icon

1,5-ročné dieťa nič nebaví a robí len zle

monikafff
25. dec 2022

Dobry den, moje dieta naozaj nic nezaujima.Podla mna bude mat rada adrenalin lebo jedine pricom sa smeje a nechce prestat je vozit sa na chrbte, chytit ju za nohy a suchat po pohlahe hore a dole,sadne si do prazdneho boxu a tak ju vozit, skasanie na gauci kde zvysila level ked vyskoci sa zatoci vo vzduchu a ani nevie ako dopadne, stat na stoliku,vychadzovanie do vzduchu atd. to vsetko je pekne ale pri kazdej cinnosti potrebuje mna. Ja nedokazem uvarit,obliect sa ,upratat jednoducho nic a zabavit ju inak sa neda.Akonahle si ju nevsimam robi len zle ako vytahuje veci ktore nemoze nici ich hazde o zem bucha do vsetkeho.Ma strasne vela energie a kruzky v jej veku este niesu pohybove ako napriklad tanecna alebo nieco ine.Ked sa ideme kupat aj po 4 hodinach jasenia vo vode sa neunavila.Do detskeho kutika ked sme prisli 3x uz ju to nebavilo lebo vsetko poznala.Hracky doma ani nevytahuje.Ona len otvori rano oci a uz krici a hned zle robi a vsetko berie.Bavi ju este hrat sa v umyvadle ale akonahle jej trochu dovolim tak za 3 minuty voda pustena na plno alebo nieco robija atd.Neviem uz som zufala. Hovoria to je len obdobie ale nieje to obdobie pretoze uz ako 3-4 mesacna jej nestacilo len na rukach byt museli sme sa hybat nedajboze by som si sadla na minutu hotovo.Ja chcem len ci nema niektora skusenost ze ci nieco nezabralo?

katkami123
25. dec 2022

@monikafff
My sme mali tieto sviatky masaker, majú tiež takéto obdobie objavovania. Jednej umývam posrane rit v umývadle a druha mi zatiaľ zdrhne do kuchyne, presunie si stoličku ku stolu, vylezie na ňu a z nej na stôl. Takto si potvorky presúvajú stoličky a z nich výletu všade. Keď urobim kavu, hneď ju vypijem, lebo by sa obarili. Periem iba keď spia, lebo mi rady šťukajú do pracky a neraz už zrušili cely program, hlavne, keď u mal končiť. A vždy zdrhne jedna a robí neplechu, pokým druhu obliekam, prebaľujem, atď. Tiež maju 17 mesiacov. Do toho co ma jedna, musí mať aj druhá, takze di každé 2 minuty trhajú veci z ruk, sú hysterické plače a potom jedna začne biť druhu, ze jej to vytrhla z ruky a tá prvá jej to chce zas vrátiť, špeciálne sa ju vzdy snaží udrieť rovno aj s tou vecou, ktorú má v ruke. A teraz babo raď. To ani na wc niekedy nehrozí. Môj deň sú 2 míľniky. Prvý, keď cakam na ich poobednych spánok a druhy, keď už idu večer konečne spať.

erika237
Autor odpoveď zmazal
monikafff
autor
25. dec 2022

@trgypadl jedno velke dakujem. presne ako pisete ja som sa snazila napisat kratke zhrnutie a aj to som nenapisala vsetko a tak ako by som chcela. ked ju vidim na gauci mam infarktove stavy a oni si myslia ze to asi robim s nou alebo co.. od narodenia potrebovala aspon prstami na nohach nieco robit. zaspava a stale musi nohou alebo rukou nieco az ked sa prestane hybat viem ze zaspala. tiez by som dopriala aspon na jeden den vyskusat.. 1000x poviem ze nemozes a este ani nedopoviem a uz to ma v plane urobit znova a ja na 1001x uz odidem lebo mam pocit ze ten kto sa rozplace budem ja

monikafff
autor
25. dec 2022

@anjelicek26 no ved na to sa uz teraz tesim ze ju prihlasim kde sa bude dat ale ten cas do vtedy neviem ako vyplnim..

