Pravidlá na ihrisku
Ahojte maminy! Mam 19 mesacnu dceru a zacali sme chodit na ihriska, ved nech je mala v kolektive. Lenze zaraza ma viacej veci, ktore zrejme kvoli svojej naivite neviem pochopit, preto by som bola rada, keby ste mi napisali, ako danu vec vnimate vy. Budem konkretna...tyka sa to vcerajska...doobeda mi mala cestou z obchodu domov zabehla na detske ihrisko, kde uz boli tri deti. Mali tam svoje hracky, ktore samozrejme zaujali aj moju malu a chcela si ich pozriet. Dve deti mali hracky v rukach, to jej samozrejme nedovolim brat, opakujem jej, ze z rucicky sa nic nesmie brat a vzdy to pochopi. Tretie si vykladalo veci do pieskoviska a ako videla moju, hned ich zhrabla a velice si ich kryla. Takze sme nepochodili, ale respektovala som to. Mojej som upriamila pozornost inde a pokracovali sme domov. Tu ale musim povedat, ze mi chybal nejaky zasah matky toho druheho dietata, kde by sa podla mna hodilo usmernenie typu...dievcatko si to len pozrie a vrati, ved sme na pieskovisku, kde si predsa deticky take veci ako formicky poziciavaju. Vsak nech si taketo typy zriadia na balkone svoje pieskovisko a nechodia na ihriska. Poobede sme boli na inom ihrisku, so svojimi hrackami do piesku a kocikom s babikou. Moju prestali bavit jej veci a chcela ine, nepochodila zase a odrazadlo som jej nedovolila zobrat, lebo som nevedela, koho sa spytat, ci si ho mozeme pozicat. Tak sa isla hrat do domceka, na smyklavku a tak...zrazu pozriem a nas kocik bol uuplne mimo za oplotenim ihriska, prekoteny a babiku mali vacsie dievcata, ktorych mamky sa druzne bavili. Vsak ok, mne to nevadi, nech si pozicaju. Ale potom si nas kocik s babikou zobral chlapec, ktory si ho tak privlastnil, ze aj ked moja mala si zobrala z kocika svoju babiku, tak jej ju nechcel dat a bezal jej ju vziat. Pri odchode domov som ho bola prosit o nas kocik, ktory mi dal trucovito az na 6ty krat a to mi spustil z toho vysokeho domceka, ktory ma tie detske atrakcie na sebe. Ci ho chcel so svojimi kamosmi spustat dole smyklavkou, alebo naco im tam bol, nechapem. Hlavne, ze jeho mamka sa hrala s mobilom na lavicke a nic mu nepovedala. Bola som pozbierat rozhadzane formicky a isli sme prec. Na chodniku zaujalo dceru odrazadlo a len sa ho dotkla, uz si nan sadol chlapec a povedal "nepoziciam". Jeho mama mu hovori, "ved nepozicaj, je tvoje". Prideme pred nas barak na ihrisko a uz dcere cca 4rocny chlapec zobral z ruk kocik s babikou. Alebo minule...boli sme v restike, kde bolo ihrisko s hrackami pre vsetkych. Dcera sedela a nakladala si kamienky do kyblika. Prisiel zase jeden chalanisko a zobral jej to z pod nosa. Ona ked prisla neskor za nim, tak ju odohnal! A rodicia sedeli kusok dalej a nic. Toho je proste viac...ja aj chapem, ze je to asi prirodzena vlastnost deti, ale zaraza ma nekonanie a arogancia niektorych rodicov. Nase pravidla su, ze z ruky sa neberie, ale ine deticky si mozu pozicat veci, ktore sme von priniesli. Najviac ma stve, ked si nejake dieta zoberie nase formicky, alebo co, pride moja k nemu a ono ju odhana a hovori jej napr. nechaj mi to, nechytaj to! Tak na toto sa uz zacnem ozyvat, aj ked som doteraz ine deti nenapomenula. Ako taketo veci riesite vy? Napominate aj ine deti? Vediete svoje deti k tomu, aby pozicali svoju vec, ved aj oni si poziciavaju?
