Lapbooks - výmena, 2 - 3 roky
pozyvam tvorive a sikovne maminky, ktore by mali zaujem vytvarat a vymienat interaktivne knihy/pracovne zosity (lapbook-y) ... tesim sa na napady a inspiracie... http://www.montessoridoma.cz/?p=15517
@lucirella mna este napadlo, ze by ku kazdemu zvieratku mohol byt nejaky kratucky opis...akoze kde zije, co zerie a tak, len zakladne info, pripadne nejaka zaujimavost...
@lyrryak jeseni ma este napadol zber hrozna aj orechov. Mozno to tam niekde mas, len som prehliadla.. ten 1.november, mozno okrajovo, ak ti to tam niekde zapadne ;)
Tak ja tiez po nociach premyslam nad lapbookom ;). Rozmyslala som, ze by som pridala aj filcovu stranu daju sa na nu nasit aplikacie. Filc mam hruby a pevny.
Co sa tyka temy, zatial mam vymyslene - priradovanie farieb, rozdelenie zakladnych a doplnkovych, nieco o tom, ako je mozne ze vidime fareby (to vam dam potom na schvalenie, ci to nie je velmi zlozite), miesanie farieb, tienovanie (aspon zakladnych - uvidim ako to bude vychadzat) a duhu (ako vznika, skladanie duhy)... Mam uz aj nejaku predstavu o konkretnych aplikaciach, len to musim nejak graficky spravovat a hodim sem navrhy.
@lyrrya vid sprava vyssie (som ti tam skomolila nick, prepac ;))
Ahojte, posielam môj predbežný pracovný zoznam aktivít:
Lapbook doprava
Zoznam aktivít:
1/ priraďovanie tieňov
2/ pravo-ľavá orientácia (triedenie dopravných prostriedkov podľa toho, či smerujú doprava, alebo do ľava)
3/ umiestňovanie dopravných prostriedkov na obrázok (do vhodného prostredia) napr. auto, motorku na cestu, vlak na koľajnice, balón, lietadlo na oblohu... (uchytenie asi na suchý zips)
4/ krátka básnička – hádanka o dopravnom prostriedku, po otvorení „okienka“ s básničkou sa ukáže obrázok – správan odpoveď
5/ triedenie podľa farieb (neviem ešte formu, napr. do žltej garáže žlté autá, alebo typu priraď k lokomotíve vagóny rovnakej farby...)
6/ zoraďovanie podľa veľkosti (rovnaký dopravný prostriedok vytlačený a zalaminovaný vo viacerých veľkostiach)
7/ ak sa dohodneme, že tam zaradíme aj aktivity spojené s kreslením (fixkou na zalaminovanú stranu), tak potom obťahovanie línií „ako lieta lietadlo“ – vlnovky, rovná čiara... (niečo ako príprava na písanie, precvičenie rúčky, obratnosti s perom)
8/ jednoduchá skladačka (obrázok rozstrihnutý na tri diely)
Privítam návrhy, nápady, čokoľvek.
@misiaksl teraz som natrafila na tieto obrázky. Možno, ak by si ku jari dávala, že sa "rodi nový život"... dal by sa zakomponovať aj nejaký cyklus: http://www.svetmontessori.cz/DL/biologie/Berusk...
Moj predbezny popis:
1. Pripinanie listov a kvetov na strom ( bud to bude z filcu a pipinat sa bude na babycvoky alebo to bude formou samolepiek)
2. Poslovia jari -
a) prilet lastoviciek a bociana ( bude to pohyblive. Na konci palicky budu nalepene lastovicky a na druhej bocian+ chcela by som stavanie hniezda z filcu ( male casti z filcu by sa pridavali na obkreslene hniezdo, len neviem ako by to tam malo drzat.
b) Kvety - priradovanie realnych obrazkov ku kreslenym ( na suchy zips ). Je tam 10 kusov, tak neviem ci mam vybrat najznamejsie, alebo dame vsetky
c) vyvoj sliepky - na pohyblivom kruhu alebo karticky s vyvojom, ktore pridala @tehulka13
d) kuriatka, jahnata, husy, zajace - priradovanie k rodinam ( na suchy zips) alebo puzzle
3. Zahrada
a) omalovanka s nametom s jarnymi pracami v zahrade
b) rast kvietku - suchy zzips
4. Pocasie - ake je dnes pocasie ( vyber z karticiek - suchyzips) alebo spominanou formou I spy ( kruzkovanie jarneho pocasie zo vsetkychpocasi na laminovanej podlozke)
5.vyber jarneho oblecenia ( obliekacia babikas jarnym oblecenim, alebo samolepky alebo I spy - vyer zo viacerych aj z inych obdobi
6. Pletenie korbacika + viazanie stuziek
7. Kosik s farebnymi kraslicami ( pripinanie na suchy zips alebo kreslenie, malovanie alebo samolepky)
8. Asi 3 obrazky na doplnenie ciar ( huska, kuriatko, bahniatka, ...este neviem resne ktore by to budu
9. Pexeso s kraslicami
A to je asi tak vsetko 🙂Dufam, ze sa bude pacit a prosim vas o vyjadrenie sa k aktivitam
Ahojte, po preštudovaní rôznych materiálov o geometrických tvaroch, moja práca môže, ale nemusí pozostávať:
• Začala by som motivačnými básňami k základným geometrickým tvarom
• K týmto básničkám by som vyrobila geometrické tvary ako panáčiky s nohami, rukami ...
