O koľkej majú vaše 5- až 6-ročné deti ZUŠ a športové krúžky?
Ahojte.
Ide mi o ZUŠ alebo krúžky, ktoré sú v samostatnej budove, kam sa musí žiak nejako dopraviť, takže nie elokované pracovisko priamo na ZŠ, ale že treba ísť úplne inde - čiže je predpoklad, že tam 5-6 ročné deti musia ísť v sprievode rodiča (alebo niekoho iného). Keďže prípravku ZUŠ alebo aj športové krúžky často začínajú už takíto drobci.
U nás je zaužívané, že najmenších dávajú najskôr. To znamená, že napríklad začínajú o 13:00, 13:15, a podobné časy. Mne to príde šialené a keby som nebola ešte na rodičáku s mladšími, tak si neviem predstaviť, ako to robiť.
Navrhla som, či by vyučovanie najmladších nemohlo začínať neskôr, aspoň o 14, ideálne 15. Povedala som to na rodičku, ktoré bolo zvolané na 14:00 a keď som sa opýtala, že či by prosím nemohli byť trochu neskôr, s ohľadom na pracujúcich rodičov, tak že nie. A fakt, bolo tam rodičov kopa. To na toto je treba si míňať dovolenku, ktorú môžem tráviť radšej s rodinou?
Sama som učiteľka ZUŠ, nejde o to, že by som chcela od nich niečo, čomu nerozumiem. Ale v tomto meste som pomerne nová a rozum mi to neberie...
Ako to je prosím u vás? Ide mi o štatistiku, prehľad. Lebo viacero rodičov mi povedalo, že čo riešim, vždy to tak bolo a proste treba sa zariadiť. A ja že wow, to je super, že vám sa dá... Veď ale dnes starí rodičia sú často ešte pracujúci, rodičia mnohí sú samoživitelia, deti jedináčikovia, takže starší súrodenec neodvedie... Proste začala som sa do toho starať, a trápi ma to a chcela by som vplývať do budúcnosti na zmenu. Nie že ľudia deti ani neprihlásia, keď vopred vedia, že sú takéto podmienky a že nemajú ako ich splniť.
Mne deti chodia o 12:45 do ZUŠ na výtvarnú. Hudobná teória niektorým mojim deťom začína o 13:00.
@anonym_b72bb8 a ako zvládaš popri práci ich tam vodiť?
@anonym_b72bb8 a ako zvládaš popri práci ich tam vodiť?
@any_soj vždy som si našla niekoho napríklad maminka na materskej čo tiež vodili svoje deti na tú hodinu do ZuS. Tento rok som na materskej,tak môžem ja deti vodiť.
@any_soj naco davas uz 5 r na ZUS?ved to stavi ked bude skolak,nie skolkar
@any_soj naco davas uz 5 r na ZUS?ved to stavi ked bude skolak,nie skolkar
@anonym_a9d0e7 úplne zbytočný komentár. Prípravné štúdium na ZUŠ začína počas predškolského ročníka. Pre nás napríklad to bolo o tom, že počas toho roku, kým nebolo toľko povinnosti ako v škole, začal hudobnú a herectvo, čo veľmi chcel a baví ho to - aby sme počas prvého ročníka už vedeli, či to ozaj chce, alebo ho to zaťažuje a nechať to tak.
@anonym_a9d0e7 úplne zbytočný komentár. Prípravné štúdium na ZUŠ začína počas predškolského ročníka. Pre nás napríklad to bolo o tom, že počas toho roku, kým nebolo toľko povinnosti ako v škole, začal hudobnú a herectvo, čo veľmi chcel a baví ho to - aby sme počas prvého ročníka už vedeli, či to ozaj chce, alebo ho to zaťažuje a nechať to tak.
@any_soj na co to tak sillis?Jasne ze 5 rocny este nepojde sam a hlavne ked je predskolak,kludne v 1 rocniku na Zus su deti v pripravke,co tm robi 5 rocny co nevie este ani pisat a citat?Takze toto naco?Za 2 suhlasim o tom case,a ano mohli by byt v ZUS ustretovejsi.Na druhej strane ak pises ze to mate 10’ pesi prvak to daj aj sam a pesi.
