icon

Pravidlá na ihrisku

marinelka
24. júl 2014

Ahojte maminy! Mam 19 mesacnu dceru a zacali sme chodit na ihriska, ved nech je mala v kolektive. Lenze zaraza ma viacej veci, ktore zrejme kvoli svojej naivite neviem pochopit, preto by som bola rada, keby ste mi napisali, ako danu vec vnimate vy. Budem konkretna...tyka sa to vcerajska...doobeda mi mala cestou z obchodu domov zabehla na detske ihrisko, kde uz boli tri deti. Mali tam svoje hracky, ktore samozrejme zaujali aj moju malu a chcela si ich pozriet. Dve deti mali hracky v rukach, to jej samozrejme nedovolim brat, opakujem jej, ze z rucicky sa nic nesmie brat a vzdy to pochopi. Tretie si vykladalo veci do pieskoviska a ako videla moju, hned ich zhrabla a velice si ich kryla. Takze sme nepochodili, ale respektovala som to. Mojej som upriamila pozornost inde a pokracovali sme domov. Tu ale musim povedat, ze mi chybal nejaky zasah matky toho druheho dietata, kde by sa podla mna hodilo usmernenie typu...dievcatko si to len pozrie a vrati, ved sme na pieskovisku, kde si predsa deticky take veci ako formicky poziciavaju. Vsak nech si taketo typy zriadia na balkone svoje pieskovisko a nechodia na ihriska. Poobede sme boli na inom ihrisku, so svojimi hrackami do piesku a kocikom s babikou. Moju prestali bavit jej veci a chcela ine, nepochodila zase a odrazadlo som jej nedovolila zobrat, lebo som nevedela, koho sa spytat, ci si ho mozeme pozicat. Tak sa isla hrat do domceka, na smyklavku a tak...zrazu pozriem a nas kocik bol uuplne mimo za oplotenim ihriska, prekoteny a babiku mali vacsie dievcata, ktorych mamky sa druzne bavili. Vsak ok, mne to nevadi, nech si pozicaju. Ale potom si nas kocik s babikou zobral chlapec, ktory si ho tak privlastnil, ze aj ked moja mala si zobrala z kocika svoju babiku, tak jej ju nechcel dat a bezal jej ju vziat. Pri odchode domov som ho bola prosit o nas kocik, ktory mi dal trucovito az na 6ty krat a to mi spustil z toho vysokeho domceka, ktory ma tie detske atrakcie na sebe. Ci ho chcel so svojimi kamosmi spustat dole smyklavkou, alebo naco im tam bol, nechapem. Hlavne, ze jeho mamka sa hrala s mobilom na lavicke a nic mu nepovedala. Bola som pozbierat rozhadzane formicky a isli sme prec. Na chodniku zaujalo dceru odrazadlo a len sa ho dotkla, uz si nan sadol chlapec a povedal "nepoziciam". Jeho mama mu hovori, "ved nepozicaj, je tvoje". Prideme pred nas barak na ihrisko a uz dcere cca 4rocny chlapec zobral z ruk kocik s babikou. Alebo minule...boli sme v restike, kde bolo ihrisko s hrackami pre vsetkych. Dcera sedela a nakladala si kamienky do kyblika. Prisiel zase jeden chalanisko a zobral jej to z pod nosa. Ona ked prisla neskor za nim, tak ju odohnal! A rodicia sedeli kusok dalej a nic. Toho je proste viac...ja aj chapem, ze je to asi prirodzena vlastnost deti, ale zaraza ma nekonanie a arogancia niektorych rodicov. Nase pravidla su, ze z ruky sa neberie, ale ine deticky si mozu pozicat veci, ktore sme von priniesli. Najviac ma stve, ked si nejake dieta zoberie nase formicky, alebo co, pride moja k nemu a ono ju odhana a hovori jej napr. nechaj mi to, nechytaj to! Tak na toto sa uz zacnem ozyvat, aj ked som doteraz ine deti nenapomenula. Ako taketo veci riesite vy? Napominate aj ine deti? Vediete svoje deti k tomu, aby pozicali svoju vec, ved aj oni si poziciavaju?

mircalla
25. júl 2014

@marinelka No toto som riesila casto.Maly nejako nikdy deckam hracky nebral, ale ked aj ano, vzdy sme sa najprv opytali.Priznam sa, ze ma dost stvalo, ked ine dieta vytrho synovi hracku z ruky a rodic ticho....aj take sa stalo. Par krat si niekto nieco zobral aj domov. Nejde o tie hracky, su to plastove drobnosti, ale o princip. Maly tiez obcas nechcel pozical, ale snazila som sa ho presvedcit, nech sa deli.
Ale prave vtedy nechcel pozicat, ked mu to niekto vytrhol z ruky alebo zobral bez opytania, ak sa spytal (alebo mamicka), tak vacsinou pozical.

