icon

Na aký hudobný nástroj zapísať dieťa do ZUŠ?

30. máj 2024

Dcéra najprv rozmýšľala nad akordeónom, potom nad gitarou, nad klavírom a teraz spomína flautu... Onedlho už bude treba ísť na prijímačky, ale nemáme ešte vybraté.
Ktorý hudobný nástroj by ste vybrali vy pre svoje dieťa?

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
prasiatko30
30. máj 2024

@yoxinka tak jasne sukromna skola moze ist podla seba - u nas sukromne hudobne skoly tiez zaclenuju do repertoaru modernejsie veci aby to tie decka bavilo, tiez nie su tak dosledni s hodobnou naukou a pod

skolara
30. máj 2024

@jasminkaj, dcéra chodila 1-4 na flautu a teraz hra na saxofón. A žena saxofonistka to je super.

skolara
30. máj 2024

@barbora0308 ale na saxofón musí dieťa dorásť, preto je flauta fajn.

yoxinka
30. máj 2024

@prasiatko30
Problém slovenských ZUŠiek je ten, že oni pripravujú na konzervu a to je zle, lebo sa tam deti unudia na smrť a vzdajú to. Kamoš sa tak vykašľal na nástroj, lebo ho nebavilo hrať tie “somariny”. On chcel hrať niečo, čo sa mu páči. Môj syn má 12. Teraz odtrpel klasiku, lebo mal skúšky, ale tak ho to nebavilo. A pritom sa sám dobrovoľne učil skladby Yanna Tiersenna. Našťasie má dobrú učiteľku a tá mu vyberá také veci, aby mal z tohi aj radosť, len tie osnovy nepustia. Ja myslím, že by sa to malo trochu oprášiť a pristupovať inak k decku, ktoré je zjavný hudobný génius, inak k niekomu, kto chce hudbu študovať a potrebuje tam kopec teórie a kadečo hrať a inak k dieťaťu, ktoré to proste len baví a má z toho radosť. Ten všade omieľaný indivindi prístup. S tým máme na Slovensku brutálny problém.

simona20201309
30. máj 2024

@jasminkaj to naozaj je niekto tak naivný že dá dieťa na hudobný nástroj vo viere, že ho to raz uživí? 😅
Maximálne je to tak lepšie strávený čas ako von na ulici.
Strata času, strata peňazí, pokiaľ nie je dieťa vyslovene talent, má vyslovene túžbu hrať na hudobný nástroj (autorkina dcéra sa nevie ani rozhodnúť na čo chce hrať.... nevidím zmysel ju vôbec na niečo dávať len preto aby na niečo chodila....)
A strata času ak dieťa nie je z rodiny hudobníkov, kde to ma nejaký potenciál.

madeincssr
30. máj 2024

@prasiatko30 ved jasne, aj oni tam na vyucku valia na spanielkach, toto maju len ako "zaujmovu cinnost". Jednotlivci na tych "koncertoch" v skole, aj na tych podujatiach v mestecku vystupuju s klasikou.

simona20201309
30. máj 2024

A odpoveď pre autorku, nevyberala by som žiaden nastroj pre svoje dieťa, pokiaľ by za mnou neprišlo samé s tým, že,,mamka, chcem chodiť na klavir"...

A ešte nerozumiem tej vete ,, budeme .usiet ísť na prijímačky"? Z akého dôvodu MUSITE???

loliki
30. máj 2024

Flautu zoberie do kabelky a ide. Gitaru, akordeón musí vláčiť. Na klavíri hrá len doma. ešte ako tak syntetizátor - keyboard. Druhá vec, jej povaha. Aká hudba jej pristane.

prasiatko30
30. máj 2024

@yoxinka neviem u nas je na statne zus hudobne brutalny zaujem a teda decka hraju v 95% klasicky repertoar. Je vela co vydrzia akurat tak tie 4 prve roky - i ked u vacsiny je to tiez koli tej hudobnej teorii - to sa aj sami ucitelia instrumentu vela krat stazuju ze hudobni teoretici im terorizuju tie deti 😅. Ale vo vacsine pripadoch ti co su ucitelia nastrojov maju taky super pristup k detom, ze tie decka tam strasne radi chodia. A na co sa najviac tesia je napr na zbor a na orchester.

barbora0308
30. máj 2024

@skolara Ja kym som sa dopracovala k saxofonu, tak sa mi uz nechcelo riesit ziadny novy hudobny nastroj 🥴 takze je to straasne individualne a teda ja by som isla radsej na istotu, nech to dieta ma jeden "pevny" hudobny nastroj, ako "prvotny odraz", z vlastnej skusenosti z okolia to na 70% flautou aj konci...

