icon

Ako riešiť škodu po napadnutí psom?

26. aug 2024

Prosím, ako ste postupovali, čo mi poradíte? Išla som s dvoma malými deťmi a vybehol na nás asi tipujem 4 mesačný vlčiak silný, svalnatý. Ak ste mali vlčiaka viete, aké majú zuby tieto “drobece”. Jedno dieťa okolo mňa, druhé v cestovnom kočíku, nožky takmer na zemi a vlčiak si zubami vytiahol z kočíka drahú 49€ merino mikinu - urobil na nej dieru. Podarilo sa mi ju mu zobrať no útočil dlho a ďalej. Zočila dom sa tam kadejak s kočíkom, kričala som nech si ho zavrú, snažila sa odohnať dáždnikom no pes si vyberal z kočíka veci ďalej. Podarilo sa mi mu nakoniec hodiť kus bábovky, aby sme mohli odísť a nechal nás na pokoji. Celý čas som kričala samozrejme nikde nikoho okná na uliciach na vetračky. Som rada, že mi nedohrýzol aj deti lebo bol naozaj veľmi neodbitný a vôbec ničoho sa nebál.
Vrátili sme sa na miesto autom a tam starší pán vyprevádzal návštevu (5 ľudí) a hladkali toho psa pred jeho domom.
Pán tvrdí, že pes neutiekol, syn dosvedčil že to bol tento pes samozrejme. S odmietol mi preplatiť škodu za mikinu. Vraj mi dá za starú handru 5€. Mikina má rok a syn má alergie sme radi že ju máme s chcela som aj pre mladšie dieťa žeby ostala no má síce malú dierku, ale sk sj zašijem môže sa párať a bola nová bez poškodení.
Mám podať TO, lebo policajtom odmietol dohodu na preplatení škody.

kitycat
26. aug 2024

Ja chapem, ze si zazila sok, ale skus sa nadychnut a vydychnut.

Ten 4 mesacny vlciak sa hral, nie naozqj vas nechcel dohryzt a vrestat naokolo alo zmyslov zbavena poznacilo asi len tvoje deti absolutnou hysteriou proti psom vseobecne.
Ja som 4m vlciaka videla a tvoj popis je pritiahnuty za vlasy.

autor
26. aug 2024

@tilly kočík má košík prístupný zo 4 strán. Z ktorej som sa to mala postaviť poraď? Reagoval rýchlo.

autor
26. aug 2024

@kitycat prítulný vlčiačik ktorý nejde po kočíku zubami je zlatučký hej. Hlavne ak ho poznám, viem že je očkovaný a že deti sú mimo.

rebeka25
26. aug 2024

Starému uz nedokážeš ze pes bol jeho prípadne ze sa niečo stalo. Psovi si mala dat poriadku kopacku medzi oči a určite by sa prestal "hrať". Na mikinu by som sa vykašlala ale určite by som bola nasrata extremne. Škoda ze si nemala kaser pri sebe to by zabralo určite.

simca06022011
26. aug 2024

ak sa bojis 4mes stena chytit, tak nemas skusenost s tymto psom vobec. A proste si to priznaj, ze to nevies a bud rada, ze si nestretla dospeleho agresivneho psa. lebo toto bolo nic (ano my chodime pesi okolo druzstva, zhodou nahod minuly rok mali takehoto sisi maleho vlciaka tam a vybiehal po vsetkom, kym sa naucil)
Na kazdu vec su postupy a moznosti, ked sa zahryznu psy, ked utocia, ked robia takyto bordel.. on tam nemal pana, nemal koho posluchnut.
naozaj klud, nahlasila si to, mozes ako pise tilly sa informovat na obci, to je dobry napad.. ak to policia tam neposunie. Panovi ulozia pokutu. Pripadne, mozes panovi navrhnut nahradu skody za mikinu, aspon symbolicku, lebo je fakt, ze novu necakaj s tym, ze ak to das na obec, moze dostat pokutu mozno aj par stovak (netusim ake su sadzobniky). Niekedy obec robi aj akehosi mediatora (aspon u nas), tak by mu mohli dohovorit

