Pravidlá na ihrisku
Ahojte maminy! Mam 19 mesacnu dceru a zacali sme chodit na ihriska, ved nech je mala v kolektive. Lenze zaraza ma viacej veci, ktore zrejme kvoli svojej naivite neviem pochopit, preto by som bola rada, keby ste mi napisali, ako danu vec vnimate vy. Budem konkretna...tyka sa to vcerajska...doobeda mi mala cestou z obchodu domov zabehla na detske ihrisko, kde uz boli tri deti. Mali tam svoje hracky, ktore samozrejme zaujali aj moju malu a chcela si ich pozriet. Dve deti mali hracky v rukach, to jej samozrejme nedovolim brat, opakujem jej, ze z rucicky sa nic nesmie brat a vzdy to pochopi. Tretie si vykladalo veci do pieskoviska a ako videla moju, hned ich zhrabla a velice si ich kryla. Takze sme nepochodili, ale respektovala som to. Mojej som upriamila pozornost inde a pokracovali sme domov. Tu ale musim povedat, ze mi chybal nejaky zasah matky toho druheho dietata, kde by sa podla mna hodilo usmernenie typu...dievcatko si to len pozrie a vrati, ved sme na pieskovisku, kde si predsa deticky take veci ako formicky poziciavaju. Vsak nech si taketo typy zriadia na balkone svoje pieskovisko a nechodia na ihriska. Poobede sme boli na inom ihrisku, so svojimi hrackami do piesku a kocikom s babikou. Moju prestali bavit jej veci a chcela ine, nepochodila zase a odrazadlo som jej nedovolila zobrat, lebo som nevedela, koho sa spytat, ci si ho mozeme pozicat. Tak sa isla hrat do domceka, na smyklavku a tak...zrazu pozriem a nas kocik bol uuplne mimo za oplotenim ihriska, prekoteny a babiku mali vacsie dievcata, ktorych mamky sa druzne bavili. Vsak ok, mne to nevadi, nech si pozicaju. Ale potom si nas kocik s babikou zobral chlapec, ktory si ho tak privlastnil, ze aj ked moja mala si zobrala z kocika svoju babiku, tak jej ju nechcel dat a bezal jej ju vziat. Pri odchode domov som ho bola prosit o nas kocik, ktory mi dal trucovito az na 6ty krat a to mi spustil z toho vysokeho domceka, ktory ma tie detske atrakcie na sebe. Ci ho chcel so svojimi kamosmi spustat dole smyklavkou, alebo naco im tam bol, nechapem. Hlavne, ze jeho mamka sa hrala s mobilom na lavicke a nic mu nepovedala. Bola som pozbierat rozhadzane formicky a isli sme prec. Na chodniku zaujalo dceru odrazadlo a len sa ho dotkla, uz si nan sadol chlapec a povedal "nepoziciam". Jeho mama mu hovori, "ved nepozicaj, je tvoje". Prideme pred nas barak na ihrisko a uz dcere cca 4rocny chlapec zobral z ruk kocik s babikou. Alebo minule...boli sme v restike, kde bolo ihrisko s hrackami pre vsetkych. Dcera sedela a nakladala si kamienky do kyblika. Prisiel zase jeden chalanisko a zobral jej to z pod nosa. Ona ked prisla neskor za nim, tak ju odohnal! A rodicia sedeli kusok dalej a nic. Toho je proste viac...ja aj chapem, ze je to asi prirodzena vlastnost deti, ale zaraza ma nekonanie a arogancia niektorych rodicov. Nase pravidla su, ze z ruky sa neberie, ale ine deticky si mozu pozicat veci, ktore sme von priniesli. Najviac ma stve, ked si nejake dieta zoberie nase formicky, alebo co, pride moja k nemu a ono ju odhana a hovori jej napr. nechaj mi to, nechytaj to! Tak na toto sa uz zacnem ozyvat, aj ked som doteraz ine deti nenapomenula. Ako taketo veci riesite vy? Napominate aj ine deti? Vediete svoje deti k tomu, aby pozicali svoju vec, ved aj oni si poziciavaju?
