Kto je vlastne diskriminovany?
Ahojte.. V mojom okoli je chlapec, aktualne 12r., ktory ma ocividne nejaky druh mentalneho postihnutia. Nejdem diskriminovat ani nic take ale zaujima ma to, rada by som vedela viac, a s rodicmi niesme este az tak blizky, sotva sa pozname. Ten chlapec je velmi pomaly - fyzicky aj rozumovo. Tesi sa a sprava v urcitych momentoch ako 3rocne dieta. Jeho rodicia ho dali na sport, v ktorom je aj nas syn. Ide o kolektivny sport, kde deti sutazia ako tym. Vobec tam nezapadol, nezlepsil sa a kazil vysledky. Nechapem, preco ho tam rodicia dali a preco tam stale chodi. Zial, nehodi sa tam. Ved musia to vidiet a mna by to ako matku trapilo. Nas syn aj ostatne deti su demotivovane co zasa trapi aj nas rodicov..je to ako mat zavazie. Syna tento sport velmi bavi, prvy rocnik boli velmi uspesny (2.miesto v lige) a minuly rok boli posledny! (aj kvoli tomuto chlapcovi aj ine veci boli pricinou padu z vrcholu na dno). Zacina sa 3.r. a sme odhodlany nebit ticho, tolerantny sme boli dost! Mozno to niekomu prijde hnusne, ale skuste si predstavit svoje dieta, ktoremu to ide, bavi ho to, treneri su snim spokojny, podstivo sa pripravuje a potom ma clena totalne zabrzdene trdlo (pardon, je mi to luto, ale stacilo),ktory to pokazi.. 😒
@anonym_autor sama si predstav, ako vlastnemu dietatu vysvetlujes, ze niekam nebude chodit, aj ked ho to bavi. Lebo jemu to z vasho pohladu nejde, ale mozno ho tesi to, ze tam je. Snad rozumies
@stanislavicenka ale na súťaže nemusí chodiť. či?
Tak zas raz konik nesklamal.Ja ta chapem,pre jedno dieta ide snaha ostatnych dokelu.Musite si to poriesit ina cesta nie je.Ja mam postihnute dieta,autistu neverbalneho.Miluje lyzovanie,zili sme mimo sk velmi dlho.Chodil na sutaze ALE s inymi postihnutymi detmi.Nikdy by mi nenapalo nanutit ho k zdravym,fyzicky by na to mal,ale hlavickou nie.Nemas to lahke,snad rodicia najdu nieco vhodnejsie pre dieta,skor nez sa tím tvojho syna rozpadne.Urcite je to pre tie deti velmi demotivujuce.
Na celom tomto prispevku ma zarazaju dve veci. Autorka potrebuje ist za kazdu cenu do konfliktu. Uplne ma vsak fascinuje ako vsetci vratane trenerov maju chlapca za nemehlo, ale nik to rodicom nepovie. Nenajde sa ani jeden odvazlivec, co by sa s nimi porozpravl. Radsej ich poohovarajme na nete. Toto vnimam ako chybu trenerov. Ti maju zodpovednost za stmelenie kolektivu, za to, aby v ramci muzstva fungovali vsetci tak, ako mozu. Ak je tento sport pre chlapca nevhodny, resp. ak s nim nevedia pracovat, mali to komunikovat s rodicmi uz na zaciatku. Vzdy sa vsak da najst sposob akym zaclenit chlapca a zaroven dopriat zvysku vitazstvo.
tolerantné konikovské mamky ktoré dajú dieťa na šport ale nezáleží im na tom že dieťa nenapreduje a nevyhráva súťaže aj keby mohlo?
mňa by to teda hnevalo 😏 ale čo sa dá robiť - buď pôjde preč ten chlapec alebo im odíde z družstva viac detí - a potom sa spamatajú… nie je to krúžok v škole…
@biba_18 Neboj, tolerantne su len preto, ze sa to netyka ich dietata, tam by bola retorika ina.
Na celom tomto prispevku ma zarazaju dve veci. Autorka potrebuje ist za kazdu cenu do konfliktu. Uplne ma vsak fascinuje ako vsetci vratane trenerov maju chlapca za nemehlo, ale nik to rodicom nepovie. Nenajde sa ani jeden odvazlivec, co by sa s nimi porozpravl. Radsej ich poohovarajme na nete. Toto vnimam ako chybu trenerov. Ti maju zodpovednost za stmelenie kolektivu, za to, aby v ramci muzstva fungovali vsetci tak, ako mozu. Ak je tento sport pre chlapca nevhodny, resp. ak s nim nevedia pracovat, mali to komunikovat s rodicmi uz na zaciatku. Vzdy sa vsak da najst sposob akym zaclenit chlapca a zaroven dopriat zvysku vitazstvo.
