Pomôcky pre deti na lyžovanie
Kto ma skusenosti s prvym lyzovanim deti? Pouzili ste nejake pomocky, popruhy, stipce na lyze dopredu a ake mate skusenosti?
a pomocky sme nepuzivali ziadne.... ked som uz pustila maleho sameho, tak som chvilu cuvala pred nim a na jednej jazde mu pridrziavala lyze, potom uz len istila ked zacal brzdit...
@gretocka, nic nebudem brat nadnesene, budem ti normalne zavidiet. 😂 Ja som sice nadseny lyziar ale mizerny. Ucit dieta jazdit mojimi lyzami, skoncime v idealnom pripade v nemocnici. Takze som vyuzila odbornikov a odkladisko deti 😝, ale aspon teoreticky prestudovala vsetko mozne okolo ucenia lyzovania. Moje deti su nadseni a (veku primerane) dobri lyziari. Len nelyzujeme spolu na jednej trati. A doplna nas moj muz, ktory len bezkuje (lyzuje vyborne a lyzovanie neznasa 🤐 ) a to nikoho z nas nebavi ani omylom....
no ja som do predminuleho roka bola z nasej rodiny jediny lyziar.... ucili sa deti a ucil sa aj moj muzicek /stale som cakala kedy zapichne lyze do snehu a vykasle sa na to, ale bol statocny a teraz mu to uz ide dobre/.... ja som docasne odlozila jasenie na ciernych zjazdovkach a chodim s nimi modre a uz aj niektore cervene 🙂
Ale do predminuleho roka by som sa bola s tebou pohadala, ze take nieco ako viezt dieta medzi svojimi lyzami pripadne oprete o nohu na vleku ja nikdy nezvladnem a ze budem cuvat po svahu dole pred dietatom, tak to by som sa bola rovno vysmiala...
no cas prisiel a skusila som to... no a slo to 🙂
Proti lyziaskym skolam nic nemam a urcite je to fajn im zverit dieta, len sa to dnes dostava do pozicie, ze ked som povedala ze ich ucim sama, tak som si pripadala ako krkavcia matka, ktora chce detom ublizit 🙂
My sme uz dva roky boli na chate styri rodiny s 8 detmi, z ktorych 7 sa ucilo lyzovat plus traja dospeli, takze sme mali cas sa vsetci spolu ucit....
@vroni takze to varovanie v podstate ani nie je, len názor. Ja som si pod varovaním predstavila bezpečnostné riziko, že sa môže niečo stať.
Ja môžem z osobnej skúsenosti popruhy len odporučiť, dieťa rýchlo pochopilo prenášanie váhy, v podstate nikdy nepluhoval, rovno pekne slalom, nikde ma nepovlacil, lebo bol maličký, na veľké 6-7 ročne dieťa by som si už netrúfla, ale tie majú dosť rozumu a popruhy nepotrebujú.
@gretocka my si tiež učíme deti všetko sami a bez odborníkov - plávanie, lyžovanie, korčuľovanie - až keď deti presiahnu naše schopnosti a maju záujem naučiť sa viac, až potom som ochotná platiť. My keď ideme lyžovať tak lyžujeme vždy všetci spolu, žiadne odkladanie, ale to my robíme aj na dovolenkách, chceme tráviť čo najviac času s detmi, mat spoločne zážitky a práve pri učení nejakého športu sa vždy nasmejeme, zabavíme, neberieme to ako obtiaž. Iné je, keď rodičia nevedia daný šport, tam treba niekoho na to, ale my sme decká viac menej učili športy, aby mohli športovať s nami, takze syna sme napr. neučili hrať baseball, lebo k tomu nemáme vzťah a nevieme to a nikdy by sme to s ním nehrali, tak mu neostáva nič iné, len sa to naučiť v škole, alebo od kamarátov
@vroni tak jasne, že lyžiarsky inštruktori to nebudú používať. Ani ti, čo učia decká korčuľovať nepoužívajú tie posuvatka a tu aj v Európe som videla kopec rodičov ich používať. Ja ich vyslovene neznášam, lebo decká sa v nich väčšinou neprirodzene nakláňajú, neviem si predstaviť, že sa s tým niekto naučí korčuľovať. Ale zdá sa, že sa to da a je to populárna pomôcka....
