icon

Skauting. Čo dal vašim deťom?

seba1
24. feb 2012

Mám tri deti - dvoch chlapcov 7 a 10 ročných a skoro ročnú dcérku, hľadám pre chlapcov niečo na voľný čas, zrušili sme tenis kvoli financiám a napadlo mi, že o skautigu som počula, že je dobrou aktivitou pre deti, chcem aby ste mi dali vedieť, aké máte osobné skúsenosti s ním (jeho plusy, eventuálne mínusy) nakoľko nepoznám nikoho, koho deti chodia do skautu. Privítam všetko okolo toho, nemálo doležité je koľko financií ste do toho investovali a chcem, aby deti mali kvalitnú voľnočasovú aktivitu, chcem vedieť, či je skauting práve taký.

seba1
autor
25. feb 2012

@cobhan tak to si ma potesila 🙂

paszelkasp
25. feb 2012

@michalag poznam iba mena, take skaut. celebrity 🙂 ale nepoznam ich osobne

seba1
autor
28. feb 2012

@cobhan takže pre bábo už je jasná životná cesta 😉

cobhan
28. feb 2012

@seba1 urcite 😀

rychetkami
28. feb 2012

záleží hodnqě na lidech, kteří vedou ty skautské oddíly...já chodila jako dítě a nic moc, ale vím o spoustě oddílů, kde se dětm věnovali, vedoucí jim šli příklademsvým chováním a aktivitz děti hodně obohatí...je to o lidech, ne o instituci

katarinaa77
28. feb 2012

presne tak, zalezi hlavne na tom, kto vedie oddiel.....moj starsi syn, tam chodil 4 roky a ked sa im zmenil veduci, uz sa mu tam moc nechcelo chodit. Ale urcite tam zapisem aj mladsieho syna, ked bude chciet......mali tam super vylety, tabory boli za rozumnu cenu. Vedel aj take super kolektivne hry.......celkovo tam deti vedu k dobremu chovaniu 🙂 🙂 🙂

ena
1. mar 2012

paci sa mi, ze @seba1 zacala tuto temu... chcem sa spytat, ze ako to funguje, dieta sa do oddielu da prihlasit kedykolvek? Jednoducho, zistim, kedy maju stretavku a dojdeme tam?
Nasla som, ze ku skautom mozu uz deti od 6 rokov - Vĺčatá a včielky: 6 až 10 rokov
Nasla som aj ze najblizsi zbor mame pomaly hned za rohom... Len neviem, tie zbory su take zmiesane, alebo podla veku? Na skauting.sk je toho tolko, ze tam mam problem zorientovat sa..

seba1
autor
1. mar 2012

@ena ja som ich nekontaktovala ešte, ale podľa stránky som vyrozumela, že berú aj počas roka, skús nájsť telefón, nechodila by som na stretávku, tam asi majú program s deťmi a nemajú na toto čas, podľa mňa sú podľa počtu v zbore do istej úrovne zmiešané, t.j. od 6 tuším až do 12 spolu, ale keď ich je veľa môže tam byť ďalšie delenie. A z ktorej časti BA si? Ja bývam v Dúbravke.

petraprostejov
2. mar 2012

Hodně záleží na tom, kdo ten Skaut vede a jak to tam vypadá. Kamarádka chodila do Skautu - byli hodně venku, v přírodě, vlastně ani nevím, jestli měli kroje. Náklady byly tu a tam nějaký víkend na vlak a jídlo, jinak stanovali.
Já chodila do Skautu taky. Prošla jsem si částečným úpadkem a znovuzrozením oddílu.
Jednu dobu jsme tam hráli jen hoňku a schovku, prakticky bez dozoru (to není obvyklé 😉 ). Pak jsme se hodně připravovali na závody - zdravověda, morseovka, hra na paměť, odhad vzdálenosti, uzly, poznávání kytek. Fajn byly oddílové schůze. Tam to bylo o nějakých morálních zásadách (skautský zákon...). Zpěv u kytary, vánoční besídka... Náklady nebyly nijak extrémní, nějaké roční zápisné + pořízení kroje. Výpravy byly málo.
Pak se oddíl postavil na nohy, náplně schůzek byly lepší (to už jsem nebyla jako dítě). Nějaká hra na fyzické vybití se, šifry atd.
Pokud je oddíl aspoň trochu kvalitní, šla bych do toho. My dítko teprve čekáme, ale náhodou jsme se o tom nedávno s manželem bavili, že bychom ho do Skautu dali (kdyby chtělo...).

