Skauting. Čo dal vašim deťom?
Mám tri deti - dvoch chlapcov 7 a 10 ročných a skoro ročnú dcérku, hľadám pre chlapcov niečo na voľný čas, zrušili sme tenis kvoli financiám a napadlo mi, že o skautigu som počula, že je dobrou aktivitou pre deti, chcem aby ste mi dali vedieť, aké máte osobné skúsenosti s ním (jeho plusy, eventuálne mínusy) nakoľko nepoznám nikoho, koho deti chodia do skautu. Privítam všetko okolo toho, nemálo doležité je koľko financií ste do toho investovali a chcem, aby deti mali kvalitnú voľnočasovú aktivitu, chcem vedieť, či je skauting práve taký.
@rawmamka ďakujem info zhaňam ja ja som pisala teraz.. mam este deticky male 2 a 4 ale asama som milovala ako dieta tabori a taketo aktivity a mam pocit ze aj moje deti maju k takymto veciam blizko paci sa mi to - trochu sa mi nepaci ako pises ze tam supnu problemove deti ale to sa aj nam neskorej na taboroch pre tynegerov a dospelakov (ja som nebola skaut ale ina organizacia)stavalo ze nam poslali na tabor nezvladnutelneho vyrastka lebo chceli rodicia ist na dovolenku... tak si viem predstavit... ale tak ako predpokladam ze mojim chalanom ak su po mne by sa to pacit mohlo...(vzdy na akomkolvek tabore sme boli so segrou tie najstastnejsie deti ostatne fnukali ze ich rodicia odlozili este v mensich rocnikoch.. ale aj vo vecsich sa nasli fnukali co sa boja pavukov a ine...)
ja som hlavne chcela vediet ci je organizacia este ziva a aktivna ci to uz nevymiera alebo tak a stale je to o tom istom ako dakedy... a tiez budem potrebovat najst nieco v blizkosti Cadce, kedze zilina sa mi zda uz daleko... ďakuem este raz velmi pekne za infosky... mame este minimalne 2 roky casu aby sme sa zorientovali a pozistovali co a ako...
@oskvarka Ahoj, ako som písala, veľa závisí od kvality zboru, do ktorého sa deti dostanú, lebo všeobecne sú myšlienky, princípy skautingu veľmi pekné a pre celé ľudstvo prospešné, ale všetko závisí najmä od tzv. ľudského faktora. Myslím, že drvivá väčšina zborov na Slovensku je v dobrej "kondícii" a vedú to veľmi fajn ľudia, ale nájdu sa aj takí, ktorí to flákajú, resp. aj v zdravom zbore sa zjavujú problémy, o ktorých som už písala a potom už záleží len na vodcovi/vodkyni ako to celé zvládne. V našom zbore už niekoľko detí poslali preč práve z dôvodu, že boli absolútne nezvládnuteľné - dnes sa celkovo stále viac objavuje medzi deťmi agresia, šikana, rôzne poruchy správania, ADHD.... a tým, že skauting je skutočne snáď najlacnejší krúžok, ktorý navyše deťom robí veľmi veľa akcií - víkendovky, prespávačky, stretká, tábory,... počas celého roka a rodičia majú od detí na ten čas pokoj, tak sa rozmohlo, že takto si situáciu riešia aj takí rodičia, ktorí nezvládajú výchovu deti alebo na ne vyslovene kašlú a chcú sa ich "zbaviť" aspoň na nejaký čas. Pred tými 10 rokmi to také vypuklé nebolo, teraz po každom nábore sa riešia takéto situácie a napriek tomu, že radcovia/vodcovia na skautingu si prešli školeniami ako zvládať rôzne situácie a zväčša sú to max.trpezliví a obetaví jednotlivci, tak v takýchto prípadoch majú čo robiť a po x pokusoch o nápravu musia siahnuť po najtvršom treste (vylúčenie), aby ochránili zvyšok zboru pred agresorom. Zakiaľ však k takémuto kroku dôjde, tak to trvá dlhší čas, ktorý je vyslovene utrpením pre tých skautov, ktorí chcú tráviť čas zmysluplne a družne, nie hádkami, bitkami, schválnosťami ako to nezvládnuteľné deti robia. držím palce, aby si našla vo svojom blízkom okolí super zbor, ktorý si s takýmito problémami poradí ako ten náš 🙂.
Ahojte, uvazujem o skautingu pre 8r syna, ma rad turistiku, prirodu, len teda mozem otazku - je skauting ladeny v duchu krestanstva? pretoze k nam najblizsie lokalitou skautsky zbor je v oratoriu salezianov a teda my do kostola nechodime... docitala som sa, ze skauting zalozil anglikan.. dakujem🙂
@matejkoo To je od zboru k zboru, ja mám skúsenosť s dvoma - v jednom takmer žiadne kresťanské ladenie (okrem roznášania betlehemského svetla, ale to bolo skôr také vianočné ladenie, aj keď bolo stretnutie s farármi a chodilo sa aj do kostolov). V druhom to bolo na "každodennom stole" - na tábore ďakovanie Bohu za jedlo, denné krátke modlitby, aj omša,....
sesternicina dcéra chodila. Stále boli niekde na výletoch, stretkách. Naučila sa samostatnosti, zodpovednosti, tolerancii. Precestovala polku sveta - už ako dospelá, nemá problém sa zorientovať hocikde a v akejkoľvek oblasti života. Hocičo si vybaví, zorganizuje.
@matejkoo Aj pre naše deti bol skauting super, ale neprijateľné pre ne bolo, ak sa do činnosti primiešavalo náboženstvo (katolícke), lebo vieru (v niečo - lásku, dobro, energiu, prírodu, .....) má drvivá väčšina ľudí, to je ok, ale tieto ideologizmy (konkrétne náboženstvá) by sa nemali podprahovo podsúvať. Našťastie existujú zbory, kde je propagácia akéhokoľvek druhu cirkvi neprípustná a tie boli veľkým prínosom pre rozvoj v každej oblasti - zodpovednosť, empatia, spolupatričnosť, manuálna zručnosť, vysoká miera tolerancie.
@rawmamka A prosim s ktorym presne oddielom mate pozitivne skusenosti? My sme BA Ruzinov, nasla som tu najblizsie len ten zbor pri Salezianoch, ktory ako pisem, hned ako zacalo stretnutie, isli sa pomodlit (nas syn nie je ani pokrsteny..). Kontaktovala som aj zbor na Mesacnej, ale neozvali sa mi na prihlasku ani pred rokom ani po roku, ani na FB.. tak za taku komunikaciu teda si myslim tiez svoje 🙂

@rawmamka Veľmi pekný príspevok, naši tam chodia od roku 2012, sú spokojní. Veľmi pekne si to vystihla o čom skauting je. Myslím, že pomôžeš iným pri rozhodovaní o tom, či je skauting vhodný pre ich deti a o čom to vlastne celé je.