icon

Šport pre 12-ročného - veslovanie, kajak, kanoe

mijunik
17. máj 2023

Ahojte, prosím o radu alebo názor. Chcem prihásiť môjho takmer 12-ročného syna do nejakého klubu zameraného na jednu z týchto aktivít. Ide mi o to, aby sa Branko oveľa viac hýbal, aby robil šport, ktorý by ho mohol baviť. Teraz chodí raz za týždeň plávať. Plus hrá na cimbal. Hovorí, že sa mu páči veslovanie. Pomaličky, na jazierku… 😁 Že nechce pretekať a byť najrýchlejší. No… vysvetlila som mu, že nemusí vyhrávať, ale nestačí veslovať iba rekreačne, chlap má športovať. Nabrať kondičku, spevniť svalstvo, zamedziť rastu slaninky na bruchu. Sme z BA a čo viem, tak najbližšie máme kajakárov alebo kanoistov (Karlova Ves), veslári sú ďalej (Petržalka). Prosím o rady podľa prípadných skúseností, čo je lepšie pre takéhoto chlapca, ktorý doposiaľ veľa času strávil sedavými aktivitami.

Strana
z2
rebrambora
17. máj 2023

Sport = rekreacia, sportovat nemaju len chlapi, ale vsetci a slaninka rastie z jedla.
Nepomoze ti ked ti tu vypisem, co robia ti moji a co vsetko vyskusali, lebo kazdeho bavi nieco ine. Ma 12, odhadnut to uz urcite vie. Opytaj sa predsa jeho.

julish
17. máj 2023

Sportovat maju vsetci, ake ze chlapi, kokos! No a veslovanie je super aj naoistika, kajak by som zvazovala kvoli jednostrannej zatazi chrbta

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
lulamx
17. máj 2023

@julish kanoe je jednostranne, kajak symetricky.

catalin
17. máj 2023

@mijunik ja by som skôr to veslovanie, kajak je ako písali jednostranná záťaž, a výbušnosť tam treba. Záleží zase aký je chalan typ, lebo niekomu kajak vyslovene sadne, niekto je zas diesel na dlhšie trate, laicky povedané

vivuska666
17. máj 2023

Alebo nech skusi paddleboard. Na Zlatych maju.

lulamx
17. máj 2023

@mijunik vesluje sa, myslim, aj na zlatych pieskoch.
my mame skusenost s kajakom, petrzalsky klub. trenuje sa na zemniku, co pre nepetrzalskych moze predstavovat logisticky problem. trenuju tam aj veslari. karlovkari asi vsetci trenuju v zatoke.
u nas decka neboli nutene do pretekov, aj ked jasne, ze trener je rad, ked sa zucastnia a este radsej, ked su umiestnenia.

luccija
17. máj 2023

@mijunik prečo musí chlap športovať?
Nech robí to, čo ho baví.Mozno by radšej chodil na šachy, modelarsky, jazyk...ak by mal chuť robiť šport dávno by chodil na futbal, tenis...nie každý má vzťah k športu
Kamarátka chodila do Karlovky tvrdé tréningy v telocvični plus voda tam to je lazo plážo.
Nechaj ho nech si vyberieš sám a nie, aby Ti vyhovel.

luccija
17. máj 2023

@mijunik lukostrelba?florbal?

nwnw
17. máj 2023

@mijunik poskusaj cokolvek kludne aj padleboard, len nech sa hybe. No treba trosku aj doma vzory. My chodime sko rodina na biky, korcule a turistiku. To mame ako hobby popri treningoch.

sissy27
17. máj 2023

@mijunik a preco musi Branko robit nieco z toho, co sa paci tebe? Preco nemoze Branko robit napr gymnastiku, parkour, jiu-jitsu alebo tancovat?
Sport je super pre kazdeho, nie len pre chlapov, mozno by si mu mohla ist prikladom a zapojit ho do sportu, ktory robis ty…ak ho bavi plavanie tak kludne pridat viac treningov (mimochodom, prave plavanie je skvele, kedze rovnomerne zatazuje cele telo)