@tehulka2011 ved nezvladla, mala ho skopnut alebo hned na neho zruknut a vybehnut, ked letel k nim... nech vie mlady, kto je sef.

kitycat
26. aug 2024

Ukludni sa, tvoje dieta ma viac kil. Treba povedat "fuj", chytit za krkom

tehulka2011
26. aug 2024

@simca06022011 nie kazdy vie v soku adekvatne reagovat

tilly
26. aug 2024

No, psy sú mrštné, musíš reagovať a točiť sa spolu s nimi. Keď už išiel hore dole, mala si kopať. Alebo ešte, ako tu píše kočka vyššie, šteňa chytíš za voľnú kožu okolo krku a potrasies. Tak karhaju matky svoje šteňatá.Nabudúce budeš vedieť.

autor
26. aug 2024

@tilly áno matky. Maličké šteňatá. Prosím neraď keď nevieš. To si môže dovoliť majiteľ, ale nie dvihnúť už v takom veku.

misiak7777
26. aug 2024

@autorka kriste na nebi, fuj tajbl 😲🤢

kp7333
26. aug 2024

Chcela by som vidiet tie, co radia, ako mala reagovat, ako by sa ony zachovali v podobnej situacii. Ziaden pes (ani stena), nema co volne behat po ulici. Je to zial bezne, lebo hocijaky blb dnes vlastni psa. Clovek uz aby sa bal ist von s detmi alebo mensim psom na vodzke. Na autorkinom mieste by som sa stazovala na obecnom urade, nech upozornia majitelov psov, ze si ich maju dostatocne zabezpecit.

autor
26. aug 2024

@kitycat fuj padlo milión krát. Dobre baby nechajte tak. Už len rady k riešeniu prosím.

earlgrey
26. aug 2024

@autorka
Veď tu máš niekoľko rád od žien. Iné rady nedostaneš...jedine nahlásiť na obec, políciu, ale tu mikinu spomeň po mimo, lebo fakt na trestný čin to nie je. To poškodenie mikiny.

autor
26. aug 2024

@earlgrey je to poškodenie majetku. Riešim to.

tilly
26. aug 2024

Píšeš, že je to 4mesacne šteňa, to ešte ani nie je poriadne prezubene. A za kožu na krku ho vieš potiahnuť. Evidentne viem o psoch viac, ako ty a žiaľ, nie raz som musela zasiahnuť.
Okrem toho som ti poradila ako máš postupovať s riešením, ale ty nechceš nič, iba prskať okolo seba. Ja
chápem, že sa ti stala krivda a si v šoku, ale teraz to vyzerá, že nechceš pomoc.

autor
26. aug 2024

@tilly nikdy neutoc nechytaj psa ktorého nepoznáš, nevies ako reaguje na ruku

ankare
26. aug 2024

Určite to rieš. Hlavne kvôli pánovi, aby sa to už nabudúce nestalo.
Žasnem nad názormi psíčkarov. Psy budú zachvilu viac chránené než ľudia.