@marinelka No, možno budem z tých maminiek, ktoré nič neriešia... ale aj môj syn si berie veci bez dovolenia, častokrát ani netuším, koho sú. 99% maminiek s tým nemá problém, rovnako požičiam naše hračky. Poučila som sa, keď nechcem, aby sa niečo zničilo, na ihrisko to neberiem.
Čo sa týka zasahovania do detských naťahovačiek - ja zasahujem vtedy, keď vidím, že jedno alebo druhé dieťa je z toho rozhodené. Napríklad, ak môj syn niekomu berie hračku, čakám ako to druhé dieťa zareaguje. Keď je v pohode, neriešim, aj môjho častokrát "okradnú". Ak to dieťa protestuje, syn musí hračku vrátiť a vysvetľujem. To isté naopak, takže áno, vychovávam aj cudzie deti.
Keď to tak po sebe čítam, asi ma maminky na ihriskú milujú - berieme cudzie hračky a komandujem im deti 😀
@rainee vidim, ze sme neboli ojedinely pripad...ja dodnes ked si spomeniem na ten sekundovy pocit, ze to hadam ani neprezila, tak ma obchadzaju mrakoty. Keby som vtedy nebola v takom strese, tak najdem tu matku a tak jej vynadam, ze koniec, a to uz bolo vtedy vacsie dievcatko, mohlo mat uz 5 rokov. Chapem, ze taketmu velkemu uz netreba stat stale za zadkom, ale aspon si ho sledujem, co kde robi. Ja ani neviem, kto bola jej matka, celu dobu som ju tam ani nevidela. A uz mam taky blby tik, ze ocami sledujem uz aj druhe deti, ked vidim, ze im niekde hrozi nebezpecenstvo a vidim, ze rodic nie je po ruke. Uz som som sa raz rozbehla smerom od pieskoviska k preliezke, ked dieta padalo. Mala by som sa to odnaucit, nemozem predsa sledovat druhe deti, mam na starosti to svoje, ale niekedy mi az zaludok stiahne, ked vidim, co sa moze stat a rodica nikde.
Minuly rok som s mamou sedela na kofole na Drazdiaku, boli tam rodicia s dietatom, ktore hadam len zacinalo chodit, stale sa prehybalo cez vyvyseny murik, rodicia nic, este som pocula tie reci, ze nechaj ho, nech sa uci, vravela som mame, ze to dieta odtial padne, ja sa na to nemozem pozerat, este ako som to dopovedavala, dieta bum, rovno na beton, hlavou, ostalo lezat nehybne, otec skocil rychlo dole, zobral ho na ruky a bezali s nim prec...toto sice nesuvisi priamo s temou, je to ich dieta, ich vec, ale vela krat kvoli takejto nevsimavosti, alebo nadlahcovaniu situacie to druhe dieta moze ublizit tomu mojmu a to ma vytaca. A aj ked to bolo cudzie dieta, ani zaspat som nemohla v noci a este dlho som nad nim rozmyslala, ci uz je v poriadku.
Mne este aj dnes moja mama povie, ze ved mala je uz velka, nebehaj tolko za nou, sadni si, myslim na ihrisku, no neviem to, pokial sa hra bezpecne, ok, ale inak som stale pri nej. Ale aj ked sedim, z oci ju ani nespustim.
A este mi napadla jedna situacia...babka na ihrisku s 2 vnukmi, ten starsi asi vo veku mojej dcery, druhy mozno 3 roky, nasilu tahal mojej dcere z ruky nejaku hracku, bez opytania, povedala mu tri krat, nech ju pusti, chlapec nic...tak nanho zavrestala ( som sa az musela smiat 😝 , lebo moje dieta konecnce zacina byt menej a menej bojazlive) a ta jeho babka na mna, ze kolko ma ta vasa dcera rokov, ked sa takto nepristojne sprava? Co si to vlastne dovoluje, hucat na jej vnuka? No ja som nevedela, co jej mam skor na to odpovedat, tolko myslienok som mala v hlave, lebo mi to prislo absolutne zcestne, tak som jej povedala, nech sa stara o svoje vnucata a nie o moju dceru, ze si to vyprosujem.
