Odbitý kúsok predného trvalého zuba
Zdravim mamicky....syn dnes prisiel z floorbaloveho kruzku s odbitym kuskom predneho trvaleho zuba.....rada by som sa opytala, ci niekto riesil nieco podobne. Ma to dost neprijemnu rovinu, kedze si zrejme dozorujuca ucitelka zanedbala povinnost a miesto dozoru a urcenia pravidiel hry, si pozerala do mobilu....a vobec o uraze nevedela, ze sa nieco stalo!!! Syna sice nic neboli, ale opravu zubu budeme musiet zacvakat....ma skola nejaky podiel na vzniknutej situacii, resp.mozeme nejaku ciastku za sposobenu skodu ziadat? Nemam sajnu, kolko to vobec bude stat...zajtra rano to planujeme riesit....dakujem za reakcie....
deti byvaju poistene a aj skola, resp pedagógovia by mali byt poistení voci takymto udalostiam, nehody sa jednoducho stavaju a obzvlast na hodinach spojených so sportom, pochybujem, ze by vôbec zabranila takémuto urazu, to nakolko si neplnila, resp plnila povinnosti tazko takto ohodnotit, mozno len sledovala cas na mobile, ak tvoj syn nezjajkol a nic ho nebolelo, tak nevidela ze si odbil zo zuba.
@bonaqa2013 dakujem....vies, ak je to nejaka 20 eurova plomba, tak cert to ber....ale upozornit na neplnenie si povinnosti ucitelky, beriem ako svoju povinnost, lebo uz sa to opakuje....kedysi este ako prvacik v druzine, syn spadol na skolskom dvore....na tom by nebolo ani nic zvlastne, ale boli tam 4 !!! vychovavatelky, ktore kecali v hluciku, ked som pre neho prisla....syn mal roztrhnute gate na kolene, a pod tym oskrete krvave koleno a nikto si to nevsimol, nikto to nevedel 😠 😠a to nevravim, ze bol december a vychosky im dali loptu na vlhky asfalt s kaluzami.....loptu kopali do seba, bez pravidiel ,cely spinavi ...katastrofa.....niekedy sa mi rozum zastavuje....
@blankaj tu nejde o to že úraz sa stal...to sa stáva,ale ze dozor mal na haku.
@nikimax Ja som sa dozvedela po jazdeni,že dcéru zhodil kôň,od deti na zmrzline... si to ta kaca sprosta čo sa mi to neobtazovala povedať za klobúk nedala.
Co sa tyka zubu to nebude 1x20eur, predný odlomený zub nebude držať.ak budete mať šťastie budete u zubára iba 1x rocne...
@blankaj hmmm ......ano z pozicie rodica ma trapia urazy mojich deti, kazdy sme iny.....zvlast, keby k nim vobec nemuselo dojst....vela veci je o zodpovednosti, keby napr. Moj muz v praci zanedbal nejaku svoju povinnost ,tak moze zabit ludi a ide do basy.....otazka skor bola, ci za to zodpoveda skola....a neplet sem casy minule, vtedy si u doktora neplatila pomaly nic.....to, ze sa to ,,zahoji,, - nepochybujem.....
Ahoj.moj 7 rocny syn si vylomil skoro cely trvaly zub.zubarka mu ho dorobila cena 50 eur.skusala som to dat aj cez poistku no nic nam neuznali.