Mile damy. pridavam svoj nazor ako odbonik. Zacat s detmi lyzovat mozete v 3 no mne sa v praxi uzalo , ze vsetko vychadza od mentalnej a fyzickej vyzretosti dietata. Tak ze ja beriem deti tak aspon aby mali 3 roky a 3 mesiace. Popruhy povazujem za blbost tym ze dieta to taha do zadu hned sedi. Tym ze rodic ide za nim dieta si hlada samo stopu-je lepsie ked mu ju vytvara rodic. Bolo tu spomenute ze istruktor drzi dietatu spicky - je to jeden zo sposobou ako poznate dobreho istruktora.. Dalsi poznavaci faktor je , ze by mal istruktor ist do zadu tvarou k dietatu. .Vozenie na palickach z bolku nepouzivam vobec. pri cuvani len na narocnom svahu.
Pomocka stipce je vyborna uz som starsi krcit sa nemusim.. No aky je jej vyznam ? Nie je koli tomu aby sa lyze neprekrizovali ale na to aby sa dieta naucilo pohyb pri ktorom sa dostane do pluhu. pouzivam to len do vtedy, kym ten pohyb nezvladne. max 30 minut. So stiipcami sa jazdi hlavne velmi pomaly, ked zacinate naskor zabrzdit po 10 cm 20cm a postupne stupnovat..
@egiginka dakujem velmi pekne za reakciu musel som si to vytlacit :slight_smile mate velmi sikovne dieta ked v 3 rokoch dokaze stat na jednej nohe vzdy sa najdu aj velmi vynimocne sikovne deti. Popruh vidim to dost casto na svahu prebornici su nasi zapadny susedia. popruhy a zaklon no urobte extrem nech to lepsie vidite 45 stupnov svah dieta potavne ak vopchate palec zo zadu do lyziarky tak to zazrak. osobny zazitok s popruhmi videl som ako jeden debil presiel medzi rodicom a dietatom cez ne nebol to pekny pohlad. samozrejme ked su volne netahaju do zaklonu. myslite ze by mi niekto zaplatil keby za 2 dni mi dieta zatocilo? je velmi malo rodicov co mozu byt s dietatom kazdy den na lyziach nie kazdy byva v LM ako vy. priemerna rodina max 2 tyzdne za zimu na snehu.Mne dieta zide bielu put bez pomoci za 2 hodiny vie zatocit aj zabrzdit. zacat rovno karvingom? Da sa poznam jedneho je trener juniorov jeho syn mal 2,5 roka otec mal na to cas . moze to robit len lyziar istruktor. nie turisticky rodic. Nevravim ze to nie realne detske karvingove lyze maju radius 3 m mozno aj menej. netreba popruhy na naklananie do stran staci naucit naklonit lyze na hranu. No a podme do sveta pozrite si vzdelavaci manual tirol skiverbant nenajdete tam metodiku zacat karvingom. budem rad ked mi napisete konkretne stredisko a konkretnu lyziarsku skolu kde to tak ucia rad sa tam pojdem pozret. Nie je to realne na kolko 99 percet deti zacina v lyziarskej skolke nakolko privat zaplati malo kto. Stipce su len kratkodoba pomocka aby dieta naucilo drzat spicky spolu a roztiahnut paty.no a naco pouzivala vasa dcera palice na posuvanie v rade na vlek? aby sme boli v jasnom obraze karving ja povazujem na jazdu cisto na hranach bez zosuvania. kolko je na slovensku zjazdovniek 50 m sirokych s nizkym sklonom. O vyuke na rovnych lyziach nemozete vediet nic lebo nikdy ste na takych nelyzovali. preco ma instruktor ist prvy a vytvarat stopu je to koli timignu obluku istruktor vytvori idealnu stopu tak aby dieta zatocilo s cim mensou namahou. Dieta nepochopi karvingovi obluk ale len ze lyza toci ked je na hrane. pichanie palic samo pri karvngu nie no ak ich nepouzvate ani na strmom svahu ani v bubnoch sa neotacate okolo palice dost divne. Prajem stastny novy rok
@egiginka ja súhlasím, s tým, čo píšeš, keďže som to sama zažila. Moje, podľa toho čo čítam talentované dieťa, pochopilo lyžovanie bez pluhovania, na popruhoch sa nezaklanalo dozadu ( fotky ani videá nejdem hľadať, nepotrebujem tu niekomu niečo dokazovať ) a prenášanie váhy pochopilo vo veku 2 roky 8 mesiacov a naučil sa lyžovať aj bez inštruktora vďaka “turistickemu” rodičovi, tak ako som to tu už dávno písala.