Tych prikladov by bolo a bolo....vazne, treba sa bud takym situaciam vyhybat, alebo im adekvatne celit, len vtedy sa moze stat, ze vy ste este za blbca.
a inak mne vobec nevadi, ak niekto upozorni moje dieta, ale musi to byt v ramci slusnosti a naozaj iba vtedy, ked je to opodstatnene...
@lady511
je to myslím touto dobou, každý myslí sám na seba 😠
ja som bola tiež s mamou niečo vybaviť v NC a zastavili sme sa s malým v kútiku.
bola tam asi 5-6 ročná slečna a tá, no ani neviem ako ju opísať proste des a hruza
mala bábiku ktorú hádzala o zem, kopala do nej, trieskala o preliezku, vraj bábo neposlúchalo tak ho musí potrestať, zbiť
lietala tam pomedzi malé detičky čo ledva stáli na nohách, vyliezla na preliezku a kričala z plných pľúc aká je ona veľká a podobne.
jej tatko ako jediný sedel ani sa nevyzul a robil sa že ona k nemu nepatrí
😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠
také zlostné dieťa som asi ešte nevidela, zloba jej sršala z očí
našťastie sa nič nestalo, akurát keď prišla k môjmu a začala vyvreskovať samozrejme na neho ani vôbec neviem prečo tak som ju uzemnila
a ak by nedajbože niečo malému urobila tak by som ju asi schmatla za ruku zobrala za tatkom a "vyrazila s nimi dvere"
môj malý má 18 mesiacov, tiež si nosíme hračky, aj požičiame a to čakám od každého ale samozrejme nasilu brať nedovolím a už viac x som zahriakla aj cudzie decká a nech na mňa pozerá kto chce a ako chce
dnes som bola veľmi milo prekvapená na ihrisku samé milé a ochotné maminy, s detmi sa pekne hrali a aj vysvetlovali čo áno a čo nie
inokedy je to tiež problém
ja si na svojho dávam pozor a stále za ním behám aj keby som nemala zo zdravotných dôvodov ale nedá mi to a nespúšťam ho z očí a snažím sa mu čo najviac vysvetlovať
a keď vidím že sa nedá tak má smolu a ideme domov, alebo preč aby pochopil že keď sa nevie "správať" / zmestiť do kože/ tak nebude na ihrisku
@nefertitka ja som taka ista, pripadam si ako z marsu 😉 ale radsej byt uzkostliva a predvidat, ako prist k urazu. Tiez nechapem tych rodicov co maju na salame kde im dieta lozi a potom sa cuduju ked podbehne pod hupacku, spadne rocne zo smyklavky a pod. Tiez som uz parkrat cudzie deti ratovala a rodicia v nedohladne, ale tiez sa to musim odnaucit, aby este horsie z toho nebolo keby nieco. Inak tam pri drazdiaku je take rozpadnute ihrisko (pri kozach) tiez bezpecnost nula bodov,mohli by do toho trosku zainvestovat, este ja som sa tam ako decko hravala 😝
@marinelka Fuuu, túto tvoju správu som teda nemala čítať. Čudujem sa, že si na tom ihru na všetkých nenavrieskala. Vrcholne mi ide na nervy, keď 3-4 ročné decká berú mojej malej hračky. Veď to sú už veľké deti a hlavne moja tomu celému veľmi nerozumie, že teda prečo jej niekto druhý niečo berie. Ale keď jej je niekto sympatický a to teda väčšinou deti v jej veku, tak takému sama hračku podá a vyzýva ho hrať sa s ňou. No a keď je nejaké väčšie dieťa otravné a furt jej berie veci, tak mu poviem svoje 😀 Ja celkovo cudzie deti moc nemusím a teda hlavne tie v škôlkarskom veku. Návšteva ihriska je pre mňa dosť zaberák na nervy, lebo vedľa je škôlka a všetci rodičia s deťmi idú zo škôlky rovno na ihrisko.