seba1
autor
2. mar 2012

@ena tak to máš pekný výber, my tu máme jeden zbor, ale som rada, že nemusíme niekam ďalej 🙂

seba1
autor
2. mar 2012

@petraprostejov tak snáď to tam bude dobré, majú tu už tradíciu aj detí asi dosť, dúfam, že to teda bude na úrovni

petraprostejov
2. mar 2012

@seba1 Jo, však se poptej, co dělají, jak často třeba jezdí ven atd., věřím, že budou schopní Ti i říct, jak velké máš čekat náklady - kolik je roční příspěvek, jestli bude potřebovat kroj, jestli se dá někde sehnat třeba z 2. ruky (já měla třeba ze začátku kroj půjčený), když jezdí na výpravy, tak kolik to stojí, kolik stojí tábor... 🙂

ena
2. mar 2012

@seba1 no ale to vies, cim vacsi vyber, tym tazsie sa vybera 🙂)

takze ak sem chodi do temy niekto, kto vie o niektorom z petrzalskych zborov, mozete poradit prosim?.. Neviem, cim sa od seba lisia.Chcela by som tam prihlasit 6 rocneho syna.

seba1
autor
2. mar 2012

@petraprostejov hej, chystám sa povypytovať 😉

martinmartin
3. mar 2012

Ahoj Ena, vediem jeden z tých petržalských zborov 🙂 Zaujímavá téma a milé príspevky, ktoré hovoria sami za seba 🙂 Začal by som tým, že by som si pozrel fotky na webstránkach - lepšie raz vidieť ako 100x počuť, potom zistil, či v danom zbore majú aj tých najmladších (Vĺčatá) a potom by som tam zavolal a zistil, či teraz berú aj malé deti. Potom by som sa šiel pozrieť do klubovne - odprevadil decká na schôdzku. Tam by som stretol vedúcich a mal by som trochu prehľad. 😎 Pre iné lokality - kontakty na všetky zbory sú tu: http://skauting.sk/skauti/kontakty/skautske-zbory/

vevet
10. mar 2012

@ena 13zbor.sk tam chodí a myslím, že už aj je vedúcov v jednom dievčenskom oddiele moja bývala spolužiačka a dobrá kamarátka, raz som bola s nimi na výlete, cítila som sa tam príjemne, majú dobrú organizáciu...raz by som aj ja chcela dať deti do skautu, ak dovtedy v tejto dobe vydržia...

marecek4
10. mar 2012

u nás skaut bohužel není,ale tak nějak nám to nepřišlo,protože v tomto směru jsme dost aktivní sami,víceméně každý víkend jsme byli venku,spali pod stanem,jezdili na tábory,kamarádka vede mladé hasiče,tak akce s ní,a někdy se k nám přidaly i kamarádi našich dětí,takže pořád veselo,teď si dáváme trošku pohov-velcí už mají i své zájmy,a malý z toho moc rozumu ještě nepobírá,i když už jsme absolvovali Lednici,Buchlov,Bučovice,nějaké slovensé památky,kdy jsem třeba ze Smolenického zámku byla navýsost zklamaná,a do toho opět výlety jen tak,nebo s kamarády,takže na zeleno pokřtěný je🙂,skaut jako takový je vlastně o vztahu k přírodě a dalo by se říct životní styl,ale jednotlivé oddíly mají i své zaměření,jako býval pionýr a jak už bylo psáno.je to o lidech a jejich vztahu a hlavně umění jak s dětmi pracovat,bohužel dnes ještě ověnčený všemožnýma zákazama a příkazama,takže pokud ve vašem okolí najdete kvalitní vedoucí určitě skauting doporučuju

romcovaklarka
10. mar 2012

@seba1 Tak s dětmi nevím, ale sami jsme se sestrou a s bráchou do skautu chodili (já v letech 1995-2000) a bylo to super. Záleží určitě hodně na výběru oddílu, my jsme byli super parta a výlety i tábory byly úžasné. Finančně to moc náročné nebylo, i když do začátku bylo potřeba pořídit nějakou tu výbavu, ale měli jsme všechno použité takže nic strašného. Jak říkám - určitě strašně záleží na oddílu a vedoucích, nejlepší je se zeptat dětí (a jejich rodičů) co tam chodí, jak je to tam baví, co dělají apod. Ale myslím si, že na skutingu je hezké, že to nejsou jen výlety a zábava, ale i určitá výhova k nějakým hodnotám, což se jistě taky dětem neztratí.