mamutka
26. aug 2024

@minenkak prosím ta nepíš radšej o hodnote rocnej veci z merina, lebo ten materiál očividne nepoznáš. Mám pár merino veci a po x rokoch vyzerajú a fungujú ako nové. Vrátane perfektnej farby.
Za posledné tričko som dala vyše 50 eur a viem že mi bude dlho slúžiť, nie je to handra ktorú po roku vyhodíme. Pri detských merino veciach človek tie peniaze do toho da, lebo vie, že sa o ne bude dobre starať a budú slúžiť ďalším deťom ešte x rokov. A k tomu patrí aj pranie v rukách. Keby mne toto robil štvormesačný neurotik, tak ho chytím za kožuch a dám do poriadku. Možno ten pes bol starší a ťažší, autorka to zle odhadla. Každopádne, človek na ulici nie je povinný mať skúsenosti zo spacifikovania cudzieho útočiaceho psa. Ten pes sa nemal čo na ulici na ľudí vrhať. Majiteľ je arogantne hovado, keď mu obeť útoku povie, že zničil drahu vec a on sa smeje je to je handra za 5eur. To že je hlúpy a nevie čo je kvalitný materiál a čo je teplakovka z pepca je jedna vec, ale to, že v tomto systéme človek ani nemá ako brániť sa, dokázať, že naozaj utrpel škodu, proste ma si pomôcť sám, deges sa môže ďalej smiať, to už je druha vec. A o dosť smutnejšia.
Za mňa, človek ktorému ujde pes na ulicu a robí tam bordel je úplný magor, keď sa potom ani neospravedlní a ešte je drzý.
Nabudúce to môže dopadnúť horšie. Ale v tejto krajine sa vždy bude kopať hlavne do obete.
Ja psov milujem, ale primitivi ktorým po dedinách behajú psi bez kontroly uz narobili vela škody. Mne napr maminu napadol pes na ulici! Ona si nakrátko držala svojho psa kým ten druhý neurotik skočil a netrufnuc si na psa zahryzol mamine do nohy! Jedine kožená topánka ju ochránila od vážneho zranenia. Vždy behal po ulici a útočil do ľudí a samozrejme ved to je nič! Až kým takto človeka neohrozil! A samozrejme nikto by nič neriešil. Moja šokovaná mamina urobila len toľko že svojmu mega kludnemu psovi na moment povolila vodítko. Ten chytil agresora do tlamy a zatriasol. V zlomku sekundy mala cela ulica po problémoch z agresívnym psom. Nikto na to nie je hrdý, ale v tej chvíli už sa to stat muselo, pretože keď nepustila kožená topánka smrada ďalej, smeroval vyššie a dotrhat starej žene na ulici kŕčové žily, tak kto jej pomôže? Nikde nikoho….

livuska124
26. aug 2024

Zase ste tu poniektoré urobili z obete vinníka 🤦 takže autorka má vedieť všetko o chovani psov, ako sa správať k 4.mesačnemu psovi, k vlciakovi, všetky možné procedúry má mať naštudované, aby mohla ísť von s kočíkom a ak pes na ňu zaútočí nabudúce, aby vedela čo má robiť, áno?
Och, počkať, ibaže by to malo byť naopak...človek sa nemá čo báť chodiť po ulici a toho, že bude napadnutý nezabezpečeným psom. Darmo to je šteňa. Nie každý má naštudovaný psí výcvik, ako by mal na psa reagovať 🤦 a nie každý má rád cudzie psy, ktoré môžu byť nevyspytateľné. Ak by sa pokúšal uhryznúť mi dieťa a nejaké fuj, či krik, alebo iné príkazy by nefungovali, kľudne ho kopnem. A to mám psy ozaj rada.

30katrusa40
26. aug 2024

Ja by som podala TO. Už len to že dieťa môže mať potom strach zo psov. Dcéra má vďaka podobnému incidentu dieťaťa paničky strach zo psov. Už je to 8 rokov dozadu a stále ja boji.

tilly
26. aug 2024

@livuska124 nikto neurobil z obete vinníka, len sme jej poradili, čo nabudúce a kde má riešiť tento incident.

lenkakravcova
26. aug 2024

@autorka
Ja osobne neviem ako by som reagovala. Buď by som hľadala najbližšiu palicu alebo hocičo čím by som ho vedela klepnúť po nufaku poriadne 😅😀
Čo sa týka tej mikiny, minimálne 25€ ti mal dať na ruku.
Aspoň polovicu ceny + ospravedlnenie.

