icon

Na aký hudobný nástroj zapísať dieťa do ZUŠ?

30. máj 2024

Dcéra najprv rozmýšľala nad akordeónom, potom nad gitarou, nad klavírom a teraz spomína flautu... Onedlho už bude treba ísť na prijímačky, ale nemáme ešte vybraté.
Ktorý hudobný nástroj by ste vybrali vy pre svoje dieťa?

Strana
z3
janage
30. máj 2024

@yoxinka a samozrejme mam aj kamošky kde elektronický klavír je a učiteľ/ka je s tým OK. Ale to sú deti 1.st. na 2.st nepoznám veru asi nikoho

yoxinka
30. máj 2024

@janage
Tak jasné, my sme pripravení kúpiť klavír, keby syn hrá a chce aj neskôr, ale na tie začiatky by som isto normálny klavír nekupovala. Syn mal 3 učiteľky, žiadna nemala problém s elektrickým klavírom 🤷‍♀️ a áno, pedále sme po nejakom čase dokupovali.

hefo
30. máj 2024

@janage Ešte je otázka, čo sa myslelo elektronickým klavírom. Sú také, čo sú kompletné aj s pedálmi (napr. https://www.muziker.sk/digitalne-piana) a tie dnešné nastopro znejú lepšie než nejaké staré pianíno. Potom sú také samostatné, ale tiež s kladivkovou mechanikou (napr. https://www.muziker.sk/stage-piana), k tým sa dajú pedále pripojiť, ale nie vždy presne také ako na klavíri. K tomuto možno mali učitelia výhrady, že to nie je presne ako klasický klavír, ale myslím si, že to zbytočne komplikujú.

A potom sú keyboardy/"samohrajky", a to je niečo iné než klavír, aj keď nehudobníci to veľmi nerozlišujú...

janage
30. máj 2024

@hefo ja by som napr.neinvestovala 500e a viac do nástroja, pri ktorom si dieťa nie je isté či ho chce. A v prvom roku asi ani keby si myslelo, že chce😉
Oproti nákladom na flautu je to naozaj vysoká položka.
Pre mňa flauta pre nerozhodných ideál na začiatok.
Noty, rytmus, skladne, prenosné, finančné dostupné fakt pre každého.

sazumak
31. máj 2024

@janage Naša je na druhom stupni a normálne máme elektronický klavír a to sa jej učiteľka minule pýtala, či nechce ísť na konzervatórium.

prasiatko30
31. máj 2024

@janage no u nas ta flauta je jedno z najdrahsich variant, lebo zacinaju od zaciatku na priecnej - ked mi suseda povedala kolko vyhodili za fletnu tak sa mi az panenky pretocili. A to ani nepozicias lebo do toho kym zacinaju tak napluju len taka rozkos 😂😂😂a vsetky tieto viento-metal su pekne drahe - taky saxo je aj zo4-5000€ a to taky horsi 🙈

janage
31. máj 2024

@sazumak netvrdím, že je to nemožné, ale skôr výnimočné v mojom okolí. A elektronický klavír tiež nie je položka za pár eur.

janage
31. máj 2024

@prasiatko30 OK upresňujem písala som o klasickej zobcovej. Na tú, čo viem sa aj odporúča hrať deťom s dýchacími problémami. A taká pre začiatočníka stoji cca 20e. Teda minimálne náklady pre nádejného hudobníka, ktorý sa ešte nerozhodol.

sazumak
31. máj 2024

@janage Nie, na začiatok stačia varhany, tiež sme tak mali. Až neskôr sme kupovali elektrický klavír, boli sme priamo v Muzikeri a vybrali radšej kvalitnejší, hrajú na ňom obe a zatiaľ ide dobre. Samozrejme klavír, je klavír. Musia doň omnoho silnejšie udierať, ide to ťažšie a má samozrejme krajší zvuk. A aj keď máme naň priestor, nechcela by som si zapratať pol obývačky, nedá sa na ňom nahrávať hudba, zapojiť slúchadlá, keď chceme mať kľud a pod.

prasiatko30
31. máj 2024

@janage u nas ked sa uz dieta dostane na statnu hudobnu skolu tak ide priamo na priecnu. Na zobcovu sa hraju hrat vsetky deti v 5-6r na ZS😅

Strana
z3