lebo Jožko Mrkvička má tiež právo sa zapojiť. Všetky tieto matky by frustráciu svojich detí riešili slovami - maj dobrý pocit, že Jožko sa môže s vami zahrať. Rovnako by všetky matky privítali v práci postihnutú kolegyňu, na ktorú by doplácali. Ale mali by dobrý pocit.

Tým netvrdím, že nemá na to právo, tým tvrdím, že rozumiem pojmu diskriminácia v tomto prípade. Je to náročná téma a nie, nie je na ňu len jednostranný pohľad, pri ktorom sa všetci držíme za ruky a spievame si "rýchlo deti, spravme most..." od Fíha tralala.

@nominativ Určite su ženy, ktorým by to vadilo a určite sú aj ženy, ktorým by to nevadilo. Ja nežijem na SK a bežné sa tu stretávam s hendikepovanymi ľuďmi, minule ma v jednej firme na recepcii vybavovala slepá baba. Firmu pre ňu prispôsobila PC a vsetko. Slovensko je za opicami a vyčlenuje všetkých a vsetko, čo sa len trochu vymyká štandardu namiesto hľadania riešenia, kde všetkych zapojiť a vyťažiť z toho.

autor
27. jan 2026
@nominativ

@nominativ uplne presne si to opisala..vsade ma byt zdrava miera odtial-potial,,ani Ukrajine nemozeme dat vsetko do poslednej omrvinky,,lebo treba si pomahat..kto by potom pomohol nam ? Tramp so svojou Great Amerika ? Ono sa to vzdy na konikovi pri obdobnych temach zvrtne,,este raz vdaka

hopatko
27. jan 2026
@anonym_autor

@hopatko ze keby nemal ziadne mentalne postihnutie tak by ho vylucili, proste by povedali, ze sa sem nehodi..tak ako clovek co nevie spievat,nema talent ale he zdravy, tak by ho neprijali do zboru. a tu na konikovi pri staznosti maminky ze ho neprijali by jej napisali, ze ked nevie tak zial nemoze tam byt,,akonahle sa napise postihnuty, zdravotne znevyhodneny, prip.priamo diagnoza uz sa hrnie vlna pomoci a bojovnosti bez ohladu na vsetko,,aj keby krakal na tom speve napriklad, aj tak ma pravo tam byt ako ostatny..to vam chcela napisat..ze mate dvojaky meter.ze to vidite jednostranne, ze diskriminujete zdravych ludi za kazdych okolnosti

@anonym_autor ale ja som sa to nepytala teba, naozaj sa uz teba nechcem nic pytat, traumu mam dostatocnu

autor
27. jan 2026
@mizoko

@anonym_autor tu nejde o to že mne má byť lepšie. Ak eo to,že ty niečo napíšeš a potom sa z toho snažíš vykrutit keď zistíš,že to bolo cez ciaru

@mizoko hm, dobre,mad pravdu, beriem,moja chyba,,este nieco?

mizoko
Autor odpoveď zmazal
autor
27. jan 2026
@ria_sprout

@tiezjedna mám 4ri deti za sebou fakt veľa krúžkov a nie každý im šiel - nikdy sa mi nestalo že by moje deti niekto vylúčil. Takže to je dobrá blbost čo píšeš.

Napríklad môj najmladší futbalista najprv skúšal tanec. Veľmi to chcel skúsiť, skúšal asi pol roka keď sám uznal že mu to nejde a našiel sa vo futbale kde je veľmi spokojný. Na tanečnej mi nikdy nikto nepovedal nič negatívne, nikdy ho z ničoho nevylucili a nikdy mu nedali pocítiť že je tam niečo menej lebo mu to nejde. A to bola skupina ktorá aj vystupovala.