helencek
Autor odpoveď zmazal
xarra246
25. júl 2014

@helencek Ja nemusím cudzie deti celkovo 😀 Haha, srandujem. Len na tom ihrisku je fakt pretlak škôlkarov, keďže vedľa je škôlka a mnohé sú ako z divých vajec. V podstate chápem, že za to nemôžu, že je to len výsledok toho, že sa im rodičia nevenujú. Radšej ich len vypustia a veselo medzi sebou klábosia nevšímajúc si, čo ich deti robia. Ale je tam aj opačný extrém. Otec, ktorý po svojom synovi celý čas vrieska, aby nerobil hento a aby netobil tamto. A on pritom robí bežné veci, ktoré chalani robia. Niekedy mám chuť tomu chlapovi povedať, že nech sa skľudní hysterik jeden 😀

zuzitko74
25. júl 2014

@xarra246 Nie sú úplne mimo, lebo pôvodne si sa vyjadrovala v takom zmysle, že ti jednoducho vadí prítomnosť detí v škôlkarskom veku na ihrisku. Tak sme ti aj spolu s helencekom vysvetlili, že ako pôjde čas, tak sa ocitnete aj vy v tejto vekovej kategórii a tiež ťa možno bude štvať, ak niekto bude na tvoju podozrievavo zazerať len preto, že je o pár čísel väčšia a nie preto, že sa zle správa.
Inak, ja osobne mám zásadu : ,,Nikdy nekritizuj cudzie deti, lebo nevieš, pri čom zajtra prichitíš tie svoje."

vejula
25. júl 2014

@xarra246 uvidime, či si daš taky sopercentny pozor na dajme tomu 4 ročné dieťa ak už budeš mnať 1 či dvojročné druhe dieťatko. To potom ešte len uvidiš ako sa da všetko ustriehnuť

0silvia0
25. júl 2014

@xarra246 nechcem na teba nejako útočiť, ale len dovysvetľovať, ak môžem. Škôlkári sú väčšinou plní energie a často to vyzerá že sú z divých vajec, ako píšeš. Myslíš, že na ihrisku sa majú rodičia hrať so škôlkarmi a tak sa im venovať? Alebo myslíš usmerňovať ich činnosť a slovne sa im venovať? Pretože škôlkar už uprednostňuje kolektív rovesníkov ako hranie sa s rodičmi na ihrisku. Je to vlastne situácia, ktorú si ešte nezažila a predsa ju posudzuješ 🙂, takže ja by som bola trocha na tvojom mieste opatrná, nevieš ako to bude prebiehať u teba. Predstav si modelovú situáciu: rodič s vyplazeným jazykom prijde po škôlkara (možno pre dvoch škôlkarov, poprípade školáka a škôlkara atď.), pretože celý deň pracoval a jedno dieťa mu rozpráva čo nové v škole, škôlkar sa ešte chce pohrať so spoluškôlkarom a ešte k tomu sa ho nejaký iný rodič niečo pýta - čiže ohučaný rodič z práce má uši ako radary, jedno dieťa mu visí na preliezke, druhé s ním rieši veľmi dôležitý problém a pre mamičku pečúcu bábovičky z piesku so svojim batoľaťom sa tento rodič môže zdať, že sa nevenuje svojmu dieťaťu visiacemu na preliezke. Nie je vždy všetko tak, ako to vyzerá 😉
Mám susedku, ktorá sa veľmi rada chválila jej dcérkou ako skoro sa naučila bicyklovať a odcudzovala rodičov, ktorí nenaučili svoje deti tak skoro bicyklovať a obviňovala ich, že je to preto, že sa im dostatočne nevenujú. Veru, ani moje deti tak skoro nebicyklovali ako jej dcéra, ale nie preto, že by som sa im nevenovala, ale preto, že ich zaujímali skôr iné činnosti ako bicyklovanie. Po dcére sa jej narodil syn, postihnutý, ktorý si nikdy na bicykel nesadol, nie preto, že by to nedokázal, ale preto, že ho zaujímajú iné činnosti ako bicyklovanie (nemá telesný postih).
Takže táto situácia ma veľa naučila, hlavne nesúdiť iných, neriešiť iných, mať skôr pochopenie ako odcudzovanie. Myslím, že aj túto mamu naučila táto situácia pokore.