seba1
autor
12. mar 2012

@romcovaklarka hej, presne to sa mi páči, že sa deti vedú k niečomu, vychovávajú, učia sa správať jeden k druhému

fifca
12. mar 2012

Ahoj holky,skaut můžu za sebe jen doporučit. Chodila jsem do oddílu od svých 11 let a zůstala tam už v podstatě napořád. Pět let jsem fungovala jako vedoucí. Byl to jen dívčí oddíl a musim říct, že jsem se tam naučila plno věcí. Samostatnost, spoléhat se na sebe, ale i na ostatní, atd. Plno věcí se mi občas šikne, vím , jak zacházet s mapou, dám dohromady i morseovku, rozdělat oheň, atd. Hlavně plno zážitků a kamarádů po celé republice. Jezdila jsem pryč každý druhý víkend, prázky, tábory, takže i naši měli na chvilku klid. Samozřejmě jsem utrpěla pár úrazů a šrámů, ale to k tomu patří.
Musim ale taky říct, že někoho to nechytne a pak nemá cenu dítě do toho nutit. Např. moje segra to úplně nesnášela a z táborů psala našim srdceryvný dopisy, jak to tam nenávidí. 🙂

seba1
autor
13. mar 2012

@fifca tak hej, asi to nie je na 100 percent pre každého

zvedavamt
26. jún 2015

www.skauting.sk

je tam info aj kde sa da pridat
moja dcera /10,5r/ zacala chodit tento rok
bavi ju to aj chodia na vylety a ja som rada, ze sa aspon jeden den v tyzdni netula s partiou

petronela1985
26. jún 2015

@seba1 Ahoj, ja som bola skaut v detstve. Myslím, že je to super. Ako skautský tím sme sa pravidelne stretávali, tuším každý piatok a vždy sme mali nejaké aktivity. Občas sme chodili na túry, každé leto do tábora. Tam sme sa učili ako žiť v súlade s prírodou, vlastne, to je to, na čom je založený základ skautingu. Skautkou som bola cca. 5 rokov, potom nám odišla vedúca a rozpadlo sa to. Ale určite odporúčam, pre deti je to super. Spoznajú mnohých nových kamarátov.

petronela1985
26. jún 2015

@seba1 A čo sa týka finančnej stránky, vtedy sme platili ročný poplatok a kto odoberal časopis o skautingu, tak poplatok za ten časopis. Tábory neboli drahé. To ti fakt neviem povedať koľko to vyšlo, to mi platili rodičia, jasné. Ale viem, že spomínali, že to bola v pohode suma a chodili sme na 2 týždne.

seba1
autor
26. jún 2015

@petronela1985
@zvedavamt ďakujem za príspevky, chlapci sú už skauti tuším od septembra 2012, už teda 3 roky a som veľmi spokojná a oni tiež 🙂, finančne tiež super, môžem doporučiť. A v dnešnom svete zvlášť.

petronela1985
26. jún 2015

@seba1 Joj, prepáč 🙂 Nevšimla som si dátum príspevku 🙂

oskvarka
28. sep 2017

@seba1 ahoj ja mam este chalanou malych ale kamaratka ako dieta bola skautka avelmi si to pochvalovala ja by som chcela pre nich nieco podobne teda ak oni budu chciet zatial sa mi zda povahovo ze by na to boli od kolkych rokov ste vy zacali videla som na srtankach ktore zial casto niesu aktualne ze je to od 6 rokov ale tak neviem ci aj pre dietko je to uz odvtedy reealne chcem sa poinformovat dopredu .. ako si sa ty nakontaktovala na nejake oddieli v Bratislave? lebo ja som dost na konci sveta ale cosi tu na okoli by malo byt len teda aktualne som sa este o priami kontakt nezaujimala... ďakujem za info moc..