monikafff
autor
25. dec 2022

@katkami123 fu tak teraz sa mne trochu ulavilo pretoze ked si len predstavim ze mam taketo dve tak to by som isto nezvladla klobuk dole.. to som si vzdy myslela ze dve nemozu byt rovanke

drzaopica
25. dec 2022

@marca12 dať vodu do umývadla nech sa dieťa hra je prúser a niekto mu to dovolil.Tak isto stáť na stoliku

jane1987
25. dec 2022

@monikafff ahoj, no sucitim s tebou, tiez mam divocha a uz nejaky ten tyzden uvazujem, ze ako inak- ako raznym NIE a neustalym vysvetlovanim mam dosiahnut, aby sa kdesi neprizabil. Komentare typu: ,,ako si naucis, tak mas" a ze ,,dieta skace po hlave" si nevsimaj, to su zasa 2000% matky, to fakt nestoji za rec. Uz minimalne dve taketo "superzeny" sa mi snazili "radit" a sr*t sa mi do zivota a teraz sa im to vypomstilo, pretoze to iste zazivaju teraz oni 💪 Ale kazdopadne to chce trpezlivost, byt oddychnuta, zakomponovat do vychovy aj muzsky element a stat si za svojim, mozno to trosku pomoze, no a zaroven, si fakt uvedom, ze je to obdobie, ktore casom prejde, mne to dost pomaha. Vela zdaru a hlavu hore 😊

majlo1234
25. dec 2022

Tato tvrda postkomunisticka vychova, ktora sa tu spomina, by nezabranila rocnemu decku skakat😒
Dieta je zive, mozno sa par urazom nevyhne, ale je to dieta, ma byt zive. Verim, ze je to tazke. Ja si vyberam svoje bitky, ako sa vravi. Dovolim skakat po gauci aj posteli, vseljako vystrajat. Dolwzite su pre mna ine veci

monikafff
autor
25. dec 2022

@morgane1975 vas netreba ani komentovat.. poznam deti v jej veku ktore vydrzia aj 4 hodiny sediet v kociku a kde ich polozite tam budu a nikto im rezim tvorit nemusi.. hadam si nemyslite ze ja na gauci jej dovoli skakat alebo chodit po stole.. ja pisem co robi ked sa ja nepozeram a to ze ju v boxe vozim akoze je v aute natom nevidim nic zle

anjelicek26
25. dec 2022

@monikafff ved vela vies robit s nou aj sama... kazdy piatok do zoo (kupit permanentku), kazdy tyzden plavat (kupit permanentku), vytipovat si styri ihriska v okoli a zo dva parky a to tocit... aspon nam to dost pomahalo, 1,5 rocny siel potom k opatrovatelke doobeda, kedze ja uz do prace...

monikafff
autor
25. dec 2022

@syslik81 4h sa kupat v aquaparku je podla vas divne?

gabika128
25. dec 2022

@majlo1234 aj ja dovolím skákať, iba posuniem stolík aby pri páde sa nebuchli oň. Ako sa hovorí keď chceš niečo dieťaťu zakázať, najlepšie je ponúknuť alternatívu, čo teda môže robiť, napríklad keď nie skákať na gauči tak dat na zem vankúše a skákať do nich

syslik81
25. dec 2022

@monikafff divne je vozit ho v krtone vyhadzovat do vzduchu a davat do umyvadla etc - to je viac ako divne a robit to pravidelne a smiat sa na tom ..

trgypadl
25. dec 2022

@monikafff mne nemusis dakovat, to je len podpora, ze su j ine deti, a urcite nemam pocit, ze nevychovam😊niekedy mam pocit, ze si tu zeny myslia, ze to dieťa nechavame visiet na lustry nech sa hojda, a my v kľude pijeme kavicku na gauci a absolutne dieta nevychovavame....a este mu povieme len sa hojdaj.. Minule sme mali navstevu, okolo maleho som stale pobehovala a bola z neho doslova uz unavena....uz bol v stave nic!!! Nic nie je dobre a vtedy nastva zabava....
Nase dieta ma rok a pol, a este ani raz neodpadol z unavy, este aj vecer niekedy zaspava hodinu,a tonv posteli je neustale v pohybe kym zaspi

jane1987
25. dec 2022

@syslik81 no neviem, ale co je na tom divne? Ja som tiez maleho zabavala vselijako. Tiez sa vozil v skatuli, obcas poskakal po posteli, povymyslali sme vselico....a to teda rezim mal, ale srandy som si s nim neodpustila. Ci zabudame, ze su to deti?

katkami123
25. dec 2022

@monikafff
Keď tu čítam tie “múdra” poniektorých žien s láskou v srdci by som ich nechala na najviac tak 2 dni s mojimi dvojičkami a potom nech mudrujú. By po 2 dňoch ani nevedeli ako sa volajú a to ja som ešte sakra pedant, aj režim máme, doslova mám fakt každú minútu rozvrhnutú a v hlave rátam čo mi koľko trvá, ako veci a hlavne obliekanie teraz von skrátiť na najkratší čas = menej revu. Ja im už niekedy dobrovoľne všetky hrnce, lyzice vyťahuje zo suflikoch, nech sa s nimi pohraju, lebo s kuchynkou nechcú, potrebuju opakovať, tak treba predsa ozajstné hrnce ako má mamina, nie tie fake z kuchynky, že už ten bordel oželiem na 15 minút pokoja. Kdeže… 2-3 minuty a idu ďalej.