skolara
30. máj 2024

@barbora0308 určite to muselo byt frustrujúce začínať od začiatku. Videla som to doma. Ale myslím si, že bez flauty by saxík nedala.

prasiatko30
30. máj 2024

@simona20201309 suhlasim s tym, ze je to omnoho lepsie straveny cas ako byt niekde bezcielne na ulici, ale ze to nema vyznam pokial nevie aky nastroj chce hrat - to je dost diskutabilne lebo vacsina deti pokial nema hudobne inklinovanych rodicov ani nepozna vsetky nastroje - max gitarra a klavir, este sa mozno zachrania husle - dieta v klude moze vediet, ze chce hrat na nejaky hudobny nastroj a neskor sa moze rozhodnut kotry

yoxinka
30. máj 2024

@prasiatko30
Ako, moje deti majú super učiteľov na ZUŠ o to pokoj 🤪. Učka synova sa fakt snaží mu vyberať podľa jeho preferencií, lebo on hudbu miluje, veľa počúva, vyberá si, čo sa mu páči. Dcéra začala a husle hrať. Učiteľ s ňou začal tie klasické veci, čo sa učia všetci. Ju to nebavilo. SAMA sa naučila hrať nejaké skladby podľa ucha (detské odrhovačky) a tak si sedávala a brnkala až prišla, že ona vymyslela skladbu. A teda, jednoduchá, ale sama mala ten drive. Učiteľ jej to na hodine zapísal do nôt, pekne vytlačil a poslal ju to hrať na koncert. Pekne si to s pánom učiteľom klavíra nacvičili a ešte to aj uviedol, že je to jej vlastná skladbička. Za mňa, MEGA prístup. Syn nenávidí zbor. Učka ho stále chváli a volá ho, nech chodí častejšie, že má super hlas a dobre spieva, syn tam len trpí a občas chodí, aby jej spravil radosť, lebo že je zlatá 🤣

barbora0308
30. máj 2024

@skolara Ved to je skvele, ze to tvoju dceru chytilo a vytrvala, len teda je to skor rarita ☺️ preto by som skor na mietse autorky isla na nieco istejsie. Samozrejme, ak by za mnou dieta prislo so slovami "Mami ja chcem raz hrat na saxofon!" a samo si vybralo hudobny nastroj, tak by som ho plne podporila aj v tej flaute, ale podla prispevku sa stale iba rozhoduje, co si vybrat.

kengurica
30. máj 2024

U nás to bolo takto. Bývali sme vtedy ešte v bytovke. Takže otázka znela, k čomu sa dajú napojiť slúchadlá, prípadne sa to dá stíšiť?
U nás vyhral keyboard. Dá sa zložiť, netýrame susedov, aj na klasickom klavíri vie zabrnkať....
Lebo počúvať cvičenie na husle či flautu je teror v bytovke, ale aj v dome pri otvorenom okne 😆

pettom19
30. máj 2024

@yoxinka klasika sa vyucuje kvoli niecomu - a to v prvom rade preto, aby sa osvojila technika hrania. Hrat si popularne pesnicky a hrat klasiku, je diametralny rozdiel. Tie osnovy su pre nieco stavane tak, ako su, a nie je to preto, ze ZUSka pripravuje na konzervu. Konzerva je len moznost. Dieta si ma osvojit zrucnost hrania na danom nastroji, a to sa nenauci na nejakej popularnej piesni, takze hrat klasiku je zaklad. A ked mame osvojeny zaklad, mozeme si uletiet aj smerom k sucasnej hudbe 🙂. U nas na ZUS sa nedrie len klasika, ale aj sucasna hudba, podla mna to uz je viac menej vyvazene.

prasiatko30
30. máj 2024

@yoxinka inaksie ja najlepsi prinos konzervy pre moje deti je ten, ze sa naucili organizovat svoj cas trochu lepsie - je to povinne nepovinne, maju skusky, maju znamky a musia splnat dochadzku - uzasne vidiet ako pubertak co ti ofrfle aj nos medzi ocami sa zorganizuje tak aby isiel na hodinu - my ako rodicia ho tam nevlacime na silu, ide dobrovolne a s nastrojom na chrbte. Ti ludia, ktorych tam stretne - tak deti ako ucitelia, proste iny feeling a to ze rozumeju hudbe - to ako moje decka vnimaju hudbu nema nic spolocne s tym ako pocuvam hudbu ja a to ma naozaj fascinuje

