icon

Ako má učiteľka ošetriť rozbité kolienko?

marianella
2. jún 2016

Ahojte maminy 🙂 Je to iba odreté kolienko, ale mna to už rozčuluje 😠
Môj synček prvák, za posledný týždeň si už druhý krát v škole rozbil koleno a pani učiteľka, mu na ranu, ktorá krvácala, dala hygienickú vreckovku, ktorá mu tam zaschla a potom mám problém mu ju z tadial dať dolu. Okrem toho ranu vôbec neumyje a tá špina je tam tiež zaschnutá a ja to neviem umyť. Nechcem aby sa mu tam vytvorila dáka infekcia, myslím, že by jej ruky neodpadli keby mu to aspom trocha oplachne. Myslíte, že to s ňou mám riešiť? Vám by to tiež vadilo, či to zbytočne preháňam?
Ďakujem za každý nazor.

sardinka335
3. jún 2016

@charlie1980 ale ja s tebou uplne suhlasim 🙂 🙂 ani som to nemyslela, tak ze dieta posudzuješ, to som tak nemyslela, len ze z praxe sa mi vybavilo par deti, ktore proste boli ,,trošku mimo,, či uz tým ze mali nejaku poruchu diagnostikovanu alebo to boli deti alá ,,dnešná klasika,, ze všetko za nich robi rodič a nevedia si poradit ani s priborom....proste sebaobsluha katastrofalna. Kedze mamička piše ze ,,je iny,,.
A dnešný prvaci to je ešte nevycepovane...mnohí zo ,,sukromiek,, kde im praškový cukor do zadku fukali, hlavne ze vedia povedat 10 slov po anglicky ale poradit si pri obede samostatne tak nehrozi. Ako čest vynimkám samozrejme ale ta samostatnost, sam sa najesť priborom - nie len lyžicou, obliect, zbalit si veci do tašky bez zabudnutia 90% veci, okolo seba popratať...to sa musia naučiť.

charlie1980
3. jún 2016

@sardinka335 😄 Aha tak 😄 Co to zrazu s mojim intelektom 😄 na toto si mierila....dufam, ze si prave nerozvirila diskusiu 😂

marianella
autor
3. jún 2016

@veronikaszabova suhlasím s tebou, že netreba prelepovať, ale treba umyť alebo aspom nastriekať, nie mu tam capnuť vreckovku na špinavé koleno.
Ale okrem toho každé dieťa je iné, ja mám dve a sú presné opaky... syn bol na mne závislý od malička, doteraz potrebuje asistenciu, je proste taký a nedá sa to zmeniť, keby na neho kašlem a poviem mu urob si to sám, tak viem, že by to k ničomu dobrému nevedie.. dcera nemá este ani dva roky a všetko chce robiť sama, ked jej chcem s niečím pomáhať tak sa začne rozčulovať. Takže netreba hádzať všetky deti do jedného vreca. A učiteľka vie, aký je syn, viem, že keby bola na jej mieste tá čo maju doobeda, tak by nemal nacapenu na špinavom kolene vreckovku ale by sa trošku viacej postarala.
Ja jej nejdem nadávať, ani vytvárať nejaké konflikty, rozumné riešenie som tu už dostala a to mi stačí, nenapadlo ma to samú, tak sorry...

sardinka335
3. jún 2016

@charlie1980 ale to nič, proste to je to ,,uskalie,, pisania, ze človek sa aj zle vyjadri a tak..len som to chcela dat na pravu mieru ze suhlasim s tebou a vobec som to ja nebrala tak, ze dieta posudzuješ. Tvoje komenty si rada prečitam, pišeš rozumne.
Tu sa ,,furt niečo viri,, takze uvidime....ved ja nepišem ze všetky deti su neschopne, to ani nie je pravda, stale je vela fajn deti aj rodičov, ale ta samostatnost aj v jednoduchých veciach je niekedy slaba lebo v škole to uz nikto neobskakuje a chce to samostatne fungovanie, rozhodovanie...

veronikaszabova
3. jún 2016

A tymto nam prisiel domov, umyl si to a bolo. Ani sme nedezinfikovali... netreba kazdu boliestku ofukovat pol hodinu ☺☺☺

veronikaszabova
3. jún 2016

@marianella ono mozno ho staci troska posmelit... o chvilku budu chodit do skoly v prirode, na vylety,...