Našťastie ako začali prázdniny je to lepšie, minule sme tam boli asi 4 maminy s rovnako starými deťmi (rok až rok a pol) a žiaden problém, pekne si popožičiavali hračky, každá mamina to svoje v prípade potreby usmerňovala. V ten deň sme tam boli oveľa dlhšoe než inokedy 🙂
@motovidlo V tomto sa riadim podla okolnosti, lebo pred nasim barakom byva casto hlava na hlava. Vtedy su hracky do piesku mis-mas vsade. Vtedy sa ani nemam sancu opytat, koho je co. Vysypem do piesku aj nase hracky a nech sa primiesaju. Ked su na ihrisku napr. len dve maminy, spytam sa aj kvoli formickam. Ale zase...ked vidim rodicov postavat dalej od ihriska, nechodim ako taky skolacik sa pytat. Myslim tym kvoli formickam. S tym musi kazdy ratat, ze na detskom ihrisku budu aj ine deti. Nepaci sa mi taky nazor, ze kazdy sa hra len so svojim a poziciame len okruhu kamaratov, ako to tu odznelo (ak som to teda pochopila spravne). Mna sa napr. na formicky este nikto ani nepytal, vlastne ani na odrazadlo, alebo kocik, ked sa tak zamyslim. Ale ani mi to nevadi, ale rada si veci najdem na povodnom mieste, ked sa cudzie dieta s tym dohra.
@tatko_bebe mozno ty si nepochopil, ze tato debata nie je o nakupnych centrach ale o pieskoviskach.. neviem ako ty za mlada, ale u nas pomaly kazdy vchod mal svoje ale aj kazdy riadny "dvor"... a deti sa tam vzdy spolu hrali do nemoty aj s mamami.. a tato debata je o tom, ci je normalne, ze niekto tam dieta odlozi a nedava pozor co robi + berie hracky + nepozicia hracky + nechce vratit hracky a postoj k tomu... pripadne, sa to uz rozvyja kade-tade. Nemyslim, ze rodicia co maju inu moznost nosia svoje deti hrat sa do nakupneho centra (DUFAM) 🙂))
Napisem ti na to len tolko, ze ty sa predovsetkym staraj o svoje dieta. Rodicov neprevychovas. A co sa tyka toho brania hraciek co si spominala. Ak by mojim detom zobral niekto hracku len tak a nechcel dat naspat tak by som mu to asi zobrala. Viem, ze su to deti, ale nech si to potom riesi rodic toho dietata co "kradne".
@marinelka ahoj, nečítala som diskusiu len tvoj úvodný príspevok. tak za seba odpoviem: ja deti na ihrisku nechávam nech si vybavia požičanie / nepožičanie hračiek a s tým spojené konflikty medzi sebou. zasahujem len keď ide už o zdravie, a to len tým že odvediem svoje dieťa z "nebezpečnej" situácie. ak som pri dcére a niekto si príde požičať jej hračku tak jej poviem, neboj sa len si to požičia a potom vráti. iné deti nenapomínam. ale zase keby niekto mal potrebu "vychovávať" moje dieťa na ihrisku nejakým preslovom, nech sa páči. 😀 mne to nevadí.
Na moje deti a nase veci davam pozor vsade,nemam problem pozicat aj k tomu ucim deti ale ak sa mi nepaci co a vecou robi ine dieta, tak to riesim - pekne vysvetlim alebo vezmem...uz mam odhad na deti/rodicov kde moze byt problem tak preventivne sme dalej od nich...nemam rada ked niekto mojich napomina,ale pokial je to slusne a k veci tak mi to nevadi...nemam rada ked vacsie veci typu odrazadlo,kocik,bicykel si niekto len tak vezme,nieto este mimo ihriska, nechapem rodicov co deti nechaju bez slova si nieco vziat a este im je jedno co s tym robia...ihriska su take specificke miesta,tam ma clovek vzorku rodicov aj deti a casto je to ako zrkadlo...