monikafff
autor
25. dec 2022

@jane1987 mne mozno pomozu aj tieto komentare ze niesom v tom sama.. a ano presne ako pises tie co najviac mudruju nakoniec placu hlavne ked sa clovek pyta len na nazor aku vytvorit napriklad pohybovu aktivitu a oni hned vidia chybu u v prarodicoch.. tiez som som si hovorila toto nebudem robit a ani toto.. a robila som aj to aj to od vtedy mam ponaucenie a nehovorim nic 🤐 ..ta nasa jednoducho vyzaduje len pohybove hranie a nato ja energie tolko nemam co ona a uz vobec nie casu..

syslik81
25. dec 2022

@jane1987 ano obcas s vysantit -ale tu zlyhala vychova a kedze dieta nezvlada zabava ho tak akoby nemala a kedze sem napisala sama si to priznava .. da sa zabvait inak ... nie santit kazdy den ... dieta si na to zvykne a nic ine nechce skor opacne bude chciet viac a viac

monikafff
autor
25. dec 2022

@katkami123 no a presne pre tie matky by ste uz bola zena bez rezimu lebo obcas spravime nieco povoli deti . viete ak maju deti presne tie ktore posadite a ked sa o 5 minut vratite a stale tam sedia tak jasne ze su mudre ale mozno si spomenu pri druhom ked budu mat to iste .. nie nadarmo sa hovori nekric hop...
vy ste ma dnes asi najviac podporila lebo ja stale opakujem ze keby su dve uz som.tu pravdepodobne neni 😅

jane1987
25. dec 2022

@syslik81 santin s nim kazdy den, ano, kazdy den si na to najdem cas. Na druhu stranu sa mu snazim urcit hranice, vyplnat spravne cas, zapajat ho do aktivit- ci uz upratovania, nakupovania, varenia v ramci jeho moznosti, chodime cvicit ale jednoducho, on je neunavny- energie ma tolko, ze fakticky nechapem, kde ju berie. S kamoskami nehrozi ist na kavu ci na normalny nakup, pretoze neobsedi, neustale ho kdesi nahanam. O vzdoroch ani nehovorim, pre mna je to o sucite s takou matkou, pretoze viem, co to obnasa a viem, ze chyba nie je v tom, ze s nim kdesi santim a vymyslam, on je jednoducho taky temperamentny. Zasadne neodsudzujem matky, pretoze opis a realita mozu byt velmi rozdielne a velmi subjektivne. Niekedy aj spravne napisany hejt dokaze nakopnut, ale skusit tam zakomponovat aj podporu ako matka matke, to by bolo super.

nikaeli
25. dec 2022

@monikafff a čo tak jej to dovoliť? ona nerobí zle, ona objavuje svet. Prečo by sa nemohla chvíľu čľapkať s vodou v umývadle, keď ju to zaujíma? prečo by sa nemohla hrať tak, že vyťahuje veci zo skrinky? iba by som ju usmernila, že z tejto môžeš. Ona povyhadzuje, bude happy a potom sa to naučíte spolu upratať - hoc to aj nahádže, no a čo? má teraz také obdobie, nasýti sa a časom ju to prejde. My sme sa tak nehrali? nevyťahovali sme mamke hrnce z linky, kým varila a netrepali sme na ne vareškami? môj drobec mal mániu otvárať všetky skrinky, nemal problém otvoriť aj poistku🤷🏻‍♀️ tak som ho nechala a zároveň ho učila skrinku za sebou zatvoriť. Po pár dňoch ho to už vôbec nelákalo. Obmedziť treba iba to, čo je nebezpečné. Nebavia ju hračky? Nech sa hrá s múkou, nech ju presypuje, naberá lyžičkou, píše do nej, zahrabáva rúčku. Vyčleň jej na to priestor, ktorý vieš raz dva upratať. Možností je veľa 🙂 krčte noviny a hádžte gule do boxu. Ktoré netrafí, nech pozbiera. Hľadaj a vymýšľaj aktivity, ktoré jej umožnia sa pohybovať. Nech prenáša hračkuv krabičke. Nech nájde niečo, čo je žlté, .....