xarra246
25. júl 2014

@zuzitko74 Lenže tie deti sa aj zle správajú. Nehovorím, že všetky. Niektoré moja dcérka sama vyzvala hrať sa a aj sa spolu potom hrali, iné ju ignorovali a išli si po svojom, ale je tam kopa takých detí, čo prídu a z rúk jej trhajú hračku, prípadne majú ničiace tendencie. A to mojej vadí, lebo je naučená dávať si na veci pozor. Ja nemám chuť vychovávať cudzie deti, každý normálny rodič hádam zakročí, keď vidí, že jeho dieťa robí niečo, čo nemá. Tvoja posledná veta preto na mňa dojem neurobila, pretože keď moje dieťa urobí zlobu, tak to neostane bez povšimnutia a dostane výchovnú lekciu. Možno keby sa tí rodičia viac svojím deťom venovali, neboli by také agresívne.

xarra246
25. júl 2014

@0silvia0 Až na to, že tí rodičia vôbec nevyzerajú ohučaní. Proste medzi sebou klábosia a netušia, čo ich deti robia. Netvrdím, že sa s tým dieťaťom rodič má hrať, ale má aspoň po očku dieťa sledovať a ak vidí, že dieťa robí niečo, čo nemá, tak má zakročiť. Niektorí rodičia s tým problém nemajú...veď to vidím denno denne... Navyše ak má niekto vychované deti, tak je to aj vidieť. Je mi jasné, že aj "dobré" deti robia občas zlobu, ale na tom ihrisku sú denno denne tie isté deti a už proste aj slepý vidí kto aký je...

zuzitko74
25. júl 2014

Opíšem ti ešte situáciu z pohľadu druhej strany.
Jeden štvorročný chlapček u nás na ihrisku si staval pieskový kopec. Venoval tomu veľa úsilia a pozornosti, kopec bol pomaly už tak vysoký ako on. Priplietli sa mu tam dvaja takí ani nie dvojroční krpčekovia a chceli mu pomáhať. Najprv to prebiehalo celkom dobre, hádzali mu tam lopatkami piesok a pomáhali mu to uťapkávať, ale úplne nepozorovane sa to zrazu preklopilo do toho, že tí dvaja malí cvrčkovia začali tan kopec rozoberať, skákať na neho, váľať sa po ňom...a maminky nič, však nech sa detičky hrajú. Ten štvorročný ich napomínal, neskôr po nich kričal, potom sa ich snažil odťahovať - nesácal ich ani nebil. Skončilo to tak, že chlapec sa rozplakal a úplne zúfalo kričal ,,ja nenávidím malé deti." Myslím si, že tento chlapček šiel v ten deň domov s presvedčením, že batoľatá sú na ihrisku škodná.

xarra246
25. júl 2014

@vejula Ak je dieťa vedené správnym smetom, tak neverím, že príde k druhému dieťaťu a začne mu len tak robiť zle. Zaujímavé, že niektorí rodičia majú aj tri deti a žiaden problém...

xarra246
25. júl 2014

@zuzitko74 A presne o tom tu dokola píšem - rodičia tých malých detí mali zakročiť a pekne deťom vysvetliť čo a ako a nie že na to kašlali.

zuzitko74
25. júl 2014

@xarra246 Veď ja nechcem na teba robiť dojem - a ani tým nechcem povedať, že mi zlé správanie mojich, či cudzích detí nevadí, alebo ho neriešim. Len už jednoducho nie som taká idealistka, ktorá si myslí, že má dokonale vychované deti, ktoré fungujú ako švajčiarske hodinky celý deň a za všetkých okolností.

xarra246
25. júl 2014

@zuzitko74 Ja si nemyslím, že moje dieťa je dokonalé a nie som idealistka. Teda asi som, lebo verím, že správnym prístupom rodičov by nebolo agresívnych detí...

zuzitko74
25. júl 2014

@xarra246 Pozri sa, všetci túžime po tom, aby sa naše dobre vychované deti nestali obeťami tých nevychovaných, len preto, že sú dobré a ohľaduplné. V tom sme na jednej lodi. Pochop však aj ty, že akokoľvek ťa to rozčuľuje, ideálne okolnosti jednoducho neexistujú a hnevať sa na to nemá zmysel, potrebuješ sa voči tomu obrniť a naučiť sa to riešiť. Presne ako to tu písala jedna maminka - pokiaľ bola ona neistá a bojazlivá, bolo aj jej dieťa, akonáhle sa ona dala do pohody, tak sa situácia zmenila k lepšiemu aj u dieťaťa.