vanessad15
17. máj 2023

@mijunik Neviem môj syn chodí na hokej už dobrých 12 rokov a zatiaľ ho to baví, a je v tom našťastie dobrí. klop, klop... Každopádne určite by som ho podporila v akom koľvek športe či už by to malo byť veslovanie alebo kanoe. Hlavné je, že sa v tom to dieťa nájde. Inak slaninka na brušku nerastie len z nedostatku pohybu🙂 Ale určite nechaj na ňom aký šport si vybrie, pretože čo máš z toho keď mu vyberieš nejakú aktivitu ktorá ho nebude baviť a bude ju robiť len kvôli tebe? Nič. Inak syn mal spolužiaka ktorý v cca 12-13 rokoch väčšinu času trávil sedavými aktivitami (hrával počítačové hry) si našiel záľubu vo futbale. Dieťa môže robiť aký koľvek šport ak má motiváciu a chuť. Držím palce nech zo synom nájdete to pravé.🙏

julish
17. máj 2023

@lulamx tak som to chcela napísať, dik

mijunik
autor
17. máj 2023

@rebrambora
@julish
@kittykat22
@lulamx
@luccija
@nwnw
@sissy27
@vanessad15
dievčatá, ďakujem Vám všetkým za odpovede. 🙂 Diskusiu som zakladala, keď som sedela uzimená a zmoknutá v aute a chcela som ju čím skôr založiť (neviem, prečo to nemohlo vydržať do pohody domova 😀 ) a potom ísť domov. No - tak to aj s kompletnosťou informácíi vyzerá...
Takže my nie sme náružíví športovci, ja mám dosť pohybu v práci, takže mojej psychike nechýba, dcéra cvičí doma niečo ako aerobik, ale manžel má sedavé zamestnanie a vozí sa autom, doma sedí pri počítači a asi dvakrát do týždňa chodí s kamarátmi hrávať bedminton. No a Branko je ako keby utvrdzovaný v tom, že počítačové hry sú najlepší relax. Je mi jasné, že to je naša chyba a chcem to napraviť. Branko chodí na cimbal a na dramatický do základnej umeleckej školy. Plus na plávanie. Cimbal ho celkom baví, aj hudobná náuka, ktorú má k tomu. Dramatický ho neteší, lebo učiteľ je síce skvelý, ale Branko cíti, že ho tam partia neakceptuje. Sám povedal, že si tam pripadá len ako dekorácia. Má v tomto náročnejšiu povahu, zrejme je vzťahovačný a má trošku infantilný humor, ktorý jeho rovesníci nechápu. Skrátka, necíti sa tam dobre. Dali sme tomu šancu, aj kvôli zajakávaniu, lebo logopédia veľmi nepomohla, ale takmer 5 rokov tam chodí a nemení sa to k lepšiemu. Má tam asi jedného kamaráta. Alebo teda ten chlapec je s Brankom aspoň OK. Takže ho odtiaľ chcem od budúceho školského roka odhlásiť. Ale výmenou za pohybovú aktivitu. Kým bude dosť veľký na to, aby si sám vedel povedať, aký pohyb ho baví a čomu sa bude venovať. No a Branko má v správaní znaky aspergerovho syndrómu. Nemáme to od psychologičky na 100% potvrdené, ale nejaké odlišnosti v správaní sú. Podľa mňa aj preto má problém zapadnúť medzi rovesníkov. On túži po aspoň jednom dobrom kamarátovi, sám mi to krásne vysvetlil, myslím, že v škole je to teraz už lepšie, ako minulý rok, aj má kamarátov, ale sám sa asi cíti nie úplne podľa svojich predstáv. Dokonca si asi myslí, že dcéru máme v obľúbenosti na vyššom stupienku ako jeho, pretože sa pýtal, že ak by išiel na 8-ročné gymnázium, ako chodí dcéra, či by bol pre nás rovnako hodnotný, ako Ľubka... 😲 Padla mi sánka... Nikdy sme mu ani len nenaznačili, aspoň ja nie, že typ školy má súvis s obľúbenosťou človeka... No a pláva preto, aby aspoň nejaký šport robil, avšak plávanie ho nebaví, lebo podľa jeho slov tam doňho strkajú, aj keď nechtiac, ale strkajú a špliecha mu voda do tváre a to on nemá rád. Vysvetlila som mu benefity plávania. Pýtala som sa ho, či by nechcel hrávať futbal, ale vraj to ho nebaví, lebo sa treba sústrediť na loptu. On je pohybovo trošku taký neohrabaný. Nemá kondičku (z čoho aj, však?), výlety ho nebavia, skrátka radosť niečo organizovať. No a manžel ma v tomto prirodzene nepodporí, keďže rád trávi voľný čas práve pri počítačových hrách. Samozrejme nie na úkor domácnosti (o práce sa delíme), ale na úrok voľného času s Brankom. Chcela som, aby si chodili zahrať tenis. No manžel krútil nosom. Radšej ho motivuje, že za dobré vysvedčenie dostane silnejší počítač... Viem, že športovať nemusia len chlapi, ale aj ženy, ja som to myslela skôr tak, že u chlapa mi to pripadá ako bezpodmienečná povinnosť - aby nebol mľandravý. Ani žena nemá byť mľandravá, ale mne osobne to príde také - je to menší prúser u ženy ako u muža. Z čoho má mať muž pevné svaly? No a tá slaninka na bruchu - je to z toho, že Braňo má málo pohybu, ale šrotuje síce aj jablká, syr a pije mlieko, ale aj - tam Oreo, tam osladené mlieko, tam keksík. Zelenina mu nechutí. To ani nám rodičom. Ale my si už vieme prikázať, Braňo s tým má ešte problém. Je toho viac, čo treba naprávať, viem, ale naozaj s tým musíme niečo urobiť, lebo nechcem, aby bol raz Branko nešťastný. Čo z toho, že vie, ktorý štát má akú vlajku, že pozná hlavné mestá krajín, že vie veci o vesmíre? Je to fajn bonus, ale myslím si, že primeraná telesná aktivita je dôležitejšia. My sme z Devínskej Novej Vsi, do ZUŠ chodí do Karlovky, preto zvažujem tie vodné kluby tam. Alebo veslá v Petržalke, ale či by to stíhal...
Dievčatá, ste zlaté, že ste si to prečítali, ste super, že ste mi odpovedali a že hádam ešte odpoviete, držte mi palce, aby sme niečo vhodné našli. Nechcem to nechávať na manžela, pretože, hoci ho veľmi ľúbim a je v mnohých veciach skvelý, na toto mi príde veľmi pohodlný a najradšej by asi bol, aby sa to vyriešili nejako samé.

