Úloha športu v životoch detí
Matky. Otcovia. Preco? Teraz som citala diskusiu ako nechavaju niektori rodicia doma deti oddychovat. Co? Preco?
Pritom som si spomenula ako som vo fitku stretla svoju telocvikarku byvalu. Hovorila ze cim dalej tym viac prvakov ma problem spravit kotrmelec. Ak jednu telesnu robis kotrmelce dalsiu su chudacikovia ospravedlneni. Kolektivne sporty este horsie. Ze mavaju z toho psychicke problemy lebo musia hrat basketbal.
A tak sa zamyslam, co z takych ludi bude? Preco im to robite? Co ich tym ucite?
Teraz ma kazdy zo vsetkeho traumy a mozno je to len dosledok toho, ze namiesto toho, aby aspon obcas niektori aj nejaku fyzicku namahu vyvinuli, tak prokrastinuju s mobilom a riesia hluposti. Keby som takto fungovala, tak mam tiez depresie a traumy.
@anonym ja mám prácu kde berú ohľady na moje pocity a dôvody. Dokonca do dnes moji rodičia berú na mňa ohľady tak ako ja na nich. Nemôžem za to že máte naprd prácu kde si nedokážete spraviť voľno a potom to nedoprajete deťom aby sa náhodou nemali lepšie ako vy :D
Autorka ajnpred 30 rokmi mali dievcata stale menstruacie a telesna ich moc nebavila. Pokazilo sa to cele po 89 roku, predtym sa telesna brala prisnejsie. Ja som telesnu neznasala, znamkovali sa vykony a mne to moc neslo. Bez nejakeho trenungu dala behat a hned merala cas. Je to normalne? Aj sportovci maju hned vykon bez treningu? Co sa tyka kotulov, tie som vedela, to mi slo. Ale hadzanie 0 bodov a ucitelka krava hned znamkovala bez toho aby nas to naucila
Človek má už strach byť v dnešnej dobe matka lebo čokoľvek urobí je to zle 😀 z každej strany len kritika. ... Telesná nebaví ani môjho syna, ale zajtra má preteky z atletiky... ty si koľko kotrmelcov dnes s deťmi spravila v obývačke?
ja som na zakladnej nenavidela telesnu - vacsinou som sa jej uplne vyhybala a na strednej som na tie hodiny ani nechodila. cuduj sa svetu, som jedna z mala z triedy jednej aj druhej ktora teraz aktivne sportuje.
zakladna skola nema nic spolocne s normalnym zivotom..
@dskjhfdlkdjhl presne !!
Aj za našich čias boli deti, čo si radšej vybavili ospravedlnenie. A pritom ja som bola vždy v triede, kde boli fajn učitelia telesnej výchovy, teda kvôli nevhodnému prístupu pedagóga to neboli.
Ale áno, dnes je to katastrofa - každé tretie dieťa je tučné, väčšina nevie ani ten kotúľ vpred, čo je z môjho pohľadu úplny základ, ktorý by mal zvládnuť každý človek. Kdeže nejaké šplhanie alebo plávanie, to nezvláda väčšina detí.
Je hanba rodičov, ak svoje deti nenaučia ani úplný základ, lebo rodičia sú tí, ktorí deťom nastavujú štartovaciu čiaru v ich rozvoji. Hovorí sa o tom, že generácia našich detí bude prvá, ktorá sa bude dožívať nižšieho veku ako jej rodičia- a práve rodičia sú za to zodpovední. Je to smutné.
Smutné je aj to, že namiesto nového ministerstva športu a dotovania profi športovcov sa peniaze nedávajú na podporu pohybu u bežných detí - nájsť športový klub, kde si decká môžu nezáväzne zacvičiť (=nikto ich neženie do profi výkonov) je veľké umenie a stoji to kopu peňazí.