@katkabg zasran,by som mu nieco povedela...ze,ked bude nadavat a sacat sa na smyklavku nepojde a hotovo! nuz, co decka pocuju,vidia doma-tak sa spravaju vonku..otras ake su tie decka doslova hnusne 😠 to moj maly minule prisiel zo skolky,ze mu jeden chlapec hovoril,ze mu zabije rodicov 😕
@marissenka mas pravda sestru to hrozne napalulo a aj mu vinadala ale eekt ziadny este mojej sestre vyplazil jazyk.Nooo a aj moja mala aj ona ma v skvolke takych spoluziakov ze ucitelke veselo povedia ze je p.ca.Nastastie my sadoma takto nerozpravame a moja mala ked pocuje nieco take tak si uska zapcha ruckami aby nepocula.Mrz ma ze obcas kvoli takymtonespratnikom trpia normalne deticky
@nefertitka no to je strasne ze sluzku....dobre si urobila ze si odisla.Ja si myslim ze dieta je zrkadlom rodica
@marissenka no moja dcera raz dosla domov ze jej jeden chalan z dvojcat pichol prst medzi nozky presne do pipky,potom ako sa bola vycikkat....a ze velmi plakala.Aj sme to riesili a od vtedy ucitelky davaju veeeeeelky pozor....manzel narobil bordel v skolke.To uz co sme si si mohli mysliet o tom.Mojmu dievcatku nik nebude ublyzovat to teda neeee.Od vtedy je pokoj a aj ty dvaja mali maju distanc od mojej dcery
@dana I nemyslim, ze preto lebo je jedinacik. Ja mam 3 deti a ta stredna ma obdobie, ze nepozicia, ja tvrdim, ze je to obdobie, rovnako ako ma dieta obdobie vzdoru a neviem coho, zak aj toto prejde, ked ho rodic vedie k tomu, aby sa podelilo....ale nasilu jej hracku brat nebudem, len aby sme boli za slusnych a dobrych..
@xarra246 ja nehovorim, že hned začne robiť zle. Ale ty celkovo nadavaš na to, že matka nieje 3 ročnému dieťaťu za zadkom. Tak ti len vysvetlujem, že ak ma už menšie dieťa, tak je zrejme za zadkom v prvom rade jemu, a to druhe občas skontroluje. Ja som chvalabohu ešte problem nemala, že by moj syn robil inemu dieťaťu zle, ale nejdem sa teraz hrdiť, že je to len mojou vychovou, ale určite aj vrodenymi predispoziciami. Jednoducho su detičky prirodzene bojovnejšie ako to moje a určite nebudem odsudzovať za to rodičov. Osobne poznam aj mamičky tých priebojnejších detí, a su to skutočne velmi dobré vnímavé matky, ktoré maju len jednoducho temperamentnejšie bojovnejšie deti. Nebudem hned utočiť na matky takých detí, takéto predsudky niesu moj štýl. Ak sa niečo deje a takéto dieťa zautoči na moje, tak napomeniem, ale určite nebudem kvôli tomu nadurdena pol dna a zatrpknutá voči všetkym starším deťom ich matkám a ihriskám, kde sa vyskutuju
@katkabg chudatko mala.. .:( a to robia decka v škôlke, co budu robit v skole?
@vejula Budem sa opakovať, už predtým som písala, že problém je práve v tom, že rodičia tých divokejších detí na ihrisku majú totálne v paži, čo ich dieťa na ihrisku robí. Klábosia s inými rodičmi a nemajú ani šajnu, kde na ihrisku sa ich dieťa nachádza. Keby to dieťa z ihriska odišlo, tak si to ani nevšimnú. Navyše je na ihrisku kopa detí v škôlkarskom veku, ako som písala vyššie, vedľa ihriska je škôlka a tak tie decká tam majú kamarátov, rovesníkov, takže je fakt od veci, keď prídu k špuntom a vytrhávajú im hračky z ruky. Ak majú niektorí rodičia viac detí, tak aj to mladšie je agresívnejšie, ničí všetko okolo seba, prípadne ide ako tank. Nikto ma nepresvedčí, že to nie je chyba vo výchove. Určite má každý človek daný nejaký temperamnet, ale je rozdiel medzi temperamentom a nevychovanosťou, či evidentnou nevšímavosťou zo strany rodičov ku svojím deťom. Pretože temperamentné deti iným neubližujú, tie nevychované áno...
Fúha, veru toto je realita! Mne sa stalo zas toto. Boli sme sa kupat, mala ma 2 roky a 8 mesiacov, plavala vo vode v kolese aj so mnou a tatom, prisiel mozno tak stary chlapec ako ona az k nej a zacal ju surovo spliechat do tvare, skoro sa utopila, jeho otecko stal na brehu a nepovedal mu pol slova! Tak som jej ukazala, nech sa brani a ospliecha ho, no ona sa bala, fakt sa div nedusila, on stale nic, az kym som ju nevzala a nevynadala tomu rodicovi a on nato, ze ved su to deti!!!! A potom som mu povedala, ze aspon vidiet, co z tych deti vyrasta, ked sa rodicia nestaraju a kedze to bol nabuchany plesatec bez mozgu, sme sa zobrali a odisli, lebo on by bol schopny mi aj dat jednu! Katastrofa! Cisty sedlak bez stipky mozgu!
