Pri akom úraze si dieťa zlomí hrudnú kosť?
Pri akom úraze si Vaše dieťa zlomilo hrudnú kosť? Prosím reálne skúsenosti.
Syn sa vrátil zo školy s bolesťou hrudníka. Vraj sa na telesnej vešal na otočenú bránku. Sadol si na tyč a spadol na chrbát. Ani lekárovi sa nezdá že by si pádom na chrbát mohol zlomiť hrudnú kosť, ani mne. Syn nezvykne klamať, zneistila ma doktorka na prijme - ze syn velmi zdôrazňoval že bol sám. Do správy mi zapísala aj modriny na ramene - tie mu pravidelne robí spolužiak. Už som ho riešila s riaditeľkou, psycholičkou i triednou.
@asfodelka Otras, ten pristup skoly. Takymto sposbom sa ta sikana nikdy nestrati. Ved oni to este podporuju tou ignoraciu. A pritom je to taky hrozny stres pre deti. Je mi luto ze to nemate lepsie.
Este ma napadlo skontrolovat ci ma syn dost kalcia... ci nahodou nema kosti oslabene a preto sa mu zlomila kost, ktora sa velmi zriedkavo zlomi.
@andreatytler a ako sa kontroluje kalcium?
@asfodelka No neviem veru, ale urcite sa to da lebo to robili kamoske ked bola v prechode. Myslim ze z krvy. Opytaj sa lekara... mozno je to blbost a take male dieta nemoze mat nedostatok kalcia ale radsej by som sa opytala.
calcium sa vysetruje z krvi. u malych deti je maly predpoklad, ze by mali nedostatok.
este s pevnostou kosti suvisi aj vit D, ktory je vhodnejsie v zimnom obdobi doplnat, lebo pri masom zivotnom style mame casto nedostatok
@asfodelka Normálne rieš školský úraz, aby škola platila. Nebude to platiť ten učiteľ. Prečo berieš ty ohľad na to, že je to váš sused? On berie ohľad na to, že tvoj syn je jeho sused, že ho má viac pod dozorom? Dal im voľný pohyb, tak sa tvoj syn nemal čo pýtať, či môže ísť kdekoľvek. Podstate je to aj jeho vina, lebo takýmto prístupom mu žiaci môžu odísť aj z areálu školy, alebo sa zraní ktokoľvek. Zbytočne riešiť ako došlo k zlomenine. Stalo sa to na hodine telesnej, zodpovedný za deti je vtedy daný učiteľ.
@silvia1383 to mi je luto, dufam ze bude coskoro v poriadku, drzim palce 🍀
@loliki uz je to davno. S ucitelom som rozpravala... zacala som riesit poistku cez skolu, ale absurdistan hotovy. Z poistovne papiere nas obvodny nevie obodovat, to musi chirurg. Tak som sla na pohotovost. Prave cez koronu 😨 zjazdili ma naco tam chodim a ta mila pani na recepcii ma v preklade poslala krasne do riti a jej ochota bola pod bodom mrazu. Vraj si mam najst chirurga (ja som uz ani nevedela ako vyzera) a jemu dat papiere lebo u nej to nemozem nechat. Nasla som ho ako ide na operaciu a zial v tej chvili tie papiere nemohol zobrat a vraj nech necham na recepcii.. no tam mi povedala ze nie, mam ist za sefom chirurgov na 3poschodie.. no nenasla som ho a nikto koho som z personalu oslovila nevedel kde je a ci vobec by mal byt na 3poschodi, no uplne absurdne ... Tak som sa na to vykaslala.
@asfodelka Nevšimla som si dátum. Prepáč. Tak to bolo celé zle, ako píšeš. Dúfam, že je už v poriadku. Určite nepríjemná skúsenosť.
@silvia1383 ...brušná kosť?
@loliki hrudna kosť. Prepáč preskočili písmenká
@asfodelka všetko rieš písomne. Podaj riaditeľovi žiadosť o vyšetrenie synovho urazu a žiadaj pisomnyzaznam. Trestne oznámenie nedávaj. Našťastie to dopadlo tak že nebude mat nasledky. Celkovo však nerieš už ten úraz ale to čo bude ďalej. Zjavne je obeťou šikanovania a to musí skončiť. Takze nápis druhý papier nezávislý na tom prvom a žiadaj vysetritsikanovanie. Uveď tam všetky prípady ktoré mu spôsobil spolužiak. To že aj tvoj syn niekoho udrel nerieš to nech riešia oni ak si myslia že treba. Môjho syna sikanovali len slovne nikto sa ho nedotkol. Triedna s riaditeľom to vyriešili a dali agresorom riaditeľskej pokarhanie. Rodičia tých deti zúrili a chceli to dataj na súd. Nakoniec sme syna preložili do inej školy kde bol spokojný a len sme sa dopočuli že ta trieda z ktorej odišiel bola celkovo chorá a skupinka agresorov ďalej panovala v triede pretože tak ako sa tí dobrí nezastali môjho syna tak nik. Môj syn nebol zbabelý a zastal sa iných keď odišiel už mali voľne pole. Učiteľka to chcela riešiť ale nikto z rodičov sa nesťažoval hoci po celom sídlisku o tom hovorili samotní rodičia. Bitky tam neboli ale psychicky teror áno. Takže to rieš ako podozrenie na šikanu. Zahrajú to do autu ale ukážeš že bojuješ a budú ucitelia na to viac dohliadať.
@slovakboy ďakujem za rady. Nastastie sa to vyriesilo same. Ja som dala pisomnu ziadost, aby riaditelka prelozila syna do inej triedy - v rocniku su 4triedy. Nedostala som jej pisomne stanovisko, jednoducho sa na to vykaslala. Vdaka Bohu, sa zmenila na 2.stupni triedna ucitelka a ja si neviem vynachvalit tuto osobu, ktoru teraz maju. Na rodicku povie o kazdom decku dobre aj zle, vidi v detoch osobnosti a nie len to ci su, alebo nie su jej sympaticke. Od noveho rocnika nikdy nemal modriny, sice mi na rodicku povedala ze si vsimla, ze v triede nema kamarata - no proste nezapadol, nezmenim to. Triedna ma velmi ludsky pristup a neda sa porovnat s tou predoslou. Doslo aj na chalana, co ho sikanoval a teraz ma na polroka 4 zo spravania za ine aktivity.
@asfodelka predsa pedagóg môže veľa urobiť. To som rad. že syn nezapadá nemusí byt zlé ak si nájde hoci len jedného kamaráta a nemusí byt z tej triedy. Možno je tvoj syn introvert alebo je citlivý alebo plachý.
Písomne žiadosti treba písať ako úradný list a kópiu poslať na vyššie miesta. Ak sa nerieši napísať urgenciu. To len pre budúcnosť.
@slovakboy vypisala som tlacivo v jej kancelarii😅 nabuduce poslem postou.
Syn je extrovert, mierne otravny, lahko a rychlo sa uci, ale ano - je citlivy. Tu sme sa pristahovali, ale vdaka korone sa nikto nechcel stretavat a navstevovat a tak padli vsetky pokusy o kamaratstva. Obcas sa stretneme s kamaratmi z mesta.

@basska_b rebra a hrudna kost, to je rozdiel. rebra prechadzaju dozadu, cize ak si vytvori posun rebra zozadu, tak sa zlomi, navyse su rebraprichytene na malej ploche, su uzke. hrudna kost je len vpredu, tam tento emchanizmus urazu nefunguje a je to sirsia plocha. myslim, ze je to aj pomerne silna kost.