@ria_sprout to je uplne ine..dostal sancu to skusit, to je v poriadkku,,tak to ma byt, aj ten chlapcek dostal sancu ale nejde to no .tvoj pochopil ze to nieje ono a nasiel si to co mu ide a bavi ho to,,pol roka je kratka doba na hodnotenie progresu ci ano ci nie,,myslis, ze keby padal a zrazal ostatnych tanecnikov stale a stale pri kazdom vystupeni, ze ho tam nechaju ? Ano su kruzky kde je moznost to akceptovat,alebo zapajat deti v tanecnej do malickych uloch (tzv krovie) ,,teda myslim, nemam skusenost..ale zamysli sa,ozaj by si ho tam nechala keby vsetkym stupal na nohy, nezachytil tanecnicu pri otocke a opakovane by padala atd ? Ako neutocim, len uvaha fakt vazne uvaha bez osocovania a ponizovania..na zamyslenie,,nemusis odpovedat len sa zamysli

simca06022011
27. jan 2026
@enmery

@nominativ Určite su ženy, ktorým by to vadilo a určite sú aj ženy, ktorým by to nevadilo. Ja nežijem na SK a bežné sa tu stretávam s hendikepovanymi ľuďmi, minule ma v jednej firme na recepcii vybavovala slepá baba. Firmu pre ňu prispôsobila PC a vsetko. Slovensko je za opicami a vyčlenuje všetkých a vsetko, čo sa len trochu vymyká štandardu namiesto hľadania riešenia, kde všetkych zapojiť a vyťažiť z toho.

@enmery vobec nemas pravdu, je len rozdiel v tom co ludia s postihnutim budu robit. TU ak si vymyslia, vedia pracovat, ak mi niekto zriadi pracu, budu ju vediet urobit a mozu, nik ani zakaznik ani kolegovia nemaju s tym problemy... zvacsa sa to riesia a aj v zahranici, zase nemajme ruzove okuliare, ze rodinny prislusnik nejaky to riesi, zabezpeci, vymysli, vybavi, to nie su ludia z ulice, ktorych zobrali lebo hendikep. Jedine v chranenych dielnach atd, pripadne tam kde su smernice ze urcite % by mali mat aj znevyhodnenych ludi. Ale nie je to vobec rarita nikde. Ale nominativ, myslim nenaraza na to, ze "trpia" postihnutie v praci, ak by mali recepcnu, alebo pomocnicka s udrzbou alebo kohokolvek postihneteho, ael ak by sme mali napr v office uctovnicku co by nevidela, asi by sme sa nehrali na to, ako to dokaze robit, vsak?Ano , ak by napr bola nepocujuca, nevadilo by to.. nie kazde postihnutie sa na hocico hodi a netreba to tam pretlacat.

ria_sprout
27. jan 2026
@anonym_autor

@ria_sprout to je uplne ine..dostal sancu to skusit, to je v poriadkku,,tak to ma byt, aj ten chlapcek dostal sancu ale nejde to no .tvoj pochopil ze to nieje ono a nasiel si to co mu ide a bavi ho to,,pol roka je kratka doba na hodnotenie progresu ci ano ci nie,,myslis, ze keby padal a zrazal ostatnych tanecnikov stale a stale pri kazdom vystupeni, ze ho tam nechaju ? Ano su kruzky kde je moznost to akceptovat,alebo zapajat deti v tanecnej do malickych uloch (tzv krovie) ,,teda myslim, nemam skusenost..ale zamysli sa,ozaj by si ho tam nechala keby vsetkym stupal na nohy, nezachytil tanecnicu pri otocke a opakovane by padala atd ? Ako neutocim, len uvaha fakt vazne uvaha bez osocovania a ponizovania..na zamyslenie,,nemusis odpovedat len sa zamysli

@anonym_autor a tento chlapec, ktoreho odmietas tolerovať fyzicky obmedzuje ostatné deti? Pretože doteraz si písala len to že je pomaly a kazí výsledky vieš.

Pretože dávaš príklady s tanečnou ktore nie sú porovnateľné s tým čo píšeš

autor
27. jan 2026
@enmery

@anonym_autor Ty chceš byt akceptovaná, aj tvoj iný názor. Nechceš byt skatuľkovana ako zlý človek, tak prestaň skatuľkovat zeny s inym názorom ako bezchybne a dokonalé. Nikto na svete nie je bezchybný a dokonalý.