@marinelka ahoj, tiey som pred nedavnom take cosi riesila, ale teraz sa snazim co najmenej zasahovat do hry na ihrisku, a teda to ci dcerka pozicia hracky alebo nie je na nej {ale hracky stale poziciava} ked chce naspat svoju hracku tiez to necham na nej nech si ju ide sama vypytat, ked ale vidim, ze je to nejake raznejsie dieta a dcerka ma s tym problem spravim to za nu. Samozrejme nenecham dceru len tak nech sa sprava ako drzi spratek na ihrisku....myslim, ze ma uz dobry zaklad co je predovsetkym jej povaha, ale snad aj vychova 😅
To ze velmi nezasahujem do jej hry a poziciavania hraciek sa snazim dosiahnut to abz bolo viac asertivnejsia a abz som vsetko nerobila za nu ja, a teda aby bola zdravo priebojna, lebo doteraz sa mi zdalo ze nie je. Ze stale hracky iba poziciavame, ale dcerke hracky chcel malokto poziciat. Pre taketo pripady mame aj viac lopatiek aj vedierok, aby potom neboli na ihrisku konflikty 🙂 Dcerku som naucila, ze ked si hracku pozicia tak ju vrati majitelovi priamo do ruky a podakuje.
Tiez ma niekedy zaraza, ake su niektore matky voci spravaniu svojich deti nevsimave. a patam si aj na taky pripad, ked mala chcela loptu od chlapceka. On mal tu loptu viac menej na haku, ale mamka hned "On vam tu loptu, nepozica, on je taky" proste mu ani nedala sancu ani nejake dohovaranie, ze tak sa budete hrat spolu s dievcatkom, proste nic. mamka rozhodla, ze loptu nepozicia
@marissenka neviem co budu robit ale to je tak ked si od pondelka do piatku s babkou a dedkom ktory ocividne nemaju nervy na nich a v sobotu nedelu s mati a oteckom ktory su taaaaak uzasny 😖
@simca06022011 dakujem za poucenie normalne som to bez Teba doteraz nevedel 😀
ked sa bavime o slusnosti, tak ja by som len chcela dodat, ze ked rodicia vedia o svojich detoch, ze hracky nepoziciavaju, mali by svoje deti naucit aspon slusne odpovedat na prosbu o pozicanie. nieco v style: "prepac, ale ja svoje hracky nepoziciavam nikomu". "je mi luto, ale nemozem ti moju hracku pozicat, mam ju velmi rad".
@marinelka dobra tema, zazivame tiez podobne situacie niekedy, pretoze mam tiez dcerku, ktora je skor placha a od prirody "dama"...ked vidi starsie, prilis hlucne alebo "akcne" deti, radsej sa zdekuje, nez by ju mali "prevalcovat". nepatri ani k tym detom co sa budu v dave tlacit na nieco...ona proste nie je ten typ. ma to svoje navyhody, ale aj nesmierne vyhody do zivota. co sa tyka zasahovania rodicov do hry deti, mam za to, ze rodic ma strazit svoje dieta aby si neublizilo, alebo aby neublizilo inemu...co sa tyka natahovania sa o hracky, myslim ze by si to deti mali podla moznosti vyriesit same. ano, mojej dcerke kolko krat vytrhli ine deti hracku z ruk, ale je dobre aby spoznala ze taketo veci sa deju, lebo analogie na toto su v dospelackom zivote na kazdom kroku. a cim skor spozna eventuality, nauci sa ich prijat a jednat podla nich, tym lepsie. co a tyka ublizovania deti, napriklad ked strkaju do inych a podobne, tak to riesim s kazdym dietatom osobne ked to vidim....cize uplne v pohode usmernim aj cudzie dieta ked vidim ze robi zlotu. nerobi mi to problem a keby s tym mala problem jeho matka nemam problem jej argumentovat. a ano, obcas na na ihrisku najde jedno uplne ze agresivne, neznormalizovane dieta, ktore by som najradsej za usi chytila a vyprevadila za plot, ale ono je to chyba ludi co ho vychovavaju, nie jeho. a vtedy radsej dcerku navnadim na inu aktivitu a ideme inde, lebo tu dohovorenie nepomoze.