@ayato presne niekomu ide atletika, inemu gymnastika, niekto rad skupinove sporty a nemusia deti vediet hned vsetko a aj kotule
Faktom je, ze dnesne deti sa hybu ovela menej, nevedia zakladne veci ako kotrmelec, zohnut sa, maju krive chrbty, vsetko ich boli, maju nadvahu….ale hlavne, ze maju rodicia milion dovodov preco ich dieta cvicit v skole nemusi
@unicornlady takto, telesna bol viac menej priklad. Ide mi skor o to, co z deti, ktore vlastne nic nemusia, nikdy nemuseli vykrocit mimo svoju komfortnu zonu bude. Ved clovek v zivote musi robit aj veci ktore ho nebavia a do ktorych sa mu nechce.
@kvoli no žiaľ každé dieťa je iné .mám dvojky a presne aj pri športe sú úplne rozdielny ale čo ho mám nútiť presne robiť tie kotrmelce a podobne nie nebudem . Jedneho to baví a druhého nie . Nemyslím si že fakt tie kotrmelce sú k životu také dôležité . Za ďalšie tie deti za tie hodiny v škole koľko urobia kotrmelcov aby im to "pomohlo" takže asi toľko ktomu
@belllinka
@belllinka tymto komentom uba dokazujes ze o respektujucej vychove nic nevies. Iba si si prisla kopnut do rodicov ktori sa rozhodli vychivavat deti inak ako ty. Prspektujuca matka by totiz to dietatu povedala- chapem ze ta nebavi plavat/ byciklovat, a chapem ze mas z tiho strach a zda sa ti to tazke ale spolu to zvladneme, alebo najdeme niekoho( ucitela, trenera)kto ti s tym pomoze. Lebo je velmi dilezite aby si vedel plavat.......ci iny sport. Aspkn tak si to predstavujem ja. A vibec nechapem preco su deti nutene na kolektivne sporty ci npr kotrmelce ak k tomu prirodzene neinklinuju. Myslis ze sa Sagana niekto pyta ci vie urobit kotrmelec? Alebo Vlhovu ci vie pravidla futbalu ci hadzanej? Niekto je na kolektivne sporty niekto je rad sam za seba a spolieha na iba na svoj vykon. Som za sport akykolvek ktory dieta bavi. Ved teba autorka bavi fitko a teraz si predstav ze ti tvoji rodicia povedia ze by si sa mala venovat lyzovaniu. A v nasej skole deti ak necvicia musia robit projekty ci odpovedat z "pravidiel" takze ziadna volna hodina. A deti si radsej rozmyslia ci idu hrat volejbal ci hladat v encyklopediach- lebo pocitac pouzivat nemizu. Deti zazracne ozdraveli a fakt necvici iba ten kto je po chorobe alebo ma zdrav problem.
15 ročne vedia urobiť flik , araba. Keď už sa len pozastavim na kotrmelcu tak k životu ho nepotrebujem a je jedno či dopredu či dozadu. Ja byť učiteľkou tak snáď vidim na tom dieťati či mu niečo je a či nie a presvedčiť ho že aj kotul vie byť teda sranda a keď nechceš urobiť kotol tak si zabehaš jedno kolečko v telocvični kým docvičia spolužiaci ten kotul. Však kotrmelec bol len tvoj príklad a vrátim sa prečo nechávajú deti doma oddýchnuť ževraj. Lebo sú nezodpovedné a učia tým aj deti . Bohužiaľ asi taka doba . Ale nechať dieťa doma jeden deň je myslím lepšie ako dovoliť sa maľovať 12/13 ročne dievčatá nosiť do školy kroptop. A to poznám matku ktorá je staršia odo mňa a toto dovoli. Vystavuje ju jak daku ku..u tak ja neviem či som stará keď to svojej skoro 14 ročnej nedovolím alebo ona si neváži čo ma doma a čo ma chrániť. A dovoliť ešte frajera 18/19 ročného. Myslím že je u niektorých veľa veci čo robia zle len aby v očiach deti boli naj rodičia
@dskjhfdlkdjhl uplne suhlasim. Telesna a jej uroven je uplne najmensi problem nasho skolstva. Lenze to by pri vymyslani reforiem museli pocuvat rodicov a ucitelov, ktori s detmi realne travia roky a vnimaju pozitiva i negativa aktualnej situacie v skolach. Mne je denno-denne do placu z celeho skolskeho systemu, zo sposobu vyucby, z ucebnic, ktore su tak nudne a nezazivne, neprehladne napisane, ze by si ich dobrovolne neprecital ani vedomostichtivy dospely. A chudaci ucitelia plataju tieto diery ako vedia, tu poslu miesto uciva v knihach prezentaciu, tam vytlacia poznamky, tam pracovny list... A vysledkom je, ze dieta ma pred pisomkou cast uciva vo forme prezentacie, cast na vytlacenych papieroch, cast v zosite... Chaos na n-tu 🤦
@katulienkax prosim ta neber to doslovne. Jasne ze kazdemu ide nieco ine ale ako zistis ze ti ide lyzovanie ak to neskusis?