xarra246
25. júl 2014

@zuzitko74 Tak ja zas v reáli až tak neriešim. Proste takému dieťaťu poviem nech sa ide hrať inde. Veď vyrozprávať sa treba 😀

reuska1
25. júl 2014

@marinelka necitala som vsetky komentare...ja chcem len na margo tej vychovy povedat...ono nie vzdy je to len o vychove, to dietatko sa meni vekom, prechadza roznymi obdobiami. Tiez dohovaram malej, aby poziciavala hracky...minuly rok, to mala 2 roky krasne pozicala takmer vsetko, nechala si jeden oblubeny kyblik a lopatku a zvysok pozicala. Tento rok mala obdobie, ze bola stale v strehu a ako si aj ty povedala, zhrnala si na kopku svoje hracky, aby jej ich niekto nebral. Teraz je to podla nalady a podla toho komu ma pozicat. Takze nie je to celkom len o tom, ze rodic sa nestara, nepovie. Tiez mi je trapne, ked si niekto chce pozicat a moja mu to nechce dat...ale nebudem jej to brat na silu, ma take obdobie, ktore prejde a zas sa bude spravat inak.

marinelka
autor
25. júl 2014

@zuzitko74 tak to ja dcere poviem hned, ze nesmie kazit kolaciky inym detom a pochopi vacsinou...aj ked ju to rucanie taaak bavi 🙂 (kedze kolacikovat este nevie)...ak si neda povedat, oďputam jej pozornost inde...v tomto ja tych starsich chapem...ale ked ona bude starsia, tak jej budem hovorit...vidis, ty si bola taka ista...

zuzitko74
25. júl 2014

@marinelka Toto aj ja hovorím tým starším, najmladšiu ešte deštrukčné chúťky neopustili, ale snažím sa aby búrala len to, čo postavím ja.

marinelka
autor
25. júl 2014

Este ma napadľo, jeden chlapec sa zacal hrat s nasimi formickami zatial, co my sme boli mimo piesku. Ked sa moja dcerka vratila do piesku, cupla si k nemu a naciahla ruku. V tom jej ten chlapec povedal nieco v tom style, ze nechaj mi to! ... Ja som ju chudatko napomenula, nech to nechyta chlapcovi. Teraz by som reagovala uz inak. Povedala by som mu, ze tie veci su nase a bud sa budu s nimi hrat spolocne, alebo si dovi dopo da on.

dana_l
25. júl 2014

"ihriskove spravanie" najdes vsade na svete. aj my tu mame deti ktore sa bez problemov podelia s inymi a ine ktore svoje nedaju a este aj druhe od inych deti zoberu.
zalezi to vsetko od matiek. ja nasim poviem, ked sa hras tak sa hraj ale o chvilu pozicaj aj inym. a ked sa s niecim nehraju tak poviem ze si to ine dieta moze pozicat.
mam kamaratky - jedna povie svojmu dietatu - nemusis pozicat a dieta potom sa nepodeli.
dalsia povie ze ved sa podel lebo ty sa s tou hrackou mozes hrat stale ale tvoji kamarati len ked su u nas. takto to I ja ucim moje deti, aj s extra poznamkou, ked sa ty nevies podelit tak to necakaj od druhych deti ze tebe musia nieco pozicat
a tie mamicky ktore len idu na ihrisko aby sa rozpravali alebo "tlacili" do telefonu. aj take su tu. vravim ze takym by mali davat pokuty lebo ked sa nevedia starat o svoje dieta tak by to malo byt tiez nejako "postihnutelne".
inak je aj vela prikladov ked sa deti nevedia delit ked su jedinackovia. ked maju viacej surodencom tak uz vedia "z domu" ze nie vsetko patri len im a ze delenie je uplne bezna sucast zivota

zuzitko74
25. júl 2014

@marinelka Veru, veru, aj my matky sa musíme ostrieľať.