katkami123
25. dec 2022

@monikafff
Inak, ja som bola tiež najvačšia odborníčka na výchovu ako bezdetná a nezadaná pri mojich kamoškách, ktoré deti mali. No a vidíš, mám 3, z toho dvojičky a už radšej ani nepípnem. 😂😂 teraz si uvedomujem, aká blbá som bola. Horšie sú ešte rôzne staršie ročníky, kedy bol vrchol výchovy vytrieskať dieťa varechou (dokonca ju aj raz na svojim dieťati zlomila 🫣🫣) ako to hovorila jedna osoba z mojej rodiny a už akože “vychovala”, lebo však jej deti prežili. Tak jej vravím, že to, ze prežili môže znamenať skôr, ze zdravotníctvo a výskum napreduje a nie, ze je niekto dobrý rodič.

katkami123
25. dec 2022

@monikafff
Po pravde, ja by som také ani nechcela, žeby som ich našla pol hodiny ticho sedieť. Dieťa sa ma hrať, má byt od blata, s rozbitým kolenami. Mám 3 baby, svet je krutý, učím ich slušnosti, aj pokore, ale určite z nich nebudem vychovávať na tuto dobu submisivne ženy bez osobnosti, ktoré musia pocuvat na slovo a rodič ma nejakú feudálne funkciu ako zo stredoveku. Prežijem, nejak… ale nech sú z nich vyrovnané osobnosti bez zvytočných tráum, lebo ja musím mať všade komínky a top poriadok. Veľa vecí vypúšťam, aj ten poriadok niekedy, a čo… budú staršie, učím ich sa zapájať do domácich prác, staršia je veľmi šikovná, budú zas pomáhať časom oni mne.

monikafff
autor
25. dec 2022

@katkami123 presne a ako dat dieta do ohradky a nech place kolko chce mi tiez nepride zrovna rozumne .. ved ono len pyta pozornost lenze potom ked to skusam a skusam a ona nic tak mam chut tam zatvorit seba 😀

katkami123
25. dec 2022

@monikafff
Áno výchova za sociku - nechať dieťa revat aj hodinu v kúte (lebo si vraj “trénuje” pľúcka) a ženy po byte s prachovkou behali, lebo však správna gazdinka musí mat všetko tip-top. Katastrofa, tak čo je dôležitejšie? Šťastné dieťa, ktorému sa rodič venuje, alebo nechám dieťa revat a ešte, keď si pýta pozornost ho varechou vytrepem a akože som dobrý rodič, lebo mi decko sedí ako vojak.

celka12
25. dec 2022

Čo tu niektoré píšete o zlyhaní výchovy, prečo? Podľa toho, čo som si prečítala, je dieťatko pravdepodobne hyposenzitivne, to znamená, že potrebuje a vyžaduje množstvo silných podnetov, ktoré uspokoja jej potrebu pohybu, dotykov, preto je neustále v pohybe a robí to, čo robí. Sama si dostatočne nevie túto potrebu zabezpečiť, preto vyžaduje aktívne zapojenie a prítomnosť rodičov, chápem úplne vaše vyčerpanie. Máte doma hojdacku? Hojdanie je výborné, v hojdačke je dieťa relatívne v bezpečí, poskytuje silný pohyb, dieťa v nej vydrží dosť dlho a aj samo sa v nej zabaví , vhodná je aj trampolína. Dieťatko si potrebuje uvedomiť vlastné telo a tým, že potrebuje silnejšie stimuly, je to preň ťažké. Dobre je využívať aj zaťazovu deku pri odpočinku. Existuje množstvo aktivít, ktoré podporujú uvedomovanie si svojho tela a ktoré vedú k upokojeniu dieťatka.

monikafff
autor
25. dec 2022

@oblecenie99 premyslala som aj ja na skolkou ze tam by sa medzi detmi ona vyhrala

katkami123
25. dec 2022

@celka12
Trampolína, hojdačka, píšem si… 😀👌

monikafff
autor
25. dec 2022

@celka12 vy ste moj anjel 🙏 cely cas premyslam iba nad tvorenim niecoho alebo na kruzkom ale doma jej vyvtvorit jej "adrenalin" ma nenapadlo

celka12
25. dec 2022

@katkami123 super sú aj rôzne senzoricke koberčeky, ktoré rozvijaju hmatové vnímanie, zlepšenie koordinácie, posilnuju senzomotoriku, podporujú chôdzu a stabilitu. Dajú sa jednoducho vyrobiť aj doma z rôznych materiálov