@enmery tak preco sa tu prezentujete ako dokonalost sama? Nikto nieje dokonaly, ja si to aspon priznam na rozdiel od niektorych tu..a ci si ma zaskatulkujete alebo nie mi je suma-fuk, ja vas vo svojom zivote nemam ani vy mna. Uz ked som napisala uvodny prispevok som vedela ze som automaticky v skatulke zla,bez mozgu, bez chrbtovej kosti, dementna atd co tu popisali tie pekne privlastky .. A myslis ze ma trapi co pisu zeny co si myslia ze chrania svet? 🤣🤣🤣🤣🤣 Ja len odpisujem, len ludska bezohladnost a pristup bez rozmyslania je obcas aj zabavny,,a ono to ide,,prispevok jeden za druhym,ked uz mam to volno, pisem.

autor
27. jan 2026
@enmery

@enmery ale asi by jej nedali riadit premavku na krizovatke,,zamysli sa, nikto nikoho nevyclenuje tam, kde je moznost ho zapojit. Mam vo svojom okoli ludi so zdr.znevyhodnenim a pracuju ale tak a to co mozu..nikto ich nevyclenuje.vazime si ich.

autor
27. jan 2026
@simca06022011

@enmery vobec nemas pravdu, je len rozdiel v tom co ludia s postihnutim budu robit. TU ak si vymyslia, vedia pracovat, ak mi niekto zriadi pracu, budu ju vediet urobit a mozu, nik ani zakaznik ani kolegovia nemaju s tym problemy... zvacsa sa to riesia a aj v zahranici, zase nemajme ruzove okuliare, ze rodinny prislusnik nejaky to riesi, zabezpeci, vymysli, vybavi, to nie su ludia z ulice, ktorych zobrali lebo hendikep. Jedine v chranenych dielnach atd, pripadne tam kde su smernice ze urcite % by mali mat aj znevyhodnenych ludi. Ale nie je to vobec rarita nikde. Ale nominativ, myslim nenaraza na to, ze "trpia" postihnutie v praci, ak by mali recepcnu, alebo pomocnicka s udrzbou alebo kohokolvek postihneteho, ael ak by sme mali napr v office uctovnicku co by nevidela, asi by sme sa nehrali na to, ako to dokaze robit, vsak?Ano , ak by napr bola nepocujuca, nevadilo by to.. nie kazde postihnutie sa na hocico hodi a netreba to tam pretlacat.

@simca06022011 toto som v podstate tiez napisala..👍

tiezjedna
27. jan 2026
@hopatko

na to predsa nepotrebuješ papier, alebo ty vážne nevieš rozpoznať "neštandardné" dieťa? Ale no tak...

tiezjedna
27. jan 2026
@hopatko

@hopatko @hopatko keby hociktorý iný hráč ťahal svojím výkonom celý tím ku dnu a ešte bez vyhliadok na zlepšenie, tak by ho vypoklonkovali hneď po sezóne a nikto by to neriešil, nikto by nemal pocit, že bude "ten zlý". Je to úplne logický a predvídateľný krok v kolektívnych športoch. V lepšom prípade by ho stiahli samotní rodičia a nečakali ani trenérov verdikt. S čím ti ešte pomôžem?

hopatko
27. jan 2026
@tiezjedna

@hopatko @hopatko keby hociktorý iný hráč ťahal svojím výkonom celý tím ku dnu a ešte bez vyhliadok na zlepšenie, tak by ho vypoklonkovali hneď po sezóne a nikto by to neriešil, nikto by nemal pocit, že bude "ten zlý". Je to úplne logický a predvídateľný krok v kolektívnych športoch. V lepšom prípade by ho stiahli samotní rodičia a nečakali ani trenérov verdikt. S čím ti ešte pomôžem?