vanessad15
17. máj 2023

@mijunik Som veľmi rada, že si to napísala tak obsiahlejšie. V prvom rade by som sa asi porozprávala s manželom o prístupe k voľnému času so synom a motivácii k športu. Možno by mu pomohlo keby videl, že aj tatino sa venuje nejakej aktivite ktorá zahrňuje pohyb na čerstvom vzduchu. Či už by to mala byť menšia turistika, alebo len také kopanie si lopty na dvore. Skús hodiť s manželom reč a skúste si naplánovať nejaké rodinné výlety/aktivity ktoré by zahŕňali šport ktorý by mohol baviť aj Branka. Napríklad si choďte zahrať ten spomínaný tenis, choďte na kúpalisko, na ihrisko a zakopte si s loptou. Uvidíš čo ho baví najviac a možno by prehodnotil aj ten futbal alebo plávanie. Držím palce!😉🙏

alex2018
17. máj 2023

@mijunik moj brat chodil na veslovanie do lodenice na Zlatych pieskoch- bol to skif. Mal vtedy asi 13 a krasnu postavu. Je to symetricke veslovanie, spravil sa mu krasny chrbat 😁 Neviem odkial z BA ste ale aj to je alternativa...kanoe je zataz na jednu stranu

nwnw
17. máj 2023

@mijunik pozri sa na Longital klub na Dlhacoch alebo korcule Piruetka . Su perfektni. Nie je zle postriedat tieto aktivity aj vramci dennych taborov, aby si poskusal. Nikdy nie je neskoro zacat. Bratranci zacinali s detskou obezitou v 12tich s volejbalom a hraju ho dodnes 😉. Ano bolo tazke ich donutit... No uz zacali byt vo veku,ked sa im pacili dievcata, tak sa donutili nejak sportovat aby vypracovali telo. Niekedy vyskusas vsetky mozne sporty s dietatom a ono si vyberie nieco uplne ine napr tanec.

janage
17. máj 2023

@mijunik takto, ak si myslíš, že je asperger, tak akýkoľvek kolektívny šport bude preň utrpením.
12 ročný už si určite vie povedať, čo by ho bavilo. Ak nie, skúšať rôzne športy ako niekto napísal a niečo mu sadne.
Išla by som skôr do individuálnych športov s malým počtom deti v krúžku.