• Obťahovanie geometrických tvarov (neviem ako sa to volá, sú to obalené drôtiky .... bezpečné pre deti!!!!)
• Skladanie panáčika z drobných drevených geometrických tvarov
• Domino z geometrických tvarov
• Vytváranie konštrukciií z papierových geometrických tvarov so zárezmi (neskôr pridám foto)
• Vkladačka geometrických tvarov (suchý zips)
• Spájačka reálnych predmetov s geometrickými tvarmi
• Omalovávanka obrázka pozostávajúceho z geometrických tvarov, alebo nejaká dokresľovačka
Ešte som stále v štádiu študovania, hľadám čo sa dá využiť, takže je možné, že niečo pridám, niečo vymením ... to sú len nápady, nad postupnosťou som ešte nerozmýšlala, ale zrejme postupnosť zvolím podľa náročnosti ...
@pastelka13 paradne veci vymyslate baby....🙂 na tie geo-tvary sa specialne tesim...🙂 inak my mame este jednu celkom oblubenu aktivitu, kde sa podla predlohy tvoria geo-tvary z lekarskych paliciek, spajaju sa pomocou sucheho zipsu..., keby si chcela pouzit...🙂
@sunsun áno, áno poznám, aj na to som myslela, mám zopár kúskov vyrobených ... ešte ma napadlo slniečko ako kruh a štipce - lúče 🙂
@pastelka13 este som nasla bludiska z geometrickych tvarov 🙂 take jednoduche,uz len vsetko dat nejako dokopy 🙂
Tak tie napady su super 🙂 .
Tu mapu sveta beriem 😀 (myslela som, ze by som tam dala celu a aj zvieratka z celeho sveta, takze aj tie nase divoko zijuce a potom by jednotlive stranky boli asi uz len Afrika, Azia, Australia, (Ant)Arktida. Amerika sa mi zda taka neexoticka - ziju tam, dost podobne zvieratka ako u nas. Ono je to dost obsirne, tie exoticke zvieratka...)
I spy tiez (tiez som na to myslela, ale poznala som len to s ryzou- to by asi nedopadlo uplne dobre -, tak ma toto prevedenie ani nenapadlo).
S latkou mam problem, mozem pouzit akurat filc a tam uz mam par napadov.
A tie zvieratka, rodic-mimi, mozem dat. Len oni vyzeraju rovnako, len su mensie 😅 . Vies ako to myslim, napr. kuriatko a sliepka su super, ale zirafa... Je to potom skor take pexeso 😀 . Ale ak chcete,rada dam. Nie je problem. Budem hladat hlavne zvieratka, ktore su trosku ine ako mladata, napr.farebne.
Akurat furt myslim na to, ako zakomponovat korytnacku.... 😀 Myslela som napr. urobit z moosgummi siluetu korytnacky s dierkami ako navliekacku, ci ako sa to vola (lacing card)
Chcem tam dat aj nejake zaujimavosti k niektorym zvieratkam, len este musim porozmyslat kam a v akej forme.
Je to zatial este take neusporiadane. A cim viac rozmyslam a hladam, tym viac toho mam vhlave na triedenie 🙂
@misiaksl @ikuza @lyrrya @pastelka13 @tehulka13 @zulusa @zabkakatka @adelajda2012
Dievcata, vyjadrite sa, prosim, co suhlasite s tym, ze by tie zvieratka boli len Afrika, Azia, Australia, (Ant)Arktida. Amerika sa mi zda taka neexoticka - ziju tam, dost podobne zvieratka ako u nas. Akurat na zaciatku by bola mapa sveta a tam by boli aj tie nase na priradenie.
@tehulka13
No, ja som povodne tiez myslela len afriku/safari, ale potom prisli navrhy a uz nejak mam v hlave maglajs 😀 . Tooolko mam toho v hlave. Ale ak by sme sa dohodli len na afrike,vooobec by mi to nevadilo 😎. Aspon by to mohlo byt podrobnejsie. Zase ked tam bude viac kontinentov, je to viac zvieratiek....
Uaaaaa, ja by som tam chcela vsetko! Len to by bol niekolkometrovy lapbook 😀 .
baby, napady su napady, ale ta realizacia je obcas funny...🙂 vcera som sa cely vecer babrala s tym, ako co najodolnejsie zobrazit sneh...vaty som sa bala kvoli zivotnosti, len obrazok sa mi zdal malo hmatatelny..., nakoniec padla za obed biela mikina 😉

Dakujem za odpovede 🙂