@inulienka11 diky moc ....aspon mam sajnu, co a kolko..... 🙂 🙂
@nikimax píšeš ,,kedže zrejme....., to znamená že to na 100% nevieš. Tým si nezastávam učitelku - ved možno to tak bolo, ale pri športe je to žial velke riziko, konkretne pri kontaktných športoch že príde k urazu. A ver tomu, že denne sa modlime v škole aby k ničomu neprišlo jednak koli zdraviu detí, žiadny uraz nás neteší a jednak vieme akí su rodičia. Už pri blbej nahanačke sa nám dvaja hlavami zrazili a mala si vidieť ten monokel pod okom. Ako sme tomu mohli zabrániť? Nijako...a to sme na deti pozerali. Pri futbale to isté - pozeráš na deti a niekto spadne, tomu ako možeš zabrániť? Nijako...nemáš šancu. Ale len čo vidím, že sa niekto lepí na plot, strom, vysoko na preliezku tak bez pardonu dole aj ked sa ,,zatial,, nič nedeje. Moje vlastné deti vždy spadli alebo sa udreli ked sme snad dvaja na ne pozerali...proste to je zákon schválnosti. Druhá vecdje, že ver tomu či nie....ale vypusti 36 detí krát 5 tried von na šk. dvor, rozlezu sa ako mravce a sleduj....len čo otočím hlavu ten na koho som sa pozerala tam už nie je, je inde. Takže naozaj si človek ani nemusí všimnuť že niekto spadol a udrel sa, zvlášť ak sa ani dieťa nepride sťažovať. Ale ak sa tak stane tak okamzite idem pozrieť čo sa stalo, či je v poriadku. Takže su veci, ktoré je možné ovplyvniť a predvídať - ak su deti na preliezkach vysoko, lezu na vyvyšené miesta, chytaju futbalové brány nepripevnené, lezu na stromy, muriky, a pod. To je možné ovplyvniť, ale nie je možné ovplyvniť pád na rovnej zemi, uder loptou, hokejkou alebo to, že sa dvaja zrazia pri futbale, nahančke. Za taketo urazy (neovplyvnitelné) sa ja necitim zodpovedná aj ked ma velmi mrzia.
@eeffka zalezi, ako kvalitne sa ten zub dorobi, mne sa kusok odlomil snad uz pred 15 rokmi a odvtedy mi ta plomba odpadla len raz (klop klop 🙂 ), na prednej jednotke. ale viem, ze s tym byvaju problemy, @nikimax skuste sa aj zubara popytat, ake ma skusenosti, radsej asi zaplatit za nieco kvalitne, ako fakt kazdy rok opravovat
@sardinka333 ja veľmi dobre viem, že isté veci a úrazy a náhody sa ovplyvniť nedajú....ale ked niekto vedie krúžok a neurčí pravidlá hry, nekontroluje,NEORGANIZUJE, nevie, čo sa deje na "placi"a pomaly oči nedvihne od mobilu,len si to tam pasívne odsedí (je to platené?), tak to mi naháňa strach a myslím, že aj odôvodnené obavy....Mimochodom, do odvolania sme synovi tento krúžok , pod takýmto vedením -zatrhli 🙂
@nikimax ako vies. co robilo vedenie kruzku? bola si pri tom? ak ano, tak si ju mala upozornit, ak nie. tak je to vsetko len v hypotetickej rovine...
inak moj syn si takmer vybil zub u holicky - boli sme tam s muzom obaja - skratka sa smykol a bolo. nie kazdemu urazu mozes zabranit... dnes hral syn s kamaratmi florbal na terase - jeden dostal loptickou do cela, moj syn do brady... naozaj neviem, ako sa da takemu urazu zabranit... rovnako ako tomu, aby si chlapci neorzbili kolena, ci neroztrhali nohavice... ako - keby ho niekto narocky sotil a syn si roztrhne nohavice, tak chapem tvoje rozhorcenie, ale to, ze hrali futbal a on spadol. alebo dosiel spinavy? ved su to deti... co maju na ihrisku stat v pozore? to tam nemusia vobec chodit a mozu sediet doma za knihami. tam mas istotu, ze sa mu nic vazne nestane. jedine, zeby zaspal nad knihou a udrel si celo o stol... 😉
Ja som si ako dieta odlomila s predneho zubu a dala som si ho pred rokom dorobit....vyslo ma to myslim ze nie viac ako 20€....ale to bol kusok
@nikimax tvoj syn hral tu hru 1x v živote? Predpokladám, že nie. Žiaci sa oboznamuju s pravidlami hry, športu na uvodnej hodine, na dalších ich upevnuju. Na xy hodine začnu hrať, pravidlá sa už od znova neopakuju pretože je predpoklad, že su zvládnuté. Ani násobilku nikto neučí na každej hodine od znova - predpokladá sa, že po prebratí učiva ju žiak ovláda. Organizačné pokyny ako zákaz faulu a pod. to su pokyny čo dá možno na začiatku, ale nemože organizovať let loptičky, dopad hokejky, a ,,besnosť,, hráčov. Učitel má hru sledovať a usmernovať - ale niekedy dá aj oči iným smerom, niečo zapíše, pozrie na hodiny. Samozrejme nemal by non stop pozerať do mobilu ani pasívne si to odsedieť. Ale je tiež rozdiel či tieto obvinenia 100% vieš alebo si len myslíš.