jankakat
17. máj 2023

V DNV skus pozriet tanecnu - TC Eleganza.. mozno by ho to bavilo a mas to poruke..

luccija
17. máj 2023

@mijunik chápem...možno aj to plávanie robí len, aby Ti spravil radosť.Moja dcéra je dosť podobná všade bol problém tréner im nadával to som počula aj ja, že stoja ako sprosté a pod...potom jej vadilo rýchlo sa učiť nech ide na krúžok ..vyskúšali sme 2 pohybové krúžky a ju to nebavilo...nakoniec si vybrala angličtinu potom prišla pandémia a rezignovala som na krúžky.Podla mňa, ale to som ja má plávanie, cimbal, ZUŠ...veď nemusí mať každý deň niečo.Moja je dosť introvert /15 stačí jej pár kamarátok v škole a jej kľud.Ide do kina, von, ale najradšej je doma.On sa vytiahne schudne...my sme všetci zaťažení na bicykel a turistiku, tak skús ísť spoločnými aktivitami na to.Alebo viac plávať...
Asi bude dosť vnímavý a citlivý, keď mal takú poznámku o sestre.Ano muži sú v tomto pohodlní a práve teraz by ho syn najviac potreboval v trávení času.Aj pingpong je fajn, badbington ja som našla, že v Dúbravke je nejaká športová hala a dá sa tam hrať aj pingpong aj badbington individuálne nie krúžok my sme si chodili v zime zahrať v dedine kde bývame, ale zrušili to, tak som našla Dúbravke
Keď chces zajtra to pozriem kde to bolo.Sme len amatéri, ale chodili sme radi.

sissy27
17. máj 2023

@mijunik pozri si Movement gym v Dubravke - pre deti je tam super parkour. Je to praca s vlastnym telom, je to kreativne, formou hry, super na obratnost, kondicku aj svaly. A mate to blizko z dnv.

mijunik
autor
17. máj 2023

@vanessad15
@alex2018
@nwnw
@janage
@jankakat
@luccija
@sissy27
Ukázala som Brankovi videá veslovania aj kajaku, tak mi znudene oznámil, že ho to nezaujalo a že jemu sa páči člnkovanie... Áno, také rekreačné, pohodové, na jazere. Pýtam sa ho, aký šport sa mu páči, lebo že člnkovanie sa nepočíta ako šport a že potrebuje dostatok pravidelnej fyzickej aktivity. Tak mi vymenoval, že ju má až štyrikrát do týždňa, lebo plávanie (1 hodinu za týždeň), telesnú výchovu (2 vyučovacie hodiny týždenne) a dramatický (jedna dvojhodinovka týždenne, kde sa pohybujú, naháňajú, blbnú). Keď som povedala, že potrebuje aktivitu denne, tak povedal, že sa môže chodiť denne prejsť... Hm... hotový dôchodca... No - bude to chcieť veeeeeľa trpezlivosti. Vraj mu mám ja povedať, aký šport by si mal vybrať... Super! 😲 Vysvetľujem mu, že keď bude športovať, tak výsledok bude, že ho na bruchu nebudú tlačiť nohavice, že bude mať pevné svaly, vo vyššom veku ho nebude bolievať chrbát. Ale neviem, či je pre takmer dvanásťročného toto ten správny argument. Zatiaľ ešte puberta nedorazila, len začína byť oprsklý a mastia sa mu vlasy. Takže sa to blíži. Možno potom pochopí, prečo treba sádielko vymeniť za svaly. Ale možno na to idem zo zlého konca. Do toho sa ešte zastarela Ľubka, že prečo veslovanie, že či viem, aké je to ťažké. Veslovala v živote asi jednu hodinu... Vraj ho máme dať na bedminton. No, dievčatá, musím sa porozprávať s manželom, už vidím ten jeho útrpný výraz v tvári, lebo bude musieť vyjsť z komfortnej zóny tvárenia sa, že všetko okolo Branka je úplne v poriadku. 😀 A áno, mám pocit, že niečo kolektívne preňho nie je. On by asi aj chcel, ale nevie sa do toho kolektívu a množstva rôznych pováh nejako včleniť. Och a pri kajaku sa bojí, že by sa prevrátil a niečo by sa mu stalo. Je dosť opatrný. No - celá ja... Veľmi dobre ho chápem v tých obavách a problémoch so začlenením. Mohol by aj bicykel, ale nemá teraz vhodný a manžel ako potenciálny vzor - mám pocit, že na to ide tak, že keby išli napríklad svižnou chôdzou sa prejsť, tak nezastavujú - v rámci hesla "teraz robíme takúto aktivitu, nerozptyľujeme sa inými vecami". Možno to nie je zlé a iba ja mám materské a ochranárske pudy. A nechcem Braňa trápiť niečím, čo si nejako len pretrpí. No možno je rozmaznaný v tomto smere a potrebuje aj tvrdší prístup. Neviem. Ale veľmi sa teším, že sa mi snažíte poradiť a verím, že niečo vymyslíme, čo aj Brankovi bude robiť radosť.

