Výmena vrecúškových aktivít 2 - 5 rokov, začiatočníci
Ahojte, kedze je tu vela vymenychtivych maminiek, dovolim si zalozit novu skupinku.nazvala som ju Zaciatocnici a primarne by mala byt urcena pre tych, ktory si este len zakladaju zbierku monte pomocok. Ja osobne velmi rada pracujem s filcom alebo machovou gumou. Nemam vsak sijaci stroj, takze pri rucnom siti si trufam vyrobit max 15-20 kuskov, cim je obmedzeny aj pocet ucastnicok vymeny. Zaroven je to aj vyzva a pozyvam ku nam maminky, ktore pracuju so sijacim strojom alebo maju pristup k drevenym polotovarom, aby boli pomocky co najzaujimavejsie. Na webe je obrovske mnozstvo napadov, verim, ze spolu sa nam podari vytvorit krasne veci pre nasich najvzacnejsich 🙂 postupne pridam nejake inspiracie.
@adelajda2012 super, ze si to takto zosumarizovala....🙂 suhlasim, ze max. 20, ked bude aj menej nevadi, viac sa mi zda vela...
@sunsun mne sa pacia tie postupnosti. Aj napriklad od vajicka po kuriatko by tam mohlo byt, od husenice po motyla... a ako pisu pod fotkou, ak by to bolo nejek prilepovanie na suchy zips, tak to by bolo uplne super.
@martina646 mne sa ta pizza zda taka nazornejsia ako polievocky a mozu hned aj potraviny na nu ukladat... moj maly tiez este pizzu nepozna, pri polievkach sa obavam roznosti receptov, ale tak dalo by sa to nejako vyriesit...🙂 machova guma je fajn, no pri takomto skladani (ak by to teda bola pizza) ma filc vyhodu, ze drzi, .. ale pri polievockach je to jedno.... 😉 kazdopadne ci to uz bude pizza, ci polievocka, tato aktivita sa mi paci...🙂
@martina646 jj, presne tak som rozmyslala, ze by sa to mohlo prilepovat, len to este musim vyskusat, ako to bude najlepsie...a skusim pohladat nejake postupnosti a posuniem sem na schvalenie, ak sa teda dohodnete, ze mam tie postupnosti robit...🙂
@martina646 no to mas pravdu, ze deti poznaju skor polievocku ako pizzu, super napad. Aj roznu zeleninku precvicia 🙂.
@adelajda2012
@sunsun porozmyslam nad tymi druhmi polievok, co by boli jednoduche pre deti a zaroven aj pre mna, ze by som to dokazala vystrihnut. Bola by tam teda asi rozna zelenina, hribiky, mozno nejake rezanceky, syr ... Ide o to, ci to ma byt viac na precvicenie si roznych surovin alebo viac na pocitanie, ako bola ta pizza (3 kolieska salamy, 2 papriky ...) ale to by sa asi dalo aj s tymi polievkami. No skocim do obchodu po material a skusim nejaky navrh vyrobit. Stacilo by asi 5 mini receptikov, vsak?
@martina646
@sunsun nerozumiem celkom tej "roznosti receptov"... Akoze kazdy vari doma inu polievku? Ci ako to myslis? Ja som si to predstavila tak, ze namiesto pizze bude ako podklad nejaky akoze hrniec a na ten budu ukladat skoro ako na pizzu (v tom pripade je ozaj lepsi filc)...ci myslite, ze radsej hadzat do nejakej nadobky?
Inak ja som malej robila z filcu oblozeny chlebik a veeelky uspech to ma ;)
@martina646 jasne, ze by stacilo.... 🙂
@adelajda2012 @martin646 aha... ja som pochopila, ze to myslis tak, ze to budu hadzat do naozajstneho hrnca...🙂... a nevedela som si celkom predstavit, ako tie receptiky na polievky vymyslis... lebo napr. zeleninu vies dat aj v celku, aj na kolieska..., ale su potraviny, ktore sa rozvaria... a ja som si hned predstavila, ze to maly bude chciet aj jest (hrat sa na jedenie) a teraz to bude mat taku inu konzistenciu ako realne jedlo... neviem, ci som sa pochopitelne vyjadrilo (napr. paradajkova polievka je ina ako ked da do hrnca cele paradajky... , syr tiez da struhany, bude to trosku tazko tak pripravit...(ked budu prilis male kusky, tak to bude davat do ust...)... ... ta pizza sa mi zda tak najviac realna... 😉
@adelajda2012 bol by to hrniec vystrihnuty z filcu a nan by sa ukladali tie suroviny. Roznost receptov asi v tom, ze kazda varime inak, niektora da do karfiolovej aj mrkvu, ina zemiak ... Neviem, ci by bolo lepsie mat akoby zasobu roznych surovin (mrkva, karfiol, zemiaky, hrasok, paradajky, syr, hribiky, vajicko, cestovina - vsetko vystrihnute) a z toho bude treba vybrat to spravne podla receptu alebo len obmedzene mnozstvo surovin, ako na tu pizzu alebo oblozeny chlebik a pointa bude v tom, ze maju deti spravne spocitat kolko coho tam pojde a v akom poradi.