@tiezjedna tvoju aroganciu prehliadnem, chcela som len aby si to rozvinula, nech si to kazdy precita. Vsimla si si ze sa stale bavime o DHZ, vsak?

tiezjedna
27. jan 2026
@ria_sprout

@ria_sprout ty o koze, my o voze...

autor
27. jan 2026
@ria_sprout

@anonym_autor a tento chlapec, ktoreho odmietas tolerovať fyzicky obmedzuje ostatné deti? Pretože doteraz si písala len to že je pomaly a kazí výsledky vieš.

Pretože dávaš príklady s tanečnou ktore nie sú porovnateľné s tým čo píšeš

@ria_sprout neodmietam tolerovat, tolerujem uz rok a pokracujeme,,a ano - je pomaly, vsetko mu pada, nevie splnit zadania, nevie sa nic naucit, nema zaujem o zlepsenie (ale tu si myslim, ze proste toto on jednoducho nevie ze zaujem o zlepsenie) ako spravi co mu kazu ale vsetko mu musia dokola ukazovat a musia ho kontrolovat a pri plneni uloh ho opravovat alebo robit zanho,,kontrola a zastup jednotlivca je zdlhava a mimo pravidiel, stracaju cas a body, a ohrozuju aj samych seba ked sa nemozu nanho spolahnut a musia ho kontrolovat a sledovat,,takze ide v urcitej miere aj o bezpecnost. On chudak za to nemoze ale mozu ostatny zato ze on zato nemoze ?

nominativ
27. jan 2026
@enmery

@enmery ani mne by nevadila kolegyňa s postihnutím, určite by som jej nedávala pripinačky na sedačku, že tam máš, ty slepaňa. Som za to, aby sa hľadali možnosti, ako úspešne zaradiť týchto ľudí do spoločnosti a viem, že Slovensko je v tomto ešte niekde inde. Otázka je, kde končí právo iných a kde začínajú moje. Nadnesene - mám právo za svoju snahu získať odmenu/výhru.

Príklad: Odmeny sú nastavené podľa výsledkov celého tímu. Máme v tíme človeka, ktorý nedokáže udržať krok a dosiahnuť nastavený cieľ. Nedostanem odmenu. Som frustrovaná a ešte sa aj cítim zle, že sa tak vôbec cítim - lebo veď ona za to nemôže a mám ju akceptovať. Riešenie? Zníženie nárokov? To je uľahčenie pre tých, čo nemajú v tíme takéhoto človeka, plus v dnešnom svete sa nároky len zvyšujú. Dáme do každého tímu jednu postihnutú osobu, aby sme to vyvážili? To je nereálna blbosť. Vyčleníme ich? To tu bolo doteraz a sme tam, kde sme, nebolo to dobré.

Myslíš, že v hasičskej súťaži bude povinné mať v každom tíme postihnuté dieťa? Nie je tento tím automaticky znevýhodnený ako celok? Ja vravím, že toto je náročná téma na dlhé večery a diskusie.

tiezjedna
27. jan 2026
@hopatko

@tiezjedna tvoju aroganciu prehliadnem, chcela som len aby si to rozvinula, nech si to kazdy precita. Vsimla si si ze sa stale bavime o DHZ, vsak?

@hopatko vôbec nechápem, prečo si na môj koment reagovala, keď ja sa o DHZ nikde nebavím a ani koment, na ktorý si odpísala, nebol reakciou na žiadny taký príspevok 😉

autor
27. jan 2026
@hopatko

@anonym_autor ale ja som sa to nepytala teba, naozaj sa uz teba nechcem nic pytat, traumu mam dostatocnu

@hopatko ale ja ti chcem tak strasne odpovedat !!!! Traumu? Naco si teda tu,chod k lekarovi s traumou..nie na konika,,potom tu napis ako som ti zhorsila dusevne zdravie,,oni sa ta zastanu,tolkej podpory od mudrych zien

ria_sprout
27. jan 2026
@tiezjedna

@ria_sprout ty o koze, my o voze...

@tiezjedna to asi píšeš o sebe že😏