h2
17. máj 2023

@mijunik Tiež som o tomto športe uvažovala pre svojho syna. Ale odradil ma človek, ktorý má zo športu z tejto kategórie olympijskú medailu a povedal mi, nech toto svojmu synovi nerobím, že sú to galeje a otročina...

lululilien
17. máj 2023

Ja som vyrastala v dnv a na základnú školu bukovčana 3 deti chodili na karate. Možno to funguje aj dnes? To by sa tvojmu synovi nepáčilo? Je to veľmi pekný šport, individuálny, naučí sa sebaobrane, ale aj rešpektu a vnútornej rovnováhe. Myslím, že aj postavu pekne formuje. Môj syn robí karate, hraje na gitaru, chodieval aj plávať ale namiesto toho si vybral atletiku.

janage
18. máj 2023

@mijunik áno, prepáč za mňa ideš na to úplne zle a jediné čo takým tlakom docieliš je, že Branko začne ešte viac športu vzdorovať.
A fakt nechápem ako mama a človek čo je zlé na rekreačnom športe? Dieťa sa má pri športe v takom veku baviť a posúvať vpred. Nie trhať súťažné výkony. Teda ak ich chce trhať, tak nech trhá, ale tvoj prípad to nebude.
Ide leto nech vyskúša bicykel, lezenie, vodu, rýchlu chôdzu, beh, jogu, sm systém, sú aj programy ako zdravý chrbát pre malé skupiny detí, chodenie po lane este ma napadlo, turistický krúžok atď aniečo ho isto zaujme.
Telesnú majú v škole akú? Pestrú či dokolečka hrajú futbal?
Dôležitá je pravidelnosť a aby toho zas nemal nasekané cez týždeň veľa.

janage
18. máj 2023

@mijunik základom je tie športy vyskúšať a najlepšie nech je v jeho veku aspoň jedno dve deti v skupine.
Nerozpeavala by som mu o srdiečku, ale že šport prináša potešenie, lepšie zdravie, kondíciu a podobne.
Mimochodom dôležité sú návyky aj mimo športu a často práve súťažné športy spôsobujú rôzne zdravotné problémy. A hlavne tie zamerané na jednu stranu tela. Napr. Tenis. Záťaž kĺbov, chrbtice.
Každý pohyb čo sa aj minimálnej intenzity týka je lepší ako žiadny.

ibrunova
18. máj 2023

@mijunik športy ako vodný slalom berú od malých detí, 12 ročné už dávno pretekajú, nrviem, kto by sa venoval začiatočníkovi.. A myslím, že to nie je úplne najvhodnejší šport pre neho. Skús začať športovať s ním, aby nemal pocit, že všetci sedia doma a on musí niekam ísť. Skúste spolu bicykel, jednoduché túry. Do športového klubu to nie je najlepší nápad, myslím, že by to nebolo moc dobré. Samozrejme, to plávanie nechať,nech tam chodí.

lulamx
18. máj 2023

@ibrunova k nam prichadzali aj decka v tomto veku. asi zalezi, kolko deti prave maju.

luccija
18. máj 2023

@janage moja dcéra má v triede 2 spolužiakov čo hrali tenis jeden chodí pravidelne na fyzioterapiu a druhý má po operácii platničky v 15 r
@mijunik myslíš to dobre, ale zvolni🙂nesocializuj ho nasilu, ak by bol extrovertná povaha už dávno behá s chalanmi na kolobežke, skejte po ulici.

Strana
z2