@martina646 @sunsun no je fakt, ze vela potravin zmeni v polievke konzistenciu... napr. vajicko. Aj sposob pripravy je zlozitejsi. Na tu pizzu fakt nahadzeme co treba a drobci by to pomaly aj upiect vedeli podla toho ;). Je to take nazornejsie. Na druhej strane im je polievka blizsia. Mysli, ze ked sa budu vyberat aktivity (asi v albume), tak treba dat hlasovat co by kto chcel a podla toho budeme rozmyslat dalej.
Ok, az bude album, dame hlasovat. Ale stale teda zostavame v tom, ze na kartickach bude obrazkovy recept a "varit" sa bude ukladanim surovin z filcu bud na pizzu alebo na hrniec. Lebo z niektorych komentarov mam pocit, ze sa pojde varit naozaj 😨
ahojte, moj navrh na aktivitu je hmatove pexeso. Mam viacej vrchnakov z vyziv,este nejake dozbieram a potom po dvojiciach nalepim dovnutra rozne veci. Pacilo by sa? Potom som chcela prip.nieco laminovat,ale este nemam tu laminovacku. Tak zatial skusim najst nejaky napad.
@ihrisko2009 dakujem za prijatie,
@adelajda2012 ja mam dve deticky - 16 mesiacov a 3r10m
ja som uvazovala nad magnetickym rybolovom, boli by to vlastne zalaminovane karticky ryb nasich vod, a mohli by byt aj v paroch ak by bol teda zaujem
nezvladla by niektora maminka? https://www.modrykonik.sk/blog/lenusskaa/album/...
@martina646 mozem skusit ja ako dalsiu variantu, chcela som sem dat podobny obrazok 🙂
@ivka03 no to sa bude tazko rozhodnut, ked by si ponukla tieto obe aktivity....🙂 keby si isla do toho sitia, tak tusim na prvej strane davala @ihrisko2009 taky obrazok so stromom a zberom jablk... ten je uplne perfektny...🙂 ... ale inak mne sa pozdava aj hmatove pexeso....
ahojte, zienky, chcem sa spytat, ci je este mozne sa pridat do tejto vymeny, alebo nie... predpokladam, ze dalsiu uz nestihnem, narodi sa mi tretia ratolest. Mam deti vo veku 4 a 2,5roka.... montessori sa venujme asi rok, vela veci som si vyrobila, i ked nie na takej urovni, ako som mala moznost vidiet v niektorych vymenach.... skor, co dum da....
ak by vztycny dostojnik pre tuto vymenu suhlasil, toto mam v plane robit pre nasich drobcov, ci uz by ste ma medzi seba vzali alebo nie... prinasam to ako aktivitu, tip na pracovnu pomocku do tejto vymeny....dnes mi to nevyslo, cize material potrebny si dokjupim po sviatkoch....
budem vdacna za odpoved 🙂
s pozdravom
jana
@adelajda2012 ahoj, prave som pisala svoj prispevok do temy, asi je lepsie kontaktovat priamo teba 🙂

@adelajda2012 ja si myslim, ze 20 do skupiny by bolo fajn. Nad tou pizzou som rozmyslala pripadne z machovej gumy, uvidim, co zozeniem a ak nie pizza, mohla by to byt mozno aj "zeleninova polievocka" do hrnca podla receptov na kartickach alebo nieco ine. Pizza sa mi sice pacila ako napad, ale takym malym detom to asi nic nehovori, aspon mojej urcite nie, ale polievocky papa stale, tak si myslim, ze by to detom bolo blizsie.
Este by som ako jednu z aktivit uvitala aj puzzle- nejaky pekny jednoduchy obrazok, dva na drevenych spachtliach. Mozno pre mamicku, co ma skusenosti so servitkovou technikou alebo lakovanim dreva.