@anonym_e8909c je to neschopnost vysvetlit
@zara3 nič v zlom, ale chcela by som teba vidieť v koži rodičov detí ktoré chcú vyhrávať… ako by si bola s tým v pohode, že tam máte chlapca ktorý chce športovať rovno v tom oddieli čo tvoje dieťa… ako tu už bolo napísané - nedáš dieťa na hokej, keď nevie korčuľovať. alebo do zboru keď nevie spievať. resp. nech spieva - ale hádam ti príde normálne že prídeš na súťaž speváckych zborov a tam budeš mať jedného úplne hluchécho že sa to ani počúvať dať nebude. vieš si to fakt čo len na sekundu predstaviť?
Autorka po citani tvojho prejavu poviem len, ze dekel ani na marse nenajdem.
Miesa sa tu vela pojmov a dojmov. Najprv by bolo fajn ujasnit si, co je DHZ a naco sluzi, kedze na zaciatku si to zamerne opisala velmi hmlisto ako kolektivny sport.
DHZ je vacsinou neziskova zaujmova organizacia , ktorá vedie mládež k hasičskému športu, disciplíne a pomoci iným. Deti sa učia základy prvej pomoci, hasenia, pričom sa zameriavajú na prevenciu a prácu s technikou. Výchova k protipožiarnej bezpečnosti, zmysluplné trávenie voľného času, fyzická zdatnosť a kolektívna spolupráca. Maju spolocne tréningy, preventívne prehliadky, ukážky techniky, kultúrne a spoločenské podujatia.
Členmi sa stávajú deti a mladí ľudia, často už od útleho veku, pod vedením skúsených hasičov.
Učia sa zodpovednosti, pracovať v tíme a získavajú základy prvej pomoci.
Zameriava sa na výchovno-vzdelávaciu činnosť.
Som rada, ze zijem v meste kde mame velmi aktivny DHZ, mame v nom dvoch autistov !!! a tiez chlapceka s Downovym syndromom.
Je mi uprimne smutno, nielen kvoli autorkinmu prejavu, ktory je mega konfliktny a stipu z neho oci, ale aj preto kam sme sa ako spolocnost dostali...
@biba_18 moj posledny prispevok nebol adresovany tebe, sorry
@hopatko bez ohľadu na to - chodia tí ktorých si spomínala aj na súťaže tak, že práve váš tím je kvôli nim posledný? lebo autorka píše o súťažiach, nie o bežných dňoch...
@biba_18 cbodia na sutaze, nie su posledny, by si sa cudovala kolko sily ma chlapcek s DS a aku odhodlanost a disciplinu ma autista. Ak nevyhravaju, tak mozno kvoli chlapcovi s prilis kratkymi vlasmi alebo dievcatku s pehami...ja neviem. Absurdne. Ale skusme sa spytat autorky ako to u nich funguje.
@anonym_autor uprimne ma zaujima nasledovne: kto rozhoduje o time? Trener? On sa ti stazoval, ze kvoli tomu chlapcovi prehravaju? Alebo ty jemu? Aky ti dal dovod, ze tam toho chlpaceka drzi? Ma nejaky dovod? Mozno ano, len ty o nom nevies?
Ak chces aby tvoje dieta sportovalo a vyhravalo, co tak ho prihlasit na ozajstny sport?
Podľa mňa je to ok
ak jeden je slabý článok, ostatní o to musia byt silnejší a šikovnejší
Vôbec v tom problém nevidím
@anonym_autor podľa tvojej logiky by si sa ty nemala verejne prejavovať a vyjadrovať lebo neovládaš gramatiku. Niekoľko krát za sebou napísať tím s ypsilonom dokáže len neandertalec. Takže, keď ty, človek, čo neovláda materinský jazyk môže písať verejne príspevky na net, tak postihnuté dieťa môže športovať. On nevie športovať, ty nevieš rodný jazyk. Rozdiel je v tom, že on je chorý a má diagnózu. Ty si len lenivá a negramotná.
Keď sa ty dokážeš naučiť gramatiku, tak potom komentuj choré dieťa. Jeho ten šport možno baví, teší sa, že môže byť členom tímu aj keď je postihnutý. Nevie zlepšiť svoj výkon. Ale ty sa gramatiku naučiť vieš. Len si lenivá, alebo hlúpa. Ale to , neni choroba. Uprac si seba a potom rieš iných.
