Lapbooks - výmena, 2 - 3 roky
pozyvam tvorive a sikovne maminky, ktore by mali zaujem vytvarat a vymienat interaktivne knihy/pracovne zosity (lapbook-y) ... tesim sa na napady a inspiracie... http://www.montessoridoma.cz/?p=15517
@sunsun
@sunsun mns v celku vyhovuje format a4 a v podstate mi je jedno ci to bude kniha z a4-iek alebo lepene a3-ky...... nemam ani skusenosti s vyrobou ani s pouzivanim ale laminovanie sa mi paci len zasa ak to bude iba kniha bez moznosti aktivity obavam sa zs to nebude az taka zabava pre deti...... oni radi otvaraju a chytaju a nieco robia....
@sunsun
velmi sa mi paci ako si sa do toho pustila, podla popisu to vyzera velmi zaujimavo, ale neviem si to uplne dobre predstavit, myslim ze by bolo fajn keby si urobila fotoprezentaciu alebo video..... hlavne pre inspiraciu zaciatocnicok ako ja,,,,, uz sa tesim a premyslam co vymyslim ja
zatial dakujem za pridanie chuti do prace 😉
@zabkakatka 🙂 no len to musim najskor vyrobit, aby som mohla urobit fotodokumentaciu... lebo tie biele polepene a popisane strany vam zatial nic nepovedia... 😉
@sunsun ok ved v podstate je nanas aky si dame datum - podla mna kludne aj april 😎
K formátu, vyhovoval by mi poskladanom stave format A4, ale to, akým spôsobom a z akého materiálu (papiera, kartónu) budú lapbooks vyrobené, by som nechala na rozhodnutí každej autorky. 🙂
(Myslím, že každá bude brať na zreteľ, ze ide o knižky pre malé deti, čiže "trvácnosť" prevedenia a pútavosť je dôležitá.)
@sunsun konečne som sa dostala k odpovedi na Tvoj návrh. Krásne nápady, bude to úplne super. Vďaka za námahu. Ja som zatiaľ obe noci do tretej rána hľadala informácie na nete. Ja za seba by som tiež smerovala ku terminu april. Mam spisane nápady, a keďže by som to chcela robiť premyslene, potrebujem dost casu. A este musim doriesit tlaciaren. Budeme musieť asi kúpiť, pretože sa zmenili niektoré podmienky. Nápady mi stále strieľajú v hlave, pri akejkoľvek činnosti mi napadne "este toto" by mohlo byť. Chcem si to najprv par dni premysliet, pokombinovat si, poskusat. A potom este samotna vyroba. Pri tejto téme tam asi budú aj aktivitky, ktoré sa využijú aj neskôr, nielen 2-3 roky.
@sunsun velmi pekne 🙂 uz sa tesim na fotky. Len ak mozem ovedat svoj nazor - je to o zime, nie o vianociach. Ubrala by som niektore vianocne aktivity a vlozila nieco, co sa tyka viac zimy ako rocneho obdobia. Tiez mi tam nesedia hudobne nastroje. Adi si sedim na vedeni, ale aky to ma suvis s rocnym obdobim? ☹
@misiaksl ja som to preto vymyslala robit z dvoch casti... ta prva sa tyka cisto zimy a zimnych sportov, tiez snehu, oliekania, ked sa ide von, stop v snehu, krmenie zvieratiek v zime a ta druha cast sa tyka sviatkov, ktore k zime patria - a to je mikulas a vianoce...a tie hudobne nastroje, to som vymyslala, co suvisi s vianocami okrem stromceka, stedrej vecere..no a napadli mi koledy... preto som uvazovala dat tam noty (idealne kusok nejakej koledy) a deti by prikladali casti formou tienoveho pexesa..., no a este je tam vyroba adventneho venca, co tiez suvisi s vianocami... no ale ked sa dohodnete, ze to tam nechcete, tak v pohode mozem ubrat vianocne aktivity...🙂
ahooojte,bola som odcestovana a citam,ze sa to tu fajn rozbehlo .... uz mam aj ja nejake navrhy na 2 strany, su to skorej aktivity a rozmyslam nad dalsimi,kedto budem mat ako tak v kope,napisem 😉 🙂
@lucirella termin este stanoveny nemame, budeme sa dohodovat, ked uzavrieme temy, ale urcite tak, aby to kazda jedna v pohode stihala... nie skor ako koniec marca, pravdepodobne to bude az nejaky aprilovy datum....co sa tyka tem, tak zatial mame geometricke tvary, ludske telo, farby, jar, leto, jesen, zima, dopravne prostriedky a stavba... aku temu si vyberies a navrhnes, to je na tebe... 😉
baby, 3. rekapitulacia...🙂
natabun nas opustila, ale je nas opat 10, lebo sa pridala lucirella ... este raz opakujem temy....