Matky, o ktorých pises, su primitivne, urcite by som si z nich priklad nebrala, a svoje dieta aj nadalej vychovavala k slusnosti. Myslim si, ze nas slusnych je stale viac🙂. Ja som ihriska mala zmapovane, po case som uz vedela, aki ludia sa tam pohybuju, a podla toho sme ich aj navstevovali. Vacsinou som mala dobre skusenosti.
@extrate ono je to najidealnejšie nechať na deti, ale..... Je to niekedy ťažké pre matku, ktorá ma dieťa, ktoré ma taku povahu, že je oberané stále. Ja mam dobru kamaratku a ona ma detičky, prirodzene bojovniejšie ako moje. Sme v kontakte pomerne často a pri hre sa velmi často stáva, že moje deti (teda najmä moja dcera, kedže syn už sa naučil aj zabojovať) su o hračku s ktorou sa hraju obrané, lebo nevedia bojovať, a jedina ich reakcia je, že začnu plakať. Ak sa to stane za krátky čas častejšie, tak proste ja alebo kamaratka zasiahneme aby tu hračku s ktorou sa hra jej nechala. LEbo ono to je potom už aj na psychiku toho slabšieho dieťaťa dosť vyrazna zaťaž, ked čo si zobere, to jej to druhe dieťatko vytrhne... KEd si najde niečo iné, tak jej zoberie to. A nevie si pomôcť, nevie bojovať alebo ak sa o to posnaži tak nedokaže bojovať tak huževnato aby aj vyhralo... Ono asi treba z tej situacie aj vycitiť, či už to nezachadza moc do extremov, či tomu slabšiemu dieťaťu už ozaj nieje na čase pomôcť, ak sa to zopakuje niekolkokrat po sebe.
@xarra246 O pár rokov aj ty budeš matka škôlkarky. Potom si nájdi tento svoj príspevok a prečítaj si ho s tým vedomím, že takto na teba a tvoje dieťa dnes zazerá mamička dieťatka, ktoré ma 18 mesiacov. A ty sa nebudeš môcť ani uraziť , lebo čo si dnes rozsiala, to budeš zajtra žať.
mám už väčšie deti, tak táto téma mi už je dosť vzdialená, ale ak náhodou natrafím na mamičky s malými deťmi, tak mi je dosť smiešne ako dospelé ženy zazerajú na cudzie deti a hája si len tie svoje deti. Matka bude vždy preferovať svoje dieťa a vždy to jej vlastné dieťa bude v práve (podľa nich aj keď trocha robí zle). Odporúčala by som komunikovať aj s ostatnými deťmi na ihrisku, deti to vždy ocenia keď sa s nimi rozpráva dospelá "mama" a nájde si k nim cestu, ale nie poúčaním, ale milým slovom. Toto ma naučila moja sestra, má prirodzený talent priblížiť sa aj k cudzím deťom, komunikovať s nimi, vtipkovať, vypätú situáciu otočiť na žart a nebrať detské mini-rozbroje príliš vážne 🙂 Skúste mať aspoň trocha radi aj ostatné deti, nielen tie svoje 🙂
@0silvia0 ja si myslim, ze vacsinou sa tu riesilo, ze ked nejake dieta robi tomu mojmu, alebo aj inemu nieco zle, tak ze rodic toho dietata ma zasiahnut. Nie mozno pri veciach, ktore si deti medzi sebou dokazu same vyriesit, ale uz pri tych vaznejsich situaciach.
Mas pravdu v tom, co pises, ale su aj situacie, ktore sa nedaju otocit na zart. A ja si napriklad nehajim len svoje. Ak moje dieta robi druhemu zle, hajim to druhe, resp. hajim nie je asi to prave slovo, skor dam za pravdu tomu druhemu.