Keďže táto téma je stará, dnes ma dieťa už o 9 rokov viac, zjazdí dvojitý black diamond a za jeho štýl sa určite hanbiť nemusím.
@maxiffik do inštruktorov lyžovania by som bola ochotná investovať, ak by dieťa ignorovalo moje pokyny, bolo absolútne športové poleno, ktoremu nič nejde (v tom prípade prajem inštruktorovi veľa šťastia) alebo by som v ňom zbadala lyžiarsky talent, ktorý by bolo treba podchytiť, možnosť, že chcem mat od dieťaťa pokoj alebo nechcem dieťa naučiť lyžovať, lebo si myslím, že inštruktor ma zázračne schopnosti, ktoré ja nemám, neprichádza do úvahy
Ja som v rovnakom veku postavila syna aj na korčule, tiež som si vypočula prejavy, že v tom veku ešte nie, nevedia, nechápu a neviem čo a syn v priebehu zimnej sezóny korčuľoval a tým myslím korčuľoval, nie šuchtal sa po ľade. Zdá sa, že som tým nič nepokazila, keďže patrí k technicky najlepším korčuliarom vo svojej vekovej kategórii - toľko k turistickým rodičom, čo nedokážu naučiť deti nejaký šport
@sisaka dakujem. zial u nas je to ako v skolstve, vzdy nieco nove, je hned zle. porpavde u tej najmensej presne 2r 10m si neviem popruh vynachvalit, lebo predsa len ju aj chcem mat viac pod kontrolou a tie 10m dlhe svahy nas nebavia a zaroven sa psychicky citi istejsie.... a u starsej bez popruhovej, bez pluhovej, taktiez vidim obrovske pozitivum tejto cesty.
@maxiffik tak ideme na tie linky : youtube podla popisu> dieta takto lyzovalo za dva dni bez pluhu
https://www.youtube.com/watch?v=Z4THEAp8_Sga potom vic videi od deti bez pluhu > https://www.youtube.com/channel/UC0meed3krVYlTU..., este video >
https://www.youtube.com/watch?v=q4UQNErum8oa milion dalsich co mi vyhodilo hned na postroj
https://www.youtube.com/watch?v=mOJeLPHtWVU,
https://www.youtube.com/watch?v=6x0J-tQS-OY
je toho velmi vela od skol, po jednotlivcov co si davaju svoje videa,,,
a clanok od trenera Vlhovej https://dennikn.sk/1351303/pomaha-vlhovej-ze-je... krasne zvyraznena veta: Deti neučte pluhovať a jazdiť bez paličiek
a odporuca citat s porozumenim, nakolko vam to moc nejde,,,, ps nikde som nepisala, ze trojrocna lyzuje s palicami a podobne ,,, potom konverzacia nema zmysel, ked si vyyslate konstrukty , ktore nikdy neboli napisane.

no ja som obe moje deti naucila lyzovat tak, ze jeden rok lyzovali tyzden medzi mojimi lyzami a dalsi rok uz lyzovali sami... stalo ma to iba trochu diskomfortu....
ja naopak som mala pri oboch pocit, ze mojimi pohybmi intuitivne pochopili naklananie do stran.... tento rok planujem na lyze postavit najmladsieho - teda vozit ho, aby som ho nemusela nikam odkladat pocas lyzovacky...
ale dnes je doba kedy mame na vsetko odbornikov a rodicia su uz na mnoho veci nekompetetni.... ja som deti odlozit nechcela, chceli sme lyzovat spolu ako rodina. Nepotrebujem z nich mat technicky dokonalych lyziarov, to nie som ani ja.... chcem aby sme lyzovali spolu a s radostou.
Berte moj koment prosim trochu nadnesene - nieze ma tu ukamenujete... uvedomujem si vsetky rizika a uskalia, ale proste nam to vyhovuje viac takto....