- @misiaksl - rocne obdobia - jar
- @ikuza - rocne obdobia - leto
- @lyrrya - rocne obdobia - jesen
- @sunsun - rocne obdobia - zima
- @pastelka13 - geo-tvary
- @tehulka13 - ludske telo
- @zulusa - dopravne prostriedky
- @zabkakatka - stavba
. @adelajda2012 - farby
- @lucirella - predbezne zvieratka, este upresni...
hlasovanie o velkosti je zatial nerozhodne, este sa prosim teba @lucirella, aby si pridala svoj nazor na str. 3, kde sa rozhoduje o formate, v akom budeme lapbook-y vyrabat...
@lucirella ahoj a vitaj, mne sa tiez paci tema zvieratka - eviem sice co povedia ostatne baby ale ja by som bola celkom rada ak by to boli zvieratka take skor exoticke - nie klasicke domace ako sliepky, pes a macka.... to myslim kazde dieta vidi aj ako tak vovsvojom okoli ale u nas napr. je mala predstava o zirafe, slonovi, kolanovi, zebra, tiger, nosorozec, tava.... 😒 tak to iba moj navrh....
aa kludne mozete daj aj napady k stavbe, vsetky komentare a pripomienky su vitane
zatial premyslam ze by som tam dala tiez tienove puzzle s naradim (kiblik, kladivo, miesacka, vrtacka,furik....) postupnost prace na stavbe kde by si deti domcek postavili - zaklad, steny, strecha, dvera okna - to rozmyslam z takych tych handriciek co su na umyvanie riadu a na suchy zips..., este zvazujem ako obliect majstra do pracovneho odevu - asi na gombicky,monterky, pas s naradim, prilba, gumaky, a este som rozmyslala ze by somnejako urobila pohyblivu miesacku a staveb. vytah kde by pomocou spagatika posuvanim mohli "vynasat" tehly na horne poschodie stavby....
@sunsun toto ,co si popisala vyzera velmi dobre 🙂 v podstate si aj mne pomohla ako by to asi mohlo vyzerat. ja mam JESEN, zatial tam chcem zakomponovat listy, sarkany, gastany (neviem,ci aj tekvice mam davat) a cinnosti s nimi. moriaka som vylucila,kedze to je uz dost americke 😉 no napadlo ma, ci by ste tam chceli aj nejako 1.november, ci ani nie.zatial netusim ako by som to tam zakomponovala, no pytam sa.
@lyrrya ja som za tekvice..... to je podla mna jesenne a ak sa to neprehana tak je to ok, ved to je u nas tradicia cosi ja pamatam
@lyrrya mne len tak teraz napadlo, že na jeseň sa zberajú zemiaky, končí sa práca v záhradach, orú sa polia. A ešte počasie typické pre jeseň : dážď, kratšie dni. Tiež na jeseň začína škola, odlietajú lastovičky. Oktober-mesiac úcty k starším. 1.november je tiež dobrý nápad. Zvieratká sa pripravujú na zimu, na zimný spánok.
@tehulka13 zemiaky ma tiez napadli, som celu noc nespala a rozmyslala ako by sa dali vyberat z hriadky 😀 ale na to som este neprisla 😀 aj jablcka som chcela dat, no musim ku kazdemu vymysliet este iny druh aktivity, aby to nebolo jednotvarne.
dakujem moc za napady 🙂 a lastovicky su super aktivita, asi dam spagatik a budu nan sadat a odlietat (ako stipceky nafarbene)
@zabkakatka super, tak dam aj tekvicky. som rozmyslala, ze ku nim by som dala zlvast do vrecka alebo tak dako oci, usta a nos a by si deti tvorili tvare a strasidielka z tekvic.
etse ma napadlo. budete tam aj pisat, napriklad, preco odlietaju lastovicky a kam. alebo preco padaju listy. ako dozrieva uroda...
Chcem sa opytat, ci v teme JAR chcete ma uvedenu aj Velku noc. Budu tam aktivity na jarne pocasie, na zvieratka, na spoznavanie prvych jarnych kvietkov, prace v zahrade, postupnost rastu kvietka a babika s jarnym oblecenim.
@lyrrya ja tiež horšie spávam, odkedy som tu 🙂 Ale myslím to v dobrom 🙂 Stále premýšľam... my, keď trénujeme jemnú motoriku, tak používam na vyberanie vnútro z bonboniery. Je to asi haluz, ale keby si veľmi chcela tie zemiaky, možno by sa dal dať jeden riadok jamôk z bonboniery, vystlať to hnedou látkou, flisom, čímkoľvek. Ale to by bolo veeeeeľa práce, a tak radšej ani nad tým nerozmýšľaj. Mne by sa tie lastovičky páčili. Podľa mňa, aj keď niečo potrhajú, aj na tom sa učia. Treba vraj deťom dávať podnety, aby sa na nich učili, ako k nim pristupovať. Náš malý špagát netrhá, ono je to asi individuálne. Ale keď im dáme len obrázky bez aktivity, asi ich to nebude baviť. A ja chcem da´t aj popisky, pomôže to maminkám a možno sa budú deti s tým chcieť hrať aj dlhšie, a niektoré aktivitky ich možno chytia a budú ich chcieť robiť aj na ZS. Človek nikdy nevie... 🙂
@misiaksl
@tehulka13 baby spravim to asi tak, ked uz budeme definitivne uzatvorena skupina. tak sa rozdelime na spagatikove a nespagatikove (tym nakreslim ciaru na vrchny okraj lapbooku a budu davat stipce tam)
bonboniery mam doma 3, ale len morske plody-mm podostaval,lebo to lubi, no do toho zemiaky nepasuju 🙂
na jar sa rodia zajaciky, kuriatka, neviem, ci tam chces dat aj to. a k velkej noci, no asi to uz tento rok bude moj drobec viac vnimat - so sibakom zatial len zameta zem. tak okrajovo by to tam mohlo dakde byt.

