Strata záujmu o hudobné nástroje: Ako motivovať dieťa?
Dcérka stratila záujem o štúdium na Zuške. Má 7 rokov. Vždy javila záujem o hudobné nástroje, krásne spieva ( aj keď ona si to nemyslí a nechce aby to niekto vedel). Boli sme na skúškach, musela spievať a dosť bola z toho rozrušená. Už tam chodiť nechce. Mám ju ešte nejako motivovať, pretože mi príde škoda aby na to zanevrela. Ďakujem za názory.
.
Za mna, nenutila by som. Moze skusit o rok, o dva. Najhorsie by bolo znechutit jej to nutenim. Hovorim z vlastnej skusenosti, rodicia u mna vypestovali uplny odpor ku klaviru na ktory som musela chodit 7 rokov.
@anonym_autor nechcem byt zlá ale ty si ju nepripravila na skúšky? Dcéra nevedela že tam bude musíte spievať? Nevysvetlila si jej prečo musí aspoň trosku zaspievať?
@anonym_e92a67 vedela, čo bude robiť. Tešila sa a potom z ničoho nič blok
@anonym_autor ak bude mat záujem tak skúsite o rok. Zatiaľ máte čas debatovať o tom čo musí absolvovať a prečo ak chce chodiť na zus
@anonym_autor ja si pamatam, ked som na tych "talentovkach" musela tiez nieco zaspievat a ten chlap v porote tak znechutene zamaval rukou. Neviem, co cakal od 5 rocneho decka. Ze asi spustim operu od Webera. To bola moja skusenost. Dcera mozno mala podobnu.
Ved ma len 7, pockaj o rok a uvidis. Pripadne dovtedy nejaky subor, hudobny kruzok atd.
Nenut ju ,najväčší zabijak akéhokoľvek talentu sú rodičia ktorí nútia dieťa talent rozvíjať tak ako chcú oni.alebo tak aká je ich predstava .Ty alebo manžel ste chodili do ZUŠ?
Nechaj ju, ak nechce. Skúsim o rok, nech sa sama rozhodne, čo ju bude baviť. Môj brat nútil syna chodiť na gitaru, 4 roky, aj pekne hral, aj chodil na rôzne vystúpenia, mal komplet výbavu, najdrahšiu akú si viete predstaviť, a on tak s nechuťou sa učil doma podľa nôt...a v 7.triede povedal, že on uz tam nepôjde, buď bude mať neospravedlnené hodiny, alebo nech ho rodičia odhlásia. Teraz chodí na florbal
ja som takto skončila po 7 r hranie na klavíry. Je mi z toho smutno a ľutujem to. Určite sa do toho ako dospelá ešte pustím.
Tvoja dcéra je malá, nie . nenúť ju. moja dcéra chcela skončiť v predposlednom ročníku kreslenie - maľovanie. prehovorila som ju a potom to ukočila celý cyklus. Ten talent tam krásne vidno, na LF jej hovoria že krásne kreslí, že aby popremýšľala nad plast. chirurg.
syn chodil na gitaru. spievať nemusel 😏 kebyže musi, v živote by na tú gitaru asi nechodil…
dcérka nemusí chodť na zušku. učiť sa na hudobný nástroj môže aj individuálne alebo v súkromnej zuške - alebo aj neskôr…
@anonym_autor predpokladám,že bola na prijímačkách a tam musí dieťa aj niečo zaspievať, na aký hudobný nástroj si ju zapísala?
Netlačila by som na ZUŠku, ale snažila sa podporiť hudobný talent a motivovať ju ho rozvíjať, keď má ku tomu vzťah, napríklad individuálne s lektorom hravou formou alebo v súkromnej hudobnej škole. 🙂 Ja som pri hre na nástroj na ZUŠke tiež nevydržala a po roku to vzdala ako asi 9-10 ročná, ale v hudobnej škole, ktorá sa zameriavala na modernú hudbu, hru v kapele, v kolektíve, menej teórie, ma to opäť začalo baviť.
@anonym_autor vies dovod preco tam nechce uz chodit? Treba sa o tom porozpravat, ale nutit ju nema zmysel.
