10-mesačnej sa všetko nepáči
Ahoj mamičky, prosim Vas o radu,ak máte skúsenosť.Moja dcérka bude mať o tyždeň 10 mesiacov a ja som sa ešte asi nezmierila s tým,že mám veľmi náročné dieťa.
Už od narodenia boli samé problémy,či už so spaním,kojením,kúpaním.
Sme po regresii a po prechode na 2 spánky. Už asi týždeň dozadu to všetko začalo.Neviem, či sa teraz ukazuje tá jej povaha, ale na všetkom sa rozčuľuje.Všetko je zlé.Nedokáže sa sama pohrať ani na minútu.Hráme sa na podložke a keď vidím,že ju niečo zaujalo tak potichučky idem robiť niečo do kuchyne(mame ju spojenú s obývačkou,kde sa hrá).Ako náhle vidí,že tam nesedím tak hneď nasadí turbo štvornožkovanie,sadne si mi pod nohy a začne sa dožadovať rúk.A to nie,že len vykrikuje,ale ona sa normálne síli.Napne celé telo a začne plakať a rozčuľovať sa.Keď sedím pri nej na podložke,kde sa hrá,tak málo kedy sa vôbec hrá-nebaví ju to, vždy sa len lepačí po mne a chce byť na rukách.Keď sme vonku v kočíku,tak len plače,že tam nechce byť. Keď vydrží 30minút,tak je to zázrak.Myslela som,že separačna úzkosť,ale ju proste nič nebaví a nič nechce robiť,takže tým to asi nebude.
Začala mi tyždeň dozadu aj odmietať príkrmy,ale jesť musí,lebo je stále kojená,ale cez deň len 2x a nemám toľko mlieka, aby si mohla dovoliť nejesť.Takže sa snažim jej dávať stále niečo,ale koľko krát začne vrieskať už ako ju idem dať do jedálenskej stoličky.V noci sme hore asi 5-10x. Ja sa budím rozbitá a ona tiež,lebo vidím,že by spala už hodinu po zobudení.Čo by nebol taký problém,ale museli by sme mať 3 spánky a ona ten 3tí detto odmieta úplne. Je schopná byť hore aj od 13:00 do 19:00 len aby nemala ten 3tí spánok. Nezaspí naň absolutne,tak jej naťahujem bdelé okná aj keď sa jej dá spať(aby nam vyšli dva spánky,ktore je ochotná spať).Keď spí,tak len doma-v kočíku nespala už pol roka-a musím pri nej ležať uplne nacapená na nej a držať ju za ruku,celý čas jej spánku.Ja neviem,ale kedy sa toto všetko zmení?
Mám pocit,že keď je manžel doma,tak je to o niečo lepšie,ale keď sme samé tak hrôza.Nič neurobím a ešte je stále nespokojná.Mám pocit,že zuby jej nejdú.Keď jej išli,spala lepšie ako teraz. Ďakujem za Vaše skúsenosti.
fúha, tak ak sa nechce sama hrať sama a ty musíš navariť, tak nech varí s tebou, daj jej hrnec, varešku, ak prišla za tebou tak nech ti pomáha , alebo niečo zo skrine., ak nechce spať nech nespí, veď zaspí, ak bude unavená - ale ako vravíš, to nočné musí mať dodržané / žiadne, že zaspí kolo 19 hod a ty ju necháš spať .... kým sa nezobudí o 22: .. a potom kto vie kedy./ Zaspí o 19:00 zobuď ju kolo 20:30 a potom šup - nočné spanie po hoďke, alebo po 2 hodín.
Potrebuješ skladať šaty? Vyžaduje pozornosť? - daj jej nejaké šaty nech skladá - normálne jej povedz maminka teraz musí skladať, ak nechceš sa hrať s plyšákom ... tak budeš skladať šaty so mnou.
Neviem, čo už môže pomôcť? Ak si nedá povedať, poznám to na ruky - mama - na ruky. Teraz som po sebe prečítala - och - vyzerá to chladne, snáď ma ju poniektoré neukameňujú - verte mi , ja som to takto nerobila, mala som kľudné deti - pohodlné, či ako to napísať.