Moje deti síce nechodia na ZUŠ, ale podľa týchto časov by chodiť ani nemohli. 5-6 ročný je škôlkar, takže buď chodí domov poobede alebo na obed o 12ej. Aj keď je začiatok o 13,30 - nemohla by som dieťa vybrať napr. o 13ej. A keďže som pracujúca, nemám šancu byť o 12ej v škôlke 🤷🏻♀️ ani manžel. Najskôr by sme to vedeli zvládnuť na 16tu, aj to by musela byť ZUŠ niekde blízko, nie na opačnom konci mesta.
@anonym_b72bb8 a čo potom s nimi, keďže do družiny sa vrátiť nemôžu? Či zostávali u tej kamošky?
@any_soj nie, oni majú výtvarnú do 15:00, tak to už mohol manžel a teoriu do 13:45. To už starší súrodenci chodili pre nich.
Moje deti síce nechodia na ZUŠ, ale podľa týchto časov by chodiť ani nemohli. 5-6 ročný je škôlkar, takže buď chodí domov poobede alebo na obed o 12ej. Aj keď je začiatok o 13,30 - nemohla by som dieťa vybrať napr. o 13ej. A keďže som pracujúca, nemám šancu byť o 12ej v škôlke 🤷🏻♀️ ani manžel. Najskôr by sme to vedeli zvládnuť na 16tu, aj to by musela byť ZUŠ niekde blízko, nie na opačnom konci mesta.
@nikaeli ináč to je presne, čo sme mali minulý rok :D 2 dni v týždni začínal herectvo o 13:00. Čiže vyzdvihnúť zo škôlky (dalo sa mi, dve menšie boli so mnou doma), 45 minút sa niekde pomotať, lebo hoci škôlka je 5 minút od domu, isto sa neoplatí 3 deti doniesť domov, vyzliecť, a o 20 minút ich začať znovu obliekať :D Potom sme 45 minút sa motali okolo ZUŠ (v lete pohoda, v zime horšie)...
@nikaeli ináč to je presne, čo sme mali minulý rok :D 2 dni v týždni začínal herectvo o 13:00. Čiže vyzdvihnúť zo škôlky (dalo sa mi, dve menšie boli so mnou doma), 45 minút sa niekde pomotať, lebo hoci škôlka je 5 minút od domu, isto sa neoplatí 3 deti doniesť domov, vyzliecť, a o 20 minút ich začať znovu obliekať :D Potom sme 45 minút sa motali okolo ZUŠ (v lete pohoda, v zime horšie)...
@any_soj naozaj si nejaka nechapava, male deti skor koncia maju skor zusky a akosi si pozabudla ze im este treba robot ulohy... ano su to zle casy, tak bud si to rodic zariadi alebo zuska nebude. Sama som 4r nosila dceru na vytvarnu na 14.00
Sadla som do auta v ramci obednajsej prestavky vyzdvihla v skole odviezla do zusky a sla do prace, vyzdvihol manzel. Na 2.stupni zacinala o 16.30 do 18,potom domov sa ucit... toto chces pre male deti? Ved tie by uz spali na lavici.
Som z ke cize ziadne malomesto kde vsade prejdes peso.
@any_soj dcera chodila na kruzok do CVC - zacinal 16:30, druhy v sukromnom klube o 17tej (tanecna), sport 17:30 (ihrisko) alebo 18:00 (hala). Kedze chodila do skolky, prislo mi to neskoro.
Sport casovo ostal aj teraz pocas skoly (aspon si medzi skolou a tréningom spraví úlohy), z CVC rozvrh este nemame...
Kazdy povie, ze cas okolo 13-14 je ok, lebo je to zauzivane. Neviem , kde pracuju, ze im to pracovna doba umoznuje. Mne sa napriklad v takom case neda odist z prace, manzel sluzobne cestuje takmer kazdy tyzden do zahranicia, starym rodicom sa nie vzdy da, druhy byvaju na opacnej strane krajiny. Peso je to sice len 20 minut, ale 5x cez cestu, z toho 2x cez hlavny tah, nie vsade je semafor, bicykle a kolobezky jazdia po chodnikoch ako blazni..radsej ozeliem kruzok ako sa bat, ci dorazila v poriadku alebo stale niekoho zhanat, kto by siel s nou.