liz_lemon
30. máj 2024

klavir je najlepsi nastroj, flauta je priserny nastroj, znie otrasne

yoxinka
30. máj 2024

@pettom19
Ja tomu rozumiem. Zase ja som to nemyslela tak, že je klasika blbosť, ten príspevok vyznel trochu inak, ako som to ja myslela. Ale nie je zlé trochu prihliadať aj na to, aké dieťa máš pres sebou. Môj syn mal učiteľku, ktorá keby ho ostala učiť, už na klavír nechodí. Ona mala ale otrasný prístup. Jeho súčasná učka mu normálne vysvetlí, že sú veci, ktoré sa musí naučiť a na to je klasika, ale potom hrá veci, ktoré ho bavia. Tu sa nebavíme o populárnych pesničkách, on má obľúbených skladateľov, tých rád hrá.

pettom19
30. máj 2024

@yoxinka samozrejme, vela zavisi od ucitela, to je podla mna 50% uspechu. Ale to je asi vsade tak, nielen v ZUS. Ucitel musi vediet aj motivovat. U nas sa napriklad robia pocas roka rozne tematicke koncerty, je to take spestrenie.

hefo
30. máj 2024

Flauta má veľkú nevýhodu, že sa na nej nedajú veľmi zahrať "komplexné" skladby, dobre znie len ako part v hre väčšej skupiny alebo orchestra, ale málokedy samostatne. Klavír a gitara sú v tomto pohľade lepšie, ale ich výuka (minimálne tá gitara, ako už bolo spomínané, ja som ju tiež v ZUŠ absolvoval) v ZUŠ trpí tým, že sa príliš zameriava na "klasiku" a málo na "moderné" veci, ktoré by deti viac bavili. Ak sa teda nenájde taký učiteľ, ktorý si to robí trošku po svojom, nie len podľa osnov.

Hlavne nie husle, tie sú vhodné len pre dieťa, ktoré je vyslovene "muzikantský typ" a má výborný hudobný sluch, inak sa bude brutálne trápiť. Ale sú aj takí, jeden chalan, s ktorým som v ZUŠ chodil na teóriu, v ZŠ mal trojky-štvorky, teória nôt (a také zložitosti ako obraty akordov a pod., ktoré mne ako matematikovi išli bez problémov) a pamätanie si diel skladateľov mu vôbec nešli, ale na husliach hral výborne.

estellas
Autor odpoveď zmazal
estellas
30. máj 2024

@jasminkaj Podľa je gitara ideálna môže ju narozdiel od klavíra ju môže zobrať so sebou. Môže popri hre aj spievať čo sa pri flaute nedá.
Flautu by som úplne nevylučovala, ak by dieťa veľmi chcelo. Nemusí sa tým živiť, môže hrať len tak pre radosť. Možno vo niekde vo filharmónii by mohol hrať na klarinete, ak by mal velký talent samozrejme sa tam nedostane každý.

prasiatko30
30. máj 2024

hmm - preco si vacsina z vás mysli, ze dieta musí skoncit v orchestri alebo na konzerve a venovat sa profesionalne hudbe? ja som svoje deti podporila v tom aby sa venovali hudbe, lebo ja v prvom rade nemam hudobny sluch a v druhom rade sa nepovazovalo za potrebne hrat na nejakom hudobnom nastroji v mojich casoch - vsak naco ked sa tomu nebudes venovat profesionalne? u mna bolo prvoradé to aby detom hudba prinasala urcity level spokojnosti, aby sa najprv hravou formou naucili pocuvat hudbu a potom jej aj rozumiet. sa mi zdá, ze v ked bolo prve ditko v druhom rocniku a rozpravalo mi o tom co sa ucili tak mi povedalo jednu vec, ktoru si dodnes pamatam - mama to je ako ucit sa dalsi jazyk - ked sa naucís teóriu tak potom rozumies tomu co pocúvas - ja som v zivote nedosla k takemu poznaniu, ale to je ako ked niekto vie perfektne po nemecky alebo po madarsky to co rozprava nemec alebo madar mu dava zmysel, ten co nevie ani zatat tak nevie o com tocia. Z tohto dovodu je dost dolezite podporit dieta aby sa na nejaky ten nastroj naucilo hrat - jedna skola u nas zaviedla experimentalne pred viac ako 15 rokmi ucenie detí od 3r na husle a na klavír - virtuózovia z vela z nich nikdy nebudu ale povacsine sa naucili mat tú hudbu radi a rozumiet jej. Takze za mna pokial má dieta co i len trochu hudobneho sluchu a chce hrat na hocijaký instrument tak smelo do toho - nemusí byt z neho muzikant ani solista vo fihalrmónii ale bude mat dalsie dvere pootvorene do uplne ineho sveta.