Ja neviem, podla mna je pozicat pekne, ze sa deticky vedia podelit, ale musi tam byt nejaka rovnovaha - ty mne pozicas kyblik, ja tebe lopatku... Alebo nieco.. Ked uz bude cas, az aj my budeme chodit na ihrisko, tak bude iba na malej, ci pozicia alebo nie. Par krat jej vysvetlim, ze aj ona si moze pozicat ak sa spyta a bude tak mat novych kamaratov, ale nebudem ju zakazdym ukecavat, ze pozicaj a mozte sa hrat spolu... Bude chciet pozicia, nebude, nepozicia - ale naucim ju, ze v tomto pripade si ani ona poziciavat nesmie. Ja napriklad nemam rada, ked ideme s krsniatkom na ihrisko s odrazadlom, maly este ani nezaparkuje a uz okolo neho stoji "mini mafia" a trhaju mu odrazadlo z ruky... A je vlastne nuteny ho pozicat, lebo rodicia nezasiahnu.. A niektore hracky nestoja zrovna 2-3€, ze som happy, ze koluju po celom ihrisku.. Asi naozaj to chce pravidla viac pre rodicov ako pre deticky :DD
je rozdiel poziciat a poziciat...ano, pre dieta je prave ta jeho vec, velkym majtetkom ale pripada mi divne porovnavat to az ku pozicaniu auta...aj ja ako dospela predsa nemam problem poziciat aj veci osobnejsieho charakteru, kt. su pre mna dolezite. Napr. tento tyzden isla kamaratka s rodinou na dovolenku a nemali fotak. Pozicala som im svoj. A pritom ten fotak je pre mna dolezity, mam ho takmer stale so sebou a fotim deti. Nech sme kdekolvek. Je to moja "uchylka" ale je to stale len vec...a predsa na par dni bez neho viem existovat. A muz je takmer taky isty. Ano je potrebne sa naucit hodnoty veci aj to, ze nie su zadarmo a treba si ich nielen vazit ale aj "strazit" ale rozumne a odtial potial. Ak nechame uplne volnu ruku nad takym malym dietatom tak ono si nemusi uvedomovat dosledky svojho konania /ze nejaku hracku nepozicia/ pekne dlho a za ten cas je outsiderom na ihrisku a kym ine deti "buduju kamaratske vztahy" tak on sa len prizera...potom nabehne do skolky a su konflitky. Kazda nech si vychovava ako najlepsie vie. To je moj nazor. Moje deti aj ta mala dvojrocna vedia, ze veci poziciavame pretoze aj my si sem - tam chceme nieco poziciat a takisto ako nam urobi radost, ze sa mozeme pohrat s cudzou vecou tak aj ine dievcatka/chlapci su radi ak sa mozu pohrat s nasimi vecami. Navyse castokrat si takouto formou nachadzaju na ihriskach nove kamaratstva a hra je hned veselsia...
Niektore reakcie ma metu, pretoze na jednej strane tvrdite, ze je ok ak povie matka "no ved ano nemusis poziciat je to predsa tvoje" ale potom ak to takto zareaguje na margo toho dalsia matka /kt. si vypocula tuto reakciu od tej matky/ a bude vstepovat svojmu dietatu, ze teda uz ani ty nemusis poziciavat svoje hracky tak sa za chvilu prida k nej dalsia a dalsia a na ihrisku sa bude kazde dieta hrat same so svojou hrackou...nemyslim si, ze je uplne najspravnejsie uz od malicka robit z deti dospelakov a to mi taketo pripada...ved je to ako tvoje auto...ako netvrdim, ze hocikomu ano by som pozicala cokolvek ale vo vseobecnosti nemam problem sa podelit aj s malom. Ci uz ide o balik hygienickych vreckoviek, kt. som minule dala jednej zene nahodne na prechazdke, lebo jej vnucke sa pustila krv z nosa a bol to posledny balik vreckoviek, my sme isli prec a ponahlali sme sa ale videla som, ze nema a malej sa leje krv z nosa tak preco nie! a svojej dcere som este rychlo zbehla kupit balicek do nov.stanku lebo mala nadchu akurat...prosto ludia by mali byt k sebe pozornejsi a ohladuplnejsi, vediet sa podelit a nie preto, ze tak kaze viera ale preto, ze sme ludia a nie stado...ale ak budeme od malicka detom vstepovat, ze nic nemusia tak sa velmi lahko naucia, ze nemusia a nestaraju sa...ved je to predsa ich volba ci chcu, ci nechcu...