Ale uplne presne si vystihla to, ze je vela takych, co si haja len tie svoje deti. A aj to je problem, ktory sa to rozoberal.
Ja komunikujem aj s inymi detmi...bez problemov;)
@xarra246 no presne, ja sa takemu ihrisku pri skolke vyhybam, tiez sa viac pohrajeme s rovesnikmi...to nedaleko nas je obrovske a zrazu sa nam vyparil kyblik s lopatkou, potom som s nim videla pobehovat take 4r. dievca, ktoreho mama sedela zhodou okolnosti pri nas na lavicke, takze podla mna musela vidiet, ze je nase...ked sa moja mala chcela hrat s kamienkami, nesla som to brat tomu dievcatu...zatial sme isli na preliesky... Potom pozeram, ze to dievca sa uz s nasimi vecami nehralo, ale kyblik uplne inde pohodeny na chodniku, lopatka pri kolotoci...tak som si zahundrala popod nos, aby to ta mamka pocula a isla pre tie veci. Ja osobne mam radsej prazdnejsie ihriska. Ale maminy starsich deti maju zase pravdu, ze mozno aj tie nase budu mat lakome obdobie. Nevylucujem, ale podla mna si ustriehnem taku vec, aby minimalne sme pozicane veci vratili na miesto a nenechali pohodene odveci.
@0silvia0 ja nemam voci inym detom predsudky, ani ked spravia zle, vzdy sa snazim byt k nim mila, slusna, kamaratska...ale su aj deti na ktorych zial vidno ze sa im rodicia nevenuju a takyto pristup nezabera...vtedy aj poucenie od cudzieho nezaskodi... ale suhlasim s tym co si napisala...mne sa stalo ze jedna mamina doslova tak zvrieskla na mojho syna az som ostala v soku, neschopna nejak zareagovat a nechala som to tak lebo syn stichol a nijak inak nezareagoval...akurat z dalsieho spravania tej maminy bolo jasne ze nejaky problem ma ona...ale teda nic som s nou neriesila, ona si asi myslela ze som hlupa lebo moj syn krical na jej mensieho ze nepojde prec z vlacika a ona nanho zvrieskla ze bud uz ticho, ty si ho odtial vyhodil tak co este chces...nieco taketo...toto urcite nie je sposob komunikacie a je mi jej doteraz luto ze ak moj krpec ju takto vytocil tak ona so svojim to musi mat teraz tazke 😀
Ono veľa nedorozumení vzniká kvôli tomu, že akosi podvedome očakávame, že ostatní budú žiť podľa našich životných pravidiel - no a oni majú tie svoje. Teraz nehovorím o všeobecne platných pravidlách slušného správania - tie by mal dodržiavať každý. Ale všimli ste si, že aj na požičiavanie hračiek môžu byť rôzne názory, tak isto na striedanie sa na hojdačkách, či kolotočoch, názory na to, akej vekovej skupine je vlastne ihrisko určené...pokračovať by sme mohli do neviem kedy.
Opíšem prípad, ktorý sa stal nám. Boli sme na ihrisku a dcérka sa chcela hojdať. Hojdačka však bola obsadená. Tak jej hovorím, nech sa zatiaľ ide šmýkať, alebo hrať na preliezkach. Po čase sa hojdačka uvoľnila a dcérka sa išla hojdať. Nebola tam snáď ani dve minúty, keď prišla mamička s dvojročným dievčatkom a oslovila dcérku, či pustí jej dievčatko na hojdačku. Dcérka odpovedala ,,nie" a vtedy sa to začalo. Veď ju pusti, prečo si taká lakomá? NIE. Ty si ale zlé dievčatko, že nechceš pustiť iné detičky, veď tá hojdačka tu nie je len pre teba. Pustíš ju? NIE. No počkaj, teba si Ježiško zapamätá. A odchod z ihriska s frfľaním, čo je toto za výchovu a kde má to decko asi matku. Pre tie zvedavšie prezradím aj kde som v tej chvíli bola - bola som za plotom ihriska a dávala som práve cikať našu najmladšiu. Keďže to nie je činnosť, ktorá sa dá prerušiť v prípade potreby, tak som situáciu len sledovala spoza plota a nezasahovala som do nej. Tá pani si asi dodnes myslí, že natrafila na nevychované sebecké dieťa nejakých asociálov, ktorí vyhodili dieťa na ihrisko samé a bolo im jedno, čo tam stvára. No a ja si myslím, že tak ako vedelo počkať moje dieťa, tak by vedelo počkať aj to jej.