jana_eyre
3. jún 2016

@moni244 neviem, ja tu nevidim, ze by sa tu niekto vyjadril o ucitelke ze je neschopna, len niektore z diskutujucich nechapu preco mu da na spinavu ranu vreckovku.. ved aj ty pises, ze ranu umyjes, tak preco je divne ak by ranu umyla ucitelka?

nemam pocit, zeby som napr. ja bola na svoje deti ako na cukriky /ja sa poznam, mozete si mysliet ze klamem, ale k mojim detom som sa nikdy nespravala rozmaznavacne, nemam na to povahu/

ale teda nehnevajte sa, je zaklad ze ak si decko rozbije koleno tak, ze krvaca /je uz v uvodnej otazke napisane, ze rana krvacala, takze to nebola len odrenina/, rana sa ma umyt! fakt mam pocit, ze teraz sa tu budu predbiehat mamicky, ktora ma doma vacsiu spartakovsku vychovu 😠

a ani mi nepride divne, ze si decko par krat do tyzdna rozbije viac krat kolena, lebo moj syn ked ma "stastny" tyzden tak si rozbije usta aj 3x - proste sa stava..

charlie1980
3. jún 2016

My sme nedavno mali hotove jatky doma 😱 Syn isiel do chladnicky, bola v nej otvorena kompotova konzerva, poklop som neodrezala uplne. Tak ten strcil ruku do konzervy aj s poklopom a von uz nesla, len z dialky vidim, ako vytrhol ruku nasilu. Auuuuaaaa. Myslela som, ze jeden prst ozaj bude treba zasit 😁 Ale ten je aj riadne kvietko, ten si aj klucnu kost zlomil na 15cm posteli 😬 a kotrmelce vpred robi najradsej na sedacke 😬
@veronikaszabova

veronikaszabova
3. jún 2016

@charlie1980 tak mame doma nieco podobne ☺☺☺

mysga
3. jún 2016

Ach joj, ma tu kriví :D Som si spomenula,že nám to postriekavali nejakou štiplavou vodou aaaaaaaaaaaaaaaa :D odvtedy radšej umrem ma otravu krvi ako si dat dezinfekciu.

Ale pokial viem, tak sa rany aspon opláchnu, alebo mokrou vreckovkou trochu utrú, ale ak to mal proste odrete a nemal tam nejaku hlinu,tak načo.

matazirafa
3. jún 2016

@mysga ja pamatam do otvorenej rany ako mi mama liala potokom domacu palenku a pinzetou vyberala kamienky :D a nebola som ovela starsia a prezila som bez ujmy.. ked sme my boli deti tak sme mali vecne odrate kolena a take halo z toho nikto nerobil. Inak az teraz citam ze v nadpise je rozbite kolienko, co by v cloveku vyvolalo pocit ze je to asi vazne a je nutne to riesit, lepit alebo nedajboze zosivat.. a hned v popise je uz odrete. Takych este bude..

maria1989
3. jún 2016

@nyusika viem čo sa rieši, len ma zaujímali tie kompetencie.

ivetkab.
3. jún 2016

@marianella my mamičky sme na svoje deti úzkostlivé, ale myslím, že umyť si ti mohol aj sám. Môj syn je prípravkár a keď sa naposledy stál úraz malej, ktorá má 4 a pol roka, líčko a nos z oboch strán z vonkajšej strany komplet zodreté, tak jej to očistil pod tečúcou vodou a keď to už nekrvácalo, tak mi prišli ukázať, že pozri čo sa stalo. Treba deti trocha učiť aj samostatnosti a nie stále hľadať niekoho, koho môžeme obviniť. Nechcem sa Ťa dotknúť, ale skúr syna poučiť, že ak sa mu takéto niečo stane, nech si to umyje a zabaľ mu do tašky zopár náplastí, aby mu to pani učiteľka potom už len prelepila. Aj ked, prváčik by to mohol zvládnuť aj sám.