Ty máš ale problémy 🤣 staraj sa o svoje deti a iné ťa nemajú, čo zaujímať a ak si učiteľka telesnej, alebo nejaká pani na krúžku...tak to tie deti nauč, motivuj ich...keď už ich rodičia sú takí neschopní 😀
Nechce sa mi rozpisovať ...a čo učíš dieťa tým, že musí vždy spraviť čo každý chce?Každá generácia si myslí, že ta ďalšia je o ničom a nič nezvládnu🤪
Ani to pole nevedia poorat ani nerozoznaju kvety, plodiny, rastliny.Deti dnes majú od útleho veku krúžky celá rodina na nervy, lebo rodičia si myslia, že niečo zameskaju, keď 5 r dieťa nemá aspoň 2 krúžky a neprídu domov o 18.Tie deti vstávajú skoro v škole, poobede krúžok oddych majú tak večer.To sa mozem aj ja spýtať prečo to rodičia robia deťom prečo sa na nich vyvija neúmerný tlak na výkon.A áno, človek aj dieťa má právo sa cítiť unavený a má právo si oddýchnuť nie sme otroci
Radšej nech sa rodičia starajú koľko času deťom venujú nech majú v poriadku manzelstva, nech po deťoch nekricia to im viac ubližuje ako deň voľna zo školy, alebo dovolenka cez školu.
A kotrmelce nech sa učia v škôlke a na telocviku na to tá hodina je.
A inak fakt dobre otázka tu od jednej mamičky .koľko si urobila kotrmelcov? Stačí mi za tento týždeň. Nemusí to byť za dnešok
Toto isté som pociťovala na zš pri výtvarnej. Nikto nemusel nikdy nič kresliť a ja som ako výtvarne nadané dieťa musela kresliť na všetky súťaže, ktoré si učiteľka výtvarnej zmyslela. Ostatné dengľavé deti sedeli a nerobili nič. A mňa naháňala so zadaniami, aby som všetko stíhala kresliť, maľovať, vymýšľať.
@zuzinka888 s prvou polovicou komentaru uplne suhlasim. S tou druhou uplne nie. Skola je o tom ze dostanu zaklady zo vsetkeho. Tak ako aj vlhova hrala na telesnej futbal tak urcite aj operna spevacka musela pisat pisomky zo zemepisu. Chapes co tym chcem povedat?
Prečo nereagujes pod daným príspevkom, ale si ako anonym založila túto novú tému? U nás decká nemajú telocvičňu, a kebyže nedám dieťa do školy lebo pisomka, tak žiadne leharo nebude, nakoľko ju bude písať keď dôjde.
Autorka-tu ti nalozia. Deti su mali bohovia. Ked nevedia kotul, moze za to ucitelka. Ked su tucne, moze za to ucitelka. Ked si neoblubia TV, moze za to ucitelka. Treba byt k nim ohladuplni, vnimavi, vsimavi a pravidelne ich nechat doma, aby si z tej strasnej zivotnej tarchy oddychli a potrenovali prsteky na mobiloch.
To, ze sme aj my OBCAS necvicili-to je pravda. ALE!!! Boli sme cele dni vonku, ako deti sme travili velmi velku cast na ihrisku a preliezackach, nahanali sme sa, sportovali sme. V dnesnej dobe je TV jediny cas, kedy tie deti maju pohyb. Dnesne deti necedia splhat, bezat, spravit kotrmelec, neskacu do dialky. Vo vsetkom zaostavaju. To je fakt. Na nasej skole sa robi pravidelnevtestovanie a je to hroza. Tu miesto toho, aby matky podporili pohyb, zdravie u deti, tak hejtuju vsetkych naokolo, len aby chudata deti nemali traumu. Sice neviem z coho...