Neboj zmeni sa to, nechces to citat - ale je to normalne spravanie maleho dietata, 10 mesiacov je malo na to,aby sa hrala sama, dieta sa dozaduje toho co ma najradsej v tomto obdobi - teba. plus si myslim, ze jej mozu ist zuby preto poriadne nespi, boli ju to, je to neprijemne a dieta ked je pri matke tak sa dokaze upokojit, telo sa dostava do fazy pokoja, bezpecia a lepsie sa spi babatku, ked si pri nej polez si aj ty, vezmi si knihu a nemysli na to vsetko co nemas spravene, co treba urobit a pod. to sa spravi, mala nebude taka stale, vyrastie z toho - len je otazka ci jej v tom pomozes a dokazes naplnit jej potreby, vypocujes ju, alebo ju budes skusat nasilu naucit byt samostatna. To, ze nechce byt v kociku - predstav si seba (ja vzdy ked nieco vysvetlujem odporucm, aby si clovek predstavil seba v situacii) - obrovsky, cudzi svet, vsetko je velke, nove, hlucne, farebne a ty sedis a niekto ta tlaci - ake mas pacity - strach z neznameho, poriadne nevidis, tak potrebujes mat istotu v niekom- v matke- mala proste chce pozorovat svet z tvojho narucia a chce to objavovat ale s tebou a na tebe - skus nosic, ked nechce kocar. To co opisujes je uplne normalne, dieta nie je narocne, ale kedze nevie komunikovat tak len place, jeduje sa pretoze nema naplnene potreby a ty jej nerozumies, resp. "nechapes" co chce a to ju frustruje...robte vsetko spolu, jasne bude to trvat dlhsie, ale bude spokojne dieta i ty
Úprimne, mne to príde ako normálne dieťa v tom veku. Jedine to spanie, hlavne budenie je už mimo mojej "normy". Tie denné spánky môžu byť takéto rozhádzané, ono tie deti prechádzajú z troch na dva postupne, takže ten tretí začnú odmietať, aj keď reálne by ho ešte potrebovali. Treba len počkať a vydržať to. Čo sa týka toho nočného budenia a spania len pri tebe, to je v prvom rade o tom, ako si to nastavíš ty ako rodič, aké máš ty hranice. Niekomu časté budenie a nutnosť spania pri dieťati neprekáža, tak ten to nerieši, ale tebe zjavne áno, tak treba porozmýšľať nad tým, ako to zmeniť. Rodičia často v snahe uspať malé bábätko (do cca tých 4 mesiacov) robia "všetko", lebo nevedia, že je úplne normálne, že také malé bábätko spí "zle". A to bábätko sa jednoducho na to "všetko" (od hojdania, fitlôpt, kočíkovania, dojčenia, túlenia, spievania, chodenia po byte až po vozenie v aute) naučí a, samozrejme, vyžaduje to aj naďalej, hoci reálne už má fyziologickú schopnosť napr. zaspávať samo alebo s minimálnou intervenciou.
No a to, že sa nechce hrať sama a že nechce papať? Úplná normálka 10-mesačného dieťaťa. Oni sa ešte vlastne sami zabaviť nevedia a papať nechce snáď každé druhé dieťa, vrátane toho môjho, ktoré nerado jedáva ešte teraz, a to má už skoro štyri roky. Viem, že sa to zle počúva, ale treba to len vydržať. A plač je bežný komunikačný prostriedok malého človeka, čo ešte nevie rozprávať.
ja ked tu citam alebo pocuvam od kamaratok o narocnych detoch, tak si vravim, ze ake ja mam stastie. ze moja dcerka bola take zlate a kludne babatko....ale ked sa nad tym viac zamyslim, ina matka by ju tiey mohla oznacit za narocne dieta, je to proste uhol pohladu....moje dieta sa naucilo zaspavat pri dojceni a castokrat sa stalo, ye sa mi nepodarilo od nej odist, inak sa zobudila a bol plac - ja som s tym nebojovala, lezala som s nou, citala, objednavala z netu alebo si tiez pospala....ina zena bz mohla mat na to nervy....moje dieta nespalo v kociku snad od 6 mesiacov...tak som vsetko prisposobila tomu, aby sme boli na spanok doma....opat mi to nevadilo ale ina zena by to mohla povazovat za obmedzujuce a nazvat ju narocnou....snazila som sa o onejaky rezim, ukladala ju v cca rovnakych casoch ale ked som videla, ze nezaspi, nesilila som to, pohrali sme sa alebo take cosi a skusila som neskor....spanok sa neda vynutit....chapes co tym chcem povedat? nebojuj s nou, vnimaj jej potreby a ked sa da, kusok sa prisposob, ved je este malicka, to nie je 4 rocne dieta co sa snazi vydupat si svoje
Su aj menej narocne deti, ako to tvoje😃 som pocula, pretoze ja mam doma rovnake😞 a to uz bude mat zachvilu rok a pol. Furt len reve, ja uz si namyslam, ci za to nemoze moja nervava povaha. Ale na druhej strane, co maju tie deti robit, ked nevedenia rozpravat. Treba vydrzat, ono to urcite raz prejde, postupne bude samostatnejsia a uz ta nebude potrebovat 100 percent casu
Ja sa vyjadrím len k tomu že moja skoro 10 mesačná dcéra je posledne dni bez spanku od 11:30 do 20:00, okolo 17 už začínam byt trosku hotová a o 20:00 už s nou idem spat aj ja čo odpadavam z toho ako musim byt nonstop v pozore

existuje niečo ako náročné dieťa? veď predsa každé jedno má svoje potreby. má len svoje obdobie, to je všetko. stačí vydržať, to je celé. všetko raz prehrmí.