@any_soj u nas je to rovnako. Najmensi zacinaju takto. Nasi znami to zistili tiez az v septembri a z prace v inom meste zial nevedeli byt doma takto skoro. Takze dievcatko napriek prijatiu na ZUS nenastupilo. A myslim si, ze je dost takych deti a rodicov.
Napriklad starsi, povedzme druhostupniari, sice v pohode prejdu sami, ale zase oni nemozu zacinat o 13-14:00, lebo su este v skole / na obede.
Ako by si to chcela riesit?
U nas je napriklad dobre vyriesene plavanie, z plaveckeho klubu maju svoj minibus, ten deti z SKD vyzdvihne, zavezie na plavaren, potom dovezie z plavania do SKD naspat, takze si rodicia deti rovnako ako v ine dni vyzdvihnu z druziny a nemusia riesit skory odchod z prace a rozvazanie. Plavecky je kvoli tomu rozvozu o cca. 2€ za hodinu drahsi ako v inom plaveckom klube, ale vela rodicov je za to vdacnych, lebo inak by dieta plavecky nestihalo vobec.
Este mi napadlo, ze mozno sa nejako 2-3 rodicia striedat a sa v rozvazani striedat...?
@any_soj u nas je to rovnako. Najmensi zacinaju takto. Nasi znami to zistili tiez az v septembri a z prace v inom meste zial nevedeli byt doma takto skoro. Takze dievcatko napriek prijatiu na ZUS nenastupilo. A myslim si, ze je dost takych deti a rodicov.
Napriklad starsi, povedzme druhostupniari, sice v pohode prejdu sami, ale zase oni nemozu zacinat o 13-14:00, lebo su este v skole / na obede.
Ako by si to chcela riesit?
U nas je napriklad dobre vyriesene plavanie, z plaveckeho klubu maju svoj minibus, ten deti z SKD vyzdvihne, zavezie na plavaren, potom dovezie z plavania do SKD naspat, takze si rodicia deti rovnako ako v ine dni vyzdvihnu z druziny a nemusia riesit skory odchod z prace a rozvazanie. Plavecky je kvoli tomu rozvozu o cca. 2€ za hodinu drahsi ako v inom plaveckom klube, ale vela rodicov je za to vdacnych, lebo inak by dieta plavecky nestihalo vobec.
Este mi napadlo, ze mozno sa nejako 2-3 rodicia striedat a sa v rozvazani striedat...?
@mamatroch riešila by som to tak (a aj to ja ako učiteľka tak riešim, keď ide o moje vyučovanie), že začať individuálnymi hodinami, s deťmi, ktoré môžu. Okolo 14 už môžu na skupinu tí, čo majú 6 hodín, 9-10 roční ešte nemávajú viac. A potom okolo 15-16 maličkí. Najstarší poslední.
No ono je to prispôsobené aj rozvrhom v školách. Ja mám zasa starsie deti a tie v dňoch zušky koncia 13.30 + obed. Nemajú šancu tak skoro do zušky prísť.
@mamatroch riešila by som to tak (a aj to ja ako učiteľka tak riešim, keď ide o moje vyučovanie), že začať individuálnymi hodinami, s deťmi, ktoré môžu. Okolo 14 už môžu na skupinu tí, čo majú 6 hodín, 9-10 roční ešte nemávajú viac. A potom okolo 15-16 maličkí. Najstarší poslední.
@any_soj ja mám 9r, tiež by to nestihol 13:00,13:15 ako píšeš v úvodnom príspevku. 6.hod konci 13.30, kým ich druzinarka vezme na obed, kým sa najedia tak o 14:00 ešte len odchádza zo školy + kým tam príde tak 15min peši, kým sa prezuje. Akurát stíha teoriu 14:35, chvíľu čaká... Čiže ako stvrtak tiež nevie chodiť o 1 aj keď sám do zušky už prejde
@any_soj ja mám 9r, tiež by to nestihol 13:00,13:15 ako píšeš v úvodnom príspevku. 6.hod konci 13.30, kým ich druzinarka vezme na obed, kým sa najedia tak o 14:00 ešte len odchádza zo školy + kým tam príde tak 15min peši, kým sa prezuje. Akurát stíha teoriu 14:35, chvíľu čaká... Čiže ako stvrtak tiež nevie chodiť o 1 aj keď sám do zušky už prejde
@michelle567 preto by som začínala individuálnymi hodinami pre tých, ktorí môžu, a tí, čo majú 6 hodín, tak okolo 14 môžu úplne v pohode. Obed nemusí trvať pol hodinu (bežne púšťajú dopredu deti, ktoré potrebujú odísť), a ani 15 minútová cesta s prezutím nemusí trvať 35 minút. Lebo keď porovnám to, že si môže 9-10 ročné dieťa dvakrát týždenne švihnúť, s tým, že ak tam majú hodinu maličkí, tak musia celé rodiny riešiť logistiku, tak ako učiteľka by som jednoznačne vyšla v ústrety rodičom, ktorí musia zarábať, a teda sa im pred 15 nedá...