Ja som uz 40tnicka a ano cvicili sme vselico v skole a po rokoch som sa dozvedela od spoluziacok, ze z toho maju doteraz traumu. Napr skok cez kozu, cela trieda na teba pozera, ked sa nepodari, tak sa rehoce. Jedna po 20r zacala cvicit a cudovala sa, ze jej to ide, proste si myslela este z cias skoly, ze je poleno a radsej nic nerobila. Ja som napr neznasala beh, nemam na to kondicku, ci predispozicie, ja neviem, proste to je dodnes pre mna horor, ale zas milujem korculovanie. Volakedy som bez korcul ani von nevysla. Alebo loptove hry, cely cas som sa vyhybala tej lopte ako sa dalo. Ja som nemala z toho traumu, ale skor som sa na tom bavila, ze boze zas som sa strapnila, ale aspon som to nebrala smrtelne vazne. Nie som sportovy typ, ale hybem sa, skoro kazdy den cvicim. V lete korculujeme, bicyklujeme, plavame, turistikujeme s detmi. Tiez vidim, ze dcera je sportacka, nezastavi sa cely den, vylezie vsade. Syn je opak, ten radsej kresli, ale nerobi mu problem bicyklovat aj 40km.
@parvinka0001 trapne ale ok. Za tento tyzden som urobila presne nula kotrmelcov, preplavala presne 0 centimetrov a odlyzovala presne tu istu nulu. A?
Tak trápna si tu jedine ty. A hlavne už keď sa pýtaš prečo pod anonymom . Potom prečo oddychujes a nerobíš kotrmelce? Chces mať stoho psychicke problémy ?
@stanulienkat ja pocitam ze mi nalozia. Vsak vidim ze zbadali slovo kotrmelec a klapky na ociach a pointa mojho prispevku ani nesla okolo.
@parvinka0001 nejde o to kolko dospely clovek za tyzden spravi kotrmelcov…ide o to ci je clovek dostatocne pohybovo zdatny aby ich v pohode spravit vedel. A bohuzial dnes je vela deti tak strasne drevenych, ze nevedia ani taketo zakladne veci.
@katulienkax ja som bola gymnastka a z telesnej som v siedmom ročníku ledva prešla lebo sa znamkovali len skupinové športy a tie mi v živote nešli 😀 pri volejbale som si zlomila zápästie a vypočula som si presne to isté " čo zo mňa bude keď ani do lopty udrieť neviem " ... Čuduj sa svete, to či viem do lopty udrieť v reálnom živote fakt nikoho nezaujíma ani to neovplyvnilo moju osobnosť či pracovné výkony 😂... Inak ja mám pocit, že dnešné deti sa hýbu dosť. Veď je to samí športový krúžok , samé cvičenie s fyzio, lyžovanie, plávanie, ihriská denne... Nelietajú ako my po vonku sami ( ale to je snáď pochopiteľne v dnešnej dobe ) , ale rodičia sa aktivitám venujú s nimi. Baby plávanie, babybalanc ....

Za mna: to ze.dieta nevie kotrmelec, mlynské kolo, skákať cez kozu atď nemôže rodič ale škola = so mnou mama tiež kotrmelce nerobila. Učili aj robili to s nami v škole a na krúžkoch.. dcéra na prvom stupni takmer nemala telesnú, vôbec, niekedy sa išli prejsť 😡 učiteľka si urobila z tsv napr hodinu na dobiehanie učiva.
Deti dnes športujú a spolu s rodičmi, práve viac ako.kedysi. Na druhej strane, nie každý má.talent na šport a nebaví ich to, nájdu si ale svoje... ja som mala depku z basketbalu a volejbalu tiež, telesne som odtrpela. Pritom som robila atletiku, gymnastiku a cvičila. Dcéra moja si tiež odcvici radšej doma zostavy, ide na bežky, bicykel, turistiku, ako hra basket v škole... duplom keď tam majú pár báb basketbalistiek a tie sa pozabavaju, zvyšok je tam len do počtu.