@anonym_58ebd9 Ty si to presne opisala, ona pisat gramaticky spravne nevie a aj tak pise a my to musime citat😤🤣, aj navrh tu pekny bol, nech ho daju na poziciu, ktoru zvladne, ale autorka len svoje, prec s nim a hotovo. Dvojite metre vzdy boli, zial
@anonym_c2ed29 Do tímu na súťaž v slovenskom jazyku by autorka pravdepodobne nebola ideálny kandidát, ale napriek tomu by si ju na súťaže brala. Slabšie umiestnenie tímu by ti, pochopiteľne, neprekážalo.
Ja len tolko ze zivot je o kompromisoch a nikdy v spolocnosti miesto neziskaju znevyhodnene deti ked su od malicka zovsadial vylucene, lebo su pomale, hlucne, neobratne atd atd.
Autorka, napadlo ta,ze mozno rodicia by ho aj radi dali niekam inam ale proste vsade zazivaju odmietnutie? Mozno toto bolo to jedine kam ho vzali a to len vdaka ich filozofii.. nie je pre rodica takeho dietata jednoduche stale pocuvat,preco to ich dieta nikde nechcu. Ja vas ako rodicov chapem, ale kedze sa nejedna o vrcholovy sport, dajte mu sancu aby mal pocit, ze je aspon niekde prijaty.
Ja sama mam znevyhodnene dieta, byvame vo velkom meste a poviem ti,ze ked som ho chcela zapisat na kruzok,tak tolko "neda sa lebo" si ani nevies predstavit. Vies aky je to pocit, ked to tvoje dieta nikto nikde nechce vziat? V nasom pripadne ho nechceli vziat ani na blbu zakladnu skolu, na ktoru ma zo zakona narok. A pritom je to chalan co nema ment.postihnutie,rozprava uplne cisto, len proste uz ma nalepku "autista" a tam to konci. Neprajem ti aby si to zazila. Skuste najst s trenermi nejaky kompromis ako by medzi detmi mohol fungovat, a nie hned rozmyslat nad tym aby odisiel. Mozno nema kam ....
Obe moje deti športovali súťažne v tíme, pochopiteľne tie deti, ktoré na sebe makaju ,chcú vyhrať. Syn to viac menej robil kvoli sebe, začínal tiez kadejako, zo začiatku pri pozerani na neho , som aj rozmýšľala, ci sa tam hodí. Boli aj lepši aj horsi od neho. Tú sutazivost bolo citit aj medzi nimi. Syn sa vypracoval na kvalitného hráča a to mu stacilo, on si dokázal svoje a skončil s tym. Mňa to mrzelo, lebo uz sa na neho inak dalo pozerať, bola som hrdá, kam sa vypracoval a myslela som, ze ho to prave este viac začne baviť. Nikdy neobvinoval niekoho slabšieho, ze kvoli nemu sa im to nepodarilo, aj ked to boli viditeľne, ale zase on ani nikdy nejak extra neoslavoval vitazstvo. Dcéra tiez mali v tíme aj slabšie deti, sice sa im podarili aj prvé miesta na sutaziach, ale koľkokrát boli celé nervózne tie najlepsie , nespokojné so svojím výkonom, nie s výkonom iných báb v skupine.
Popritom tiez to bolo dost viditeľne, baby, ktore asi veľmi nemaju na to talent ani po rokoch trenovania, ale baví ich to . Ja ako rodič, keby vidim az taky netalent tak hľadám nieco ine pre dieta . Pravdepodobne su tí rodicia radi, ze sa ich syn citi dobre vo vašom tíme. Je to pekné, ale ano, aj nefer. Ale co je fér na tomto svete. V živote sa deti stretnú este s vela podobnými situaciami. Takisto v praci to moze byt tak, ze jeden veľmi slabý co sa tyka prace, bude dostávať rovnaký plat ako ty co sa namakas a mozno aj za neho , nie je to fér, ale budes sa snažiť aby prišiel o tu prácu ,ktorá mu nejde ale peniaze potrebuje, lebo by mal ocividne problem aj niekde inde?
Je to ťažká situacia, lebo ano deti chcú vyhrávať, rodicia chcú aby sa deti tešili z víťazstva, tí druhí su radi, ze ich dieťa moze robit aspon nieco, kde je tolerovane a šťastné. Z každej strany to vyjde sebecké a nespravodlivé, je to proste tak.