Ja by som tie deti až tak nepodceňovala. Učia sa pozorovaním. Môžeme pridať vysvetlenie, ale pozorovanie je dôležitou zložkou učenia. Na základe svojich pozorovaní sa rozhodnú častejšie ako po našej prednáške, prečo majú to, alebo tamto robiť. Stačí im ísť príkladom. Moje dieťa sa napríklad zdraví bez toho, aby som ho to kedykoľvek učila. Jednoducho to odpozoroval. Deti opakujú len to čo vidia.
Druhá vec, nezamieňajme si tu teraz základnú ľudskú slušnosť posunúť papierový kapesník dieťaťu od krvi. To je akoby sme sa hrdili tým, že pred nami spadla úplne neznáma babka, ale my sme ju zdvihli.
Tretia vec je, že nútiť deti k požičiavaniu vedie k mylnému presvedčeniu, že aj inokedy môžem k hocikomu prísť a hocičo si požičať a ak sa ten druhý netvári nadšene, ešte máme právo na neho škarohlídiť.
Osobne si myslím, že takéto nastavenie ešte pramení z režimu, kedy nikto nemal nič a všetci všetko. Ja som ešte takto bola vychovávaná, že všetko musím požičať, so všetkým sa musím rozdeliť. Tlačila to do mňa mama, škôlka, škola a všelijaké iskričkové organizácie. Trvalo veľmi dlho kým som pochopila, že ľudia to často zneužívajú. Ako decko prišla o kopec krásnych a drahých hračiek, pretože mi mama vštepovala, že nemám byť lakomá. Brat chodil pravidelne na ihrisko s novými angličákmi a vracal sa s nejakými hnusnými otlčenými kraksňami, lebo "Branko/Miško/Jojo si chcel vymeniť". Niekedy sa vrátl s prázdnymi rukami, lebo niekto si "požičal" a stratil, nevrátil, pokazil, ukradol. Otec bol z toho na prášky, pretože niektoré hračky, ktoré takto zmizli boli pekne drahé. Potom sme počúvali, že si nedávame na veci pozor a nič si nevážime Ja som po rokoch zmenila názor na "naše spoločné zdieľané", ale brat je dodnes všetko len nie lakomý. Najradšej by sa rozdal. Výsledok je, že nemá dokopy nič. Stavím sa ale, že až raz bude mať deti, tiež bude učiť bezhraničnému deleniu.
Podeliť sa je pekné, ale delím sa s rodinou a s priateľmi, nie s hocijakým deckom, čo napochoduje na ihrisko a vidím ho ani nie dve sekundy. Hádam by sa tie deti mohli návzájom aspoň trošku otrkať, kým sa dajú do zdieľania majetkov.
Fu, tak ja musím úprimne povedať, že na ihrisku vychovávam aj cudzie deti :D Požičiam naše a ak malý chce niečo cudzie, prídem, vypýtam, vysvetlím a deti požičajú. Zatiaľ mi za to nikto nikdy nevynadal. Rodičia sú asi radi, že môžu sedieť a nemusia nič riešiť. A ani deti to neberú nejako zle. Väčšinou mi už z diaľky kývajú, keď ma vidia na ihrisku a kričia na mňa teta.
Ked sa tu uz pise o tom poziciavani...ano je dobre viest deti aby sa o hracky delili. ALE je aj velmi dolezite im pripomenut, ze ked sa s hrackou dohraju tak ju maju vratit spat, najlepsie v takom stave ako si pozicali. Keby sa na tuto druhu cast nezabudalo, predislo by sa mnohym problemom.
@salome123 moja mladsia nerada ppziciava hracky,ale ma 28m.a vela toho nenarozprava..vzdy len dobehne a svoje si vezme...takze asi tazko povie taku celu vetu...spravim to za nu ja...ona je z tych,ze ked chxe pozicat,spravi to sama a vyslovene hracku nanuti..uz zoparkrat spontanne nieco darovala-balonik,raz take cukriky pezz,co sme niesli pre braceka...
Mozno je taka aj preto,lebo bracek ma svoje oblubene hracky(auticka) a nedovoli,aby si ich ona pozicala.tak ho aspon ucim,aby jej dal nieco ine zo svojho vozoparku..