@any_soj terminy do zus dohadujeme kazdy rok a samostatne, teoria je dana na jeden den v tyzdni a zvysne hodiny s ucitelom samostnante. Malym detom/ziakom davaju skorsie hodiny, nakolko nevladzu uz napr o 16tej-17tej, casto ako povedal aj ucitel tento rok, aj o 15tej uz su KO, ledva davaju doobedie v skole a nie to aby sa sustredili este... moja neter minuly rok po skole doma zaspala vzdy niekolko mesiacov :D
Ale teda spat k ZUS: u nas najskorsie hodiny su o 13:30, a tie samostatne fakt odhadujeme samostatne, to mozem mat kedy chcem, my sme vacsinou mavali okolo 14tej, na druhom stupni uz mala neskor, prave kvoli malym detom, minuly rok napr. o 17:30tej :D A nie starsi praveze zacinat nemozu, pretoze asi nemas s tym skusenost, ale starsie deti maju bezne 5-6-7 hodin... tym padom koncia neskor, maju neskro aj obedy u nas v skole, lebo prvaci - druhaci nevydrzia atd... my by sme velmi radi isli skor, keby sa dalo :D A nie u nas ani velkych nepustia "skor do jedalne", hlavne zuskarov je dost na skolach, cize to by nebolo len par deti. Deti chodia po triedach a s vlastnym dozorom vzdy.
ja som napr. naschval dceru tam nedala ako prvacku, dala som ju az ako druhacku aby nastupila, uz mala zabehnutu skolu, vedela co a ako, nemuseli sme riesit aj zvykanie na skolu aj zvykanie na odbiehanie na kruzky. Bravala som ju do zusky tak, ze som odisla cez obednu prestavku (proste som si ju posunula na kedy sm potrebovala) a odniesla som ju tam a utekala spat do prace a potom som odbehla ju zobrat, pripadne uz sa neskor naucila prist za mnou a v nejakom 4rocniku uz chodila busom domov (mimomesta, 10km, predtym jeden prestup v ramci mesta)... ak by som to nedavala, casovo, som slobodna, neviem sa zariadit inak = nechodila by tam a vybrala by si ine kruzky.
@any_soj terminy do zus dohadujeme kazdy rok a samostatne, teoria je dana na jeden den v tyzdni a zvysne hodiny s ucitelom samostnante. Malym detom/ziakom davaju skorsie hodiny, nakolko nevladzu uz napr o 16tej-17tej, casto ako povedal aj ucitel tento rok, aj o 15tej uz su KO, ledva davaju doobedie v skole a nie to aby sa sustredili este... moja neter minuly rok po skole doma zaspala vzdy niekolko mesiacov :D
Ale teda spat k ZUS: u nas najskorsie hodiny su o 13:30, a tie samostatne fakt odhadujeme samostatne, to mozem mat kedy chcem, my sme vacsinou mavali okolo 14tej, na druhom stupni uz mala neskor, prave kvoli malym detom, minuly rok napr. o 17:30tej :D A nie starsi praveze zacinat nemozu, pretoze asi nemas s tym skusenost, ale starsie deti maju bezne 5-6-7 hodin... tym padom koncia neskor, maju neskro aj obedy u nas v skole, lebo prvaci - druhaci nevydrzia atd... my by sme velmi radi isli skor, keby sa dalo :D A nie u nas ani velkych nepustia "skor do jedalne", hlavne zuskarov je dost na skolach, cize to by nebolo len par deti. Deti chodia po triedach a s vlastnym dozorom vzdy.