Tu by to mohlo byt o trenerovi. Ako vedie deti, ide aj jemu o vitazstva? Alebo je rad, ze deti tímovo pracuju, a nezáleží ako to dopadne ? Asi mu az tak nezáleží na konečnom výsledku, ked je tam chlapec uz rok. Mal by vám to vysvetliť ako to on berie a budete sa na to pozerať aj vy inak. Myslím.
@abbey1 vrcholne trápne je šikanovať postihnuté dieťa v DHS človekom, čo nevie napísať jednu vetu gramaticky správne. DHS je úplne o niečom inom, ako o výsledkoch v súťaži. Čakala som, že jej dokonalý syn hrá minimálne futbal v 1. Lige
@anonym_58ebd9 Šikanu tu predvádzaš dokonale.
Autorka po citani tvojho prejavu poviem len, ze dekel ani na marse nenajdem.
Miesa sa tu vela pojmov a dojmov. Najprv by bolo fajn ujasnit si, co je DHZ a naco sluzi, kedze na zaciatku si to zamerne opisala velmi hmlisto ako kolektivny sport.
DHZ je vacsinou neziskova zaujmova organizacia , ktorá vedie mládež k hasičskému športu, disciplíne a pomoci iným. Deti sa učia základy prvej pomoci, hasenia, pričom sa zameriavajú na prevenciu a prácu s technikou. Výchova k protipožiarnej bezpečnosti, zmysluplné trávenie voľného času, fyzická zdatnosť a kolektívna spolupráca. Maju spolocne tréningy, preventívne prehliadky, ukážky techniky, kultúrne a spoločenské podujatia.
Členmi sa stávajú deti a mladí ľudia, často už od útleho veku, pod vedením skúsených hasičov.
Učia sa zodpovednosti, pracovať v tíme a získavajú základy prvej pomoci.
Zameriava sa na výchovno-vzdelávaciu činnosť.
Som rada, ze zijem v meste kde mame velmi aktivny DHZ, mame v nom dvoch autistov !!! a tiez chlapceka s Downovym syndromom.
Je mi uprimne smutno, nielen kvoli autorkinmu prejavu, ktory je mega konfliktny a stipu z neho oci, ale aj preto kam sme sa ako spolocnost dostali...
@hopatko aleluja autorka toto si prečítaj 5x aspoň !
@sissy27 ty fakt nevieš o čom sú súťaže dobrovoľných hasičov?? to nie je krúžok v škole aby deti zabili čas! a áno, aj pri príprave na súťaž deti trávia čas kvalitne. a keď prestanú súťažiť, alebo budú stále poslední, hádaj aký kvalitný čas to bude?
@biba_18 motivacia k sportu a k zmysluplnemu traveniu volneho casu u deti ale nema byt vitazstvo v sutaziach, to su casto len nenaplnene ambicie dospelakov, ktore prenasaju na deti. A hlavne nie u dhz, tam snad smeruju niekam inam a nie k olympiade…
@hopatko bez ohľadu na to - chodia tí ktorých si spomínala aj na súťaže tak, že práve váš tím je kvôli nim posledný? lebo autorka píše o súťažiach, nie o bežných dňoch...
@biba_18 ale naozaj si treba uvedomit o co ide v DHZ, to nie je sportova disciplina v ktorej ak dosiahnes najlpesie vysledky tak bude z teba vrcholovy / profesionalny / olympijsky sportovec. Je to neziskovka zlozena z hasicskych dobrovolnych nadsencov. A naozaj je za ten tim zodpovedny ich trener, a treba zistit u neho ake ma na to dovody, to som uz autorke pisala, mozno by bola velmi prekvapena.
@hopatko no a čo to má s tým spoločné? sú aj majstrovstvá sveta v skladaní pohárov do pyramídy 😂 alebo v ultimate frisbee... alebo v parkoure ... nič čo by si považovala za tradičný šport ...
@biba_18 ze aj "pomalsi" chlapec ako ho nazvala autorka ma pravo byt sucastou timu DHZ a zucastnovat sa sportovo- spolocenskych aktivit ktore to prinasa, mozno to ma na neho blahodarne ucinky a mozno je obrovsky fanusik a nadsenec hasicov, presne naco DHZ sluzi.... Presne pre takych zanietencov sa tieto neziskove organizacie vytvaraju. Pokial podmienkou na vstup nie je nejaka extra fyzicka zdatnost a talentove skusky, tak ma kazde dieta pravo za predpokladu ze splna podmienky DHZ byt jeho clenom. Splna tie podmienky? To vie asi iba ich trener alebo nacelnik DHZ. Ani ty, ani ja, ani autorka.