yoxinka
30. máj 2024

@prasiatko30
Hranie na hudobný nástroj má tak veľa benefitov, že zúžiť to len na to, či sa tým bude človek živiť, je úplne odveci. Je to perfektná stimulácia mozgu, dieťa sa cvičí v disciplíne a vytrvalosti, vďaka hraniu na nástroj sa mu môžu otvorť úplne iné možnosti. Mám kamoša chirurga. Jeho najväčší relax je, keď si sadne za klavír a hrá. Bývalá učiteľka môjho syna hrá na husle v ľudovom súbore. Kamoška hrávala na husliach v jednom kresťanskom spoločenstve, dokonca s nimi nahrala CD. To nie sú žiadni profi hudobníci, nástroj je ich hobby, ako má niekto šport, umenie, ručné práce … Tiež absolútne nechápem ten postoj, že sú to vyhodené peniaze, keď nemá rodičov muzikantov. S týmto prístupom by kopec skvelých muzikantov ani neexistovalo.

prasiatko30
30. máj 2024

@yoxinka presne a maju moznost si najst uplne ine kamaratstva - nielen ist na pivo do krcmy - vsak zarucene aj do tej krcmy pojdu ale mozno tam zalozia nejaku folk skupiny a budu hravat. pripadne si stanú do metra a budu hrat 😂

janage
30. máj 2024

Ahoj, diskusiu som len prebehla, napíšem našu skúsenosť. Dcéra veľmi hcela klavír. Vysvetlili sme jej čo to obnasa, došla korona a rozhodlo sa to samé. Financne aj online bola flauta najjednoduchšia možnosť.
Po roku prešla na normálnu ZUŠ.
Moje očakávania boli: Naučí sa čítať noty, zlepšia sa problémy s dýchacími cestami, dostane základy. Ak bude po roku stále chcieť klavír zvážime.
Po roku na ZUŠ na flaute prešla na klávesy. Mala šťastie, že daný učiteľ učil aj tie a keď videl ako veľmi ona chce, dohodli sa😁 Tu si musíš uvedomiť, že niektorí učitelia trvajú na tom mať doma klavír, nie klávesy na to pozor. Je to už omnoho finančné náročnejšie, takisto má klavír vyššie nároky na priestor.
Na dýchacie cesty flauta nepomohla, ale zas si ju mohla zobrať do školy na hudobnú a sprevádzať učiteľku pri jednoduchej pesničke.
Hudobný nástroj ako flauta či klávesy je super vedieť ak by chcela ísť na pedagogickú či už za učiteľku v MŠ či prvý stupeň ZŠ.
A v neposlednom rade hra na akýkoľvek nástroj zvyšuje všeobecný rozhľad a vraj aj IQ. Zapájajú sa iné časti mozgu ako pri iných činnostiach.
Absolútne som neočakávala, že z nej bude virtuóz.
Ona má aj plno iných záujmov.

yoxinka
30. máj 2024

@janage
Tu treba podotknúť, že nie učiteľ trvá na tom, že
dieťa musí mať klavír, ide o to, že klávesy a klavír sa učia ako dva odbory. Keď chodíš na klávesy, kupuješ klávesy, keď chodí dieťa na klavír, kupuješ klavír. Pokial ide o kúpu klavíra, zase netreba domov kupovať koncertné krídlo. My máme normálne elektrický klavír, kto sa nevyzná, vidí klávesy, vyzerá to tak isto. Len teda je tam potrebný počet klávesov a kladivková mechanika. My sme kúpili takýto s tým, že keď syn bude o klavír mať ozaj záujem aj neskôr, kúpime lepší.

janage
30. máj 2024

@yoxinka no vidíš a ja mám 2 kamošky, kde učitelia robili cirkus a nemohol byť elektronický klavír, ale iba riadny.
Ja viem, že sa dajú aj pedále dokúpiť k tomu elektronickemu, ale niekde to proste učitelia nechcú, že to nie je ono.
Tak som to myslela. Ani nie každý klavír je krídlo.
Moja má doma klávesy aj odbor klávesy ale hraje v škole aj na klavír napr.
Ale ako som písala, ja som očakávala, že si dieťa rozšíri obzory, nie že bude profi hudobník 😉