baby, mna chytila dnes vecer nejaka tvoriva chvilka, tak som si skusila zatial len z papiera jeden taky zimny lapbook vyskladat... momentalne mam len ceruzkou popisane, co by som kde chcela dat ....
zatial som ho robila v A4 rozmere.... skusim vam ho popisat...(i ked neviem, ci sa to vobec da..🙂)... takze robila som ho dvojity, cize dve A3 poskladane a spojene... (tak ako to spajaju na tych videach http://www.montessoridoma.cz/?p=15517 cca 25 riadok ....
tie A3 by som idealne robila z kartonu... prva by mala vnutri vlepeny zalaminovany obrazok zimnej krajiny (cez cele- cize A4- stred a tie kraje su vlastne polovice A4)... na obrazku by sa nachadzali rozne aktivity, ktore sa daju cez zimu vykonavat.... uplne vlavo dole (na tej zatvaracej casti) by boli postavicky (bud na suchy zips, alebo uvazujem, ci nevlozit medzi karton a laminovany obrazok tenucky plech a vtedy by mohli byt podlepene magnetickou paskou - to by bolo super, len musim skusit, ci to bude mozne zrealizovat) a ulohou deti by bolo tieto postavicky pripadit k postavam, ktore by boli na obrazku a vykonavali rovnaku cinnost (sankovanie, lyzovanie, stavanie snehuliaka, korculovanie)
nad "domcekom" postaviciek by bola lanovka (spagat, ktory by bol prevleceny aj cez zalaminovanu cast az do kartonu, aby sa nedal lahko odtrhnut a na lanovke by boli lyziari, ktori by sa dali posuvat hore a dole... (mozem to skusit spravit aj ako navliekacku)....
v strede dole by bola aktivita na uvedomovanie si postupnosti, kde by boli 4 obrazky, ktore po sebe nasleduju pri stavani snehuliaka a bolo by ich treba spravne zoradit...
uplne napravo (na zatvaracej casti by bola postavicka, ktoru by mali obliect tak, aby mohla ist von, cize by na nu prikladali jednotlive casti oblecenia... (ta by bola asi tiez laminovana al. z latky - oblecenie by sa potom mohlo pripinat suchym zipsom)...
do tejto prvej casti lapbooku by boli vlozene dve A4 - jedna zhora, druha dole...
na tej dolnej (bola by latkova) by bol v pravej hornej casti mikulas s batohom, v ktorom by mal darceky a v lavej dolnej cizmicka... bolo by to robene ako labyrint, deti by hladali cestu k cizmicke a potom prelozili darceky z mikulasovej kapsy do cizmicky (bolo by to latkove a prisite, aby sa to netrhalo)...
na hornej A4 by boli zvieratka a ich zimne krmenie... dole by boli karticky s potravou (mrkva, seno, sol, zrnka pre vtaciky) a deti by na obrazku nasli dane zvieratko a priradili potravu (neviem, ci na suchy zips, ci filc... ) este som rozmyslala tam zakomponovat stopy zvieratiek v snehu, s tym sa este pohram... 😉 ...
druha cast lapbooku by mala v tej zatvaracej lavej casti adventny veniec, kde by deti pripinali sviecky pomocou farebnych gombikov (kazda sviecka - ina farba),
stredna cast by obsahovala velky vianocny stromcek, na ktory by sa pripinali ozdoby pomocou sucheho zipsu (ozdoby by boli na boku a museli by na spravne miesto nalepit spravnu ozdobu - bola by predkreslena),
pod stromcekom by boli darceky, tie by sa dali otvorit formou okienka, aby videli, co v nich je , (a teda este som zabudla, tiez by cele vnutro bolo laminovane)...
tu by boli prilepene tiez dve A4...jedna dole a jedna uplne vpravo.... na tej vpravo by si deti cvicili prestieranie vianocneho stola (mohla by byt latkova)
a na tej dole by boli v hornej casti noty a deti pri prikladali zalaminovane karticky formou tienoveho pexesa a v dolnej casti by boli hudobne nastroje... (pohravam sa s myslienkou vlozit na cd aspon par zvukov zakladnych nastrojov a mohli by ukazovat, ktory nastroj hra (viem, ze to bude pre ne zatial tazke, ale tak cd by sa dalo odlozit na neskor a zatial si len vysvetlit, ako sa ktory hudobny nastroj vola)....
co na to hovorite? da sa to podla tohto popisu aspon troska predstavit? mam to vyskusat vyrobit a pofotit, aby sa vam to lepsie pripomienkovalo? ci sa viete k tomu vyjadrovat aj takto?