@anonym_autor Nuž do budúcna len toľko, že dieťaťu treba vysvetliť rozdiel medzi kolektívnym športom a keď športuje jednotlivec. A teda asi by ste ho viac mali viesť k tým športom pre jednotlivca, ostatný rodičia tiež. Svet sa netočí okolo vás a vaších detí 🙂
Ja som toto isté mala s dcérou, keď spoznala dievčatá z baletu, to bolo plaču, kým sa jej vysvetlilo že už je pre ňu neskoro. Vysvetlila jej to aj ich trénerka, tak sme našli alternatívu tanečnej. Ako rodič som sa vôbec neurazila, a pochopila som to. Ale pani si ma zavolala a vysvetlila mi to, nepísala na modrý koník že ma team baletiek a chce ísť medzi ne knedlička ktorá im skazí skóre 😃
@biba_18 ze aj "pomalsi" chlapec ako ho nazvala autorka ma pravo byt sucastou timu DHZ a zucastnovat sa sportovo- spolocenskych aktivit ktore to prinasa, mozno to ma na neho blahodarne ucinky a mozno je obrovsky fanusik a nadsenec hasicov, presne naco DHZ sluzi.... Presne pre takych zanietencov sa tieto neziskove organizacie vytvaraju. Pokial podmienkou na vstup nie je nejaka extra fyzicka zdatnost a talentove skusky, tak ma kazde dieta pravo za predpokladu ze splna podmienky DHZ byt jeho clenom. Splna tie podmienky? To vie asi iba ich trener alebo nacelnik DHZ. Ani ty, ani ja, ani autorka.
@hopatko to je ten problém, že v dnešnej dobe má právo každý na všetko. V tom integrovaní už nemáme mantinely a integrovat vraj treba každého za každú cenu. Ja viem autorku veľmi dobre pochopiť, ze súťaže či už tanečné, športové, akékoľvek snaží sa celý tím, aby bol najlepší, najrýchlejší, aby vyhrával. A potom sa tu ideme tváriť na integráciu, ze mačky môžu súťažiť s delfinmi. Chápem aj tých rodičov, že chcú zaradiť syna do spoločnosti, ale tiež by mohli mať aj rodičia hendikepovaných detí trošku súdnosti. Zdravé deti majú byť tolerantné a prečo nie sú tolerantní rodičia chorých detí? Postihnuté skupiny by mali mať svoje súťažné tímy, svoje krúžky. Nie každá integrácia je vždy výhra. Moje dieťa má integrovaného spoluziaka, brzdí vo vyučovaní celú triedu, šikovné deti sa musia prispôsobovať najpomalšiemu. Preco?
@hopatko to je ten problém, že v dnešnej dobe má právo každý na všetko. V tom integrovaní už nemáme mantinely a integrovat vraj treba každého za každú cenu. Ja viem autorku veľmi dobre pochopiť, ze súťaže či už tanečné, športové, akékoľvek snaží sa celý tím, aby bol najlepší, najrýchlejší, aby vyhrával. A potom sa tu ideme tváriť na integráciu, ze mačky môžu súťažiť s delfinmi. Chápem aj tých rodičov, že chcú zaradiť syna do spoločnosti, ale tiež by mohli mať aj rodičia hendikepovaných detí trošku súdnosti. Zdravé deti majú byť tolerantné a prečo nie sú tolerantní rodičia chorých detí? Postihnuté skupiny by mali mať svoje súťažné tímy, svoje krúžky. Nie každá integrácia je vždy výhra. Moje dieťa má integrovaného spoluziaka, brzdí vo vyučovaní celú triedu, šikovné deti sa musia prispôsobovať najpomalšiemu. Preco?
@anonym_3c3725 a kde su tie pravidla ktore porusil? Kto je ta macka a kto je delfin? Ake zvieratka teda mozu byt v DHZ? Iba delfiny? A kto rozhodol ze tam prijali aj macku? Ak ju prijali vramci pravidiel, ale tebe sa to nepaci tak co je spravne? Ake je to kriterium? Dlzka chlpov tej macky? Alebo jej farba?
K tvojmu pohladu a stigme na integraciu len tolko...nie rodicia sa nesnazia zaradit dieta, my ako spolocnost sa mame naucit ako take dieta prijat, hadam chapes a vidis ten rozdiel.