@nikimax takže syn povedal, že zub ho stál asi 25-30e. Ten vylomený 120e. Ale závisí to od zubára - každý berie inak e, a žiadneho zubára neskontroluješ čo tam všetko dal resp. nedal. a ešte keďže je to dieťa, deti platia iné sumy u zubára ako dospelý. Deťom viac prepláca poisťovňa.
K tým krúžkom. Niektoré stoja za figu, učiteľky to robia akoby na silu. jedna známa mi rozprávala, ako jej dcéra chodí na prírodovedný krúžok a pani učiteľka donesie na krúžok svojho psa a celý krúžok ho ide venčiť. To je prírodovedný krúžok......
@nikimax moja dcéra si takto odbila dva trvalé zuby (hornú jednotku a dvojku) stálo ma to 35€ aj s rtg a dorobením jedného zuba (jednotku má asi od polovice zlomenú), druhý stačilo zabrúsiť, ten bol len máličko - u súkromného... robil jej to z tej hmoty, z ktorej sa robia biele plomby, povedal, že malému dieťaťu je ešte zbytočné robiť keramickú alebo inú kvalitnú náhradu, aj keď je to trvalý zub, pretože ešte porastie, ešte sa bohviečo prihodí.. je to spravené veľmi pekne, nie je to ani vidno, už to má asi 5 rokov... že keď bude staršia, tak potom budeme v prípade potreby riešiť... no a preplatila mi to poisťovňa v rámci úrazového poistenia, ktoré malej platím... a
čo sa týka učiteľky - bola si tam, keď vieš, že celý čas len pozerala do mobilu? úprimne, neviem si predstaviť, ako by zabránila úrazu, keby na ňom visela očami...mojej dcére sa to stalo cestou na trening, išla som vedľa nej, potkla sa a letela a bolo... asi som ešte horšia matka ako dotyčná pedagóg, lebo napriek tesnej blízkosti som tomu nedokázala zabrániť...
Takze, boli sme dnes za pani riaditelkou....samozrejme, zodpovednost za uraz nesie skola, lebo sa stal na jej pode, pod ich dohladom....z toho dovodu je skola na urazy poistena....zapis o uraze sa spise aj dodatocne, a svedkovia sa podpisu spoluhraci, co tam boli a videli to....zub dame osetrit, oboduje ho zubarka a na zaklade toho poistovna vyplati peniaze....zuby vraj byvaju hodnotene viac ako zlomeniny, lebo je tam dalsie esteticke hladisko do buducnosti dietata....myslim, ze p. Ucitelka bude musiet zdovodnit, ako je mozne, ze o tom nevedela - zrejme jedina z telocvicne....podla mna je absolutne neprofesionalne, hladiet do mobilu a vybavovat si sukromnu postu, maily hocico, ked mam na starost druzstvo teenagerov, pubertakov.....potom aj taketo pripady vrhaju na skolstvo takyto tien...
Fíha to takto? Keď to takto pôjde tak učiteľa nebude chcieť robiť nik. Však to bude vysoko rizikové povolanie...