ja som napr. naschval dceru tam nedala ako prvacku, dala som ju az ako druhacku aby nastupila, uz mala zabehnutu skolu, vedela co a ako, nemuseli sme riesit aj zvykanie na skolu aj zvykanie na odbiehanie na kruzky. Bravala som ju do zusky tak, ze som odisla cez obednu prestavku (proste som si ju posunula na kedy sm potrebovala) a odniesla som ju tam a utekala spat do prace a potom som odbehla ju zobrat, pripadne uz sa neskor naucila prist za mnou a v nejakom 4rocniku uz chodila busom domov (mimomesta, 10km, predtym jeden prestup v ramci mesta)... ak by som to nedavala, casovo, som slobodna, neviem sa zariadit inak = nechodila by tam a vybrala by si ine kruzky.
@simca06022011 a nie je to smutné, že ak si to niekto nemôže zariadiť na 13-14, tak tie deti nemajú chodiť do ZUŠ? Čiže podľa zamestnania rodiča (ak si napríklad nemôže odskočiť cez obednú prestávku) sa odvíja vzdelanie a možnosti dieťaťa...
@simca06022011 a nie je to smutné, že ak si to niekto nemôže zariadiť na 13-14, tak tie deti nemajú chodiť do ZUŠ? Čiže podľa zamestnania rodiča (ak si napríklad nemôže odskočiť cez obednú prestávku) sa odvíja vzdelanie a možnosti dieťaťa...
@any_soj preco by to malo byt smutne? proste si to musia rodicia zariadit, tak ako ked dieta daju na sport a zrazu treba xkrat denne chodit na trening, cez vikendy po sutaziach atd... neviem co ocakavas od zusiek. Chapes, ze maju skusenosti, ze deti nevladzu male o 15-16-17? na druhej strane starsie nevedia chodit na 13? Proste chces, aby ti tam dieta chodilo = zariad sa. Smutne by bolo, keby deti nemali co jest, co si obliect, nemohli by chodit do skoly... 99% deti zo zusiek aj tak skonci s nastrojom v momente ako z tade vyjdu, kopa ani nedokonci celu zus, v 10tich rokoch polovica deti v dcerinej triede co chodila do zusky to zrusila. Ak je dieta naozaj talent, tak si rodicia vzdy cestu najdu. Inak by tie zusky neboli plne ;) A hlavne ak si toto vymyslia pre 5rocne dieta, tak predpokladam, ze maju cas.
@michelle567 preto by som začínala individuálnymi hodinami pre tých, ktorí môžu, a tí, čo majú 6 hodín, tak okolo 14 môžu úplne v pohode. Obed nemusí trvať pol hodinu (bežne púšťajú dopredu deti, ktoré potrebujú odísť), a ani 15 minútová cesta s prezutím nemusí trvať 35 minút. Lebo keď porovnám to, že si môže 9-10 ročné dieťa dvakrát týždenne švihnúť, s tým, že ak tam majú hodinu maličkí, tak musia celé rodiny riešiť logistiku, tak ako učiteľka by som jednoznačne vyšla v ústrety rodičom, ktorí musia zarábať, a teda sa im pred 15 nedá...
@any_soj Ty si ideš dookola svoje. Nie, deti, ktoré končia školu 6.hodinou, skutočne nestíhajú 14:00 často ani 14.30. Možno v malom meste, ako učíš ty, ano, ale vo väčšom určite nie.
Ty vidíš neustále len svoju stranu problému. Skus pochopiť, že tie ZUŠ vychádzajú zo skúseností a všetkým sa proste vyhovieť nedá. A nie, dieťa nepríde o úžasnú kariéru umelca, ak nezačne ZUŠ v 5.rokoch ale o niečo neskôr.