mysga
3. jún 2016

@matazirafa ja som strašný psíčkar a raz som si nedala povedať a strčila som cez plot ruku k susedom u babky :D pes sa mi s tou rukou pohral dost kvalitne. Babka to vtedy tiez vyriesila domacou,boze,slzy sa mi tlacia,ja som haklive stvorenie :D

maciatkolulu
3. jún 2016

@intrograla presne ako uz sppominali, fenistil kvapky, keby nejaka stipajuca potvora nas napadla fenistil gel tiez na stipanec. Len pozor, fenistil ked otvori, tak uz len sest mesiacov ho mozes mat a nie na slnko a tak. Inak fenistil je ako tiez uz spominali, aj pri kasli, aj pri akejkolvek alergii, vysype a tak, ale v kociku to mam na srsne a ine potvory, ktorych je nejako vela teraz. Maly mi na ihrisku chce iba bosi behat, tak som nachystana

papricka33
3. jún 2016

@marianella napisem ti ako sme povinné to urobiť my v MŠ. Každá trieda má lekárničku presne na tieto ucely, máme v skolke jednu učiteľku, ktorá zodpovedá za pravidelnú kontrolu a stav lekárničiek. Prvú v pomoc robíme viac menej každá ako vie, keďže systém vzdelávania pedagógov v tomto smere neexistuje. O každom uraze sa vedie záznam v zošite na to určenom. Moja skúsenosť je, že zo škôlok kde som pracovala, by tvoj malý odišiel s vydezinfikovať a prilepeným kolienkom. Ale to je iné, je to "len" škôlka... 😉
Na druhej strane, dcéra bola na výlete so ZS, kde si rozfaklika dost nešťastne nohu na lýtku. Nikto jej to nijako neosetril (!) len jej to utreli a potom si to mala utierať. Kým prišla domov, vytvorila sa jej krusta, takze šitie by bolo už zbytočné. Doteraz tam má 15cm jazvu. Úplne zbytočne. Stačilo mi zavolať (boli blízko), pribehla by som a riešila ju. Nehovoriac o fakte, že ak aj nemali so sebou zdravotníka, základnú lekárničku s obväzom mali mať so sebou. Úplne stačilo ranu vyčistiť, prekryť a zafixovať obväzom, aby sa rana tak neroztiahla ☹
Prvá pomoc v školstve je systémový a neriešený problém. Neexistujú tréningy, štandardné postupy... ktoré sú vzhľadom na zvýšené riziko úrazov žiadúce ☹
Ja sama som si z vlastnej iniciatívy urobila kurz prvej pomoci, ktorý má z môjho 500 eurového platí vyšiel 40 eur. To ale od žiadneho ucitela spoločnosť hádam nebude čakať :-/

jabadaba
3. jún 2016

@veronikaszabova ofukovanie boliestky netrva hodinu....mas dost skreslene predstavy. Vymyt, osusit, prelepit trva cca 3 minuty! Zda sa, ze podaktore tu robite z osetrenia vacsiu dramu ako samotna zakladatelka temy so zle osetrenym kolenom!

veronikaszabova
3. jún 2016

@jabadaba to bolo myslene ironicky, ze netreba to tak prehanat 😂😂😂😂😂 ved su to deti, odretych kolien, loktov.. este bude neurekom...
Ked sme boli deti, vonku sme spadli, oskreli sa aj skaredo a neriesili sme to... ved to patri k zivotu

jabadaba
3. jún 2016

Z reakcii v tejto teme som nadobudla dojem, ze nie zakladatelka temy prehana, ale tie, ktore tu povazuju zakladne osetrenie odreniny za vykon neurochirurga!

Ctene damy, mamicky prudko nad vecou, hrdinky dna a prace - elementarne hygienicke pravidla platia aj v pripade odreniny, namiesto zbytocneho zavzdusnovania ako si to dieta malo spravit samo a ako netreba nafukovat obycajnu odreninu - za ten cas by ste pri svojom verbalnom vykone uz mali osetreny cely vojensky regiment. Niekedy staci konat, namiesto zbytocneho filozofovania. Tak mala spravit aj pani ucitelka, zabralo by jej to tri minutky.