@anonym_autor chcela bysom vidiet teba v koze rodicov toho chlapca. Predstav si, ze si v siedmom nebi, ze sa tvoj syn moze zucastnit sportu, ktory ho bavi a byt v kolektivu s ostatnymi detmi. Ty by si ho podporovala doma v jeho snoch a tuzbach a snazila sa, aby sa citil byt "normalny" a nasiel si kamaraty v jeho veku, aby sa neizoloval a vedel si poradit vo svojom zivote. A potom taki rodicia, ako ty mu daju taku "facku" a ver mi, ze toto nezabudne do konca zivota. Vy rodicia, ktory sa pokusate toho chlapca vyradit z tymu, vychovavate deti presne k svojmu obrazu. Tak a co ked sa nedajboze stane nieco tvojmu synovi - ty mu tiez povies "Uz nepatris medzi zdrave deti, uz sa nemozes ucastnit ziadneho sportu".?
Tebe chyba chrbtova kost. Zamysli sa, zajtrajsok moze byt uplne iny ako dnesok. Zivoty ludi sa mozu obratit a co neni dnes moze byt zajtra.
@zara3 no nikto ho nevyraduje,,uz to tu pisem x-ty raz...a nikto nepovedal, ze nema robit co ho bavi..on sa chce hrat, to moze aj pri inych aktivitach s detmi..ale darmo tu hovorim..proste znevyhodneny ludia su top a kazdy na tomto svete im musi maximalne vyhoviet a skakat ako piskaju..mimochodom aj mnoho krat som tu napisala, ze mi je aj tych rodicov luto a robila by som tak aby bol spokojny a stastny..ved to chceme VSETCI pre svoje deti..ci su take alebo inake..a ci sa mi to vrati? Co ako ?ze sa snazim podporovat svoje dieta? Vzdy sa zastavam slabsich a ucime tak aj deti..bolo by fajn keby spravia nabor vyslovene pre taketo deticky, a spravi sa im ich vlastny tim a ostatne deti im budu pomahat..to by bolo fajn.
Pises, ze nemam pravo podporovat svoje dieta a ze sa ma vzdat toho co ho bavi lebo hold ma tu smolu, ze je zdravy ?alebo ako tomu rozumiet ? Jaj zeny , ste uplne mimo a tie urazky a ponizovanie, ktorymi ma tu castujete, ani ma nepoznate, su fakt zabavne..a ze kto je potom bez chrbtovej kosti, bez mozgu a ine urazky .este poprosim slova na P.. a K... Lebo uz tu bolo vsetko len toto nie..Vodu kazu, vino piju...ubohe ubohe a ubohe 😅
@biba_18 moze aj nemusi ako chce,ale ved to by nebolo pekne, ze moze na treningy a nie na sutaze,,to tiez nieje ok, aj ked jemu by to asi nevadilo..lebo on sa chce iba hrat..neviem,toto je na treneroch a jeho rodicoch..skor vlastny tim deti ak by sa nabrali podobne deticky a tie ostatne im mozu pomahat..ale toto si musia rozhodnut treneri..inak vdaka, ze sa najdu aj ludia ktory sa na situaciu pozeraju z oboch stran 👍 Ja by som mu pomohla ale niesom jeho rodic ani trener,,deti aj dospely maju snim trpezlivost,vsetci sa snazia..
@zara3 nič v zlom, ale chcela by som teba vidieť v koži rodičov detí ktoré chcú vyhrávať… ako by si bola s tým v pohode, že tam máte chlapca ktorý chce športovať rovno v tom oddieli čo tvoje dieťa… ako tu už bolo napísané - nedáš dieťa na hokej, keď nevie korčuľovať. alebo do zboru keď nevie spievať. resp. nech spieva - ale hádam ti príde normálne že prídeš na súťaž speváckych zborov a tam budeš mať jedného úplne hluchécho že sa to ani počúvať dať nebude. vieš si to fakt čo len na sekundu predstaviť?
@biba_18 ved prave,,toto..ze ano budme ohladuplny a tlerantny k ostatnym,pomahajme im ale nemozme dat vsetko druhym a nemat nic..dat svoj posledny chlieb susedovym detom a moje nechat umriet od hladu, atd.niesme v rozpravke H.Ch.Andersena..zijeme skutocny zivot,,a treba hladat sposoby a cesty a nie sa tu bezhlavo urazat a ponizovat.dakujem.