Na nastroji sa nespieva, iba hra.
Jedneho syna sme dali na judo, lebo bol pohyblivy. Ale po 2r to nechal a v 3.roc chcel ist na flautu. Tak ako tretiak siel na flautu. Presli 4r, bude mat skusky a koniec 1.casti. Mal by ist dalej a vybrat si trubku alebo altovu flautu, saxafon. Ale on nechce, vie hrat na flaute co chcel a to mu staci. Nutit ho nebudeme, lebo hlavne je, aby mal z hrania radost.
Pockaj rok a uvidis, nic jej neujde.
@anonym_autor nase dieta chodilo na vytvarku. Po roku, alebo dvoch stratilo zaujem. Ale tak po svojom si obcas kreslilo. Nepravidelne.
O cca sedem rokov prislo domov s tym, ze po skole zaslo do vytvarky (uprostred skolskeho roka) a spytalo sa, ci ho vezmu.
Dali mu nakreslit nejake veci a vzali ho. Tak mi len oznamilo, ze tam chce chodit a ze treba zaplatit poplatky.
Jednoducho dostalo take hnutie mysle, ze ho to stale bavi a chce sa zlepsovat a naucit nove veci v kresleni.
Uz tam chodi par rokov. Teraz bude mat absolventske skusky a uvazuje, ze sa vyda na vysoku niektorym vytvarnym smerom.
Druhe dieta chodilo na hudobnu, ale po par rokoch ho to prestalo bavit a seklo s tym.
Po rokoch si donieslo pozicanu gitaru a naucilo sa na nej samo hrat (co bolo X pretrpenych hodin brnkania pre rodinu 🙂 ).
Ak to niekoho bavi, tak sa k tomu vrati sam od seba. To je to dolezite, ze chce sam.
Mat talent neznamena, ze sa dieta chce samo v tej oblasti rozvijat. Je to sice skoda, ale nutit ho nemozeme.
Mozeme mu to ponuknut, ale rozhodnut sa musi samo.
Tak ju nechaj tak. Bud najde cestu k tomu, alebo sa da na nieco ine podla svojho zaujmu.
@anonym_autor nechaj ju žiť, viac na hudbu zanevrie ak ju budeš nútiť robiť čo chceš ty.
Poznám rodinu, kde otec hudobník nútil talentovaného syna do hry na klavír, lebo chcel, aby sa hudbe venovali spolu. Syn sa teraz venuje kuchárčine, na hudbu úplne zanevrel... Takže, aj moja rada je nenútiť.
Mala by si sa s nou porozpravat. Ubezpecit ju,ze chapes ako sa citi,ze vacsina ludi si neveri a hanbi sa. Nejako rozobrat jej pocity,aby ich vedela pomenovat a vysvetlit ti,preco tam nechce chodit. Ak ani to nepomoze,tak pockat rok alebo ju prihlasit na nejaky kruzok a uvidi sa,ci ju to chyti.
Nechaj ju tak, z vlastnej skúsenosti viem, ze je to lepšie ako ju do toho nútiť alebo prehovárať. Ako dieťa sa mi strašne páčila flauta a chcela som na ňu chodiť, ale potom ma to prestalo baviť jednoducho, prišlo mi to nudné. Ale vďaka tlaku rodičom ze keď som to začala tak to musím dokončiť som chodila 7 rokov na niečo som začala z duše nenávidieť , pritom hudbu ako takú milujem, ale ten blok kvôli tomu tlaku proste ostal. Tvoja dcérka si to vyskúšala, možno to nebolo to co očakávala, môžeš sa s nou porozprávať, či to tak bolo ci nechce vyskúšať niečo iné - kreslenie, tanec, hoc aj športovú streľbu, niečo čo máte dostupné. Aby videla ze sa svet nezrutil, vyskúšala by si niečo iné a možno zisti ze sa jej práve to prvé najviac páčilo a bude sa chcieť vrátiť, či už teraz alebo o pár rokov.

@anonym_autor nechcem byt zlá ale ty si ju nepripravila na skúšky? Dcéra nevedela že tam bude musíte spievať? Nevysvetlila si jej prečo musí aspoň trosku zaspievať?