Ehm, este si neodpustim - mam kamarata, neurochirurga, sluzieval pohotovosti a s cim tam lezu mnohi dospeli, aj taketo mudre mamicky, to by ste neuverili....Takze, nebola by som tak husta pri odrenine 6 rocneho dietata, ked mnohi dospeli bezia na pohotovost vytazit lekarov napr. ked sa sprosto prezieraju pocas sviatkov Vianocnych ci Velkonocnych! To je zarazajucejsie!

jabadaba
3. jún 2016

@veronikaszabova jasne, odreniny k detstvu patria, netreba z toho robit dramu, predpokladam, ze tu z toho ani nikto nic take nerobil. Ale su urcite postupy kvoli predchadzaniu infekcie, ktore ani cas nezaberu, ani si nevyzaduju studium mediciny, ani extra ludske nasadenie, preco teda nad tym frkat... 🙂

jabadaba
3. jún 2016

@jana_eyre plny suhlas!

sisaka
3. jún 2016

@jabadaba uplny suhlas s tym, co pises.
@marianella ja si myslim, te učiteľky by mali mat kurz prvej pomoci a škola určite pravidla ako postupovať pri úrazoch.
V našej škole učiteľka, pripadne admin. Pracovníčka ošetrí - t.j. Dezinfekcia a prelepenie (syn uz prišiel domov aj s prelepenym zaderom, ktorý mu v škole krvácal ) ak ide o niečo vážnejšie vola sa rodič. Napr. Synovi hodili do hlavy loptu dosť silno a hneď mi volali, co sa stalo, ako riešili situáciu a ako sa dieta cíti. Nesúhlasím s tým, ze učiteľky su v škole len na to aby učili, su tam aj na to aby vychovávali a dávali pozor na deti a v pripAde potreby poskytli pomoc dieťaťu (ci uz ide o úrazy, šikanu, nehody...)

jamabe
3. jún 2016

@papricka33 tiež som učiteľka, ale na ZŠ.. každé 2 roky absolvujeme povinne školenie BOZP, v rámci ktorého je aj prednáška o prvej pomoci... Ovládať prvú pomoc by mal hádam každý dospelý človek... Ale fakt neviem, či je to povinné na každej škole, resp. pracovisku...
U nás som už ošetrovala všeličo - a veru aj odreté koleno. Naposledy dosť hlbokú reznú ranu od skla. A to neznášam pohľad na krv. No ale človek sa v kríze premôže 🙂
@marianella učiteľka nesmie podávať lieky, ale poskytnúť prvú pomoc je zákonná povinnosť pre každého.. Možno učiteľka len podcenila odreninu alebo nemohla fakt opustiť triedu... chcelo by to bližšie preskúmať čo sa vlastne stalo 🙂

katarinamarkova
3. jún 2016

@marianella verim ze ty poznas svoje dieta najlepsie.
aj tak by som si na tvojom mieste najprv zistila ako to bolo.
zamyslela som sa......a fakt nepoznám ani jedno dieta v jeho veku co by ani kúsockom malilinko nejako niekedy nezaklamalo.
tým ale nechcem povedat, ze ti klame, to zas nie.
prajem co najmenej odretých kolien 🙂

synda11
3. jún 2016

@jabadaba dettol samozreme kupujem mesacne na umyvadlo...teda kupovala som teraz som na materskej...ale poviem vam ze co viem isto v tej lekarnicke bol lieh aj peroxid... takze bolo by to zaujimave...ja som tip cloveka ze ked nieco dokazem spravit ja musi to vediet aj druhy...ja by som ucitelke slusne povedala medzi recou ...ak by ovsem bola ok..aby si na dieta zas nezasadla..vseliaké sme :D

filory
3. jún 2016

Urcite je potrebne si zistit fakty. Vypocut obe strany nech vies co vlastne sa presne stalo. 🙂

maminecka2
3. jún 2016

@simca06022011 Ahoj, existuju vodeodolne naplaste, my sme s takymi sli aj do mora, nestipalo, len ked uz slabsie drzala dala som novu

simca06022011
6. jún 2016

@maminecka2 nie naplast, je to sprej, urobi to na rana film a nedostane sa do toho uz nic... na prekvapenie funguje 🙂)) neda sa zmyt, cize sama zlezie za cca 4 dni

maminecka2
6. jún 2016

@simca06022011 Vidis, to ani nepoznam, ked pojdeme niekam k vode pojdem to pozriet do lekarne, mam doma totiz urazove typy 😀

simca06022011
6. jún 2016

@maminecka2 mne to svorka odporucila🙂)) ako sos ked sa inak neda je to super. Lekarnicka ma zvozilw ze siiiice je to napisane na obale ze vodeodolna atd ale ona by s tym do vody nesla lebo bakterie:D