@nikimax ja som riešila presne to isté , dcéra na tréningu prišla o kus predného zuba , musím povedať , že jej to opravila zubárka hneď , keďže som nemala vtedy úrazové poistenie vtedy, tak sme to zacvakali, neviem už si nepamätám koľko to stálo tuším do 20E ale po krátkej chvíli jej to odpadlo to sme zas cvakli a tretí raz jej to odpadlo po ešte kratšej dobe, ale to už tá zubárka urobila zadarmo a teda evidentne si na tom dala záležať , lebo doteraz jej ten zub drží a robila šport profesionálne a aj po niekoľkých ďalších úrazoch to drží . No uvidíme teraz zmenila šport a je to kontaktný šport 😝
@bonaqa2013 kazdy musi plnit svoje ulohy a kazdy nesie v zamestnani svoj diel zodpovednosti...... 🙂 tak je to spravne....len politici nie a tak to aj vyzera, samy tunel.....este aj predavackam rozratavaju manko, ak vznikne a pritom si nic neukradli, len tam pracuju..... 😖
@nikimax máš pravdu, každý človek má v zamestnaní svoje povinnosti. V škole majú povinnosti nielen učitelia, ale aj žiaci. V prípade úrazu bolo povinnosťou tvojho syna úraz nahlásiť a povinnosťou učiteľky úraz zapísať. Lenže ked jej nič nepovedal, tak to mala ako vedieť? Takže p. učiteľka ľahko zdôvodní, že o úraze nevedela......Inak celá táto téma mi pripadá ako hon na učiteľku a nie starosť o synov zub
@blankaj a to má ešte pani šťastie, že jej syn ukázal odbitý zub svojim spolužiakom. Keby to nebol urobil, tak by kľudne mohla škola k tomuto prípadu zaujať úplne iné stanovisko a mohla by tvrdiť, že sa to žiakovi stalo mimo školy, že to nebol školský úraz a žiak by nedostal za vybitý zub žiadnu finančnú kompenzáciu.
Ja na jednej strane pisatelku uplne chápem - sama by som mala nervy keby si syn odbil zub, nepotešila by som sa a iste by som v prvom momente hladala vinníka a zurila. To je prirodzené, že človek je naštvatý. Ale nádych, výdych a treba sa na to pozrieť triezvo a nezaujato. Prečo syn neoznámil že sa mu zub odlomil? Ako došlo k urazu? Potkol sa a spadol - nešťastná náhoda, sotil ho spoluhráč alebo mu spoluhráč hokejkov vrazil do ust?? Lebo v takom pripade je viny aj na spoluhráčovi ak napr. fauloval a doslo k urazu...
Ja vám poviem dneska - tiež mi spadol žiak pri futbale a oškretá ruka a bok...uraz našťastie ,,hodný,, len leukoplastu ale tiež mi nebolo všetko jedno a x krát som sa pýtala dotyčného ako sa citi, či je ok, či si nechce sadnuť, oddychnuť. Kdežééé....utekal hrať dalej!
U nás dokonca jedna mamička prišla, že spolužiak jej syna ho sotil, spadli mu okuliare, padom sa pokazil nejaky ,,šrobik,, a teraz kto to zaplatí - opravu u optika? Tak sme ju ,,vypoklonkovali,, nech si nahradu škody rieši s dotyčným, ktorý to sposobil.
Takže prípady su všelijaké, treba to rozsudzvať. Verím, že aj učitelia sa najdu všelijakí ale často je to skor prehánanie nejakej ukrivdenej strany. Ale tu ide evidentne o hladanie vinníka a sponzora zubárskeho zákroku...okrem toho tuším každý hokejjista má zuby ako ,,noty na bubon,, (florbal - pozemný hokej). To si ešte spomínam na jednu 4čku, ktorá išla prosím pekne zo šatne - také tie mrežované a potkla sa a vybila si predne zuby, polku z každého (tie lopaty) No pohlad zufalý, ešte k tomu dievča....ked to mama uvidela začala plakať!!!! Už si nepamätám čo bolo dalej, bola to fakt blbá nahoda.
Je neskutocne, ako niektore dokazete vyfabulovat jednoduchu vec,obvinit este aj mna....ze zaujatost voci ucitelke 😲 .. 😒 pritom som postupovala tak, ako sa ma....nikomu nekrivdim, len som opisala situaciu ,ako som ju vnimala ja a svoj nazor....bol spravny, vec je v rieseni , je po probleme a po oprave zuba aj po nasledkoch urazu ...prajem vam, aby ste nemuseli nikdy nic podobne riesit....
@nikawero12 s tvojim komentarom plne suhlasim, dakujem... 🙂 🙂

@nikimax môj dospelý syn má s tým skúsenosť. Tiež sa mu jeden vylomil - celý a druhý odlomil. Takže zubárka odlomený zablombovala. A koľko to stálo? Teraz neviem syn príde o 2 hod. opýtam, napíšem.