rawmamka
28. sep 2017

@seba1 Ahoj, ja mám tri deti a všetky chodili/chodia na skauting. Nebudem písať o základných princípoch a aktivitách, lebo toho je popísané neúrekom 😉. Je to snáď jeden z najlacnejších krúžkov aký poznám 😀 a to sme ich vyskúšali neúrekom - u nás je členské 15 eur na rok, postupne dokupuješ šatku, košeľu, nášivky, ale nie je to strikne povinné, aj keď je fajn, ak majú decká rovnošatu. Potom samozrejme cestovné, ak chodia na rôzne výlety, chaty a pod. - naši častokrát využívajú vlaky, ktoré sú zadarmo, ale nie všade ide vlak 😉, tak vtedy idú busom. Tábory sú tiež mega lacné - cca 2 týždne za 60-80 eur, podľa počtu súrodencov, ktorí idú spolu a pod. Vyžaduje sa väčšia angažovanosť rodičov (napr. na tábor vypomôcť s jedlom - zaváraniny, ovocie, zelenina, cestoviny, ryža...) - kto ako a koľko môže pomôcť, nie je to povinné. Môjho najstaršieho syna to počase prestalo baviť, pretože mu vadili niektoré veci - isté pravidlá, hierarchia, ak napr. starší rozhodne o nejakom treste (zväčša klikovanie) musí byť akceptovaný a pod. On je celkovo na seba háklivý a ak mal pocit, že by nemal dostať trest, tak sa jednoducho odmietol podriadiť.... a kopec iných drobností, ktoré moje ďalšie deti v skautingu neriešia - ak sa im aj niečo zdá tak trochu nefér, nesparvodlivé a pod. tak to berú ako bežnú súčasť života, samozrejme ide len o bežné malé trenice aké medzi deckami vznikajú a ktoré sa tak učia riešiť. Trochu problém vidím v tom, že v poslednom období je trend dávať do skautingu tzv. problematické deti - podľa hesla "veď tam si s nimi poradia" alebo z dôvodu financií - u niektorých je to žiaľ prepojené, že hľadajú lacný krúžok (kam dieťa "zašiť" a mať od neho pokoj) nie preto, žeby dieťa malo k niečomu takému vzťah ale z vyššie uvedených dôvodov a potom vznikajú v zboroch, družinách veľké problémy. Z môjho pohľadu hodnotím skauting ako výbornú vec - pre moje dve dcéry je to naj krúžok, lepšie povedané životný štýl, miesto, kde našli výborných kamarátov a zažívajú veľa dobrodružstiev. Ale najdôležitejšia vec je do akého zboru sa dieťa dostane, lebo tak ako vo všetkom aj tu platí, že to závisí len od jednotlivých ľudí, ktorí to vedú a ktorí zbor tvoria - aká partia sa tam vytvorí, ako dokáže napĺňať ducha skautingu, ako sú aktívni, ako vedia zvládnuť deti a pod. A za druhé - ako sa konkrétne deti dokážu začleniť do kolektívu, ktorý funguje podľa istých pravidiel, mám to odpozorované počas tých cca 10 rokov, ktoré tam moje deti chodia a zažila som rôzne situácie - od skalných, ktorí chodia od malička a nedajú na skauting dopustiť až po decká, ktoré vydržali jedno dve stretnutia a nikdy viac sa neukázali.
Opäť však - všetko závisí od jednotlivého zboru kam sa dostanete, aká tam panuje atmosféra, ako majú všetko zabehnuté, aj od momentálneho zloženia, pretože je prirodzené, že deti sa postupne obmieňajú a tá zostava sa postupne mení a tým aj vzťahy medzi nimi. Deti skauting naučí väčšej samostatnosti, nebojácnosti, zodpovednosti, ale všetko to musia dosiahnuť vlastnými silami, o tom to celé je, vedieť sa postarať nielen o seba, ale najmä o ostatných - od ľudí počnúc, cez zvieratá, stromy, les, planétu/prírodu ako takú. Chápať svet ako celok, nie ako zhluk jednotlivcov. Popritom veľa srandy a zábavy akú s rodičmi deti nezažijú, na druhej strane uvedomenie si vlastných limitov a nedostatkov + nájsť v sebe schopnosť vyjsť s každým, zapadnúť do partie, pretože na skautingu sa inak prežiť nedá 😀.

rawmamka
28. sep 2017

@seba1 Až teraz som si všimla, kedy si úvodný príspevok písala 😀....takže sorry, všetko už vieš 🙂.