dana_l
25. júl 2014

@reuska1 nie je to o veku. ale lebo je jedinacik, tak sa nevie podelit

0silvia0
25. júl 2014

@xarra246 ja som iba uviedla modelovú situáciu, nevieme konkrétne situácie o ktoré sa jedná. Ale viac-menej som chcela povedať, že nie je všetko také, aké sa nám zdá a časom a skúsenosťami často prehodnocujeme svoje postoje z minulosti. Kopa detí je dnes hyperaktívnych a ťažko zvládnuteľných a často sa stáva že posudzujeme podľa svojho prvého dieťaťa, ktoré je anjelik a potom sa nám pošťastí druhé dieťa s povahou malého diabla a naše názory o výchove a slušnom vychovaní sú niekde v nedohľadne 🙂
Ale samozrejme, na milé, ochotné, poslušné, žičlivé a chápavé deti sa na ihrisku veľmi dobre pozerá 🤐

tykat
25. júl 2014

@marinelka ...no pozri...napíšem to asi takto...ked bude tvoja dcera po tebe, tak to bude mat na ihrisku sakra ťažké 😀 ale neboj sa, ona sa na ihrisku naučí svoje nedať a cudzie brať, a možno sa to naučíš aj ty keď nebudeš chcieť mať kočík na cucky, aj formičky budeš počítať každú chvíľu a dcére podávať po jednej.

charlie1980
25. júl 2014

@marinelka Ty pozicias tvoje auto niekomu cudziemu alebo niekomu kto okolo teba prejde...? Asi nie. Ani dieta nechce pozicat svoju hracku, pretoze ma prenho velku cenu. Skus to pochopit aj z pohladu dietata. Jedno pozicia, ine nie. Jedno dieta to pochopi skor, ine zas neskor...ze o svoje veci by sa mal delit, ale nemusi za kazdu cenu. Ani my dospeli to tak nerobime, preco by to malo robit dieta...? Lebo je male...? Aj ono ma svoj charakter, osobnost. Ked neda, tak neda. No rodic by mal aspon usmernovat, motivovat dieta k tomu, aby sa o hracky delilo. Aj ked si myslim, ze v kolektive sa to urcite raz nauci. No urcite ho za to nebudem hresit, ked sa aj nepodeli.

helencek
Autor odpoveď zmazal
charlie1980
25. júl 2014

@helencek Aj my mame take dievcatko v rodine....nerada sa deli, niekedy ale pride sama od seba a ponukne hracky, ale ani ona neberie inym detom. Prave toto je pre mna zaujimave, sledovat ako sa ktore dieta sprava, kedze kazde ma tu svoju osobnost. Mne sa dokonca zda, ze taketo deti, ktore sa nerady delia ale ani nesiahaju po inych hrackach, si tak nejak viacej vazia a strazia to "svoje" 🙂

warholette
25. júl 2014

@0silvia0 to, ze su deti hyperaktivne a tazko zvladnutelne, je viac chyba rodicov a (ne)vychovy ako skutocna diagnoza, cest vynimkam.

katkabg
26. júl 2014

No su take skodoradostne deti a ich matky salam parky vypaluju zobaky na ihrisku a decko nech robi co chce.Aj moja sestra raz bola na ihrisku so svojou 4 r.velmi mudruckou a citlivou dcerkou.Ona sa chce smykknut na smyklavke a dosiel jeden chlapec sotil juu a povedal uhni ty pica mala.A jehok mater ho mala na hku vypalovala nadalej zobak.Nevadi mojej setry mala s placokm odisla odtial.Taketto deti nemam rada...Aj moja dcerka je taka rada pozicia svoje,aj ona rada pokuka ostatnych hracky,nikomu nic zle neurobi,nekuse a nestipe nikoho.A je mi luto obcas ze niektore decka su uplne hnusne voci inym detom.Hkavne take myslim cok by uz mali mat rozum.Tak trojrocne a menej tie sa este len ucia a vtedy im rodic vela musi vysvetlovat.Ale to cloveka nasere ak bezpriciny niaky sopliak mali 5 r.div ze nezhodi ine dietta zo smyklavky zo slovami uhni ty pica mala :((((

nefertitka
26. júl 2014

@dana_l ja mam jedinacika a aj to tak ostane a tiez je to o pristupe rodicov a o vychove, moja sa podeli bez problemov, teda podelila sa, teraz uz ma s tym troska problem kvoli tomu, co vidi na ihriskach. Ze ked jej trhaju z ruky a nepozicaju, preco by mala ona a tak dookola. Uz som to pisala, ze teda musim nanovo a nanovo ju ucit, ako to ma byt spravne a vysvetlovat jej, ze su aj taki aj onaki ludia a deti a za to, ze niektori nepozicaju, nemusi byt taka aj ona.
S detmi, ktore uz pozna aspon trosku a vidi, ze jej pozicaju aj oni, alebo bez problemov vratia pozicane, tym pozicia bez akychkolvke problemov, a je taka zicliva uz asi od 3 rokov;)