zuzanka.zuzu
26. aug 2024

mala si toho psa zbiť ak to išlo, veď aj tu ti píšu že si sa mala brániť 😎 možno keby mu zlomíš nejaké šteňacie kostičky tak aj dedo by veril že psisko vybehlo na ulicu 😉

miskakyska
26. aug 2024

...prdila by som na mikinu,je to len vec..bola by som rada, že neskákal do deti alebo do mňa 😳

misiak7777
26. aug 2024

@zuzanka.zuzu zlomiť stenacie kosti? To ako fakt?

oblecenie99
26. aug 2024

Ako by mala, čo by mala, odhadnúť, primerane odvrátiť, riešiť pritom deti a áno, aj ten majetok, to je všetko pekne a krásne, len nie vždy sa tak podarí zareagovať. Základ je, že nevychovane stena (asi, zrejme šteňa) vybehlo na ulicu a poškodilo autorke majetok a je to jedno, či z hry, alebo útoku, kľúčový je výsledok. Riešila by som to na obci, možno majú kamery. Normálny majiteľ zareaguje tak, že sa ospravedlní a sám sa spýta, ako môže škodu nahradiť. A je rad, že sa nestalo niečo horšie, alebo že nebude riešený ďalej.
Spomínam si, ako sme raz boli na prechádzke s kamoškou s deťmi, deti mali tak rok a pol, išli pred nami v tráve pred bytovkou v parku, keď ku nim pribehol taký menší bytový biely pes a hneď na ne vyskočil, jedno z detí aj spadlo. Áno, bol to menší pes, len keď vyskočil na deti, tak bol cca tak vysoký ako oni. Stalo sa to z ničoho nič, môjho aj škrablo, decká sa zľakli, aj sa tuším rozplakali, my sme hneď zakročili, a pani majiteľka na nás kričala z diaľky, že on sa len tak hraaaaa. Tak bazmeg.. a ja si zase neželám, aby cudzí pes skákal a oblizoval moje dieťa, a kašlem, že len sa tak hra.. a môj syn sa chce len tak hrať a hádzať nad susedmi ťažké drevené hračky o plávajúcu podlahu, no a čo? Maximálne skrabne moje a stane sa to len raz za čas, jeho ten zvuk fascinuje, tak čo? A to sme vyrástli aj my so zvieratami, naši majú psov, syn je zvyknutý. Ak tak ma to vtedy nahnevalo. Presnejšie, nahneval ten prístup. Že šak čo, on sa len hral, tá sa nepokakaj precitlivela mater.

vyrovnanaosoba
26. aug 2024

Nie je to na trestné oznámenie za škodu, ale trestné oznámenie za napadnutie môžete podať, má psa asi ťažko, ale majiteľa určite má.

mondolina
26. aug 2024

@vyrovnanaosoba
stále sa jedná len o priestupok. aké trestné oznámenie? 🙈
má lekársku správu o zraneniach?
škodu na majetku môže riešiť súdne 🙈 toť vsjo.

wintery
26. aug 2024

@vyrovnanaosoba a o aký trestný čin ide podľa teba? Za to napadnutie. 😂

lavender94
26. aug 2024

Ja som akože veľký psíčkar, ale písať tu, že mala reagovať inak? Toto na modrom koniku milujem. Je jasné, že mohla reagovať lepšie, že tá reakcia bola úplne mimo. Ale tie, čo jej to tu píšete. Vám sa nikdy v živote nestalo, že ste si s odstupom času uvedomili, že keby v situacii xy konáte inak, mohlo všetko dopadnúť tisíc krát lepšie? No mne sa to stalo milión krát. A hej, je to moja blbosť, ale deje sa to každému občas, najmä v stresových situáciách. Ale je úplne jedno, ako ona reagovala, pretože ona sa ani nemala čo dostať do takej situácie. Toto je victim blaiming ako vyšitý.
Autorka, podľa mňa sa aj keď to budeš riešiť, nijak to nevyriešiš. Peniaze neuvidíš, dosť pochybujem, že toho psa bude niekto riešiť. Možno ak by si to nahlasovala dookola