a neskusali ste sa niekedy na to pozriet z pohladu tych deti? 😉
jednak chapu uplne inak ako my dospeli, a dvak 😉 kazdy sme iny.
ja tiez nepoziciavam svoj mobil, kabelku, auto a pod. len tak niekomu nahodne na ulici, lebo sme zhodou okolnosti prave v okruhu 15metrov od seba a vidime sa mozno prvy a posledny krat v zivote...
nasa najstarsia sa zo zasady na ihrisku od maleho malicka hrala len a len so svojimi hrackami, ine nebrala ani nechcela...je skratka taky typ, a mna neskutocne vytacali mamicky, co ked jej ich dieta nieco vzalo a ona revala ze to je jej, nukali svoje hracky na vymenu....ale ona fakt NECHCELA ine hracky a ani poziciavat svoje cudzim detom, jasne ze kamaratkinym, co poznala, bez problemov.
takze podla mna to staci respektovat, a ja na ihrisku nenapominam a nevychovavam druhe deti ani mamicky, zasadne len svoje vlastne 🙂
...a este mi napadlo, taka blbost, ale staci, ze mate aj druhe dieta, a budete toto musiet riesit denno denne priamo vo vasej obyvacke 😀 lebo zasadne sa to starsie MUSI hrat prave s tou hrkalkou, co uz 3 roky do ruky nebralo, ale ked cokolvek schmatne surodenec, je to najvzacnejsia hracka na svete.
@zuzitko74 @helencek Presne som vedela, že niekto s takýmto názorom sa nájde a viete čo? Ja si svoje dieťa v tom veku ustriehnem presne tak isto ako teraz. Jednoducho jej vysvetlím, že je to malé dieťatko a aby ona jemu požičala svoje hračky. Koniec koncov robím to tak už teraz, keď sme v kontakte s niekým kto má malé bábo.
A pekne to chápe. Veď ja nehovorím, že všetky deti sú také. Raz sa nám stalo, že jeden taký väčší chlapec mal na pieskovisku autíčko a mojej sa veľmi zapáčilo, začala pizugať a tak som jej vysvetľovala, že to nie je jej autíčko, ale chlapčekove...a viete čo sa stalo? Ten chlapec prišiel ku nám a dal ho malej, že nech sa s ním pohrá. A on išiel zatiaľ na preliezky. Takto si to predstavujem a takto chcem viesť svoje dieťa. Takže tie vaše poznámky sú úplne mimo...

@nefertitka toto som mala moznost vidiet asi pred mesiacom ako dievcatko zhodilo druhe dole zo smyklavky, nastastie sa jej asi nic nestalo len chvilu plakala, ale mi az zle prislo. my sme tiez mali mensi uraz a odvtedy som trosku paranoidna, moja ma 4,5r.a tiez jej lietam za zadkom a ked je na ihrisku kopec vacsich rozblaznenych deti radsej tam nejdeme . dnes tiez, na kolotoci napisane pre 3-6r.a vozili sa tam hadam 10r.grazli, mali mohli len pozerat. A nedajboze sa ozvete a upozornite ich na to.
co je v skolke tak na to ani nemozem mysliet , denne trpnem ci pride cela. Mna trosku zaraza ze dnesne deti su ovela agresivnejsie a bezohladnejsie ,uz v takom malom veku mi to pride niekedy kto z koho, co potom ked vyrastu 😒