Ja musím každú stredu pre dcéru o 12:30 ,aby som ju štíhla odviezť na 13 tu
Ak je to pre rodicov velmi dolezite, aby dieta nieco uz v prvej triede pravidelne navstevovalo, mali by si dostatocne skor zistit, ake su moznosti. Existuju skoly, kde deti vyzdvihuju a dovedu na kruzok, mozno treba pozriet v susednom meste nieco cez vikend, zvazit, ci by nebola alternativa, ved tak malym detom neuskodi, skor prospeje, ak sa rok venuju inemu sportu alebo hraju na iny nastroj ako by mali (podla rodicov) v buducnosti. Poznam jedneho, ktoreho od mala davali na hokej, podriadili tomu rodinnu logistiku a nic z toho, lebo v puberte sa zatal, že uz nebude chodit. A naopak, jedna, co zacala chodit na akvabely len preto, lebo tam bola jej sestra, tak to rodicia chceli mat vyriesene jednym supom, ze nech trenuju obe naraz a teda tato mladsia predbehla sestru a robila to aj sutazne. Dalsi chodil na vodne polo, lebo to bolo jedine, co v okoli mali a ostatne sporty uz popridaval k tomu, ked bol schopny sa tam dopravit sam, ale z toho pola mal taku kondicku, ze zvladol asi vsetko, co si zmyslel. Jeden uspesny futbalista raz vravel, ze velmi chcel chodit na hokej, ale ze rodicia nemali peniaze na vystroj, tak ho dali na futbal a ze je za to vdacny, lebo teraz vidi, ze asi bol pre neho futbal to prave. Ja by som to brala tak, ze nech sa rozvija v tom, co je pre rodinu financne a logisticky realne. Mozno to bude este lepsie, ako povodny plan. V kazdom pripade mu to v takomto malo veku neuskodi, ved tam ide aj o ine veci, ako podchytit talent (spolupraca, sebavedomie, disciplina, práca na sebe, vybitie energie...). Ja som inak velky zastanca kruzkov a kurzov, ale zase nie za cenu, ze poslem 7 rocneho sameho na husle a budem kazdy stvrtok trpnut, ci ho nezrazi auto. To pojde radsej na divadelny, ktory stiham ja.
No ja neviem, ale proste nemozu mat a byt vsetci vsetko. Ked sa rodic nevie prisposobit rozvrhu, tak to proste nejde. Ja som takto vybrala kruzky prvakovi naschval len tie, ktore maju v skole. Este aj to naprd vyslo, ze aj spev aj vytvarka v jeden den iba. Povedala som ucitelke, ze aj nenajde riesenie, tak proste chodit nebude a prihlasim ho inam niekde sukromne v inom case. Ale nejak si to ucitelka prisposobila. A teda normalne ako prvak zacina pripravne studium teraz na dvoch roznych szus, ktore maju pobocky v nasej skole. Jasne, mohla som riesit aj ine ZUS, ale proste nebudem otrokom kruzkov. Detom som povedala, ze kazdy moze mat jeden kruzok, co bude mimo skolu/skolku a musi byt poobede. Skolkarka si vybrala balet (sukromne v yoga studiu) a syn klavir v hudobnej akademii (uplna sukromka, bez hodiny teorie, len klavir on a ucitel).
@any_soj v nitre mame hudobnu v zuske pre 5 - 6rocne deti pekne o 15:30 takze to he fajn.. 🙂
No ja neviem, ale proste nemozu mat a byt vsetci vsetko. Ked sa rodic nevie prisposobit rozvrhu, tak to proste nejde. Ja som takto vybrala kruzky prvakovi naschval len tie, ktore maju v skole. Este aj to naprd vyslo, ze aj spev aj vytvarka v jeden den iba. Povedala som ucitelke, ze aj nenajde riesenie, tak proste chodit nebude a prihlasim ho inam niekde sukromne v inom case. Ale nejak si to ucitelka prisposobila. A teda normalne ako prvak zacina pripravne studium teraz na dvoch roznych szus, ktore maju pobocky v nasej skole. Jasne, mohla som riesit aj ine ZUS, ale proste nebudem otrokom kruzkov. Detom som povedala, ze kazdy moze mat jeden kruzok, co bude mimo skolu/skolku a musi byt poobede. Skolkarka si vybrala balet (sukromne v yoga studiu) a syn klavir v hudobnej akademii (uplna sukromka, bez hodiny teorie, len klavir on a ucitel).
@zuz0110 ale tu nie sú ZUŠ v škole 🙂 a ZUŠ nie je krúžok.

@any_soj žiaľ, je to tak aj preto som to zrušila a začala chodiť inam kde to je blízko školy.Starsia dcéra ju zo školy zaviedla a kamarátka s jej dcérou vyzdvihla, ktorá chodila s ňou.Rozumiem ti ľudia pracujú a nemajú na výber.Ja som našla ZUŠ čo je vedľa školy.Kazdy si hľadí svoje má doma tiež deti a nechce tam byť dlho poobede.