On ako maly poziciaval bez problemov,u malej ma to dost prekvapilo...lebo zas ona si pozicia rada..ale sa ak pytame,ci smieme...
Ja si myslím, že si bohužiaľ zatiaľ natrafila len na takých ľudí, ktorí dieťa vypustia na ihrisko a viac ich nezaujíma. My sme sa našťastie vždy vedeli s ostatnými deťmi dohodnúť, lebo aj ich matky si ich všímali, čo robia. Moja dcéra tiež raz spravila to, že nechcela vrátiť dievčatku loptu (má 15 mes), tak som jej dohovárala, že ona má tiež svoju doma, tak nech jej ju vráti. Raz sa nám stalo, že jeden chlapec do nej hádzal kamienky, tak som mu najprv slušne povedala, že to nesmie hádzať, lebo ona je ešte malá a mohlo by jej to ublížiť. Ale keď začal do nej hádzať znova, tak už som po ňom zhúkla, vetou typu: "čo som povedala?!" Keď si nevedia rodičia napomenúť decko, tak to spravím aj za nich :D a čo sa týka požičiavania hračiek, tak vždy sa treba najskôr opýtať daného dieťaťa, či vec požičia....nie si len zobrať, že však potom vrátim. Prípadne hračku dočasne vymeniť za svoju ("keď mi požičiaš formičku, tak ja ti požičiam kočík"). Keby mojej spravili niečo také, ako tvojej s tým kočíkom, tak by som s krpcami narobila poriadky a nevadilo by mi húkať aj na celé mesto :D
no, mozno ma pohryziete za moj nazor, ale skusim 🙂 citala som len zaciatok, reakcie nie. Pravda je taka, ze ked som mala jedno dieta, mala som z ihrisk doslova paranoju. Moj syn je z tych vybojnejsich (nie agresivnych), nema problem si popytat, s poziciavanim doteraz trosku bojujeme (je hlavne velmi nahnevany, ak si poziciavajuci vec od neho nepoprosi na pozicanie). Vzdy som mala ist obavy na ihrisko -co zas bude, ake tam budu deti, co komu kto pozicia ci nepozicia, ci pojdeme zas s krikom domov, ci niekto iny.... Pri dcere som zrazu tento problem neriesila. Jednoducho viem, ze deti sa nejak dohovoria. Pozor - nesedim na lavicke a nedebatujem/necitam, sedim pri detoch a nechavam ich, nech sa skusia dohodnut same. Ak su na ihrisku deti, ktore sa nevedia vpratat do koze (nadavaju, beru bez opytania, robia "neplechu", kde hrozi nebezpecenstvo i inym detom, tak ich slovne spacifikujem bez ohladu na to, ci tam rodicov maju alebo nie. Beriem to tak, ze ked na nich rodicia kaslu, niekto sa ozvat musi, a malokto ma dnes odvahu. Ale v principe sama na sebe pozorujem, ze odkedy mam dve deti, jednoducho mam z vela veci menej "mindrov" (nestiham 😀 ).
@marinelka syn s pozicanim nemal nikdy problem...dcerka ano,kuk vyssie moj prispevok..stn jedine jej doma nechce pozicat niektore svoje auticka,ci ine hracky,alr ucim ho,aby ju za to necapal,ked mu to berie,ale jej vysvetlil,ze sa s tym hra,ci nema chut pozicat a nech jej da daco ine,podobne...
Vonku nejak problem s tym nema,ani bitkar nie je.
Jedine ho napominal,ked predbehuje male deti na smyklavke..vysvetlim mu vzdy,ze aj on bol maly a nebol taky rychly... (no zial,vtedy ho zas predbiehali ti vacsi..)
Ja nemam problem napomenut cudzie dieta,ak to neriesi rodic..s kamoskami na ihrisku si napominame deti,ak si to daktora z nas nevsimne..vacsina z nas ma totiz este i dalsie mladsie deti a musi byt predovsetkym pri nich,kedze este nie su obratne a nevedia sa hrat s rovesnikmi vzhladom na vek...

@katkabg aj moju dceru raz jedno cca 7 rocne dievcatko ucilo "mile" slovka...stale jej hovorila, ze "moj stryko je tak drbnuty, mama vravi, ze je k.k.t"
A potom si robila z mojej dcery sluzku, ze ty mi budes nosit kabelku a budes stat tam, kde ti prikazem. A podobne.
No jedine, co mi ostalo bolo sa odtial pakovat kade lahsie. Matka? netusim kde bola, ci uz pustila to dievcca same von, alebo nie.